DVD: Lebbis - Hoe Laat Begint Het Schieten?

Hans Sibbel maakte furore als helft van het duo Lebbis & Jansen. Maar ook solo staat hij zijn mannetje. Dit theaterseizoen trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn voorstelling 'Branding'. In het seizoen 2008/2009 deed hij dat met 'Hoe Laat Begint Het Schieten?'. De registratie van deze show is na lang wachten eindelijk verschenen op een glimmend schijfje.

Lebbis is niet zo maar iemand. Hij is een engel. Een engel met een missie. Alleen mag niemand weten dat hij een engel is. Snapt u het nog? Engel Lebbis is boos. Boos om allerhande dingen die in onze maatschappij gebeuren. Een tijdschrift over gelukkig zijn, laagopgeleide beveiligers, verzekeringsmaatschappijen: hij schiet op alles wat los en vast zit. Zijn driftbuien zijn geweldig, het merendeel van de grappen ijzersterk en de boodschap overduidelijk. Afijn, in deze review van de theatershow is er het fijne over te lezen.

Een denderende montage van de beelden hoef je niet te verwachten. Niet zo vreemd natuurlijk, want Lebbis staat veel stil en loopt af en toe eens wat rond over het podium. Decor is er nauwelijks (nou ja, alsof je een kruk decor kunt noemen...) , dus meer dan een zwarte achtergrond is er niet te zien. Hoogstens zie je wat lichten die voor sfeer zorgen. Weinig afleiding dus waardoor je de boodschappen van engel Lebbis zonder enige vorm van afleiding tot je kunt nemen. Wel jammer: het geluid is stereo en geen 5.1, iets wat min of meer standaard is bij cabaretregistraties. Het theatergevoel thuis zit er helaas niet in.

Het nadeel van voorstellingen die (deels) gebaseerd zijn op actualiteit is dat het enkele jaren later wat meer moeite kost om het betreffende nieuwsfeit voor de geest te halen. Wat dat betreft is het weer mazzel dat een groot deel van de besproken onderwerpen vandaag de dag nog actueel zijn. Alleen dat het twee (!) jaar moet duren voordat een show dan eindelijk eens op dvd verschijnt terwijl de tv-registratie al in december 2009 al uitgezonden is… <lebbis>Een regelrechte schande!!!</lebbis> Datzelfde geldt overigens ook voor het ontbreken van ook maar enige vorm van extra's. Gelukkig hoeven we geen re-release te verwachten (YouTube-filmpje-alert!) die wèl extra's bevat!

Maar nu hij er dan eindelijk is kun je weer genieten van zijn duidelijke meningen, sterke grappen en hilarische driftbuien. Hoe laat het schieten ook mag beginnen: gaat dat zien, want Lebbis is zelfs zonder extra's, dolby surround en decor weer eens flink op dreef!