Twee leiders per groep op elk kinderdagverblijf

Bij elk kinderdagverblijf moeten twee leiders zicht op een groep hebben. Zo wordt de kans op seksueel misbruik van kinderen kleiner, schrijven ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

De ministers nemen daarmee een aanbeveling over van de commissie-Gunning. Die deed onderzoek naar de zedenzaak rondom het Amsterdamse kinderdagverblijf Het Hofnarretje en andere plekken waar hoofdverdachte Robert M. werkte.

In elk kinderdagverblijf moeten straks twee volwassenen aanwezig zijn die de kinderen kunnen zien of horen. Het kabinet vindt dat alleen van dit 'vierogenprincipe' kan worden afgeweken als dit in de praktijk tot problemen leidt, bijvoorbeeld bij kleine crèches. Nu is het nog zo dat aan het begin en het eind van de dag één groepsleider wordt toegestaan.

Ook ligt een wetsvoorstel klaar voor het invoeren van een meldplicht voor professionals bij seksueel misbruik. Verder wil het kabinet dat het uitwisselen van strafdossiers tussen EU-landen verplicht wordt.

Submitter:  Bron: Novum