Veroordelingen in ServiŽ voor aanval op Gay Pride

Mladen Obradovic, de leider van de extreemrechtse Servische groepering Obraz, is woensdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het aanzetten tot geweld tijdens de Servische Gay Pride vorig jaar. Bij de optocht, de eerste Gay Pride ooit in het land, raakten meer dan 140 mensen, vooral politieagenten, gewond.

Volgens de Servische rechtbank heeft Obradovic groepen bijeengebracht met als specifiek doel het oproepen tot haat en discriminatie. Dertien andere verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van 8 tot 18 maanden.

Het is voor het eerst dat iemand wordt veroordeeld in Servië voor discriminatie van homoseksuelen. Homorechtenactivisten en liberale politici prezen de veroordeling, maar vinden de straffen wel te mild.

Marko Karadzic van de Liberale Democratische Partij noemde de veroordeling 'inadequaat' gezien de omvang van de onlusten bij de optocht. Ook Lazar Pavlovic van de Gay-Straight Alliance is niet tevreden met de strafmaat. "Dit vonnis is symbolisch, aangezien het de minimale straf is die de wet voorschrijft voor dit vergrijp."

Obradovic en de andere veroordeelden ontkennen iets te maken te hebben met de aanvallen op de Gay Pride en zeggen dat het proces tegen hen politiek gemotiveerd is. Obradovic gaf aan in hoger beroep te gaan. "Dit maakt ons alleen maar sterker", aldus Obradovic.