FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 november 2010

Open beenbreuk voor skiester Styger

Nadia Styger zal komend winter niet in actie kunnen komen. De skiester liep vrijdag tijdens een training in Canada een open beenbreuk op. De Zwiterse is direct in een ziekenhuis in Calgary geopereerd.

De 31-jarige Styger moet tenminste twee maanden rust houden en zal daardoor het WK in februari in Garmisch-Partenkirchen missen. Vorig seizoen eindigde ze in de strijd om de wereldbeker als derde op de super-G.

Blatter geeft WK-bid Nederland en België hoop

De kansen voor het WK van 2018 in Nederland en België leken te zijn geslonken. Maar FIFA-president Sepp Blatter biedt Ruud Gullit en co hoop.

Eerder deze week bleek uit een uitgelekt FIFA-rapport dat het WK-bid van Nederland en België weinig kans maakt op de toewijzing. Blatter liet vrijdag echter weten dat hij positief is over het plan van de Belgen en de Nederlanders.

In tegenstelling tot Qatar en Spanje & Portugal kwam het Nederlandse/Belgische bid niet in opspraak. Dat doet Blatter goed. "Ik heb donderdag met premier Mark Rutte gebeld. Hij zei dat België en Nederland niet voor ophef hebben gezorgd."

"Ik heb hem toen gezegd dat landen die weinig lawaai maken, weleens als winnaar uit de bus kunnen komen", zei de FIFA-president op een persconferentie. Qatar en Spanje & Portugal werden eerder beticht van onderlinge stemafspraken.

Meeste reddingswerkers 11/9 schikken

Meer dan tienduizend reddingswerkers die zijn blootgesteld aan het schadelijke stof op Ground Zero na de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center, hebben een schikking getroffen met New York. De stad stelt ten minste 625 miljoen dollar ter beschikking.

Met de overeenkomst is aan de overgrote meerderheid van de rechtszaken tegen de stad een einde gekomen. De zaken waren aangespannen omdat de stad de mensen die maanden op Ground Zero doorbrachten om de rotzooi op te ruimen niet voorzag van beschermende kleding en ander beschermend materiaal. Ze zeggen ziek te zijn geworden door inademing van de giftige stofdeeltjes.

"Deze schikking is een eerlijke en rechtvaardige beslissing en beschermt de mensen die deze stad hielpen toen dat het meest nodig was", aldus burgemeester Michael Bloomberg. Paul Napoli, partner van het advocatenkantoor dat de meeste reddingswerkers vertegenwoordigt, noemt de schikking 'het beste resultaat, gezien de onzekerheid die een rechtszaak zou betekenen'. Slechts 520 mensen accepteerden de schikking niet.

Reddingswerkers kregen na 11 september 2001 vooral last van ademhalingsproblemen, klachten vergelijkbaar met astma. Wetenschappers stelden vast dat onder reddingswerkers op Ground Zero relatief vaak astma voorkomt. Over andere ziektes kunnen ze het echter minder gemakkelijk eens worden. Sommige slachtoffers zijn van mening dat ze kanker hebben gekregen door het fijne stof, maar vooralsnog zijn daar geen wetenschappelijke bewijzen voor gevonden.

De deal met de stad New York zou doorgaan als 95 procent van de eisers zich zou aanmelden voor de schikking. Dat werd nipt gehaald, met 95,1 procent.

Van Barneveld uitgeschakeld in Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld heeft de kwartfinales van de Grand Slam of Darts niet gehaald. In Wolverhampton ging onze landgenoot in de best-of-19 legs met 10-7 onderuit tegen Scott Waites. Om de halve finales te bereiken, zal de Engelsman het moeten opnemen tegen Co Stompé.

Van Barneveld, voor de vierde maal actief in de Grand Slam of Darts, liep al snel in de partij tegen een achterstand aan. Waites liep uit naar 3-1, maar dankzij slecht uitgooien liet hij Barney terugkomen tot 3-2. Na de pauze gingen alle remmen los bij Scotty 2 Hotty en zijn voorsprong liep uit naar 6-2. Van Barneveld vocht zich terug tot 6-5, maar Waites liet zijn opponent niet helemaal terugkomen in de wedstrijd.

De Engelsman, vorig jaar finalist in Wolverhampton, liep namelijk weer uit naar 9-6 en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Na afloop van de wedstrijd was Waites kritisch: "Ik ben vooral opgelucht. Voor mijn gevoel was dit mijn slechtste partij sinds tijden en mijn dubbels wilden soms maar niet meewerken. Het is dat Barney ook niet op gang kwam, want ik weet dat hij veel beter kan gooien dan hij vandaag heeft laten zien."

Principe-akkoord in zorg-cao

De werkgevers en vakbonden in de zorg hebben vrijdag na lang overleggen een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. Zorgpersoneel gaat er over 2010 en 2011 in totaal 3,1 procent op vooruit. Dat heeft een woordvoerster van Abvakabo FNV vrijdag bekendgemaakt.

De nieuwe cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en kraamzorg, geldt voor 400.000 mensen. De cao is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Afgelopen voorjaar liepen de onderhandelingen vast. Sindsdien liet het personeel van zich horen met kleine protesten, zoals handtekeningenacties.

Het akkoord is nog niet definitief. Eerst moeten de achterbannen van de onderhandelende partijen nog instemmen met de cao.

Principe-akkoord in zorg-cao
Principe-akkoord in zorg-cao (Foto: ANP)

'Berlusconi vergaderde met maffia'

De rijke zakenman Silvio Berlusconi heeft in 1975 in zijn kantoor in Milaan met drie kopstukken van de maffia vergaderd, onder wie Stefano Bontade, destijds een van de belangrijkste kopstukken van de georganiseerde misdaad in Italië.

Dat acht het gerechtshof in Palermo bewezen. De rechters schrijven dit in hun vrijdag gepubliceerde motivering van de veroordeling van Berlusconi's rechterhand Marcello Dell'Utri. De senator, die volgens het gerechtshof ook bij de vergadering is geweest, kreeg in juni in hoger beroep zeven jaar cel opgelegd voor zijn banden met de maffia.

Volgens de 641 pagina's lange uiteenzetting zorgde Dell'Utri ervoor dat de maffioso Vittorio Mangano werd ingehuurd als lijfwacht van Berlusconi. Die heeft de maffia volgens de rechters 'enorme sommen geld' betaald voor de bescherming van zichzelf en zijn familie.

'Onbegrijpelijke subsidie ritueel slachten'

Amsterdammers betalen mee aan het ritueel en onverdoofd slachten van dieren. Dat zegt de Partij voor de Dieren.

De gemeente geeft jaarlijks 50.000 euro aan stichting de Koosjere Eettafel, dat koosjere maaltijden serveert aan ouderen.  Daarvoor worden dieren op een omstreden manier geslacht.

De Partij voor de Dieren vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente hieraan meebetaald.

Waarschuwing: De beelden in het nieuwsitem kunnen als schokkend worden ervaren.

Todt: "Teamorders Ferrari te opzichtig"

FIA-president Jean Todt vindt dat de teamorders die Ferrari dit jaar in de Grand Prix van Duitsland toepaste te opzichtig zijn geweest. Felipe Massa ging in leidende positie aan de kant voor Fernando Alonso die vervolgens de race won.

De stewards legden Ferrari een boete van 100.000 euro op en verwezen de zaak door naar de World Motor Sport Council. Deze besloot geen verdere actie te ondernemen maar meldde wel dat het verbod op teamorders heroverwogen moet worden.

"Teamorders zijn sinds 2002 niet meer toegestaan in de Formule 1, maar ik worstel met het volgende: hoe vaak vaardigde een team ongemerkt orders uit? Het punt is dat Ferrari provoceerde, dat maakte het verschil," zei Todt in La Stampa. Hij verwacht niet dat het verbod uit de boeken gaat. "Teams zijn en blijven verantwoordelijk voor hun eigen gedrag. Leugens, codetaal of teksten als 'spaar benzine' tolereren we niet."

Todt zelf was in 2002 verantwoordelijk dat het verbod op teamorders uitgevaardigd werd. In Oostenrijk ging Ferrari-rijder Rubens Barrichello vlak voor de finish van het gas, zodat Michael Schumacher de race kon winnen. "Ik heb er spijt van. Achteraf denk ik dat het onnodig was omdat Schumacher ook zonder met gemak kampioen was geworden. Al zou ik er nog veel meer spijt van hebben gehad als ik het niet deed en Schumacher daardoor het kampioenschap misliep."

De Fransman verwijt Barrichello dat hij het te opzichtig heeft gedaan. "We hadden eerder al besproken dat hij Michael voorbij zou laten als hij op kop reed na de pitstops, dus ik had hem niet eens iets moeten vertellen. Buiten dat, een coureur wordt betaald om bepaalde beslissingen te accepteren. Ik heb het hem wel vijftig keer moeten opdragen, maar hij bleef weigeren tot de laatste bocht. En toen begon het publiek te fluiten. Schumacher gunde hem de hoogste trede op het podium en wij kregen als Ferrari een boete van 500.000 dollar wegens schending van het protocol."

Pianomeisje

Het meisje begint te spelen. Eerst toonladders. Eindeloos toonladders. Vingeroefeningen. Sonates. Haar kleine, vaardige vingertjes lijken over de toetsen te vliegen. “Goed je best doen,” spreekt ze zichzelf moed in. “Dan wordt mama niet boos.” De moeder staat te strijken. Toch houdt ze het meisje scherp in het oog. Bij ieder foutje dat ze hoort, zegt ze alleen maar: “Opnieuw.”

Van de Laak neemt plek Enevoldsen in

FC Groningen-middenvelder Koen van de Laak start volgens RTV Noord in de basis in het duel met Feyenoord.

Van de Laak neemt de plek in van Thomas Enevoldsen, die dit seizoen nog niet zijn draai heeft gevonden. De oud-speler van FC Den Bosch wist dit seizoen vooral als invaller indruk te maken en wordt hiervoor nu beloond met een basisplaats.

Trainer Pieter Huistra doet verder ook geen beroep op Nicklas Pedersen. De aanvaller, die dit seizoen op de nummer ‘tien' positie speelt, is hersteld van een blessure, maar ontbreekt in de wedstrijdselectie.

Om in het spoor te blijven van koploper PSV moet FC Groningen zondag Feyenoord verslaan. De Trots van het Noorden staat vierde op de ranglijst van de Eredivisie en heeft op dit moment zes punten minder dan de Eindhovenaren.

Vettel: "Geweldig om weer in de auto te zitten"

Sebastian Vettel heeft welgeteld vijf dagen kunnen leven zonder een auto. Vandaag stapte de kersverse wereldkampioen weer in de auto, om de nieuwe banden van Pirelli te testen. 

"Het was geweldig om weer in de auto te stappen, na zo'n fantastische week", aldus Vettel. "Ik ben in Salzburg geweest voor een persconferentie en heb daarna de fabriek in Milton Keynes bezocht om het hele team te bedanken. Het was erg fijn om even na te kunnen genieten, maar het seizoen 2011 is vandaag eigenlijk begonnen. We hebben erg veel geleerd over de banden en de omstandigheden op de baan waren uitstekend. Pirelli heeft in een zeer korte tijd erg goed werk verricht."

'Hoogoplopende botsing tussen Jol en Blind'

De tegenvallende resultaten van Ajax hebben ook effect op de technische staf. Danny Blind en Martin Jol hadden een aanvaring. Assistent-trainer Blind zou volgens Voetbal International hoofdcoach Jol onlangs hebben bekritiseerd tegenover de clubleiding van Ajax. Voorzitter Uri Coronel en algemeen directeur Rik van de Boog waren daarbij aanwezig. Jol kreeg ook hoogte van de kritiek en zocht Blind begin deze maand op na een wedstrijd van Jong Ajax.

Wat volgde was een hoopoplopende discussie in de trainerskamer. De ferme woordenwisseling zou mede zijn ontstaan door de situatie waarin Daley Blind zit bij Jol. De zoon van Danny Blind krijgt bij Ajax geen speelminuten en speelt voornamelijk in het tweede elftal. Jol liet aan Blind weten dat hij de baas is op technisch gebied.

De ruzie is niet het einde van de samenwerking. De clubleiding heeft aangegeven dat Jol en Blind in de technische staf blijven. De relatie tussen het duo is echter flink bekoeld. Buiten de wedstrijden en de trainingen negeren Jol en Blind elkaar volgens het voetbalweekblad. Met de ruzie binnen de technische staf lijkt de crisis bij Ajax alleen maar toe te nemen.

Wrolich stopt met wielrennen

Peter Wrolich hangt zijn wielrenfiets aan de wilgen. De inmiddels 36-jarige Oostenrijker maakte dit vandaag bekend. Hij reed in zijn actieve wielerloopbaan als prof slechts maar voor twee teams.

Van 1999 tot 2008 droeg hij het tricot van Gerolsteiner. De laatste twee jaar fietste de Oostenrijker voor Milram. Hij won in 2001 de Herald Sun Tour en een jaar later was hij de beste in de Rund Um Köln. Ook boekte Wrolich etappezeges in de Ronde van Georgia, de Sachsen Rundfahrt, de Uniqa Classic en de Ronde van de Toekomst.

Wrolich nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen en heeft aan vijf edities van de Tour de France deelgenomen. De Oostenrijker, die met zijn familie een horecazaak in zijn eigen land bezit, heeft wel te kennen gegeven in de wielerwereld actief te willen blijven.

Massa tevreden over Pirelli-banden

Ferrari-rijder Felipe Massa zette vandaag op het circuit van Abu Dhabi de snelste tijd neer op het Pirelli-rubber. Het was voor het eerst dat de Formule 1-rijders kennismaakten met de banden van het Italiaanse merk en Massa lijkt zich met dit rubber beter thuis te voelen dan met de banden van Bridgestone.

"We hebben een erg positieve start achter de rug met de banden van Pirelli. Ik voelde me gelijk zeer op mijn gemak op de nieuwe banden en we hebben erg veel data verzameld die Pirelli kan gebruiken om de banden verder te ontwikkelen. Tijdens de lange runs hadden we nog wat problemen met de harde banden, maar de zachte banden werkten zowel tijdens de korte als de lange runs erg goed," zei Massa die morgen bij Ferrari vervangen wordt door Fernando Alonso.

Nadal begint volledig fit aan Tour Finals

Rafael Nadal begint maandag tegen Andy Roddick in 'perfecte conditie' aan de ATP World Tour Finals in Londen. De Spanjaard liet vorige week nog het Masters-toernooi in Parijs door een pijnlijke schouder aan zich voorbijgaan.

Desondanks voorziet hij een zware strijd. "Als ik hier niet mijn beste tennis speel is het onmogelijk om wedstrijden te winnen." Nadal kan in Londen een bijna perfect jaar bekronen. De 24-jarige Spanjaard won drie grandslams en loste zijn rivaal Roger Federer af als leider van de wereldranglijst. "Vorig jaar had ik dat niet durven dromen", zegt Nadal. "Maar in de sport kan het tij nu eenmaal snel keren."

Hij doelt daarmee op het rampjaar 2009. Na vier opeenvolgende zeges raakte hij zijn titel op Roland Garros kwijt. Tot overmaat van ramp werd hij in het vervolg van het tennisseizoen geteisterd door blessures en wist hij geen toernooi meer op zijn naam te schrijven. "Als je niet goed speelt en je voelt je niet competitief, dan is dat geen prettig gevoel", zegt hij. "Helaas is dat een onderdeel van topsport. Het zou me zomaar opnieuw kunnen gebeuren."

"Maar ik ben keihard blijven werken en stond elke dag op met de intentie om de situatie te veranderen. Daar ben ik uiteindelijk voor beloond", zegt Nadal. Het breekpunt was volgens de inwoner van Mallorca zijn winst in het toernooi van Monte Carlo in maart. Het was zijn eerste toernooizege in bijna een jaar tijd. "Na dat toernooi kreeg ik veel meer rust en vertrouwen. Daarna ging eigenlijk alles een stuk gemakkelijker."

Vorig jaar werd Nadal tijdens de Masters al in de groepsfase uitgeschakeld. Deze editie verwacht hij het beter te doen, al is de indoorondergrond niet in zijn voordeel. "Het is gewoon eenmaal niet mijn specialiteit. Op gravel speel ik gemakkelijker. Dan heb ik meer tijd en meer kans. Dat is hier moeilijker. Ik heb soms het gevoel dat de bal dood is. Ik bekijk het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd en zie wel waar dat toe leidt."

Het eindejaarstoernooi waar de beste acht tennissers van dit seizoen aan meedoen, start zondag. Titelhouder Nicolay Davydenko heeft zich niet gekwalificeerd.

'Treinverkeer morgen ook ontregeld'

Volgens ProRail is de schade aan het treindienstleidersgebouw dermate groot dat men nog niet kan zien wat er precies kapot is. Er is te veel rook- en waterschade om goed te kunnen zien welke apparatuur defect is. ProRail werkt de hele nacht door om de schade te herstellen maar verwacht dat er morgen geen treinen rond Utrecht kunnen rijden.

Wanneer de treinen weer gebruik kunnen maken van het spoor, dat vanuit Utrecht geregeld wordt, is niet bekend. ProRail kan niet zeggen of de gevolgen meerdere dagen aanhouden. Volgens ProRail is er geen 'by-pass' mogelijk om de getroffen post te omzeilen omdat er schakelkasten voor seinen en wissels in het gebouw staan en deze zijn beschadigd.

Wel is er een landelijk coördinatiecentrum van ProRail actief om de treinen in de rest van Nederland zo goed mogelijk te laten rijden. De woordvoerder zegt het bijzonder vervelend te vinden voor de reizigers dat de brand zo'n enorme impact heeft. ProRail hoopt zaterdag een prognose te kunnen geven over de duur van de stremming.

Sub-Zero laat zijn moves zien

Sub-Zero doet niet voor spek en bonen mee aan Mortal Kombat, hebben we gezien in de vorige trailer van de game. Ditmaal laat hij zien welke ijskoude moves en combo's hij zal uitvoeren op zijn tegenstanders, en die zijn niet voor de poes!  Hij bevriest zijn tegenstanders in de lucht en mept er rustig op door.

Mortal Kombat zal in het voorjaar van 2011 uitkomen voor de Xbox 360 en Playstation 3.

Obama: NAVO stemt in met raketschild

De NAVO heeft ingestemd met de Amerikaanse plannen voor een groter raketschild in Europa. Dat zei president Barack Obama vrijdag op de eerste dag van de tweedaagse NAVO-top in Lissabon. Het schild zal bescherming bieden aan alle NAVO-lidstaten en de Verenigde Staten.

Obama zei dat de aandacht in de bijeenkomst van zaterdag vooral gericht zal zijn op de strategie voor Afghanistan. Verwacht wordt dat in juli 2011 wordt begonnen met terugtrekking van de troepen en dat de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid uiterlijk eind 2014 plaatsvindt. Volgens Obama hebben de VS en de NAVO-leden 'substantiële vooruitgang' geboekt op de eerste dag van de top.

Rode Kruis plaatst veldbedden

Het Rode Kruis is begonnen met het plaatsen van veldbedden in een hal van de Utrechtse Jaarbeurs. De organisatie heeft daartoe een verzoek gekregen van de Utrechtse autoriteiten. Dat heeft een woordvoerster van het Rode Kruis bevestigd. De eerste overnachters hebben zich inmiddels al gemeld.

Volgens de woordvoerster worden rond negen uur vijfhonderd veldbedden naar hal 10 van de Jaarbeurs gebracht. In het complex zijn borden opgehangen om naar de juiste hal te verwijzen. Bovendien wordt geregeld dat er nog eens vijfhonderd bedden extra uit de magazijnen in Apeldoorn en Delden komen. Verder trommelt het Rode Kruis nu vrijwilligers op om te zorgen voor de opvang. Daarvan zijn er zo'n dertig nodig. Ook zijn EHBO'ers aanwezig. Het Rode Kruis kan met geen mogelijkheid voorspellen hoeveel mensen in de Jaarbeurs de nacht zullen doorbrengen.

Rond half tien hebben zich al de eerste mensen in hal 10 gemeld. Druppelsgewijs komen groepen mensen binnen. Onder hen veel vrouwen die terugkwamen van een dagje Margriet Winter Fair. Zij krijgen koffie en thee. Veel reizigers rond het station klagen over slechte informatievoorziening. De meeste gestrande reizigers doen nog steeds verwoede pogingen om Utrecht te verlaten.

Rode Kruis plaatst veldbedden
Rode Kruis plaatst veldbedden (Foto: ANP)

Van der Wiel: "Iedereen heeft zich de pleuris gewerkt"

Gregory van der Wiel is het oneens met de Ajax-supporters die de recente nederlagen van Ajax wijten aan een gebrek aan inzet.

Van der Wiel weet dat elke speler van Ajax zich bewust is van de situatie. "Wij weten ook dat het niet goed is", zei de rechtsback tegen AT5. "We proberen er veel over te praten en iedere wedstrijd weer opnieuw tweehonderd procent te geven."

De snelle conclusies na de nederlagen vindt Van der Wiel onterecht. "Als Ajax verliest dan hebben ze geen inzet. Ik denk dat de hele ploeg zich meer dan tweehonderd procent inzet. We hebben nu gewoon twee duels op rij verloren en dat is slecht."

De Oranje-international vindt dat het niet aan de inzet van de Amsterdammers ligt. "Iedereen heeft zich de pleuris gewerkt." Van der Wiel neemt het morgenavond met Ajax op tegen PSV. De Eindhovenaren staan met zes punten voorsprong aan kop.

Stompé naar kwartfinales Grand Slam of Darts

Co Stompé heeft vanavond simpel de kwartfinales bereikt van de Grand Slam of Darts. In Wolverhampton, waar de prijzenpot in totaal 400.000 pond bedraagt, won onze landgenoot in de best-of-19 legs overtuigend met 10-4 van Colin Lloyd.

Stompé baarde afgelopen week al opzien door in de beslissende poulewedstrijd tegen Martin Phillips terug te komen van een 4-1-achterstand. Hij won uiteindelijk de partij met 5-4 en plaatste zich daardoor voor de achtste finales.

Daarin was hij tegen Lloyd oppermachtig. In de relatief korte partij noteerde onze landgenoot maar liefst achtmaal 180, gooide hij diverse malen finishes uit van onder meer 121 en 100 en had hij een gemiddelde score van 101,44. Zijn opponent Lloyd speelde niet slecht, maar was totaal niet opgewassen tegen Stompé.

Na de wedstrijd reageerde een uiterst tevreden Stompé: "Het betekent toch al veel voor me te winnen en de kwartfinale te halen, maar nu was ik extra gemotiveerd omdat mijn zoon over was gekomen om me te verrassen. Hij had zelf z'n vlucht betaald en dik 6 kilometer gelopen van het station naar het hotel. Daar moest van mijn kant natuurlijk wel iets tegenover staan.”

Later vanavond zal ook Raymond van Barneveld een plaatsje bij de laatste acht van het toernooi proberen te bemachtigen. Hij neemt het dan op tegen Scott Waites.

Releaseparty Assassins Creed: Brotherhood

Woensdag 17 november in de Supperclub te Amsterdam. Daar vond de "The Night Of The Assassin" plaats; de releaseparty van Assassin's Creed: Brotherhood. De dresscode: Rood... Waar haalt een gemiddelde Nederlander in hemelsnaam rode kleren vandaan? En dan het liefst rode kleren waarmee je veilig door Amsterdam kunt lopen... Kasten werden overhoop gehaald, vrienden en familie aangeklampt, want zonder rode kleren kon de toegang je nog wel eens ontzegd worden.

Juventus-spits Amauri voorlopig aan de kant

Amauri komt dit kalenderjaar niet meer in actie voor zijn club Juventus. De tot Italiaan genaturaliseerde Braziliaan raakte donderdag op de training geblesseerd aan zijn linkerknie en moet veertig tot vijftig dagen rust houden. Dat werd besloten na een MRI-scan.

De blessure is een nieuwe domper voor de spits, die een ronduit teleurstellend seizoen doormaakt. Mede door enkele kleine pijntjes worstelde de dertigjarige Amauri met zijn vorm. Hij kwam pas in zes competitiewedstrijden in actie, waarvan drie als invaller. Daarin scoorde hij niet.

Het seizoen begon nog veelbelovend. Amauri maakte in augustus zijn debuut voor de Italiaanse nationale ploeg tegen Ivoorkust. De afgelopen wedstrijden van de Azzurri was hij echter niet meer van de partij.

Verdachte neergeschoten bij aanhouding

Een vuurwapengevaarlijke man is vrijdagavond rond zes uur in de Lelystadse wijk Tjalk door de politie neergeschoten bij zijn aanhouding. Dat meldde een politiewoordvoerster. De man is gewond naar het ziekenhuis overgebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

Hoeveel schoten er zijn gelost en of de verdachte zelf ook heeft geschoten, kan de politie nog niet zeggen. Ook is nog niet bekend waarom er geschoten is bij de aanhouding.

Behalve de man vielen er geen gewonden. De verdachte stond gesignaleerd en werd volgens de woordvoerster gezocht wegens een ernstig delict.

[WB] Smeekens: "Dit is genieten"

Jan Smeekens greep vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn net mis naast de zege op de 500 meter bij de mannen. Smeekens eindigde als tweede, op 0,01 seconde van winnaar Joji Kato.

"Dit is wel genieten zo”, aldus de schaatser van Control na afloop. "Ik had een mooie kruising en liep een mooie laatste binnenbocht. Alleen jammer dat de kers op de taart ontbreekt. Toen Kato net onder mijn tijd dook, heb ik een minuutje flink gebaald, maar nu ben ik tevreden met mijn prestatie. Ik word toch tweede in een compleet veld, met alle toppers.”

Uitslag derde testdag Abu Dhabi (19/11/2010)

Felipe Massa heeft vandaag op het circuit van Abu Dhabi de snelste tijd tijdens de eerste grote test met de Pirelli-banden gereden. De Braziliaan reed met zijn Ferrari 94 ronden en kwam tot een tijd van 1:40,170.

De nieuwe Formule 1-kampioen Sebastian Vettel werd met een tijd van 1:40,500 tweede en zorgde dat er een vroegtijdig einde aan de dag kwam, omdat hij met twee minuten te gaan een lekke band opliep. McLaren-testrijder Gary Paffett zette de derde tijd neer. Force India kwam tot slechts veertig ronden, omdat er met de bolide een probleem met de uitlaat was. Hierdoor moest de auto gedurende de dag opnieuw opgebouwd worden.

Uitslag derde testdag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Felipe Massa Ferrari 1:40.170 94
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:40.500 77
3 Gary Paffett McLaren 1:40.874 94
4 Kamui Kobayashi Sauber 1:40.950 83
5 Robert Kubica Renault 1:41.032 39
6 Rubens Barrichello Williams 1:41.425 91
7 Paul di Resta Force India F1 1:41.615 20
8 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 1:41.778 81
9 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:42.019 71
10 Adrian Sutil Force India F1 1:42.859 20
11 Timo Glock Virgin Racing 1:44.124 78
12 Heikki Kovalainen Lotus F1 1:44.686 88
13 Pastor Maldonado Williams 1:45.728 83

Uitslagen Eredivisie vrouwen speelronde 9

Deze week werd de negende speelronde afgewerkt van de Eredivisie voor vrouwen. FOK!sport zal wekelijks een overzicht van de wedstrijden, stand en programma plaatsen.

Heerenveen en Twente aan de leiding na uitglijder AZ
Na een week gedwongen rust door de regen konden de dames weer een speelronde afwerken. De dames van AZ Alkmaar konden hun koppositie niet behouden na een 1-0 uitnederlaag bij FC Utrecht.

De leiding in de competitie wisselde daarom alweer, waardoor nu sc Heerenveen en FC Twente aan de leiding staan. De Friezinnen wonnen thuis van ADO Den Haag met 2-1, terwijl Twente op vrijdag VVV-Venlo versloeg.

Uitslagen speelronde negen

Thuisploeg Uitclub Uitslag
FC Utrecht AZ Alkmaar 1-0
sc Heerenveen ADO Den Haag 2-1
Willem II FC Zwolle 2-0
FC Twente VVV-Venlo 2-0


Stand na speelronde negen

# Ploeg Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 sc Heerenveen 9 5 2 2 17 15-10
2 FC Twente 9 5 2 2 17 12-9
3 AZ Alkmaar 9 5 1 3 16 14-9
4 FC Utrecht 9 4 3 2 15 12-10
5 ADO Den Haag 9 4 2 3 14 20-13
6 Willem II 9 3 1 5 10 12-15
7 VVV-Venlo 9 2 4 3 10 10-13
8 FC Zwolle 9 0 1 8 1 5-21


Programma

Datum Thuisploeg Uitploeg
30/11 FC Utrecht FC Twente
02/12 sc Heerenveen VVV-Venlo
02/12 Willem II ADO Den Haag
02/12 AZ Almaar FC Zwolle

Wammes naar drie finales in Glasgow

Tijdens de wereldbekerwedstrijden turnen in het Schotse Glasgow heeft Jeffrey Wammes de finale bereikt op drie onderdelen.

Wammes ging als beste door op rek met een totaalscore van 14,875 punten. Op sprong plaatste hij zich als vierde voor de eindstrijd en op vloer als zesde.

Debutant Bart Deurlo plaatste zich bij het paardspringen ook voor de finale. Zijn totaalscore van 15,275 was goed voor de vierde plaats.

Klappen PVV-Kamerlid op camera

Afgelopen september is het PVV-Kamerlid Hernandez opgepakt vanwege een een ruzie in een café. Hernandez zou een ambtenaar een kopstoot hebben gegeven. Die nacht verbleef hij in de cel. Vrijdagavond meldde de NOS dat er camerabeelden van het incident aanwezig zijn bij het OM.

In tegenstelling tot de aanklacht zou er op de beelden duidelijk te zien zijn dat Hernandez het slachtoffer tweemaal vol in zijn gezicht slaat. De ambtenaar hield diverse verwondingen aan zijn gezicht over van de vechtpartij.

Ondanks diverse getuigen en aangifte, ontkende Hernandez tegenover Wilders. Wilders geloofde hem op zijn woord. Onbekend is of Hernandez het hele incident, of enkel de kopstoot ontkende.

Momenteel is het onduidelijk of het OM over gaat tot vervolging.

ProRail: vrijwel zeker geen treinen meer

Vrijdagavond rijden er vrijwel zeker geen treinen meer van en naar Utrecht. Een woordvoerster heeft bevestigd dat ProRail ervan uitgaat dat er geen treinen meer rijden. De schade door de brand in de verkeersleidingspost is aanzienlijk.

In de technische ruimte is ook fors geblust en daardoor is er veel rook- en waterschade. Het zit er dus niet in dat de ruimte vrijdagavond nog kan worden betrokken en het treinverkeer weer op gang kan komen, aldus een woordvoerster.

ProRail: vrijwel zeker geen treinen meer
ProRail: vrijwel zeker geen treinen meer (Foto: ANP)

NAVO: terugtrekking uit Afghanistan in 2014

De NAVO zal Afghanistan uiterlijk eind 2014 verlaten en dan de verantwoordelijkheid voor de veiligheid overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. In juli 2011 wordt een begin gemaakt met terugtrekking van de troepen uit het land. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

"We denken dat het doel realistisch is en we hebben plannen gemaakt om het te bereiken, maar als de omstandigheden het toelaten kan het natuurlijk altijd eerder (dan 2014, red.)", aldus Mark Sedwill, burgerchef van de NAVO in Afghanistan. De Afghaanse president Hamid Karzai had om 2014 als moment voor de overdracht verzocht.

Volgens een woordvoerder van de NAVO zijn alle 28 leiders van de alliantie bereid het terugtrekkingsplan te steunen. Er is niet bekendgemaakt hoeveel NAVO-militairen na 2014 in een ondersteunde rol in Afghanistan blijven, bijvoorbeeld als adviseur of trainer.

V. Williams wil bij Australian Open terugkeren

Venus Williams wil bij de Australian Open haar rentree maken. De Amerikaanse had dit seizoen veel last van een knieblessure die haar noopte om in september na de US Open een eind aan het seizoen te maken.

"Het gaat beter met me. Ik ben mij op dit moment aan het voorbereiden op de Australian Open. Ik hoop in januari weer honderd procent fit te zijn," zei Williams die ondanks de blessure nog vijfde staat op de wereldranglijst.

Schaatscoach Nijholt (73) overleden

Ploegleider en schaatstrainer Gauke Nijholt is overleden. In de jaren 1980-1985 was Nijholt bondscoach bij de sprinters.

Nijholt was onder anderen coach van Jan Ykema en Lieuwe de Boer. Daarnaast was hij trainer bij het team van Henk Angenent, winnaar van de laatste Elfstedentocht.

Enkele weken geleden kreeg Nijholt een herseninfarct en hij lag sindsdien in coma. Nijholt is 73 jaar geworden.

Vier dieven de handen afgehakt

In Saoedi-Arabië komt men niet weg met een lullig taakstrafje. De rechtbank van Mekka heeft vandaag de opdracht gegeven de handen af te hakken van vier dieven.

Een rechtbank in de zuidwestelijke provincie Asir legde het viertal eerder al dezelfde straf op wegens het beroven van diverse goudwinkels. De hoogste rechtbank van de islamitische staat heeft nu het vonnis goedgekeurd.

"Het hof van beroep in Mekka heeft het vonnis bevestigd om de handen van de vier dieven na hun bekentenis te amputeren", weet een Arabische krant vandaag te melden. De identiteit van de het kwartet noch de datum waarop het vonnis wordt voltrokken is bekendgemaakt.

FC Utrecht niet verder met Cornelisse

FC Utrecht-rechtsback Tim Cornelisse moet na dit seizoen op zoek naar een nieuwe club. Zijn Utrechtse werkgever heeft vandaag besloten zijn aflopende verbintenis niet te verlengen. "We moeten naar de toekomst kijken", verklaart technisch directeur Foeke Booy op de clubwebsite. Cornelisse speelt sinds de zomer van 2004 in de Domstad.

"Dit besluit hebben we puur op basis van sportief-technische afwegingen genomen", vervolgt Booy. "Tim speelt nu nog veel, maar we willen ons in de toekomst als team blijven ontwikkelen. We zijn fair en open naar hem geweest, maar natuurlijk is Tim teleurgesteld." Ook Erixon Danso en Wesley de Ruiter hoeven niet te rekenen op contractverlenging.

FC Utrecht nam de 32-jarige Cornelisse in 2004 over van Vitesse. Tot dusver speelde hij 164 competitiewedstrijden, waarin hij tienmaal doeltreffend was. Dit seizoen startte Cornelisse alle wedstrijden in de basis.

[DTM] Dunlop stopt als bandenleverancier

De organisatie van de DTM Series heeft bekend gemaakt dat Dunlop eind dit jaar stopt als bandenleverancier. De rubbermaker was sinds de serie in 2000 terugkeerde de exclusieve bandenleverancier.

"Het stoppen van Dunlop, één van de langetermijnpartners van het DTM, betekent een waar verlies. We gaan in goede harmonie uit elkaar," zei Thomas Betzler de vicevoorzitter van DTM-promotor ITR.

De organisatie bekijkt nu de voorstellen van enkele andere bandenmakers voor 2011. Voormalig kampioenen Gary Paffett en Mattias Ekström hebben vorige maand op Hockenheim al een dag met banden van Hankook getest. De onderhandelingen met een leverancier voor volgend jaar lopen nog en zodra er een deal gemaakt is dan zal deze zo snel mogelijk wereldkundig worden gemaakt, zo meldde de organisatie vandaag.

Paul de Leeuw meldt zich ziek

Paul de Leeuw zal vanavond niet te zien zijn in de MaDiWoDo Vrijdagshow. De grappenmaker heeft zich ziekgemeld.

De Leeuw zegt dat hij zich gisteravond al niet lekker voelde en dat hij daarom ook de grap maakte waarbij hij tegen Hanny Veerkamp zei dat hij Peter R. de Vries was die haar moeder had opgegraven. Moeder Nel Veerkamp is net vier dagen geleden begraven.

De Leeuw kreeg vandaag half Nederland over zich heen. De presentator kan dit jaar weinig meer goeddoen. Zijn zaterdagshow werd ineens door een miljoen mensen minder bekeken en ook laten kijkers zijn MaDiWoDo-show links liggen. Gisteren keken slechts 217.000 mensen naar Paul. PowNews dat erna kwam had meer dan het dubbele aantal kijkers.

De Leeuw heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan Hanny en wil dat ook publiekelijk doen zodra hij weer beter is. Hanny heeft zijn excuses aanvaard.

Benneteau niet in Davis Cup-finale

Tennisser Julien Benneteau kan niet meedoen aan de Davis Cup-finale. De Fransman, die nog hoopte op een plaats in het dubbelspel, is niet op tijd hersteld van een polsblessure. Dat meldde hij vandaag. De afzegging van Benneteau lijkt goed nieuws voor Arnaud Clément. De veteraan zou samen met Michaël Llodra in de dubbel aan kunnen treden.

Voor het enkelspel lijkt Gaël Monfils een zekerheidje. Hij toonde vorige week zijn vorm nog bij het Masters toernooi in Parijs waar hij de finale haalde en Roger Federer versloeg. Llodra reikte daar tot de halve eindstrijd en strijdt met Richard Gasquet om de andere plaats in het enkelspel. Jo-Wilfried Tsonga heeft een knieblessure.

De Franse Davis Cup-captain Guy Forget maakt dinsdag bekend welke spelers Frankrijk zullen vertegenwoordigen tijdens de finale. Van 3 tot en met 5 december moeten de Fransen op bezoek bij Servië in Belgrado. Voor het gastland is het de eerste finale. Frankrijk won het landentoernooi al negen keer en verloor vijf keer in de finale. De laatste Franse zege dateert uit 2001.

Todt: "Meer actie op nieuwe circuits"

FIA-president Jean Todt dringt aan op meer actie op de nieuw aangelegde circuits. Vaak zien de banen er op papier geweldig uit, maar blijkt in de praktijk dat er nauwelijks ingehaald kan worden. Daarom moet de organisatie van een circuit volgens de Fransman aantonen dat er ingehaald kan worden. Anders komt de baan niet op de kalender.

"Ik spreek als voorzitter van de FIA. Elkaar passeren moet onderdeel zijn van onze sport, maar dat ontbrak eraan in Abu Dhabi," zei Todt in La Stampa over de slotrace van het Formule 1-seizoen waarin titelkandidaten Fernando Alonso en Mark Webber achter Vitaly Petrov klem kwamen te zitten.

"Kijk bijvoorbeeld naar het duel tussen Lewis Hamilton en Robert Kubica. Hamilton had na zijn pitstop nieuwe banden en zou in theorie twee seconden per ronde sneller moeten zijn dan Kubica. Toch heb ik geen inhaalactie gezien."

Todt wil daarom snel spijkers met koppen slaan. "We bespreken het onderwerp 23 november als enkele commissies bij elkaar komen. Mijn idee is dat het aan zowel de auto's als de circuits ligt. We gaan enkele circuits evalueren en indien gewenst en mogelijk direct actie ondernemen. Ook volgt voortaan pas homologatie als banen op dit vlak aan onze eisen voldoen."

[WB] Lee wint 5.000m, De Jong vierde

Seung-Hoon Lee heeft laten zien dat zijn olympische titel op de 10.000 meter eerder dit jaar geen toevalstreffer is geweest. De Koreaan won bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn de 5.000 meter.

Lee klokte een tijd van 6.18,40 waarmee hij de Amerikaan Jonathan Kuck (6.18,85) net voor wist te blijven. Håvard Bøkko eindigde als derde. Bob de Jong, die vorige week in Heerenveen de 5.000 meter won, was met de vierde plaats de beste Nederlander.

Uitslag 5.000 meter mannen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Seun-hoon Lee Kor 6.18,40
2 Jonathan Kuck VS 6.18,85
3 Håvard Bøkko Nor 6.19,50
4 Bob de Jong Ned 6.21,01
5 Wouter Olde Heuvel Ned 6.21,81
8 Bob de Vries Ned 6.24,96
9 Jorrit Bergsma Ned 6.27,43

[Upd] Treinverkeer rond Utrecht plat na brand

Het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal is vrijdagmiddag stilgelegd op last van de brandweer. De verkeersleidingspost van spoorbeheerder Prorail niet ver van het station is geëvacueerd na een brandalarm. Daardoor kan het treinverkeer sinds 16.30 uur niet meer worden aangestuurd, meldt een woordvoerder.

Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Wanneer de treinen weer kunnen rijden is nog niet bekend.

Update 19.13 uur

Volgens RTV Utrecht is het getroffen pand van Prorail nog niet te gebruiken, er heeft een brand gewoed in het pand waar wissels en seinen worden bediend. De brandweer heeft met ventilatoren de ruimtes van rook ontdaan en techneuten van Prorail en NS zouden bezig zijn om de schade te inventariseren. Er rijden momenteel geen vervangende bussen omdat alle normale bussen nodig zijn voor de spitsdienstregeling. Bussen van Connexxion en GVU zouden pas na half negen beschikbaar kunnen zijn.

Vooralsnog is er geen hoop op een snelle opstart van het treinverkeer rond Utrecht. De Jaarbeurs heeft een hal beschikbaar gesteld met stretchers waar reizigers kunnen worden opgevangen en zonodig de nacht kunnen doorbrengen. Hotels in de omgeving van het Centraal Station zitten ondertussen vol.

utrecht

Treinverkeer ligt stil rond Utrecht (bron: ns.nl)

'Moderniseer Oekraïense gasleidingen'

Het moderniseren van Oekraïense pijpleidingen met behulp van Russische en Europese investeerders is goedkoper en effectiever dan Russische plannen voor de aanleg van de South Stream, een gaspijpleiding onder de Zwarte Zee, die gas via Bulgarije, maar niet via Oekraïne, naar andere Europese landen vervoert. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj vrijdag gezegd.

Rusland zegt bereid te zijn te investeren in de modernisering van de Oekraïense leidingen, maar dan wel in ruil voor controle over het Oekraïense gasnetwerk. Janoekovitsj liet weten geen controle aan Moskou te willen afstaan.

Tien jaar geëist tegen vrouwenhandelaar Saban B.

Tegen de gevluchte vrouwenhandelaar Saban B heeft justitie vrijdag in hoger beroep tien jaar cel geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie dat B. in totaal 89.000 euro schadevergoeding betaalt aan een aantal slachtoffers.

Een van de advocaten-generaal noemde het 'schrijnend en pijnlijk' dat B. niet bij zijn proces in hoger beroep aanwezig was. "Saban B. ziet vrouwen als zijn bezit." De 39-jarige B. staat samen met vijf verdachten, onder wie zijn broer Hasan B. (45) in hoger beroep opnieuw terecht. Tegen de 45-jarige broer van B. eiste het OM vijf jaar cel. De eis tegen een aantal andere verdachten wordt later vrijdag geformuleerd.

De Turks-Duitse broers B. stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo'n veertig medewerkers. Volgens justitie verdiende de bende tonnen met hun criminele praktijken. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. De vrouwen werden onder meer tewerkgesteld in de rosse buurten van Amsterdam, Utrecht en in het Duitse Ruhrgebied.

Een aantal slachtoffers werd volgens justitie mishandeld met honkbalknuppels. Volgens justitie moest een van de slachtoffers van Saban B. duizend euro per dag verdienen. Als dat niet lukte, werd de vrouw door B. met een honkbalknuppel geslagen, aldus het OM.

In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo de zes bendeleden tot celstraffen variërend van acht maanden tot 7,5 jaar. Het OM eiste toen twaalf jaar.

B. werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden in verband met een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken. Hij vluchtte naar zijn geboorteland nadat hij van het gerechtshof verlof had gekregen om zijn pasgeboren kindje te bezoeken. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats.

Maandag komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De uitspraak van het gerechtshof in Arnhem wordt in december verwacht.

Releasedatum van Poker Night at the Inventory bekendgemaakt

De pokergame van Telltale met in de hoofdrollen Max (Sam & Max), de Heavy (Team Fortress 2), Strong Bad en Tycho (Penny Arcade) zal maandag 22 november uitkomen. De ongetwijfeld komische game, van de makers van Sam & Max seizoen 1-3 en Tales of Monkey Island, zal €3,99 kosten, maar via een Steam pre-order is hij nu €3,59.

Door de game via de site van Telltale te kopen kun je 25% korting op hun andere games scoren, mits ze tegelijk worden aangeschaft, en pre-orders krijgen zowel via Steam als de site een dealer-visor voor Team Fortress 2. De game is speelbaar op zowel PC als Mac systemen.

EU wil 'Elton John-geld' terug van Italië

De Europese Unie heeft Italië opgedragen geld terug te betalen dat vorig jaar werd aangewend voor de organisatie van een concert van de Britse zanger Elton John. Dat maakte de Unie vrijdag bekend. De stad Napels betaalde 720.000 euro uit een EU-fonds voor ontwikkelingsprojecten in arme lidstaten voor het optreden van de zanger.

De Europese Commissie noemde de besteding van het geld ongepast. Hoewel nationale autoriteiten veel vrijheid genieten bij het besteden van EU-fondsen, is het over het algemeen wel de bedoeling dat het geld gaat naar langetermijnprojecten, zoals kunsttentoonstellingen, culturele centra of de renovatie van historische gebouwen. Een 'eenmalig rockconcert' hoort daar niet bij, aldus EU-woordvoerder Ton van Lierop. "Dus hebben we Italië gevraagd ons geld terug te geven."

John trad in oktober 2009 op tijdens het Piedigrotta-festival in Napels. Het concert werd live uitgezonden op televisie en trok honderdduizend bezoekers. Volgens Dario Scalabrini, artistiek directeur van het festival, was het evenement bedoeld om Napels op de kaart te zetten. Het concert zou daaraan hebben bijgedragen.


Elton John (Foto: Novum)

Jongen opgepakt voor vernielen graven Heerde

De politie heeft vrijdagochtend een 17-jarige jongen uit Heerde aangehouden die graven zou hebben vernield. Op de begraafplaats aan de Meester Nijhoffstraat in de Gelderse plaats werden eind juli 56 graven vernield. Diverse grafstenen waren omgetrapt. De jongen is in een cel gezet.

De schade was zeer aanzienlijk. In Heerde werd volgens de politie geschokt gereageerd. De graven zijn inmiddels hersteld.

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de brand op de Prinses Margrietschool in Heerde op 29 augustus, kwam de jongen op het spoor. De 17-jarige was overigens niet betrokken bij de brand.

Tienduizenden handtekeningen voor kinderopvang

GroenLinks heeft de afgelopen maanden een kleine zeventigduizend handtekeningen opgehaald van mensen die tegen de bezuinigingen op de kinderopvang zijn. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent overhandigt ze maandag aan minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).

Het kabinet wil de komende jaren snijden in de vergoeding die ouders krijgen voor kinderopvang. GroenLinks is daar fel op tegen. "Heel veel ouders willen niet dat er nog meer bezuinigd wordt op kinderopvang. Dit kabinet kan deze massale steun voor onze actie niet naast zich neerleggen", zegt Van Gent.

GroenLinks wil dat er juist extra geld naar kinderopvang gaat, om de wachtlijsten weg te werken en de kwaliteit te verbeteren. Van Gent overhandigt de handtekeningen maandag aan Kamp tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kinderopvang.

Contractverlenging Castaignos nog onzeker

Feyenoord meldde vandaag dat de club een optie in het contract van spits Luc Castaignos heeft gelicht en dat het talent daardoor tot de zomer van 2013 aan de club verbonden is. De Rotterdammers zijn echter te voorbarig geweest. De spits en zijn zaakwaarnemer gaan namelijk niet zomaar akkoord met contractverlenging.

Arie Treffers, de zaakwaarnemer van Castaignos, stelt dat de verlenging ingaat tegen de internationale regelgeving. Die schrijft voor dat spelers tot 18 jaar geen contract van langer dan drie jaar, inclusief opties, mogen tekenen. In de constructie die Feyenoord heeft gehanteerd is dat wel het geval. Daarom is Castaignos' contract, net als dat van ploegmaat Bruno Martins Indi, mogelijk niet rechtsgeldig.

Zowel Castaignos als Treffers noemt het slordig dat Feyenoord totaal niet overlegd heeft. Maandag zullen zij dan ook in gesprek gaan met technisch directeur Leo Beenhakker. Treffers liet voorts weten dat PSV de zaak bij de KNVB gaat aankaarten. De Eindhovenaren zouden namelijk interesse hebben in de 18-jarige Rotterdammer, die dit seizoen tot nu toe vier keer scoorde in de Eredivisie.

Bejaarde moordenares vermist

De Oostenrijkse autoriteiten hebben een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de oudste moordenares van het land. De vrouw is veroordeeld voor moord, maar werd wegens haar slechte gezondheid op vrije voeten gesteld. Ze reisde naar het Vaticaan, waarna niets meer van haar vernomen werd.

Bronislawa Jarosz (83), een Poolse ingezetene, werd schuldig bevonden aan de moord op haar buurman in het stadje Korneuburg en veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. Het oudje bleek krasser dan de autoriteiten dachten, want ze bleek gezond genoeg om de benen te nemen.

Het Europese arrestatiebevel is uitgevaardigd om er zeker van te zijn dat ze de resterende 'zestien jaar, drie dagen en acht uur' van haar straf uitzit.

Marineschip schakelt weer Somalische piraten uit

Een Nederlands bevoorradingsschip heeft bij de Somalische kust opnieuw een groep piraten uitgeschakeld. De zeerovers probeerden met drie boten een koopvaardijschip te kapen.

De boten werden door een boordhelikopter ontdekt. Bij het zien van de helikopter gingen de boten er snel vandoor, waarbij de opvarenden hun wapens en ladders overboord gooiden. De helikopter dwong een van de drie boten met waarschuwsschoten tot stoppen. De andere twee werden overmeesterd door mariniers in motorboten.

Het bevoorradingsschip maakt sinds vrijdag deel uit van de NAVO-operatie Ocean Shield, die zich richt op piraterijbestrijding in de Indische Oceaan bij Somalië en de Golf van Aden. De komende drie weken vervangt het Nederlandse marineschip een schip met motorpech.

De afgelopen twee maanden heeft het schip onder de vlag van de EU gevaren en 37 zeerovers en een groot aantal piratenvaartuigen onderschept.


Marine schakelt weer piraten uit (Foto: Novum)

Van der Boom: met hard werken kom je er ook

Kandidaten die The Voice of Holland verlaten moeten de hoop op een zangcarrière niet opgeven. Zanger Jeroen van der Boom, die fungeert als coach in de talentenjacht, moest zelf jarenlang knokken voor zijn grote doorbraak. "Met gewoon heel hard werken kom je er ook", zegt hij vrijdag in De Telegraaf.

Volgens Van der Boom is hij het bewijs dat 'het dus kan zonder een tv-show te winnen'. Hij heeft er echter lang op moeten wachten. "En toen opeens gebeurde het: had ik een eigen hit. Dat was zo magisch", zegt hij vrijdag in De Telegraaf over Jij Bent Zo, dat drie jaar geleden bovenaan de hitlijst stond.

Van der Boom is vrijdagavond weer te zien in The Voice of Holland. Dan moet de zanger een van zijn kandidaten laten afvallen in het programma.


'Met hard werken kom je er ook' (Foto: Novum)

'Verhogen maximumsnelheid kost miljarden'

Het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur kost 'enkele miljarden' vanwege de maatregelen die nodig zijn om de geluidshinder en het verlies aan luchtkwaliteit te compenseren. Dat staat in een analyse van het regeerakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het bureau heeft onderzocht of het regeerakkoord van VVD en CDA problemen kan opleveren met Europese milieuafspraken. Op een aantal gebieden is dat het geval, bijvoorbeeld als het gaat om een hogere maximumsnelheid. Rond steden worden dan de Europese luchtkwaliteitseisen waarschijnlijk overschreden. Ook krijgen meer mensen last van geluidshinder.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het kabinet niet kan voldoen aan de Europese verplichtingen voor het opwekken van hernieuwbare energie. Ook is de bescherming van de Europese natuurgebieden Natura 2000 in het geding.

De oppositiepartijen GroenLinks en D66 reageren onthutst op het rapport. Liesbeth van Tongeren (GL) vindt de 'apathische houding' van het kabinet ten aanzien van milieu 'ernstig'. Het gemak waarmee Europese afspraken genegeerd worden, doet het ergste vrezen voor andere beleidsterreinen, zegt zij.

Stientje van Veldhoven (D66) concludeert opnieuw dat het kabinet slecht is voor het milieu. "De kwaliteit van onze leefomgeving holt achteruit met deze regering."

Honderdduizend dieren geslacht voor Offerfeest

Voor het Offerfeest zijn dit jaar ongeveer 95.000 schapen en ruim vierduizend runderen onbedwelmd geslacht in slachthuizen. De regels voor het slachten en vervoeren van dieren zijn over het algemeen goed nageleefd. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag.

In ieder slachthuis houden dierenartsen toezicht tijdens het islamitische feest, die een aantal overtredingen constateerden. In enkele slachthuizen zijn zogeheten voorsnijders, die een kerf in de hals maken, weggestuurd omdat ze niet vakbekwaam bleken.

Ook werd bij een aantal runderslachthuizen een defect tijdsmechanisme aangetroffen. Dat moet ervoor zorgen dat de dieren lang genoeg liggen om het dodingsproces goed af te ronden. Deze runderen zijn alsnog bedwelmd. In een aantal gevallen bleken dieren niet volgens de regels te zijn vervoerd. Hiervoor kregen de chauffeurs een boete.

Het Offerfeest, dit jaar van 16 tot en met 18 november, wordt door moslims gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren.

Op naar Isengard in Lord of the Rings Online

Lord of the Rings Online krijgt in 2011 een nieuwe uitbreiding, Rise of Isengard, heeft de uitgever zojuist bekendgemaakt. De inmiddels free to play-MMO zal allerlei nieuwe features krijgen waaronder een verhoging van de level cap naar 70, nieuwe zones, quests en meer, waaronder natuurlijk Orthanc, de toren van Saruman.

Bekijk hier de features zoals bekendgemaakt door Warner Bros. Interactive en de nieuwe teaser trailer:

"Experience the Rise of Isengard – The Epic Story continues as the Grey Company makes its way south into Dunland, but troubles arise as their road takes them into lands where Dunlending forces, marshaled by the Wizard Saruman, prepare for war. The Rangers must seek new allies and face dangerous new foes, chief among them the traitor Saruman, whose web of intrigue threatens to endanger your quest, your friends, and your life."

"Increased Level Cap — Players will be able advance their characters up to level 70, gaining access to new traits, virtues, skills and class quests."

"Expanded Monster Play – LOTRO’s monster play system will get a major revamp including opening up the feature to all players, changes to monster player skills and advancement and a brand new region for players to battle for or against the forces of evil."

"Rise of Isengard is set for release in fall 2011 and will be available for purchase through the LOTRO store."

Rolstoelatlete Van der Vorst kan weer lopen

Monique van der Vorst kan weer lopen. Dit meldt De Telegraaf. Van der Vorst werd in 2009 gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.

De 26-jarige Van der Vorst raakte dertien jaar geleden verlamd aan haar beide benen. Bij een verkeersongeluk in 2007 liep ze bovendien ook nog een partiële dwarslaesie op. In 2008, bij de Paralympics in Beijing, pakte ze tweemaal zilver op de handbike.

Bij een nieuw ongeval dit voorjaar kreeg ze opeens het gevoel in haar benen weer terug. "Haar leven staat op haar kop, we  proberen dat in goede banen te leiden," aldus een woordvoerder van de Johan Cruijff Foundation, de organisatie die haar begeleidt.

NAVO-top Portugal begonnen

Staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-landen zijn vrijdagmiddag in de Portugese hoofdstad Lissabon aan de NAVO-top begonnen. De organisatie van 28 landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, wil op de top haar strategie voor de komende jaren bepalen.

Naast de Amerikaanse president Barack Obama zijn onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte aanwezig. Circa 10.000 veiligheidsmensen zijn op de been.

De alliantie werkt nu nog met een strategisch concept dat dateert van voor de terreuraanvallen van 11 september 2001 op de VS. De organisatie wil zich wapenen tegen de bedreigingen van de 21e eeuw, zoals terrorisme en zogenoemde cyberaanvallen via het internet op grote computersystemen.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen meent dat Lissabon het begin markeert van een nieuwe NAVO.

NAVO-top Portugal begonnen
NAVO-top Portugal begonnen (Foto: ANP)

Man komt onder metro in Amsterdam

Bij metrostation Cornelis Lelylaan in Amsterdam-West is vrijdagmiddag een man onder een metro terechtgekomen. Waarschijnlijk was er sprake van een ongeluk, maar de politie stelt toch een onderzoek in, meldt een woordvoerder. Het slachtoffer, een jongeman, raakte ernstig gewond en is naar een ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 15.30 uur onder het oog van diverse getuigen. Van hen worden verklaringen opgenomen. De Amsterdamse politie onderzoekt of mogelijk sprake is van een misdrijf.

Het treinverkeer werd na ongeveer een uur hervat, maar het metroverkeer ligt nog stil. Hoelang dit gaat duren, is nog onduidelijk.

[IndyCars] Lotus derde motorleverancier

Lotus zal vanaf 2012 de derde motorleverancier in de IndyCar Series gaan worden. Het befaamde merk dat ook aerodynamica-pakketten zal gaan leveren gaf geen verdere details vrij over de motoren. Naar verluidt zullen deze in samenwerking met Cosworth worden gebouwd.

"Lotus is uniek in de autowereld, geen andere autofabrikant is zo met succesvol geweest in een grote variatie aan autosportdisciplines, of we het hebben over Le Mans, World Rally, Sportscars, Formule 1 of natuurlijk IndyCar. Dit jaar hebben we de handen ineen geslagen met KV Racing voor IndyCar en we zullen onze aanwezigheid volgend jaar significant vergroten," zei de directeur van Group Lotus Dany Bahar.

In 2011 zal Lotus minimaal twee bolides van KV Racing gaan sponsoren en een jaar later zullen deze auto's ook met de Lotus-krachtbron gaan rijden. "Vanaf 2012 kunnen IndyCar teams de prachtige mogelijkheid hebben om voor een IndyCar met een Lotus motor en aerodynamicapakket te kiezen, om direct deel te worden van de Lotus erfenis: één van de meest innovatieve en succesvolle sport- en autosportmerk in de wereld."

Voor Lotus zijn de IndyCar Series niet nieuw, want Jim Clark won in 1965 de Indianapolis 500. Als motorleverancier is de sport wel nieuw voor het merk. "Lotus is een beroemde naam in autosport, met een lange associatie met de grote namen in onze sport. We zijn vereerd dat Lotus er voor heeft gekozen om als motorfabrikant in de IndyCar Series te stappen. De IZOD IndyCar Series heeft de snelste, meest veelzijdige wagens en rijders in de wereld en we hebben competitie tussen motorleveranciers om de serie nog spannender voor de fans te maken," zei de directeur van de IndyCar Series Randy Bernard.

Vijf talenten langer bij Feyenoord

Feyenoord heeft de contracten van vijf talentvolle spelers verlengd. Luc Castaignos, Bruno Martins Indi, Jerson Cabral, Shabir Isoufi en Kelvin Leerdam hebben hun handtekening gezet onder een verbintenis tot de zomer van 2013, meldt de Rotterdamse voetbalclub.

Castaignos, Martins Indi, Cabral en Leerdam speelden al regelmatig in het eerste elftal. Isoufi is uitgeleend aan Excelsior en kwam driemaal als invaller in actie.

"Dat we de contracten van deze spelers verlengen, past in onze filosofie om eigen jeugd zo lang mogelijk aan ons te binden', zegt technisch directeur Leo Beenhakker. "Wij hebben momenteel een zeer talentvolle generatie in huis. Deze jongens maken, elk in hun eigen tempo, een prima ontwikkeling door."

