Minister wil weigerambtenaren houden

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA), ook verantwoordelijk voor emancipatiezaken, wil geen einde maken aan ambtenaren die geen homostellen willen trouwen. Dat zegt ze in een interview met de Gay Krant. Met die opstelling gaat Van Bijsterveldt in tegen de wens van de Tweede Kamer.

Voor ambtenaren die vanwege hun geloof bezwaren hebben om twee mannen of twee vrouwen in de echt te verbinden moet volgens de bewindsvrouw ruimte zijn in een samenleving als de Nederlandse. "Dat vind ik eigenlijk gewoon wel passen bij Nederland, die tolerantie en ruimte voor pluriformiteit." Wel stelt Van Bijsterveldt nadrukkelijk dat ieder stel, ook twee mannen en twee vrouwen, in alle gemeenten moeten kunnen trouwen.

Volgens het kabinet kunnen gemeenten ambtenaren aanstellen die om geloofsredenen weigeren bepaalde huwelijken te sluiten. Er moet volgens de verantwoordelijke ministers, naast Van Bijsterveldt minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) gezocht worden naar praktische oplossingen. Dat bleek vorige maand uit het antwoord op Kamervragen over het onderwerp. In 2008 waren er 23 gemeenten die aangaven weigerambtenaren in dienst te hebben.

Van Bijsterveldt kondigt in het interview ook aan dat het budget voor homo-emancipatie verhoogd wordt van 3,5 naar 5,5 miljoen euro per jaar. "Dat is een heel bewuste keuze, omdat we er gewoon nog niet zijn."

Op 15 mei reikt Van Bijsterveldt in Den Haag de tweede Jos Brink Prijs voor homo-emancipatie. Ook vaart ze deze zomer mee op de boot van het ministerie tijdens de Gay Pride in Amsterdam. De Jos Brink Prijs werd in 2009 voor het eerst uitgereikt door haar voorganger op deze portefeuille, het huidige Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA).