Apple: 'Samsung kopieert iPhone'

Apple heeft een aanklacht ingediend tegen Samsung. De Galaxy S-telefoon van de Koreaanse fabrikant zou een schaamteloze kopie zijn van de iPhone. Daarnaast claimt Apple dat Samsungs Galaxy Tab-tablet inbreuk maakt op iPad-patenten.

In rechtbankstukken in handen van Reuters wordt erop gewezen dat het door de Galaxy gebruikte Android-OS concureert met de mobiele software van Apple. De aanklacht gaat echter vooral over het ontwerp van de Samsung-smartphone, inclusief het uiterlijk van de schermiconen, maar maakt ook gewag van patentinbreuken. Opmerkelijk aan deze stap van Apple is dat Samsung niet enkel concurrent is van Apple, maar ook onderdelenleverancier. Saillant is dat Samsung onder meer de A4-processor fabriceert voor de iPhone en de iPad.

Een woordvoerder van Apple hekelt de 'onverholen' en 'slaafse' wijze waarop Samsung de smartphone van Apple zou kopiëren. Samsung laat op zijn beurt weten dat het zijn intellectuele eigendommen zal beschermen en 'actief' op de rechtszaak zal reageren. Dat betekent vermoedelijk het aanspannen van een tegenzaak door Samsung. Een niet ongebruikelijk scenario in de telecomindustrie is dat er vervolgens schikkingen worden getroffen en licentiedeals worden gesloten.

Apple iPhone en Samsung Galaxy S 
Apple iPhone en Samsung Galaxy S