Van de vijf is Castaignos het bekendst bij het grote publiek. Bij afwezigheid van de aanvallers Jon Dahl Tomasson en Sekou Cissé heeft trainer Mario Been hem tot vaste spits benoemd. De laatste tijd begint hij steeds beter te draaien getuige zijn drie goals in de laatste drie duels. Leerdam kwam dit seizoen tot acht duels, Martins Indi tot zes wedstrijden en Cabral tot elf optredens, waarvan tien keer als invaller.

Williams gebruikt KERS met batterij in 2011

Het Formule 1-team van Williams zal in 2011 gebruik gaan maken van het Kinetic Energy Recovering System waarbij de remenergie in een batterij opgeslagen wordt. Vorig seizoen ontwikkelde de renstal uit Grove KERS op basis van het vliegwielprincipe, maar deze variant is nooit in raceomstandigheden ingezet.

"Het voordeel van een batterij is dat we deze in elke vorm kunnen maken," zei technisch directeur Patrick Head tegen Autosport. Hij zegt dat vanwege de grotere tanks in de auto's dit besluit genomen is. "Vanaf het moment dat bijtanken verboden werd in de Formule 1, werd het lastig om een vliegwiel in de auto te krijgen."

Mogelijk wordt het vliegwiel vanaf 2013 wel in de Williams ingebouwd. "Het voordeel is dat deze lichter is dan een batterij, maar evenveel kracht heeft en evenveel energie kan opslaan. Mochten we vanaf 2013 met een turbomotor met vier cilinders rijden, is het goed mogelijk dat we weer een vliegwiel gaan gebruiken."

Kritiek op Schumi kwam niet van Häkkinen

Afgelopen woensdag berichtten we dat Mika Häkkinen forse kritiek had op Michael Schumacher en dat de Duitser maar moest stoppen. Naar nu blijkt heeft de Fin dit helemaal niet geroepen, maar blijkt het een verzinsel van een externe medewerker van de krant TZ te zijn geweest.

"De aan de heer Häkkinen toegeschreven uitspraken zijn niet van hem afkomstig en ook niet door hem geautoriseerd," zei de krant die excuses aanbood aan haar lezers.

[WB] Nesbitt wint schaatsmijl, Wüst derde

Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn heeft Christine Nesbitt de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen. De Canadese klokte een tijd van 1.57.03.

De grootste verrassing was de nummer twee, de Noorse Ida Njatun. De Noorse juniore reed een tijd van 1.57,99, een nieuw persoonlijk record. Ireen Wüst, die in een rechtstreeks gevecht met Nesbitt werd verslagen, klokte in 1.58,93 de derde tijd in Berlijn.

Martina Sablikova deed in Berlijn weer mee nadat ze vorige week in Heerenveen nog ziek had moeten afzeggen. De Tsjechische kwam na 1.59,53 over de streep en was daarmee goed voor de zevende plaats.

Uitslag 1.500 meter vrouwen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.57,03
2 Ida Njatun Noo 1.57,99
3 Ireen Wüst Ned 1.58,93
4 Cindy Klassen Can 1.59,14
5 Brittany Schlusser Can 1.59,15
8 Marrit Leenstra Ned 2.00,24
12 Margot Boer Ned 2.00,61
18 Laurine van Riessen Ned 2.01,96
20 Ingeborg Kroon Ned 2.02,25

Twijfels Van der Laan over wietpas

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft twijfels over de invoering van de zogenoemde wietpas. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Van der Laan zegt dat Amsterdam hard getroffen wordt bij een invoering van de pas. Het leidt volgens hem tot illegale doorverkoop en straathandel en veroorzaakt bovendien veel meer overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico's dan nu het geval is.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester kan de pas in een andere stad prima werken, maar niet in Amsterdam. Het zou alleen maar meer problemen veroorzaken. De gemeente steunt wel de ambitie van het kabinet om softdrugsgebruik onder jongeren terug te dringen en de straatoverlast in de buurt van coffeeshops te verminderen.

Opstelten zegt in een reactie op de brief van Van der Laan dat hij graag bereid is met Amsterdam te gaan praten, maar dat hij wel vasthoudt aan zijn plannen. Hij wil geen uitzondering maken voor Amsterdam, omdat daar veel toeristen komen. "We gaan het beleid overal in het land op deze manier inzetten." Opstelten geeft toe dat het risico van zwarte handel reëel is. Hij denkt echter dat daar maatregelen tegen te nemen zijn.

Het kabinet wil de wietpas invoeren in heel Nederland om het aantal drugstoeristen te verminderen. Met de pas kunnen vaste klanten maximaal drie gram wiet per dag kopen.


(Foto: Novum)

Twintig jaar en tbs voor moord dochter

Een 39-jarige man uit het Limburgse Baexem is door de rechtbank in Roermond veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op zijn 8-jarige dochter en poging tot moord op zijn 10-jarige zoon. Het OM had 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De man ging op 11 februari in zijn woning zijn kinderen met een mes te lijf. Het meisje overleed, de jongen raakte zwaargewond. De man meldde zich na het drama zelf bij de politie. De moeder van de kinderen was niet in de woning aanwezig. Zij had haar man verlaten en woonde elders.

De rechtbank is ervan overtuigd dat de man zijn dochter opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven heeft beroofd. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zijn kinderen als het ware heeft opgeofferd om wraak te nemen op zijn echtgenote vanwege haar besluit om hem te verlaten.

Vanwege de persoonlijkheidsstoornis van de Limburger is de kans op herhaling volgens de rechtbank groot. Daarom is hem ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Overleden militair Uruzgan terug in Nederland

De dinsdag in Afghanistan overleden militair is vrijdag aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Daar werd hij na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden.

De 56-jarige Nederlandse militair overleed dinsdagnacht in zijn slaapcontainer in Uruzgan. De man werkte in een hospitaal op een basis in Tarin Kowt. Waaraan de man is overleden, wordt nog onderzocht. Het ministerie van Defensie vermoedt een natuurlijke doodsoorzaak en sluit uit dat hij door krijgshandelingen is omgekomen.

De militair werd woensdagochtend door een collega gevonden. De taken van het hospitaal zijn op 28 oktober overgedragen aan de Amerikanen. Een Nederlands chirurgisch team, bestaande uit artsen en verpleegkundigen, blijft echter tot 1 december om de overdracht in goede banen te leiden.

Deze militair wordt niet meegerekend als oorlogsslachtoffer omdat hij een natuurlijke dood is gestorven, zegt een woordvoerder van het ministerie. Het totaal aantal militairen dat tijdens de missie in Afghanistan overleed, is nu 25.

Drenthe behandeld aan slokdarmzweer

Royston Drenthe heeft een zweer aan zijn slokdarm. Dat meldt zijn club Hercules Alicante vandaag. Drenthe is opgenomen in een ziekenhuis in Alicante. Volgens de medische staf van Hercules is stress de oorzaak van de zweer. Het is onduidelijk hoelang hij in het hospitaal moet blijven.

Woensdag debuteerde de Real Madrid-huurling nog in het Nederlands elftal. Hij speelde in de oefeninterland tegen Turkije de laatste elf minuten mee.

De opname van Drenthe heeft ook een positieve kant. De flankspeler is daardoor dicht bij zijn vrouw en zoontje Desley. Die laatste kwam vandaag in hetzelfde ziekenhuis ter wereld. Moeder en zoon maken het wel goed.

Roodhemden betogen massaal in Bangkok

Meer dan tienduizend zogeheten roodhemden zijn vrijdag in de Thaise hoofdstad Bangkok de straat opgegaan. De demonstranten kwamen bijeen zes maanden nadat de overheid een betoging met harde hand had neergeslagen. Daarbij kwamen toen tientallen mensen om het leven.

De roodhemden brandden kaarsjes ter nagedachtenis aan de omgekomen betogers. Sommigen riepen leuzen als "Er lagen hier dode mensen". Anderen droegen spandoeken. "Vandaag zijn we bijeengekomen om de wereld te laten zien dat het niet uitmaakt hoeveel van ons er worden gedood, we kunnen niet allemaal worden gedood", aldus de leider van de antiregeringsdemonstranten, Jatuporn Prompan.

Roodhemden zijn aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra en tegenstanders van de huidige regeringsleider Abhisit Vejjajiva. Ze gingen in maart massaal de straat op om het aftreden van Vejjajiva te eisen.

Roodhemden betogen massaal in Bangkok
Roodhemden betogen massaal in Bangkok (Foto: ANP)

Twaalf doden bij helikoptercrash India

Bij een ongeluk met een legerhelikopter in het noordoosten van India zijn zeker twaalf militairen om het leven gekomen. Dat heeft het Indiase leger vrijdag bekendgemaakt.

De crash voltrok zich minuten nadat de helikopter was opgestegen van een luchtmachtbasis in de provincie Tawang, nabij de grens met China. Volgens een legerwoordvoerder zijn er geen tekenen van sabotage. Er is een onderzoek naar de oorzaak van de crash ingesteld.

Brugklasser spuit op school met pepperspray

Een brugklasser van de scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden heeft vrijdag tijdens de pauze in de kantine met pepperspray gespoten. De jongen is op het politiebureau verhoord.

De jongen had de pepperspray van een vriend uit Duitsland gekregen en zou niet hebben geweten wat het was, zegt een woordvoerder van de school. Hij heeft een paar keer met de pepperspray gespoten, maar richtte daarbij niet op mensen. Een meisje kreeg last van haar ogen en moest naar de dokter. Haar ouders hebben aangifte gedaan.

De school heeft de politie gebeld. "We zien in dat het om een kwajongensstreek gaat, maar wilden een voorbeeld stellen". Ook moest de jongen bij het schoolbestuur komen. "Hij is enorm geschrokken, die doet het niet nog een keer", aldus de woordvoerder.

Hoogbejaarde man aangehouden voor wapenbezit

Een 91-jarige man is vrijdagochtend in zijn woning in Veldhoven aangehouden nadat agenten daar twee vuurwapens met bijbehorende munitie hadden gevonden. De hoogbejaarde Brabander mocht na verhoor weer naar huis met een proces-verbaal. De vuurwapens zijn in beslag genomen.

Eerder onderzoek had uitgewezen dat de man wapens in zijn woning zou hebben. Het Openbaar Ministerie beslist wat voor straf de man krijgt.

FC Utrecht zonder bestolen Lensky

Jacob Lensky moet de wedstrijd van FC Utrecht tegen N.E.C. Nijmegen om een wel heel bijzondere reden aan zich voorbij laten gaan. De Canadees verblijft noodgedwongen nog in Zwitserland, omdat hij daar tijdens bezoek aan een vriend werd beroofd van zijn paspoort. Dat liet Utrecht op de website weten.

De voetbalclub heeft contact opgenomen met de ambassade om de terugreis van Lensky naar Nederland mogelijk te maken. De Canadese middenvelder moet de thuiswedstrijd zondag tegen N.E.C. echter zeker aan zich voorbij laten gaan, omdat hij niet heeft kunnen trainen.

Trainer Ton du Chatinier kan daarnaast niet beschikken over Nana Asare, Michael Zullo en Jacob Mulenga.

FC Utrecht zonder bestolen Lensky
FC Utrecht zonder bestolen Lensky (Foto: ANP)

GT5 installeren kan vijftig minuten duren

Gran Turismo 5 komt eindelijk uit volgende week en een gebruiker op gtplanet.net heeft al een pal-versie in zijn bezit. Hij heeft in een mega forum-post zijn eerste indrukken, ervaringen neergezet en ook andere vragen beantwoord. Opmerkelijk is dat de installatie van het spel tot 50 minuten kan duren.

Voor de gebruiker, Amar212, duurde de installatie veertig minuten en nam het spel 6,4 GB in beslag op de harde schijf. Daarnaast praat Amar212 veel over het spel en legt hij uit wat hij tegenkomt. Wil je meer weten over alles wat Amar212 neergezet heeft, kijk dan hier.

GT5

[WB] Kato blijft Smeekens net voor

Joji Kato heeft de 500 meter voor mannen gewonnen op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. De Japanner kwam tot 35,03 en was daarmee net Jan Smeekens de baas die tot 35,04 kwam.

Simon Kuipers was de eerste Nederlander op het ijs en hij kwam tot 35,62. Hein Otterspeer deed het een stuk beter en reed met 35,43 bovendien een nieuw persoonlijk record. De Duitser Nico Ihle verbeterde die snelste tijd in zijn rit tegen Jacques de Koning naar 35,28. De Koning was met 35,37 ook sneller dan zijn landgenoot. In de rit erop kwam de Amerikaan Tucker Fredricks in 35,20 over de finish.

Jan Smeekens kwam in zijn rit tegen de Japanner Akio Ohta langzaam op stoom. Dankzij een sterke hele ronde kwam hij uiteindelijk net niet onder de 35 seconden terecht met zijn 35,04. Nagashima en Kyu-Hyuk Lee slaagden er niet in de tijd van Smeekens te verbeteren. Met 35,03 wist Joji Kato in de laatste rit de tijd van de Nederlander net te verbeteren.

Uitslag 500 meter mannen

# Schaatster Nat. Tijd
1 Joji Kato Jpn 35,03
2 Jan Smeekens Ned +0,01
3 Kang-Seok Lee Kor +0,07
4 Kyou-Hyuk Lee Kor +0,16
5 Tucker Fredricks VS +0,16
9 Jacques de Koning Ned +0,34
11 Hein Otterspeer Ned +0,40
15 Simon Kuipers Ned +0,59
16 Stefan Groothuis Ned +0,68

'Griepprik werkt niet bij doelgroep'

Het griepvaccin dat jaarlijks aan miljoenen Nederlanders wordt gegeven, werkt niet goed. Bij mensen die vanwege hun leeftijd of gezondheid in aanmerking komen voor de vaccinatie, blijkt de prik het slechtst te werken. Ook is de werking van het vaccin in eerdere onderzoeken te positief neergezet. Dat stellen RIVM-directeur Roel Coutinho en viroloog Ab Osterhaus in het Vara-programma Zembla.

"Je wilt het vaccin gebruiken voor mensen die oud en ongezond zijn", zegt Coutinho. "Maar juist bij die groep werkt het vaccin het minst." Deskundigen weten volgens het programma al langer dat het vaccin niet goed werkt. Het is nooit bewezen dat na het vaccineren het aantal sterfgevallen van griep lager werd.

"Het is eigenlijk logisch waarom het vaccin niet werkt. Het heeft een goed afweersysteem nodig en die hebben oude of zieke mensen niet", zegt Zembla-woordvoerder Sander Rietveld. "De werking van het vaccin is overdreven."

Ondanks dat de prik niet goed werkt, heeft het vooralsnog geen consequenties voor het griepbeleid gehad. Het aantal mensen dat in aanmerking kwam voor de prik ging juist omhoog op advies van de Gezondheidsraad. De leeftijdsgrens waarop mensen de gratis prik tegen de wintergriep kunnen halen, ging van 65 naar 60 jaar.

Zembla wordt zaterdagavond uitgezonden.


(Foto: Novum)

Twee gescheurde enkelbanden Mathijsen

Joris Mathijsen heeft twee enkelbanden gescheurd in zijn rechterenkel. Dat bleek vandaag uit een mri-scan, meldt zijn club Hamburger SV vrijdag op de clubsite. De blessure kost de verdediger waarschijnlijk acht weken. Daardoor komt hij voor de winterstop niet meer in actie in de Bundesliga. Het is nog niet zeker of Mathijsen wordt geopereerd of dat hij een speciale schoen moet dragen.

Mathijsen liep de kwetsuur woensdag op tijdens de oefeninterland Nederland-Turkije. De verdediger kwam vlak voor rust na een kopduel ter hoogte van de middellijn verkeerd neer en klapte door zijn rechterenkel. Hij werd direct naar het ziekenhuis vervoerd, maar omdat zijn enkel al te dik was, was het stellen van een diagnose toen nog onmogelijk.


Twee gescheurde enkelbanden Mathijsen (Foto: Novum)

[WB] Wolf wint 500m, Boer derde

Jenny Wolf heeft de eerste 500 meter voor vrouwen dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op haar naam geschreven. De Duitse kwam in 38,08 over de finish. Margot Boer was met de derde plaats de beste Nederlandse.

Marianne Timmer was de eerste van de Nederlandse vrouwen die op het ijs kwam. Timmer klokte een tijd van 39,47. Thijsje Oenema reed sneller dan de rijdster van Liga en kwam in 39.21 over de meet. Laurine van Riessen moest het in de achtste rit opnemen tegen de Amerikaanse Heather Richardson. Van Riessen ging rap van start en wist ondanks de laatste buitenbaan de voorsprong vast te houden. Ze kwam in 38,69 over de finish, de snelste tijd tot dan.

Sang-Hwa Lee verbeterde de snelste tijd in de rit erop alweer naar 38,25. Margot Boer trof in de laatste rit Jenny Wolf. Wolf pakte gelijk een voorsprong en die liet ze niet meer los. Ze klokte een tijd van 38,08, Boer kwam tot 38,66.

Uitslag 500 meter dames

 

# Schaatster Nat. Tijd
1 Jenny Wolf Dui 38,08
2 Sang-Hwa Lee Kor +0,16
3 Margot Boer Ned +0,58
4 Laurine van Riessen Ned +0,69
5 Nao Kodaira Jpn +0,74
12 Thijsje Oenema Ned +1,12
17 Marianne Timmer Ned +1,38

Schietende agente vrijgesproken

De 41-jarige agente die vorig jaar in Didam een inbreker in zijn been schoot, krijgt geen straf. Dat heeft de rechtbank in Zutphen vrijdag bepaald. Het OM had een werkstraf van 150 uur geëist voor poging tot zware mishandeling.

De vrouw schoot na een inbraakmelding bij een supermarkt tweemaal op de verdachte zonder eerst te waarschuwen. Ondanks dat dit in strijd gaat met de schietinstructies, toonde de rechter begrip voor de situatie. De agente kon denken dat zij gevaar liep. Bovendien was het donker en droeg ze geen kogelvrij vest.

De inbreker raakte bij het schietincident gewond.

Operatie voor N.E.C.'er Van Eijden

N.E.C.'er Rens van Eijden moet onder het mes. De 22-jarige verdediger heeft een blessure aan zijn rechterknie. Volgende week woensdag wordt hij geopereerd aan zijn meniscus waarna hij enkele weken niet kan spelen voor de Nijmeegse eredivisionist.

Hoelang Van Eijden precies aan de kant moet blijven, is nog onbekend. Volgens een woordvoerder van N.E.C. hangt dat van het verloop van de operatie af.

N.E.C.-trainer Wiljan Vloet maakte het nieuws van de operatie vandaag wereldkundig. "Het is een blessure waar je in principe mee door zou kunnen voetballen, maar gezien zijn leeftijd is besloten om toch in te grijpen." Van Eijden, die de jeugdopleiding van PSV doorliep, is aan zijn tweede seizoen bij N.E.C. bezig. In de Eredivisie speelde hij deze jaargang tien wedstrijden.

Medewerkster NFI vrijgesproken van fraude

De rechtbank in Den Haag heeft een 32-jarige medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vrijgesproken van het verduisteren van het DNA van haar partner. Er is onvoldoende bewijs dat de vrouw haar toegangspas voor het laboratorium heeft gebruikt, oordeelde de rechter vrijdag.

De vrouw zou het DNA van de man, die wordt verdacht van een geweldsmisdrijf, hebben vernietigd. Bovendien zou ze het DNA van een onschuldige hebben ingeleverd als bewijs. De fraude kwam in september 2009 aan het licht doordat de labels van de DNA-profielen niet klopten.

Op basis van registratie van het gebruik van haar toegangspas bleek dat er iemand met de pas naar binnen was gegaan. Volgens de rechter liet de vrouw haar pasje regelmatig slingeren en kan daarom iedereen met haar pas naar binnen zijn gekomen.

Brinkman gaat door met jongerenafdeling

PVV'er Hero Brinkman zet zijn plannen voor een jongerenafdeling van zijn partij door, ook al is de fractie daar op tegen. Dat kondigt hij vrijdag aan in NRC Handelsblad. "Ik wil binding houden met de groep jongeren met wie ik contact heb."

Brinkman wil de PVV al langer democratiseren. Zijn voorstel daartoe wordt binnenkort in de fractie besproken, maar lekte donderdag uit. Hij uitte daarin opnieuw forse kritiek op het functioneren van zijn partij. Zo vreest hij onder meer dat de PVV bezig is een one-issuepartij te worden, hekelde hij het 'knechtende mediabeleid' en herhaalde hij dat zijn partij leden moet toelaten en een jongerenafdeling moet oprichten.

Een 'tegennotitie' van Kamerlid Martin Bosma lekte donderdag ook uit. "Alsjeblieft niet!" schrijft deze over het plan voor een jongerenafdeling. En politieke partijen met leden zijn volgens Bosma 'fossielen' uit de negentiende eeuw.

Brinkman wil zij zijn plannen koste wat kost doorzetten. "Ik zie het als mijn plicht om binding te houden met mijn achterban", zegt hij in de krant. "De fractie kan daar niet tegen zijn. Ik zou het bij wijze van spreken in mijn eigen huiskamer kunnen doen." Als de fractie toch tegenstemt dan wil hij PVV-jongeren zelf samenbrengen in een 'organisatie' die op gezette tijden bijeenkomt om te debatteren.

Boete voor fraude met studiebeurs

Studenten die een beurs voor uitwonenden krijgen terwijl ze in werkelijkheid bij hun ouders wonen, kunnen in de toekomst een boete krijgen. Dit heeft het kabinet vrijdag besloten.

De boete bedraagt de helft van het te veel ontvangen bedrag. Ook moet de te veel ontvangen studiefinanciering worden terugbetaald. Wie bijvoorbeeld vier jaar te veel heeft gekregen, moet zo'n achtduizend euro terugbetalen, en krijgt een boete van vierduizend euro.

Als een student voor de tweede keer wordt betrapt, wordt de studiefinanciering stopgezet. Studenten moeten dan ook alle ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Bovendien doet het ministerie van Onderwijs dan aangifte bij justitie.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) weet niet precies hoeveel studenten fraude plegen, maar denkt dat het gaat om 'aanzienlijke aantallen'. Dat zou betekenen dat de staat jaarlijks miljoenen betaalt aan onterechte uitwonendenbeurzen.

Zijlstra hoopt frauderende studenten op het spoor te komen aan de hand van hun inschrijving bij de gemeente. Als daar iets niet aan klopt, is het aan de student om te bewijzen dat hij wel degelijk op zichzelf woont.

Amerikanen zoeken hulp in jacht op Armstrong

De Italiaanse aanklager Benedetto Roberti heeft met Amerikaanse onderzoekers gesproken over doping. Dat verklaarde Roberti vandaag. De ontmoeting vond plaats op het hoofdkwartier van Interpol in Frankrijk en stond vooral in het teken van informatie over de dopinghandel. Volgens Roberti richt het Amerikaanse onderzoek zich op wielrenner Lance Armstrong.

Roberti voerde in het verleden al diverse onderzoeken naar dopinghandel in de sport uit. Vorige week gaf hij opdracht een inval te doen in het huis van Yaroslav Popovych in Toscane. De Oekraïense wielrenner was jarenlang een ploegmaat van Armstrong. Volgens Roberti bekijken onderzoekers de inhoud van Popovych' laptop en blackberry.

De Amerikaanse overheid besloot eerder dit jaar tot een onderzoek nadat dopingzondaar Floyd Landis had verklaard dat het dopinggebruik bij de US Postal-ploeg wijdverbreid was en dat hij daar voor het eerst verboden middelen had gebruikt. De in ongenade gevallen renner beschuldigde ook diverse oud-ploeggenoten, onder wie Lance Armstrong en George Hincapie.

Nieuwe screens voor L.A. Noire

Rockstar, De maker van o.a. Red Dead Redemption en de GTA serie heeft een nieuwe game op komst die ons door de straten van L.A. uit 1930 als detective laat rondrijden en zaken oplossen. Deze game heet L.A. Noire en wordt door vele gamebladen en websites de lucht in geprezen. Rockstar heeft besloten al deze reacties te bundelen met wat nieuwe screens en die te publiceren op hun website.

De game, die en het eerste half jaar van 2011 moet uitkomen, zal minder op actie gericht zijn dan haar grote broers RDR en GTA. Als detective kun je het namelijk niet veroorloven om met een Katana onschuldige burgers te ontdoen van hun ledematen.

De screenshots die zijn vrijgegeven hebben wij hier even voor jullie op een rijtje gezet. Voor de lovende nieuwsartikelen zul je even op de website zelf moeten kijken.

La Noire LA Noire

La Noire La Noire

 

Nederland en VS wisselen DNA uit

Nederland en de Verenigde Staten hebben een verdrag gesloten waardoor beide landen toegang krijgen tot elkaars DNA-databases. Hierdoor kunnen misdrijven sneller worden opgelost, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Nu sturen Nederland en de VS elkaar al verzoeken om DNA-profielen te vergelijken. Dat gebeurt als in Nederland een misdrijf is gepleegd en het vermoeden bestaat dat de onbekende verdachte ook in de Verenigde Staten actief is geweest.

Dit 'matchen' gebeurt handmatig en duurt vaak lang. Voortaan kunnen beide landen rechtstreeks in elkaars databases linkgegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen vergelijken.

Deze profielen zijn echter niet te herleiden tot de identiteit van de betrokken persoon. Zodra er een 'match' is, moet Nederland nog steeds de bijbehorende persoonsgegevens via een rechtshulpverzoek opvragen. Daarna kan een strafrechtelijke procedure worden gestart.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) noemt het verdrag een belangrijke stap in de opsporing van misdadigers.

Nieuw onderkomen voor Roderick en Blauwerick

De beroemde pelikanen Roderick en Blauwerick zijn weg uit Safaripark Beekse Bergen. Niet omdat ze weer zijn ontsnapt, maar omdat ze zijn verhuisd. De dieren hebben sinds donderdag een nieuw onderkomen bij Dierenrijk in Nuenen.

De twee pelikanen vlogen in juli weg uit de roofvogelshow in Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Na een paar dagen keerde Roderick uit zichzelf terug naar het park en werd Blauwerick gevangen in het Noord-Hollandse Den Oever.

Ook hun soortgenoot Groenerick ontsnapte tijdens de show. Hij is nog steeds niet teruggekeerd of gevangen, maar wordt regelmatig gesignaleerd in Groningen. Pogingen om het dier te lokken, liepen op niets uit.

Roderick en Blauwerick zijn van Hilvarenbeek naar Nuenen verhuisd, omdat Dierenrijk een aantal pelikanen in de collectie wilde en Beekse Bergen er een flink aantal had. De pelikanen hebben volgens parkmanager Martin van Hees bij Dierenrijk alle vliegruimte die ze nodig hebben. De twee hebben namelijk een plekje gekregen in de volière die moet uitgroeien tot de grootste van Europa.

Ajax met De Zeeuw en Emanuelson tegen PSV

Ajax kan morgen in de competitiewedstrijd tegen PSV beschikken over Urby Emanuelson en Demy de Zeeuw. De twee hadden door blessures afgezegd voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Turkije maar ze zijn weer fit. De Zeeuw had last van zijn rug, Emanuelson had een blessure aan zijn bovenbeen.

Trainer Martin Jol kan tegen PSV geen beroep doen op de geschorste André Ooijer. Oleguer (bovenbeen) en Florian Jozefzoon (dikke knie) zijn ook niet inzetbaar, net als Kenneth Vermeer en Nicolas Lodeiro die al langer geblesseerd aan de kant staan.

Luis Suárez meldde zich vanmorgen kort na de training weer in Amsterdam. Afgelopen woensdag speelde de aanvaller met Uruguay tegen Chili maar hij kan volgens Jol morgen gewoon spelen ondanks de lange terugreis.

Taakstraf geëist na medisch falen arts

Justitie heeft vrijdag tegen een 53-jarige arts uit Venlo een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden geëist. Volgens het OM heeft medisch handelen en nalatigheid van de man geleid tot de dood van een 14-jarig meisje.

Het slachtoffer viel eind september 2003 van een pony en overleed een dag later in een ziekenhuis in Venlo. De arts zou niet goed met het ziekenhuispersoneel hebben gecommuniceerd en geen goed onderzoek naar het meisje hebben gedaan. Bovendien zag hij niet dat haar toestand snel achteruit ging, toen hij het slachtoffer overdroeg aan het ambulancepersoneel.

De tiener zou worden overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Maastricht. In de ambulance overleed het meisje uiteindelijk aan hersenletsel. De arts heeft volgens het OM grove medische fouten gemaakt.

Sony bant Jailbreak-gebruikers van PSN

Het recente onderhoud aan PlayStation Network had uiteindelijk een goede reden. Overal over de wereld komen signalen binnen dat je niet meer op PSN komt als je dom genoeg geweest bent om het PSJAILBREAK apparaatje te gebruiken. Het is inmiddels bevestigd door Sony dat ze inderdaad iedereen met een gehackte PS3 van PSN hebben geblokkeerd.

Dit hebben ze geïmplementeerd tijdens de afgelopen keer dat PSN onderhoud kreeg. Dat wil zeggen dat deze blokkering niet afhankelijk is van een patch die je wel of niet kunt installeren. Het systeem dat is toegevoegd aan het PSN detecteert automatisch of je PS3 gehacked is zodra je je aanmeldt. Eigen schuld, zullen we maar zeggen.

jailbreak

Paus in herfst naar Duitsland

Paus Benedictus XVI heeft een uitnodiging voor een bezoek aan Duitsland aanvaard, heeft de Duitse president Christian Wulff vrijdag bekendgemaakt. Het bezoek zal in de tweede helft van 2011 plaatsvinden, waarschijnlijk in september.

De paus zal onder meer Berlijn, Erfurt en Freiburg aandoen.

Het wordt het derde bezoek van Benedictus -de vroegere kardinaal Joseph Ratzinger- aan zijn vaderland sinds hij in 2005 tot paus werd gekozen.


Paus Benedictus XVI (Foto: Novum)

Frankrijk verwerpt boodschap Al-Qaida

De Franse minister van buitenlandse zaken verwerpt een boodschap van Al-Qaida in Noord-Afrika dat Parijs met Osama bin Laden moet onderhandelen over het lot van vijf Franse gijzelaars. "Frankrijk kan niet accepteren dat zijn beleid door wie dan ook in het buitenland wordt opgelegd", aldus minister Michèle Alliot-Marie.

"Frankrijk doet alles wat in zijn vermogen ligt om ervoor te zorgen dat alle gijzelaars, waar zij ook zijn, in veiligheid worden gebracht", zei Alliot-Marie, die eerder deze week na een herschikking van de regering werd aangesteld. De minister sprak niet direct over Al-Qaida of Bin Laden.

Het ministerie van buitenlandse zaken probeert te achterhalen of een audioboodschap van de leider van Al-Qaida in Noord-Afrika authentiek is. Abu Mossab Abdelouadoud dringt er op aan dat Parijs met Bin Laden onderhandelt over de vrijlating van de gijzelaars en zijn troepen terugtrekt uit Afghanistan.

Bin Laden zelf dreigde in een eerder deze maand verschenen audioboodschap met aanslagen in Frankrijk, vanwege de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan en het Franse verbod op gezichtssluiers.

De vijf Fransen, een Togolees en een Malagassiër werden op 16 september ontvoerd in een mijnstadje in Niger. Al-Qaida in Noord-Afrika eiste de verantwoordelijkheid voor de ontvoering op. De gijzelaars zouden zijn meegenomen naar het naburige Mali.

Obama arriveert in Lissabon voor NAVO-top

De Amerikaanse president Barack Obama is vrijdag aangekomen in Lissabon om daar de tweedaagse NAVO-top bij te wonen. De Afghanistan-strategie van Obama is een van de belangrijkste kwesties die tijdens de top besproken worden.

Voor de opening van de top had de president een ontmoetin met de president en premier van Portugal.

Een van de doelen in Lissabon is het vaststellen van 2014 als het jaar waarin de Afghanen de volledige verantwoordelijkheid voor hun veiligheid krijgen. Het bondgenootschap zal zich vanaf dat jaar niet meer richten op militaire taken, maar Afghaanse agenten en militairen opleiden en helpen bij de ontwikkeling van het land.

Zaterdag spreekt Obama met de Afghaanse president Hamid Karzai. Ook staat een korte vergadering met leiders van de EU-lidstaten op het programma.

Raadsels rond verdachte koffer Namibië

De verdachte koffer die woensdag in de bagagehal van het vliegveld van Windhoek in Namibië bij bagage bestemd voor München in Duitsland werd gevonden was bedoeld om de beveiliging op de luchthaven te testen. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière vrijdag gezegd.

Duitse experts die naar Windhoek afreisden om de koffer te onderzoeken stelden vast dat het om een zogenoemde 'real test-case' van een Amerikaanse fabrikant ging. De koffer bevatte batterijen die met draden aan een ontsteker en een uurwerk waren verbonden, maar geen explosieven.

Het is nog een raadsel wie de koffer in de bagagehal geplaatst heeft. Of Duitse veiligheidsdiensten er bij betrokken waren kon De Maizière niet uitsluiten. "Ook dat wordt onderzocht", zei hij. De Maizière zei dat het ook voor hem nieuws was toen hij van het Bundeskriminalamt te horen kreeg dat het om een testkoffer ging.

De koffer werd woensdag kort voor het vertrek van een vliegtuig van Air Berlin naar München ontdekt. Donderdag werd gespeculeerd dat de koffer in omloop was gebracht om de beveiliging in Namibië te testen.

De politie in Namibië had nog geen commentaar. De luchthaven van Windhoek was telefonisch niet bereikbaar.

Onlangs werden twee bompakketten onderschept die per luchtvracht uit Jemen naar de Verenigde Staten waren verzonden. Een van de pakketten was op een luchthaven in Duitsland verladen alvorens in Engeland te worden ontdekt.

Voor het incident met de koffer hadden de autoriteiten in Duitsland de waakzaamheid verhoogd, omdat islamitische extremisten eind deze maand een aanslag zouden beramen.


Verdachte koffer zou bedoeld zijn om beveiliging te testen (Foto: Novum)

Meer dan tweeduizend foetussen in Thaise tempel

De Thaise politie heeft overblijfselen van meer dan tweeduizend foetussen gevonden die waren verstopt in een boeddhistische tempel in Bangkok. Vermoed wordt dat de foetussen afkomstig zijn van illegale abortusklinieken.

De politie vond de foetussen na klachten over stankoverlast. Dinsdag werden meer dan driehonderd foetussen ontdekt, vrijdag waren er al meer dan tweeduizend opgegraven, zei een politiewoordvoerder.

De autoriteiten hebben drie verdachten gearresteerd: twee begrafenisondernemers en een medewerker van een abortuskliniek. Abortus is in Thailand verboden, tenzij de zwangerschap het gevolg is van verkrachting, de zwangerschap de gezondheid van de moeder bedreigt of de vrucht afwijkingen vertoont.


Meer dan tweeduizend foetussen gevonden in tempel (Foto: Novum)

Drinkende studenten gezocht voor alcoholonderzoek

Studenten kunnen het komend jaar honderd euro verdienen door vragenlijsten over hun alcoholgebruik in te vullen. Promovenda Carmen Voogt van de Radboud Universiteit in Nijmegen laat vrijdag weten dat ze duizend studenten tussen de 18 en 24 jaar zoekt.

Voogt hoopt met haar onderzoek een gedetailleerd inzicht in het drankgebruik van hbo- en universitaire studenten te krijgen. Hiervoor zoekt ze studenten die van januari tot november 2011 online vragenlijsten willen invullen. "Het maakt niet uit als de studenten soms een week niet drinken, maar het moeten wel regelmatige gebruikers zijn", zegt Voogt.

Omdat het onderzoek zo lang duurt, vond Voogt dat daar iets tegenover moest staan. Daarom krijgt iedereen die het onderzoek geheel afrondt, honderd euro. Ze hoopt voor half december ongeveer 2500 aanmeldingen te hebben. Daaruit selecteert zij haar onderzoeksgroep. "Het maakt niet uit of dit mannen of vrouwen zijn, als ze maar drinken!"

De resultaten moeten onder andere beleidsadviezen opleveren om alcoholproblemen aan te pakken. Om haar onderzoek te financieren, kreeg ze een subsidie van gezondheidsorganisatie ZonMw, dat onder meer in opdracht van het ministerie van VWS onderzoek laat doen.

[WB] Koskela, Jin winnen 500 meter in B-groep

Pekka Koskela heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn de 500 meter in de B-groep gewonnen. De Fin zegevierde in een tijd van 35,46. Daarmee was hij twee tienden van een seconde sneller dan de nummer twee, de Noor Espen Hyammen.

De Chinese Jin Peiyu zegevierde bij de vrouwen op de 500 meter in de B-groep. Met haar tijd van 39,24 was ze twee tienden sneller dan de nummer twee, de Nederlandse Anice Das.  

Vrouwen praten duidelijker dan mannen

Vrouwen praten duidelijker dan mannen. Tot nu toe werd altijd gedacht dat mannen duidelijker spreken, maar dat blijkt niet zo te zijn. Dat stelt Bart de Boer, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Het minder duidelijk praten door mannen komt doordat zij anatomisch anders in elkaar zitten dan vrouwen. Volgens hem zijn vrouwen perfect gebouwd om duidelijk te spreken.

De Boer onderzocht wat de invloed is van de positie van het strottenhoofd op de spraak. Hij concludeert dat het strottenhoofd bij vrouwen een ideale positie heeft. De vrouwelijke anatomie is optimaal voor het maken van zoveel mogelijk verschillende spraakklanken. Bij mannen ligt het strottenhoofd iets lager, wat de duidelijkheid van de spraak negatief beïnvloedt.

Volgens De Boer hebben mannen een lager strottenhoofd, zodat ze groter en indrukwekkender klinken. Uit een ander onderzoek is gebleken dat dit vooral indruk maakt op andere mannen.

De onderzoeker keek ook naar de anatomie van apen en die blijkt voor spreken veel slechter te zijn dan de anatomie van de mens. Hij stelt vast dat bij apen het strottenhoofd veel hoger ligt. Vooral het verschil met mannen is erg groot.

Hoffenheim-spits Obasi drie maanden aan de kant

Hoffenheim moet aanvaller Chinedu Obasi lang missen. De Nigeriaans international moet aan zijn scheenbeen geopereerd worden en is vervolgens drie maanden uitgeschakeld, meldt de Duitse club vandaag. Er wordt dan een plaatje op zijn scheenbeen gezet. Een ingreep is noodzakelijk, stelt clubarts Henning Ott, 'om 'Edu' langdurig pijnvrij te kunnen laten trainen en spelen."

De 24-jarige Obasi liep tijdens het WK in Zuid-Afrika een stressfractuur aan zijn linkerscheenbeen op. Het herstel van die blessure verliep allesbehalve soepel waardoor Obasi dit seizoen maar tot vier optredens in de Bundesliga en een in de beker kwam. Hij speelde geen enkele keer de volle 90 minuten. Obasi is aan zijn vierde seizoen in Hoffenheim bezig.


Obasi drie maanden aan de kant (Foto: Novum)

Jan de Hoop is boos

Jan de Hoop, al sinds jaar en dag nieuwslezer, is boos op de redactie van het programma Koffietijd. Sinds oktober heeft hij iedere week een rubriek genaamd 'Jans keek op de week'. Daarin neemt hij het nieuws van de afgelopen week door.

Maar gisterenavond werd hij afgebeld door een jonge knul van de redactie dat er slechts twee minuten tijd is voor de rubriek, dus zijn ze er maar vanuit gegaan dat Jan de Hoop dat niet de moeite vond om te komen. 

Hij heeft vanochtend op Q-Music gezegd: "Ik vind het zo respectloos. Ik doe het gratis. Ik ben ervoor gevraagd, heb het niet aangeboden. Ik probeer er iets leuks van te maken, ben de hele week bezig leuke dingen te verzamelen en dan hoor je de avond voor uitzending dat er geen tijd is."

Jan bereidt zich iedere week goed voor op de rubiek. "Dan zoek ik bijzondere berichtjes uit de kranten op, zoals over de KLM die naar de ruimte gaat. Dan bel ik met de KLM en bereid ik het item voor", aldus Jan de Hoop. "Ik was anderhalf uur bezig geweest om me voor te bereiden en dan belt een jongeman van Koffietijd mij gisterenavond op dat ze maar twee minuten de tijd hadden en ze er maar van uit waren gegaan dat ik daarvoor niet wilde komen. Ik zei: ‘Dan wil ik eigenlijk helemaal niet meer komen'."

Nieuwe screens voor The Last Story

The Last Story is een game van Hironobu Sakaguchi en Nobuo Uematsu. Respectievelijk de bedenker van de Final Fantasy-serie en de componist ervan. Sakaguchi heeft in 2004 het bedrijf Mistwalker opgericht en releast sinds die tijd games als Blue Dragon en Lost Oddysey.

The Last Story is de nieuwste game van Mistwalker en moet in 2011 voor de Wii uitkomen. Of deze game een Europese release gaat krijgen is nog niet met zekerheid te zeggen. Er is in elk geval wel een patent aangevraagd op de naam in Europa en Noord-Amerika. 

Vandaag zijn er van deze game een aantal nieuwe screenshots uitgebracht. Bekijk ze hieronder.

Last Story

Last Story Last Story Last Story Last Story

Last Story

Last Story Last Story Last Story Last Story

Last Story Last Story Last Story Last Story

Last Story

Last Story Last Story Last Story 

 

Bungie is op zoek naar beta-testers

Op de website van Bungie is een nieuw gedeelte geopend waar je je kunt inschrijven als beta-tester voor Bungie, de ontwikkelaar van de Halo-serie. Om je aan te melden hoef je alleen een Bungie account te hebben, of kun je die aanmaken om je aan te melden voor dit programma.

En paar voordelen bij de functie zijn als volgt:

- Playtests and Usability Testing at Bungie
- Surveys on game playing habits
- Alpha and Beta Testing for our next game 

Aldus de website van Bungie. Waar wacht je nog op? Meld je aan!

Halo

Seedorf: "Internazionale doet nog mee"

Clarence Seedorf heeft zijn ploeggenoten gewaarschuwd dat aartsrivaal Internazionale nog niet uitgeschakeld is voor de titel. De middenvelder van AC Milan zei dat vandaag in sportkrant Gazzetta dello Sport.

"Het is pas november en Inter zoekt zijn identiteit onder een nieuwe trainer", verklaart Seedorf de matige start van de titelverdediger. Afgelopen weekeinde won AC Milan de stadsderby van Inter met 1-0.

De vele kritiek die trainer Rafael Benitez bij Inter, dat vijfde staat, te verduren krijgt, vindt Seedorf niet terecht. "Het is makkelijk om een nieuwe coach te bekritiseren bij een team dat alles gewonnen heeft. Laten we niet vergeten dat Benitez Liverpool naar zijn eerste Champions League in jaren heeft geleid en zeker geen slechte coach is."

AC Milan staat dan wel eerste met zes punten voorsprong op Inter, maar dat is relatief, weet Seedorf. "Inter is de titelverdediger. Als we dit weekeinde niet van Fiorentina winnen, is de winst in de derby niets waard geweest." Milan werd voor het laatst kampioen in 2004.

 

Blinde man dronken achter het stuur

Derek Allen moet zich voor de rechter verantwoorden omdat hij met een stuk in de kraag achter het stuur is betrapt. Nu gebeurt dit natuurlijk veel vaker, maar deze Engelsman kan echt geen hand voor ogen zien. De 51-jarige zuiplap is namelijk stekeblind.

De blinde uit Paignton werd onlangs met een grijze Daimler van de weg geplukt. Met een zwarte zonnebril op reed hij met behulp van een blindenstok door het verkeer. Toen de stomverbaasde politie de beste man liet blazen, bleek Allen driemaal de maximumlimiet alcohol in zijn bloed te hebben.

De blinde moet op 4 januari voor de rechter verschijnen. Naast het rijden met drank op, wordt hem ook onverzekerd rijden ten laste gelegd. Ook heeft Allen uiteraard geen rijbewijs.

De blinde Brit ontkent alles. "Hij pleit onschuldig te zijn", laat zijn advocaat weten. "Zijn stelling luidt namelijk dat hij helemaal niets kan zien."

Als de bladeren vallen

Het is vrijdagmiddag drie uur en de lucht is zo donker dat het wel nacht lijkt. De novemberstorm heeft windkracht negen bereikt, de regen teistert de straten en iedereen die de pech heeft om op dat moment buiten te zijn.
Teutje Kreukel zit in de grote leunstoel voor het raam van de huiskamer. Ze kijkt naar buiten, maar ziet eigenlijk niets. De Margriet is uit haar handen gegleden, haar ogen staan dof en haar armen hangen slap langs de leuningen van de stoel.

SFIV update voor de iPhone

Street Fighter  IV op de iPhone is een succesvolle game. Sinds hij online is gezet door Capcom is hij al meerdere malen over de digitale toonbank gegaan. Reden genoeg voor Capcom om dit platform ook serieus te nemen en de fans tevreden te houden. Dit doen ze door gratis updates. Niet updates van het niveau bugfixes en een nieuw mapje, maar met de volgende update komen twee nieuwe karakters mee.

Het gaat hier om de Thai-boxer Sagat, inmiddels een bekende uit de serie, en DeeJay. Dat zijn dus twee vechters in plaats van alleen de eerder aangekondigde vechter Sagat. DeeJay zal echter niet meteen speelbaar zijn. Door de game drie keer uit te spelen zul je met hem je eerste stoten mogen uitdelen. Sagat zal echter vanaf het begin beschikbaar zijn.

SFIV

SFIV SFIV

SFIV SFIV

Vader en zoon mishandelen agent

Een 43-jarige man uit het Brabantse Geffen en zijn 17-jarige zoon hebben donderdagavond een 52-jarige agent op het politiebureau in Oss zwaar mishandeld. Dat maakte de politie vrijdag bekend. De agent hield een gebroken jukbeen en een gezwollen oog aan de mishandeling over.

De vader toog naar het politiebureau met in zijn kielzog zijn 17-jarige zoon omdat zijn jongere zoon van 14 eerder die avond was aangehouden vanwege een fietsendiefstal. De Geffenaren kwamen verhaal halen en kregen het in de hal aan de stok met de 52-jarige agent. Ze sloegen hem tegen de grond.

De 17-jarige jongen bleek een mes te hebben. Vader en zoon zijn aangehouden en zitten vast.

Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag een extra aflevering over een schofterige grap.

Paul de Leeuw heeft gisteravond Hannie Veerkamp, de dochter van vorige week overleden Nel (Man Bijt Hond) Veerkamp geschoffeerd. De dochter was aanwezig op de Beaumonde Awards en kreeg een microfoon van het liveprogramma MaDiWoDo Vrijdagshow onder haar neus geschoven. Vanuit de studio probeerde De Leeuw contact te krijgen met Hannie die niet meteen doorhad wat er gebeurde. Studiogast Anna Drijver zei nog dat ze in de rouw was. Na een pijnlijke stilte hoorde ze uiteindelijk dat ze met Paul de Leeuw sprak. "Dat geloof ik niet", zei Hannie, waarop De Leeuw zei: "Nee, je spreekt met Peter R de Vries, we hebben je moeder opgegraven."
 
Iedereen valt over Paul de Leeuw’s kwalijke grap. Maar er valt er ook wat op die Hannie Veerkamp aan te merken, natuurlijk. Ze is in de rouw, en kan daarom niet worden gestoord, is het verhaal. Wat doet ze dan op dat Beau Monde-gedoe? Je kunt niet tegelijk rouwen en publiek rondparaderen. Het is het een of het ander. Maar desondanks:

Concert: Prince in Gelredome

Prince in Gelredome - Party Hearty

Hoe bewijs je een jarenlange fan, die twijfelt of hij er wel goed aan heeft gedaan om een kaartje voor je concert te kopen, dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Door nog beter te zijn dan je al was. Dat was Prince afgelopen donderdag in het Gelredome in Arnhem. Acht jaar en een handvol dagen geleden was de laatste keer dat Prince optrad in Nederland. In de tussentijd is hij nog wel een aantal keer in de buurt geweest. In 2007 bijvoorbeeld stond hij 21 dagen, en bijna 21 aftershows, lang in de O2 Arena in Londen. En deze zomer en najaar heeft hij een aantal shows in omliggende landen gedaan, veelal festivals. Maar Nederland sloeg hij daarbij over. Dat heeft hij gisteren meer dan goedgemaakt.

Lowlands start voorverkoop deze maand

De voorverkoop voor Lowlands 2011 gaat 26 november van start. Dit heeft de organisator besloten om zo nog kaarten te kunnen verkopen tegen het lagere BTW-tarief van 6%.

Ondanks de vele protestacties die er zijn gehouden om het verhoogde BTW-tarief op concertkaarten tegen te houden, is het toch zeker dat we voortaan allemaal 19% BTW moeten betalen als we naar een concert willen.  

Het scheelt twintig euro per ticket als de kaarten nog dit jaar worden verkocht. De voorverkoop start op 26 november om elf uur.

Team Sky in 2011 'minder robotachtig'

Wielerploeg Team Sky wil in 2011 'minder geïsoleerd en robotachtig' overkomen. Dat heeft teambaas Dave Brailsford tegen wielerwebsite Cyclingnews gezegd. Bradley Wiggins liet recent al weten dat de meer ontspannen aanpak bij Team Garmin een van de redenen was dat hij in 2009 voor die ploeg vierde werd in de Tour de France en dit jaar slechts 24e werd als rijder voor Team Sky.

Team Sky debuteerde het afgelopen seizoen met hoge verwachtingen in het peloton. De Engelse ploeg had het hoogste budget en trok een indrukwekkende groep renners aan. "We probeerden wanhopig aan de verwachtingen te voldoen", vertelt technisch directeur Sean Yates. "De energie zakte na een superstart een beetje weg."

Daarmee verminderde ook het geloof in de innovaties die het team doorvoerde. Een van die ideeën was een hek om de ploegbus heen zodat de renners zich in alle rust konden voorbereiden op tijdritten. "Dat moeten we maar niet meer doen", glimlachte Brailsford. "Vanuit de rijders was het logisch, maar we dachten niet aan de fans. We willen opener zijn en meer een band met de fans opbouwen."

Toch is Brailsford niet ontevreden over het eerste jaar van zijn ploeg. "Van dit soort ervaringen leer je. Sport gaat erom te blijven vechten. En als je naar het hele seizoen kijkt is het niet alleen maar slecht." Team Sky won 25 races en behaalde 73 podiumplaatsen.

De Leeuw schoffeert dochter Veerkamp

Paul de Leeuw heeft gisteravond Hanny Veerkamp, de dochter van vorige week overleden Nel (Man Bijt Hond) Veerkamp geschoffeerd. De dochter was aanwezig op de Beaumonde Awards en kreeg een microfoon van het liveprogramma MaDiWoDo Vrijdagshow onder haar neus geschoven.

Vanuit de studio probeerde De Leeuw contact te krijgen met Hanny die niet meteen doorhad wat er gebeurde. Studiogast Anna Drijver zei nog dat ze het zielig vond omdat Hannie in de rouw was. Na een pijnlijke stilte hoorde ze uiteindelijk dat ze met Paul de Leeuw sprak. "Dat geloof ik niet", zei Hanny, waarop De Leeuw zei: "Nee, je spreekt met Peter R de Vries, we hebben je moeder opgegraven."

Anna Drijver liet duidelijk weten dat ze het niet leuk vond. Sidekick Fillemon Wesselink kon alleen maar schaapachtig lachen. Er keken overigens slechts 217.000 mensen naar De Leeuw. Het fragment vind je hier vanaf 19.20 minuten.

 

Kwartaalwinst ABN Amro 341 miljoen

ABN Amro heeft in het derde kwartaal 2010 een nettowinst geboekt van 341 miljoen euro, terwijl over de eerste negen maanden een verlies werd geleden. Dit meldt de staatsdeelneming vrijdag.

In de eerste helft van het jaar drukten bijzondere lasten die samenhingen met de fusie tussen ABN Amro en Fortis-onderdelen en de afsplitsing van onderdelen, zoals opgelegd door de Europese Commissie (EC), het resultaat van de bank met 1,3 miljard euro.

In het derde kwartaal liep deze post nog iets op, waarmee ze over de eerste negen maanden van het jaar uitkwam op 1,4 miljard euro. In het derde kwartaal had de bank echter tevens een meevaller van 130 miljoen euro, die voortkwam uit een inkoop van eigen schuldbewijzen.

Vrijdag meldt ABN Amro dat de integratie van onderdelen op schema ligt en dat de meeste separatieprojecten nu zijn afgerond. Dit laatste betreft het apart zetten van bankonderdelen die zijn overgedaan aan Royal Bank of Scotland (RBS) en Deutsche Bank en verzekeringsonderdelen Fortis Corporate Insurance (FCI) en ASR.

FCI is verkocht aan het Britse Amlin. ASR staat nog op de nominatie voor verkoop. Verder is het onderdeel Prime Fund Solutions (PFS) verkocht aan Credit Suisse, een deal waarvan ABN Amro nu verwacht dat deze in de eerste helft van 2011 afgerond zal zijn.

"De integratie ligt goed op schema", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Hij wijst hierbij onder meer op de samenvoeging van Fortis en ABN Amro-kantoren, waarbij in 2010 tot dusver 150 van de 650 kantoren zijn verdwenen. "Hoewel het integratieproces pas in 2012 volledig zal worden afgerond, is het proces tot nu toe succesvol verlopen."

Over de eerste negen maanden van 2010 resulteerde een nettoverlies van 627 miljoen euro. In 2009 stond hier een negenmaandsnettowinst van 352 miljoen euro tegenover.

Onderliggend, dus zonder bijzondere posten, kwam de nettowinst in de eerste drie kwartalen uit op 768 miljoen euro, tegen 202 miljoen euro een jaar eerder.

De voorzieningen voor slechte leningen zijn in het derde kwartaal opgelopen ten opzichte van de kwartalen ervoor. In de eerste negen maanden van het jaar is 580 miljoen euro aan verliezen op de kredietportefeuille voorzien. In de eerste helft was dit 348 miljoen euro.

De bank meldt verder dat de efficency-ratio is verbeterd. De verhouding tussen kosten en inkomsten kwam uit op 70 procent tegen 74 procent een jaar eerder.

De pro forma core Tier-1 ratio bedroeg 10,1 procent per eind september 2010. De Tier-1 ratio en de total capital ratio volgens Bazel II kwamen op respectievelijk 12,6 procent en 16,6 procent.


ABN Amro boekt kwartaalwinst van 341 miljoen euro (Foto: Novum)

Schietpartij in Zweden is de schuld van Counterstrike

De verschillende schietpartijen die hebben plaatsgevonden in Malmö, Zweden, zijn volgens de Zweedse politicus Keith Vaz de schuld van het spel Counter-Strike. De daden van de 38-jarige man, die het afgelopen jaar een dode op zijn geweten heeft en vijftien pogingen tot doodslag op mensen met een donkere huidskleur deed, zijn volgens Vaz meer toe te schrijven aan het feit dat hij Counter-Strike speelde dan dat de man serieuze mentale problemen heeft.

"The recent race shootings in Malmo, Sweden have been associated with the violent video game Counter-Strike," betoogde Vaz voor het Zweedse parlement. Hij vroeg rekening te houden met het feit dat de game geband is in Brazilië en de reden is voor schietpartijen op Amerikaanse scholen in 2007.

Vaz pleit nu voor een strengere controle op het verkopen van 18+ spellen. Wat dit te maken heeft met een man van 38 die volgens de politicus beïnvloed is, is niet duidelijk. Gaat dit binnenkort ook naar Nederland komen?

 

Drie doden bij ongeluk teerwagen Duitsland

Drie mensen zijn vrijdagochtend bij een ongeluk met een teerwagen op een regionale weg bij Schwebheim in Midden-Duitsland om het leven gekomen, meldt het Duitse persbureau DAPD. De vrachtwagen moest voor een tegemoetkomende auto uitwijken, raakte in een slip, kantelde en viel bovenop een andere auto.

Drie van de vier inzittenden van de personenauto waren volgens de politie op slag dood. De vierde raakte zwaargewond, evenals de bestuurder van de teerwagen.

De auto waarvoor de teerwagen moest uitwijken botste tegen een andere vrachtwagen. Twee van de vier inzittenden raakten hierbij zwaargewond.

Bakkal: "Wij ruiken altijd bloed"

Otman Bakkal speelt vaak goed tegen Ajax. Door de blessure van Orlando Engelaar gloort ook morgen een basisplaats.

"De eerste wedstrijd speelde ik nog", kijkt Bakkal op de clubsite terug op de competitiestart. "Daarna ben ik er mede door een blessure een tijdje uit geweest. Daarna heb ik even pas op de plaats gemaakt. De laatste weken kom ik weer wat meer aan bod. Dat is wel fijn."

Voor het duel met Ajax is PSV scherp. "Wij ruiken altijd bloed. De resultaten van Ajax zijn de laatste wedstrijden niet echt goed. Maar we moeten ons niet te veel op de tegenstander richten. We moeten zelf gas gaan geven. Als we dat doen, kunnen wij een goed resultaat neerzetten."

Vier keer scoorde Bakkal al tegen Ajax en telkens als hij scoorde, won PSV ook. Bakkal: "Ik vind het inderdaad wel fijn om tegen Ajax te spelen; ik heb altijd mijn doelpuntjes meegepikt." Als Ibrahim Afellay na de winterstop weg is komt Bakkal wellicht meer aan spelen toe. "In voetbal is niets zeker", zegt Bakkal, die blij is voor Afellay. "Barcelona speelt het beste voetbal van de wereld. Als je dan bedenkt dat Ibi tussen die gasten gaat spelen, is dat wel heel mooi voor hem."

Koster (77) verdacht van ontucht

Een 77-jarige koster van een kerk in de Rotterdamse deelgemeente Overschie is vorige week opgepakt op verdenking van het betasten van minderjarige meisjes. Het gaat om de Gereformeerde Bethelkerk aan de Oranjestraat. De Rotterdammer zou zich de afgelopen jaren in de kerk aan meisjes tussen de 5 en 12 jaar hebben vergrepen.

De politie begon een onderzoek nadat in september aangifte was gedaan door de ouders van een 5-jarig meisje. Tijdens het onderzoek kwam de politie meer slachtoffers op het spoor. De koster is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft voorlopig vastzitten. De politie sluit niet uit dat meer aangiften zullen volgen.

Het kerkbestuur heeft de medewerker op non-actief gesteld toen het politieonderzoek begon. Het bestuur heeft een bijeenkomst georganiseerd om de kerkgemeenschap in te lichten over de vermoedelijke zedenmisdrijven.

Wekelijkse releaselijst week 46

Releaselijst week 45, 08-11-2010 t/m 14-11-2010, Europese retailgames. Deze week zien we een aantal grote titels zoals Create, Assassins Creed: Brotherhood en Need for Speed: Hot Pursuit. Daarnaast zien we ook flingsmash uitkomen die gekoppeld is aan de nieuwe Wiimote.

PSP

  • Split/Second: Velocity

DS

  • Harvest Moon: Sunshine Islands
  • Hot Wheels: Track Attack
  • Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
  • The Penguins of Madagascar
  • Barbie: Groom and Glam Pups

PS3

  • Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
  • Blood Drive
  • Prince of Persia Trilogy 3D
  • Apache: Air Assault
  • Assassin's Creed: Brotherhood
  • Create
  • Need for Speed Hot Pursuit
  • EA Sports Active 2.0

Xbox 360

  • Divinity II: The Dragon Knight Saga
  • Dance Paradise Music
  • Assassin's Creed: Brotherhood
  • Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet
  • EA Sports Active 2.0 Lifestyle
  • Apache: Air Assault
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
  • Create
  • Need for Speed Hot Pursuit
  • Blood Drive

Wii

  • Need for Speed Hot Pursuit
  • FlingSmash
  • Wheel of Fortune
  • Doctor Who: Return to Earth
  • Call of Duty: Black Ops
  • Barbie: Groom and Glam Pups
  • Create
  • Tom Clancy's Ghost Recon
  • EA Sports Active 2.0
  • 101-In-1 Sports Party Megamix
  • Marvel Super Hero Squad: Infinity Gauntlet
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
  • Combat of Giants: Dinosaurs Strike

PC

  • Divinity II: The Dragon Knight Saga
  • Create
  • Assassin's Creed: Brotherhood
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
  • Need for Speed Hot Pursuit

 

Vakbond verbijsterd over schrappen banen defensie

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM/NOV is verbijsterd over de mededeling van minister Hans Hillen dat de komende jaren mogelijk tienduizend banen verdwijnen bij defensie. Volgens de vakbond loopt de minister veel te hard van stapel en zaait hij onnodig paniek onder de werknemers

Hillen maakte donderdag bekend dat bezuinigingen de komende jaren zullen leiden tot het schrappen van de banen en dat gedwongen ontslagen daarbij waarschijnlijk niet te vermijden zijn. Ook liet het ministerie weten geen dubbeltje extra aan de werknemers te willen spenderen en dat wordt onderzocht hoe de huidige arbeidsvoorwaarden ingrijpend kunnen worden versoberd.

VBM/NOV laat in een reactie weten dat er gezien het huidige medewerkersbestand en de enorme hoeveelheid vacatures, van gedwongen ontslagen nog helemaal geen sprake kan zijn. Ook zegt de vakbond niet mee te willen werken aan het afbreken van de arbeidsvoorwaarden. "Het in deze tijd van crisis verder financieel uitkleden van onze leden is niet alleen onwenselijk, het is zelfs buitengewoon onfatsoenlijk."

VBM/NOV zegt mogelijk actie te gaan voeren over de beslissing van Hillen. Begin november liet de vakbond Defensie al weten dat het tot 24 november de tijd heeft om duidelijk te maken of het nog verder wil praten over de nieuwe cao voor defensiepersoneel, anders volgen er acties. De onderhandelingen liepen in mei vast.

Oezbeekse judoka betrapt op doping

De Oezbeekse judoka Shokir Muminov is de eerste dopingzondaar geworden van de Aziatische Spelen. De 27-jarige werd getest nadat hij zilver had gewonnen in de klasse tot 81 kilogram. Die medaille werd hem meteen afgenomen, meldt het Aziatisch Olympisch Overleg. Dat overkoepelende orgaan waar alle nationale olympische comités in Azië lid van zijn, organiseert de Aziatische Spelen.

Muminov, die vier jaar geleden al eens brons won bij de Aziatische Spelen, werd betrapt op het gebruik van methylhexaneamine. Onlangs besloot de wereldantidopingauthoriteit WADA dat het middel per 1 januari naar een lijst met middelen verhuist waar mogelijk lagere straffen voor gelden.

Het middel wordt regelmatig aangetroffen in voedingssupplementen en bakolie waardoor sporters het onbewust binnen kunnen krijgen. Vanaf volgend jaar kunnen ze dat aantonen. Eerder deze week werd bekend dat ook twee Zuid-Afrikaanse rugbyers op het middel waren betrapt.

De Aziatische Spelen, vergelijkbaar met de Olympische Spelen maar dan voor landen in Azië, worden iedere vier jaar gehouden. De editie van dit jaar wordt in het Chinese Guangzhou georganiseerd en duurt nog tot en met 27 november.

Golfer Poulter met baanrecord naar koppositie

Golfer Ian Poulter heeft in de tweede ronde de leiding genomen in het Hongkong Open. De Engelsman vestigde met een ronde van 60 slagen een baanrecord op Hongkong Golf Club. Hij sloeg tien birdies op zijn tocht langs de achttien holes.

Poulter heeft met een totaal van 127 slagen (13 onder par)één slag voorsprong op Anthony Kang. De Amerikaan was eveneens op dreef in Hongkong met een ronde van 61 slagen. De Engelsman Simon Dyson en de Noord-Ier Rory McIlroy delen de derde plek met 129 slagen.

Nederlandse golfers ontbreken in Hongkong. Robert-Jan Derksen en Guido van der Valk stonden hoog op de reservelijst, maar kregen geen startbewijs.

Linda de Mols gigolo bakt er niks van

Linda de Mol ligt ernstig onder vuur bij de lezeressen van haar eigen glossy. Belooft zij nieuwe abonnees van 'Linda' een avontuurtje met een gigolo, worden ze echter blij gemaakt met een dooie mus. De manhoer kan er namelijk geen zak van, aldus de dames.

Zo klaagde de ene lezeres over het feit dat de gigolo maar een kleintje had, terwijl een andere vent te kampen had met een buikgriep. Gelukkig zijn er ook nog tevreden vrouwen: "Ik kon de volgende dag amper meer fietsen", bekent een van de vrouwen in het decembernummer van Linda.

De ervaringen van de lezeressen die de verloting van een gigolo wonnen, verschillen als dag en nacht. Omdat manhoer Danny 'niet bedreigend' overkwam, besloten de meeste dames met hem het bed in te willen duiken. Het vermoeden bleek inderdaad juist, want Danny praatte aan een stuk door en liet foto's zien van zijn vriendin en kinderen. De winnaressen kwamen dus van een koude kermis thuis.

Gigolo Pablo bleek een stuk beter in de smaak te vallen. "Ik stond bijna kwijlend in de deuropening", vertelt ene Mireille. De 41-jarige Astrid, een gescheiden moeder met twee koters, wilde echter niet verder gaan dan een etentje en een beetje zoenen.

Op een oproepje in het aprilnummer van Linda (editie 69) reageerden ruim duizend vrouwen. Maar liefst 208 van hen wilden liever kans maken op een twee uur durend avontuurtje met een gigolo dan een handtas. De actie zorgde voor veel ophef, die door Linda de Mol werd verworpen met de toevoeging dat de commotie hypocriet is. Mannen betalen namelijk al eeuwen voor seks, zo oordeelde de 'Ik hou van Holland'-presentatrice.

Gevonden onderkaak op Aruba is van jonge vrouw

Het kaakbeen dat op het strand van Aruba is gevonden, blijkt van een jonge vrouw te zijn. Dat heeft een forensisch onderzoeker op Aruba tegen de vader van de vermiste Natalee Holloway gezegd.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt of het botmateriaal van de in 2005 op Aruba verdwenen Holloway is. Een woordvoerder wil niet bevestigen dat het om een menselijke kaak gaat. "Wij doen geen inhoudelijke mededelingen. Wij dragen onze bevindingen over aan het OM op Aruba. Zij mogen zelf bepalen wat ze naar buiten brengen."

Het bot werd vorige week vrijdag gevonden door toeristen op het strand bij het Phoenix Hotel. Dat is in de buurt van een van de plekken die Joran van der Sloot aanwees in een van zijn uiteenlopende bekentenissen.

Van der Sloot is hoofdverdachte in de zaak rond Holloway, die in 2005 verdween. Hij zit momenteel vast in de Peruaanse zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis voor een andere zaak; de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores.

Onderzoek Rara-aanslagen niet heropend

Justitie ziet op basis van het programma Andere Tijden geen aanleiding het onderzoek te heropenen naar de bomaanslagen op het ministerie van Sociale Zaken en de woning van oud-staatssecretaris Aad Kosto door actiegroep Rara in 1991. Dat liet een woordvoerder weten.

René Roemersma bekende donderdag in het programma drie Makro-filialen in brand te hebben gestoken namens de actiegroep. Hij werd daar in 1989 voor vrijgesproken. De aanslagen op Kosto en het ministerie werden ook door Rara gepleegd. Roemersma zegt daar niets mee te maken te hebben.

De aanslagen op Kosto en het ministerie vallen volgens justitie binnen de verjaringstermijn. Die verloopt volgend jaar. Justitie zegt de uitzending te hebben bekeken en geen aanleiding te hebben gevonden het onderzoek te heropenen. ''Het ging alleen over de branden bij Makro, niet over bomaanslagen bij het ministerie Kosto'', aldus een woordvoerder.

Rara bestond volgens Roemersma uit 'een gemengd gezelschap van mensen die het allemaal behoorlijk zat waren met racisme'. De Revolutionaire Anti-Racistische Actie had de Makro op de korrel genomen omdat het belangen had in Zuid-Afrika. Daarmee zou het bedrijf het apartheidsregime steunen.

Saab moet miljoenen terugbetalen

Spyker Cars-onderdeel Saab Automobile moet 48,4 miljoen dollar betalen aan voormalig eigenaar General Motors (GM) voor de ontwikkeling van het nieuwe 9-4x model. Dit schrijft de Zweedse krant Dagens Industri vrijdag.

In september betaalde de autofabrikant GM al een eerste deel van acht miljoen dollar. Het model wordt gebouwd in de Ramos Arizpe fabriek van GM in Mexico. Saab Automobile heeft geen invloed op de productie.

Het concern moet ook een vergoeding voor iedere geproduceerde auto betalen, vanwege de speciale gereedschappen die GM gebruikt om de auto's te maken.


Saab moet GM miljoenen betalen voor 9-4x (Foto: Novum)

Leekens: "België begint ruggengraat te krijgen"

Georges Leekens sloot het voor België moeizame kalenderjaar 2010 met een oefenzege af bij Rusland. Hoewel de Belgen er in de EK-kwalificatie niet best voorstaan, was de zege tegen de ploeg van Dick Advocaat een opsteker van jewelste.

Leekens ging tegen Sporza nog even in op de status van zijn team. "We hebben opnieuw Rode Duivels: rood van de passie en duivels om te bekampen. Dat is een basis waar we in de toekomst kunnen op voortwerken", zei Leekens.

"Onze ploeg begint ruggengraat en weerbaarheid te krijgen. Maar we halen nog geen superlatieven boven. We zijn Spanje nog niet, We moeten nog veel stappen zetten. Het groeiproces is volop aan de gang. De bedoeling is de top 30 op de FIFA-lijst en dat zal ons ook lukken. We hebben het jaar in schoonheid afgesloten", aldus de bondscoach

'Schapie schapie' kost man zijn oor

Een Afrikaan die weigerde te betalen voor twee schapen, heeft dit moeten bekopen met een lichaamsdeel. De Saoedische schapenhandelaar heeft namelijk een oor van de man afgebeten.

De naamloze immigrant liep deze week naar een schapenverkoper in de stad Mekka en pakte hier twee schaapjes mee. Vervolgens ging hij er als een haas vandoor.

De Saoedische koopman zette de achtervolging in en vertelde de dief dat hij gewoon moest betalen voor de beide schapen. Toen de Afrikaan dit weigerde, dook de handelaar bovenop hem en beet diens oor eraf. De schapendief is opgenomen in het ziekenhuis, zijn toestand is onbekend.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 8 november tot en met 14 november. Deze week heeft de Wii een nieuw kleurtje gehad en in Japan betekent dat een verdrievoudiging van de verkoopcijfers. Daarnaast zien we een stijging bij de PSP vanwege een nummer één titel. Andere hardware zakt in de cijfers.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Tactics Ogre: Let Us Cling Together 176.153
2 PS3
Dragon Ball: Raging Blast 2 47.610
3 Wii
Super Mario Collection: Special Pack 43.621
4 DS
Pokemon Black / White 42.279
5 DS
Magician’s Quest: The Merchant’s Store of Sorcery 40.208
6 PSP
God Eater: Burst 31.372
7 PS3
World Soccer Winning Eleven 2011 30.353
8 Wii
Wii Party 17.471
9 Wii Wii Sports Resort (w/ Wii RemotePlus) 14.438
10 Wii
Kirby's Epic Yarn 13.896

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
40.328 +5.790
2 Wii
39.308 +27.787
3 PS3
21.114 -2.410
4 DSiXL
18.711 -4.147
5 DSi
13.994 -2.044
6 PSPgo
2.727 -191
7 Xbox 360
2.149 -537
8 DSL
1.752 -1.014
9 PS2
1.233 -227
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 207.525 43.055
DS 82.487 34.457
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 285.488 65.402
Microsoft - 2.149
Nintendo 171.913 73.765
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.728.831 15.396.164
PS3 1.214.417 5.715.784
Wii 1.161.052 10.766.251
DSiXL 1.078.023 1.584.930
DSi 851.903 5.190.849
DS Lite
204.073 18.051.829
Xbox 360
179.490 1.389.162
PSP GO
60.987 136.742
PS2 72.566 21.682.743
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.789.818 15.532.906
DS 2.133.999 31.413.079
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Wüst, Olde Heuvel vergezellen Kramer in Zuid-Afrika

De wereldbekerwedstrijden in Berlijn, die vandaag van start gaan, zijn de laatste in 2010 waar Ireen Wüst aan meedoet. Wüst zal zich samen met Wouter Olde Heuvel aansluiten bij Sven Kramer, die momenteel op trainingskamp is in Zuid-Afrika.

"Met de NK afstanden en twee World Cups hebben Ireen en Wouter straks drie zware weekeinden achter de rug", aldus Gerard Kemkers, de coach van TVM.

"Ze gaan naar Zuid-Afrika voor een soort reset van het seizoen, zodat ze in februari en maart ook nog goed kunnen presteren. Simon Kuipers is een pure sprinter en moet daarom naar de World Cup sprint in China, maar Ireen moet niet op twee paarden wedden. Zij wil dit jaar zowel het WK sprint als het WK allround rijden, maar als ik haar naar China stuur, is ze vervolgens gesloopt. We lassen nu een soort extra zomertraining in, om haar fysieke basis te versterken."

Blind: "Weinig perspectief meer bij Ajax"

Daley Blind is teleurgesteld in zijn huidige rol bij Ajax. De speler kwam alleen in het bekerduel tegen MVV een half uur in actie en is duidelijk ontevreden met zijn rol als reserve.

Vorige week trad Ajax in het bekertoernooi in eigen huis aan tegen Veendam en zelfs bij afwezigheid van Gregory van der Wiel en Oleguer kwam de jonge verdediger niet aan speelminuten toe. Trainer Martin Jol koos ervoor om Vurnon Anita rechtsback te zetten.

Tegenover Ajax Life reageerde Blind teleurgesteld op zijn huidige situatie in Amsterdam: "Ik verwacht helemaal niets meer hier."  

Blind werd vorig seizoen na de winterstop verhuurd aan FC Groningen en liet daar zo'n goede indruk achter, dat de Trots van het Noorden de speler graag opnieuw wilde huren. De twintigjarige Blind koos echter om in Amsterdam te blijven en te vechten voor zijn kans in de A-selectie van Ajax.

Jol legde uit waarom hij Blind zo weinig aan spelen komt: "Daley is nog niet het type dat heel kort dekt en de bal gemakkelijk afpakt. Je hebt bij Groningen kunnen zien dat hij in balbezit heel goed is, zijn functionele techniek is fantastisch. Maar zonder balbezit denk ik dat de tegenstander te ver door kan lopen zonder een speler als Anita."

Het contract van Blind loopt bij Ajax nog door tot juli 2013. Anderlecht zou interesse hebben in de multifunctionele speler van de Amsterdammers. Het is echter onbekend of de Belgische ploeg de speler wil kopen of huren.

President Sri Lanka begint tweede termijn

De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa is vrijdag voor een tweede termijn van zes jaar geïnstalleerd. De belangrijkste oppositiepartijen boycotten de ceremonie, omdat zijn grote verkiezingszege in januari gemanipuleerd zou zijn.

Een militaire parade en traditionele dansen begeleidden de ceremonie, die plaatsvond buiten het kantoor van de president. Tissa Attanayake van de oppositionele Verenigde Nationale Partij noemde festiviteiten 'verspilling van publieke gelden'. "In plaats van deze extravaganza had de regering beter iets kunnen doen aan het omlaag brengen van de kosten van levensonderhoud voor de bevolking." Ook het marxistische Volksbevrijdingsfront, dat in de verkiezingen Rajapakses rivaal Sarath Fonseka steunde, boycotte de plechtigheid. "Deze presidentsverkiezing was corrupt en wij aanvaarden de uitslag niet", zei woordvoerder Vijitha Herath.

Rajapaksa en voormalig legerchef Fonseka werden allebei door de Singalese meerderheid als helden beschouwd nadat zij vorig jaar de Tamil-Tijgers hadden verslagen, waarmee een einde kwam aan een 25 jaar durende burgeroorlog die tussen de tachtig- en honderdduizend levens eiste. Later werden zij bittere rivalen. Na de verkiezingen werd Fonseka vervolgd en tot dwangarbeid veroordeeld. Ook werden hem zijn militaire rang en onderscheidingen ontnomen.

Ondanks de protesten is Rajapaksa onder de Singalezen nog zeer populair. Volgens critici maakt hij daar misbruik van om een familiedynastie te vestigen; een broer is voorzitter van het parlement, twee andere zijn minister, onder andere van defensie. De zoon van Rajapaksa is parlementslid.

In september wist de regeringscoalitie een grondwetswijziging door te drukken waardoor het aantal termijn dat een president kan vervullen niet meer gelimiteerd is. Verder kreeg de president bijna volledige controle over de rechterlijke macht, politie, ambtenarij en de verkiezingscommissie.

Ohio kort laatste woorden veroordeelde in

De Amerikaanse staat Ohio heeft de regels voor de dag waarop een executie plaatsvindt aangepast. Een gevangenisbewaker mag voortaan de verklaring van de veroordeelde, zijn laatste woorden, aanpassen of inkorten. Dat heeft een woordvoerster van de gevangenissen in de staat donderdag gezegd.

De verandering werd doorgevoerd nadat de veroordeelde Michael Beuke voor zijn executie in mei zeventien minuten lang de rozenkrans en andere gebeden reciteerde.

Volgens de woordvoerster hadden de gevangenissen geen probleem met de gebeden en de lengte van de laatste woorden van Beuke, maar willen ze problemen in de toekomst voorkomen.

Janko met de schrik vrij na auto-ongeluk

Marc Janko is afgelopen maandag goed weggekomen bij een auto-ongeluk. De spits van FC Twente kreeg het voor elkaar om zijn auto na een klapband op de Duitse snelweg aan de kant te zetten.

Een goede vriend van Janko, Gustav Kral, overkwam een jaar eerder hetzelfde. Voor hem liep het ongeluk fataal af. Kral was 26 jaar en keepte in de Oostenrijkse competitie. "Op het moment dat ik het ongeluk kreeg, draaide ik uitgerekend de cd met muziek die me aan Gustav herinnert", zegt Janko in het AD.

De klapband kreeg Janko bij een snelheid van 130 kilometer per uur. "Gelukkig was het niet druk op de snelweg. Daardoor botste ik niet op andere auto's. Ik kreeg de auto onder controle, reed een stukje op de velg en daarna kon ik de auto aan de kant zetten."

Twee dagen later speelde Janko met Oostenrijk de oefenwedstrijd tegen Griekenland. Hij kwam een half uur voor tijd als invaller in het veld. Scoren deed hij niet en Janko zag zijn ploeg met 1-2 verliezen. Komend weekend neemt hij het met Twente op tegen AZ.

'China hervat export zeldzame grondstoffen'

China lijkt de export van zeldzame grondstoffen naar Japan te hebben hervat. De Japanse minister voor handel en industrie Akihiro Ohata heeft dit vrijdag gezegd.

Japanse bedrijven meldden dat China de leveringen in september vrijwel had stopgezet. Japan en China waren toen in een diplomatiek conflict verwikkeld over de aanhouding van een Chinese vissersboot in de buurt van eilanden die de twee landen elkaar betwisten.

"Er zijn tekenen van verbetering", zei Ohata vrijdag. Van de 27 Japanse bedrijven die in de stoffen handelen, hebben er zestien aan het ministerie laten weten dat de leveranties weer normaal lijken te zijn. Bij een eerdere rondvraag hadden alle bedrijven gezegd dat de export gestopt was.

Of de export inderdaad hervat is, is niet helemaal duidelijk. Sojitz, een Japans conglomeraat dat zeldzame grondstoffen importeert, liet weten dat er niets veranderd was.

Van de zeldzame grondstoffen die cruciaal zijn voor de fabricage van hightech-producten als mobiele telefoons, computerschijven of hybride auto's, is 97 procent afkomstig uit China. Van een officieel exportverbod was geen sprake. Japanse bedrijven meldden alleen dat door toegenomen inspecties en extra rompslomp in Chinese havens de verzending stil was komen te liggen.

Japan overweegt nu zelf een centrum voor hergebruik van de zeldzame grondstoffen op te zetten. Ook zoekt het samenwerking met andere Aziatische landen, zoals Vietnam en Mongolië, om nieuwe mijnen te ontwikkelen.

R. Cohen: "Ajax is ziek, doodziek"

Rob Cohen, horecaondernemer, Ajax-fan en schoonvader van Ronald de Boer, haalt in het Algemeen Dagblad uit naar de gang van zaken bij Ajax.

"Ik ben het niet vaak eens met Johan Cruijff, maar kan me nu grotendeels vinden in zijn kritiek", zegt hij. "Ik mis samenwerking met toppers. Waarom wordt er bij de aankoop van El Hamdaoui niet gecommuniceerd met Louis van Gaal, die jaren met hem werkte? Barcelona doet bij de aankoop van Afellay toch ook een beroep op oud-speler Ronald de Boer?"

"Het overschot aan personeel vormt ook een probleem", vervolgt Cohen. "Personen die een sigarenwinkeltje kunnen runnen, worden bij Ajax directeur en strijken buitensporige salarissen op. Vier à vijf ton voor werk dat je met gemak tot je 65ste volhoudt. Belachelijk! Nee, bij Ajax gaat te veel mis. De club is ziek, doodziek. Als ze er niet oppassen straks misschien wel stervende."

Daniël Dekker, voorzitter van de supportersvereniging Ajax, geeft desgevraagd ook zijn mening. "De sfeer bij ons supporters is nog steeds goed, er komt alleen steeds meer emotie bij kijken. Wat zorgen baart, is dat we al een tijdje geen goed voetbal zien. Het is lelijk, er zijn geen patronen herkenbaar en het steekt dat een club als ADO Den Haag terecht wint in de Arena. Natuurlijk speelt de druk mee, maar in zes weken verleer je het voetballen toch niet. Het is ook vreemd dat spelers op leeftijd en met weinig toegevoegde waarde worden gehaald. Ooijer pakt twee keer rood, waarvan een belachelijke tegen AZ. Mido, met overgewicht, komt. Een topclub onwaardig."

Rivaldo keert terug naar vaderland

Rivaldo keert terug naar Brazilië. De 38-jarige voetballer vertrekt bij de Oezbeekse voetbalclub Bunyodkor en keert terug bij Mogo Mirim, waar hij zijn voetballoopbaan begon.

Deze keus lag voor de hand voor Rivaldo, aangezien hij ook voorzitter is van deze club. Mogo Mirim is een ploeg die uitkomt in de regionale competitie rond Sao Paulo. Met deze overstap komt er een eind aan het tweejarig dienstverband van de oud-international bij Bunyodkor.

Rivaldo begon zijn actieve voetballoopbaan in 1992 bij Mogo Mirim. Vervolgens kwam hij in eigen land uit voor Santa Cruz, Corinthians, Palmeiras en Cruzeiro.

In Europa droeg Rivaldo de shirts van AC Milan, FC Barcelona, Deportivo la Coruña, Olympiakos Piraeus en AEK Athene. In 2008 verkaste de Braziliaan naar Oezbekistan om voor Bunyodkor te gaan voetballen.

Mr. Game & Watch in DKC Returns

In Donkey Kong Country Returns, het langverwachte vervolg op Donkey Kong Country 3 dat begin december op de Wii verschijnt, maakt niemand minder dan Mr. Game & Watch een cameo.

In het level Foggy Fumes, een mijnenlevel, zien we de tweedimensionale zwarte man als mijnwerker op de achtergrond hard aan het werk. Hoeveel cameo's er in het spel verwerkt zitten moeten we nog even afwachten.

Teleurgestelde gokker dreigt voetbalploeg met bom

De nationale voetbalploeg van China is door een teleurgestelde gokker bedreigd met een bom. De man in kwestie was niet blij met de 2-1 overwinning van China op Kazachstan tijdens de Aziatische Spelen.

China verloor eerder bij het toernooi van Zuid-Korea en Japan. Daarom had de betreffende man een bedrag van 10.000 dollar ingezet op een nederlaag van China. Nadat China Kazachstan versloeg, en de man dus zijn geld was kwijtgeraakt, zei de teleurgestelde gokker dat hij het team met explosieven zou opblazen.

Na het dreigement heeft de politie de man gearresteerd nadat zij hem via internet had weten op te sporen. Hij blijft drie dagen vastzitten, maar zal daarna weer worden vrijgelaten omdat het enkel bij een dreigement is gebleven en hij geen pogingen heeft gedaan om het dreigement uit te voeren.

'Frankrijk moet met Bin Laden onderhandelen'

Onderhandelingen over het lot van vijf Franse gijzelaars, die in een Afrikaans mijnstadje werden ontvoerd, moeten worden gevoerd met Al-Qaidaleider Osama bin Laden. Dat heeft een leider van de Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk, Abu Mossab Abdelouadoud, gezegd in een audio-opname die donderdag door nieuwszender Al-Jazeera is uitgezonden.

Om de veiligheid van de gijzelaars te garanderen, moet Frankrijk tevens zijn troepen terugtrekken uit Afghanistan, aldus Abdelouadoud. "Onderhandelingen moeten met Osama bin Laden worden gevoerd en op zijn voorwaarden", zei hij.

Twee weken geleden dreigde de terreurleider zelf nog met aanslagen in Frankrijk, vanwege de Franse militaire aanwezigheid in Afghanistan en het Franse verbod op gezichtssluiers.

In september werden vijf Fransen, een Togolees en een Malagassiër ontvoerd in een mijnstadje in Niger, waar uranium wordt gedolven. Al-Qaida in de Islamitische Maghreb zat achter deze ontvoering.


(Foto: Novum)

Portal 2 uitgesteld naar eind april

Valve heeft aangegeven dat Portal 2, de shooter met puzzelelementen, op 22 april naar Europa toekomt. Het spel loopt daarmee twee en een halve maand uitstel op.

Volgens Valve is dit toch iets om trots op te zijn. Het is namelijk “the shortest delay in Valve’s proud tradition of delays”, maar het staat voor “the approaching convergence of Valve Time and Real Time”.

“Though this convergence spells doom for humanity, it will not affect the new Portal 2 release date”, aldus het altijd zo cryptische en grappige Valve met hun altijd uitgestelde spellen.

Dierenliefhebbers willen ontsnapte stier redden

Dierenliefhebbers uit het hele land willen massaal voorkomen dat de stier die woensdagochtend uit een islamitisch slachthuis in Arnhem ontsnapte, wordt geslacht. De Telegraaf schrijft dat zich bij de krant talloze particulieren, stichtingen en dierenwelzijnsorganisaties hebben gemeld die het leven van het dier willen redden.

De stier zorgde woensdagochtend voor opschudding toen hij uit een slachthuis ontsnapte. Hij rende de straat op en beschadigde twee passerende auto's, maar niemand raakte gewond. Het dier belandde uiteindelijk in een busremise, waar het anderhalf uur na zijn ontsnapping met een verdovingsgeweer werd uitgeschakeld.

Door de zware verdoving die de stier heeft gehad, is het dier niet meer geschikt voor consumptie. Hij kan daarom niet worden geslacht. Als het aan dierenliefhebbers ligt, gebeurt dat helemaal niet.

Kinderboekenschrijfster en dierenliefhebster Bibi Dumon Tak zamelde geld in om het rund te kopen en nam contact op met het slachthuis. De eigenaar is volgens haar bereid de stier te verkopen, maar denkt nog na over het bod van de schrijfster. Dumon Tak wil de stier onderbrengen in het koeienrusthuis van Stichting de Leemweg in het Friese Zandhuizen.

Swarm richting XBLA en PSN

Hothead Games heeft een nieuwe titel ontwikkeld voor Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network, genaamd Swarm. Bestuur een zwerm blauwe beestjes en help ze overleven in een wereld die veel te gevaarlijk voor hen is.

Helaas is er nog geen releasedate voor het downloadbare spel, daar de periode nog staat op 'vroeg in 2011'. Je neemt de controle over vijftig kleine Swarmites die je moet helpen door de gevaarlijke levels heen te komen - een gevecht van leven, dood en zelfmoord.

Je kunt je zwerm in allerlei vormen gieten om de gevaartes te ontwijken: in een op elkaar geplakte groep, in een wijdverspreide groep of gewoon op elkaar gestapeld. Bekijk de onderstaande video.

Formule 1-teams testen nieuwe banden Pirelli

Vandaag zullen alle Formule 1-teams kennismaken met de nieuwe banden van Pirelli. Deze banden zullen volgend jaar gebruikt worden.

Op het circuit van Abu Dhabi zullen alle teams per dag vier nieuwe bandensets krijgen om uit te testen. Motorsportdirecteur Paul Hembery ziet de testen positief tegemoet: "We zijn erg tevreden met het werk dat we tot nu toe hebben uitgevoerd. We hebben dan ook veel vertrouwen voor de volgende test.”

“Alle coureurs en engineers zullen ons hun meningen geven, en dat zal erg belangrijk zijn voor de tweede fase van het testen. Het is een uitdaging, waar we goed op zijn voorbereid", aldus Hembery.

De Italiaanse bandenfabrikant zal begin december in Bahrein zelf nog een privétest uitvoeren. In januari zullen de Formule 1-teams opnieuw de banden van Pirelli testen.

Minimumaantal vrouwelijke gasten bij VRT

Bij talkshows op de Vlaamse publieke televisie moet minstens 40 procent van de gasten en presentatoren een vrouw zijn. Bij het Journaal is dat 33 procent.

Ook komt er een minimumaantal gekleurde gezichten in beeld. De Vlaamse omroep VRT heeft zichzelf voor het eerst zulke quota opgelegd, meldde de Vlaamse krant De Standaard vrijdag.

Bij de VRT-zender Eén moet voortaan minstens 12 procent van de getoonde mensen gekleurd zijn. Bij zusterzender Canvas is dat zelfs 20 procent. "Het idee erachter moet zijn: Vlaanderen in beeld brengen zoals Vlaanderen is", zegt Wouter Quartier, hoofd studiedienst van de omroep.

De voorschriften zijn ingevoerd na een steekproef van de VRT eind 2009. ,,Dat was voor de VRT de wake up call', aldus Quartier. Van de getoonde gezichten op VRT-zender Eén bleek slechts 8,8 procent gekleurd. Zusterzender Canvas vertoonde meer allochtonen, maar slechts 27 procent vrouwen.

Vlaamse marathonkruiper moet cel in

Een Vlaming die langdurig had gekropen voor het goede doel, is veroordeeld tot zes maanden celstraf en 550 euro boete. Als niemand keek bij zijn kruiptochten, stapte hij in de auto of de bus en stak hij de centen in eigen zak. Dat meldden Vlaamse media vrijdag.

De 60-jarige man uit Ronse werd in 2008 bekend door zijn kruiptochten voor het Kinderkankerfonds. Meer dan 2000 kilometer had hij op handen en voeten afgelegd, zo pochte hij. De man verzamelde 5755 euro voor het Kinderkankerfonds, maar hij betaalde het geld nooit. Het fonds diende een klacht in.

Zijn advocaat zegt dat er geen geld overbleef, "na aftrek van de kosten voor kniebeschermers, maaltijden en overnachtingen". Maar de rechter oordeelde dat de man het geld in eigen zak stak en veroordeelde hem wegens misbruik van vertrouwen. Bovendien moet de Vlaming het Kinderkankerfonds 4000 euro betalen.

Vlaamse marathonkruiper moet cel in
Vlaamse marathonkruiper moet cel in (Foto: ANP)

Geschorste official in beroep tegen straf

De door de wereldvoetbalbond FIFA geschorste bestuurder Ahongalu Fusimalohi heeft geschokt gereageerd op zijn straf. De Oceaniër werd vanmorgen op de hoogte gebracht van het nieuws. Hij heeft aangekondigd tegen de schorsing in beroep te gaan.

"Ik had dit absoluut niet verwacht", reageerde hij voor de Nieuw-Zeelandse radio. "Deze straf is veel te zwaar. Ik ga dit zeker aanvechten. Ik ga in beroep."

De algemeen secretaris van de voetbalbond van Tonga is voor drie jaar geschorst vanwege zijn aandeel in een corruptieschandaal. Hij zou volgens de Britse krant The Sunday Times 100.000 dollar hebben gevraagd voor zijn stem bij de toewijzing van het WK van 2018. Hij ontkent de aantijgingen. "Dat interview is volledig uit zijn verband getrokken."

Geschorste official in beroep tegen straf
Geschorste official in beroep tegen straf (Foto: ANP)

De Ridder op proef bij Valenciennes

Daniel de Ridder hoopt deze week indruk te maken op de technische staf van het Franse Valenciennes. De 26-jarige buitenspeler is deze week op proef bij de club uit de Ligue 1.

De Ridder staat onder contract bij Wigan Athletic, maar heeft daar geen uitzicht op een basisplaats. De club uit de Premier League gaf dan ook toestemming om op stage te gaan. "Scouts van Valenciennes hebben Daniël in Engeland aan het werk gezien en nodigden hem uit, omdat ze nog een buitenspeler zoeken", aldus Fabio Alho in De Telegraaf. "Hij traint sinds dinsdag mee."

De Ridder komt uit de jeugdopleiding van Ajax. Zijn overstap naar het buitenland is niet altijd even gelukkig geweest. Aan het begin van het seizoen stond hij nog in de belangstelling van Ajax, FC Utrecht en Vitesse.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de noodzaak van creatief strafrecht.

Gevalletje bumperkleven in den Haag. Toen de inzittenden van de voorste auto daar een wegwerpgebaar over maakten, werden ze klemgereden en in elkaar geslagen, waarbij de bumperklevers ook nog gebruik maakten van een boksbeugel. De daders zijn gelukkig gepakt. Tijd voor een wat creatievere aanpak door strafrechters dan we waren gewend:

Mijnwerkers vermist in Nieuw-Zeeland

Na een explosie in een kolenmijn in Nieuw-Zeeland worden tegen de dertig mijnwerkers vermist. De ontploffing deed zich vrijdag voor in de omgeving van Atarau, aan de westkust van het Zuidereiland.

Na de explosie hebben twee mijnwerkers zich weten te redden. Hoeveel er onder de grond waren en op welke diepte is niet precies bekend. Tussen de 25 en dertig mijnwerkers worden vermist, zei de burgemeester van Atarau, Tony Kokshoorn.

De mijn beschikt over nooduitgangen, maar het is onduidelijk of de mijnwerkers daar bij kunnen. Ongeveer een half uur na de explosie is er voor het laatst contact met een deel van de mijnwerkers geweest, maar nadat er twee naar buiten waren gekomen is er niets meer vernomen.

[NBA] Phoenix Suns wederom onderuit

Orlando Magic heeft in de NBA Phoenix Suns met 105-89 verslagen. De Suns misten in het duel duidelijk hun geblesseerde sterspeler Steve Nash.

Bij Magic kwamen zes spelers uit in de dubbele cijfers. Dwight Howard maakte binnen twintig minuten 20 punten en pakte 12 rebounds. Jameer Nelson vwas goed voor 15 punten en 12 assists.

Woensdag verloor Phoenix Suns met een verschil van 27 punten van Miami Heat.

Uitslagen NBA

Thuis Uit Uitslag
Indiana Los Angeles Clippers 107-80
Orlando Phoenix 105-89
Portland Denver 86-83

Minister wil spitsstroken permanent open

Spitsstroken op snelwegen moeten ook buiten de spitsuren worden opengesteld. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de doorstroming. Dat zegt minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu vrijdag in het AD.

Van Haegen stelt dat ze wil bekijken of spitsstroken niet gewoon permanent kunnen worden opengesteld. "Op die manier halen we het meest uit elke meter asfalt die we hebben aangelegd", zegt de verkeersminister.

Nederland heeft 225 kilometer aan spitsstroken die op minder drukke delen van de dag dicht zijn. De minister wil de stroken gebruiken als gewone rijbanen. Het ministerie onderzoekt of daar juridische bezwaren tegen zijn. Schultz van Haegen verwacht in het voorjaar meer te kunnen zeggen over waar en hoe de spitsstroken worden opgewaardeerd naar gewone rijbanen.

Spitsstroken bestaan sinds 2003 en liggen langs vijftien drukke snelwegen als de A1 en de A12. Ze zijn in het leven geroepen nadat rechters herhaaldelijk plannen voor wegverbredingen tegenhielden in verband met luchtvervuiling.

'Een op zes in jeugd mishandeld'

Een op de zes Nederlanders heeft in zijn jeugd te maken gehad met fysieke mishandeling door ouders of andere volwassenen. Dat zeggen onderzoekers van TNO vrijdag tijdens een conferentie over kindermishandeling, schrijft de Volkskrant. Bijna een op de vijf zegt daarnaast emotioneel te zijn mishandeld door zijn ouders.

Volgens de Leidse hoogleraar gezinspedagogiek Rien van IJzendoorn gaat het om de 'gewoonste en omvangrijkste verzameling strafbare feiten die we kennen'. Geweld op straat zou daarbij in het niet vallen. Wel zouden de cijfers, hoe hoog ook, niet erg afwijken van die in andere landen.

Voor het onderzoek werden 2200 volwassenen van 18 tot 74 jaar ondervraagd over hun jeugd. Het is voor het eerst dat volwassenen in Nederland op deze schaal rapporteren over mishandeling in hun kindertijd.

Onder fysieke mishandeling verstaan de onderzoekers situaties waarbij kinderen in hun gezin vaak werden geduwd, geslagen of dingen naar zich gegooid kregen. Bijna tien procent zegt wel eens blauwe plekken te hebben opgelopen of gewond te zijn geraakt. Emotionele mishandeling gaat om vernedering of uitschelden. Negen procent zegt daardoor angstig te zijn geweest.

Daarnaast gaf twintig procent van de ondervraagden aan zich emotioneel verwaarloosd te hebben gevoeld. Zij hadden het gevoel dat er niet van hen werd gehouden, of ervaarden een gebrek aan steun.

Automobilist komt om na aanrijding met trein

Een automobilist is donderdagavond in het Zeeuwse 's-Heer Arendskerke om het leven gekomen na een aanrijding met een trein. Dat meldde de politie.

De aanrijding ontstond rond 23.30 uur bij de spoorwegovergang van de Noord-Kraaijertsedijk. Tussen Middelburg en Goes reden door de aanrijding tot 06.30 uur geen treinen, maar bussen. Reizigers moeten vrijdagochtend volgens de NS nog wel rekening houden met extra reistijd.

Over de toedracht van de aanrijding en de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Wisgerhof: "Soms weet ik niet wat me overkomt"

Door de blessure van Joris Mathijsen maakte Peter Wisgerhof woensdag zijn debuut in het Nederlands elftal.

Op slag van rust raakte Mathijsen geblesseerd aan zijn enkel toen hij verkeerd terechtkwam na een kopduel. Zijn enkel klapte dubbel waarna hij per brancard het veld moest verlaten. "Ik zag Joris vallen en merkte aan de mensen daar omheen dat het goed mis was", zegt Wisgerhof in De Telegraaf.

"Het is fantastisch om voor het eerst in Oranje te spelen. Maar natuurlijk had ik liever gehad dat Joris niet geblesseerd was geraakt en ik later alsnog minuten had kunnen maken."

De loopbaan van Wisgerhof lijkt in een stroomversnelling gekomen te zijn. "Soms weet ik niet wat me overkomt. De transfer van N.E.C. naar FC Twente, kampioen geworden, de Cruijff Schaal gewonnen, Champions League gespeeld, eerst al opgeroepen voor Oranje en nu mijn debuut. Als je het snel opnoemt, valt het allemaal wel mee", aldus Wisgerhof.

De verdediger van FC Twente hoopt er volgend jaar ook weer bij te zijn. "De vorige keer was ik erbij omdat er veel blessures waren. De bondscoach heeft me negen dagen aan het werk gezien en daarom is het positief dat ik er nu weer bij was. Nu moet ik bij FC Twente honderd procent mijn best doen en hopen dat ik volgende keer weer mag komen."

Bromfietser overleden na aanrijding in Dordrecht

Bij een aanrijding tussen een bromfiets en een personenauto is donderdagavond de bestuurder van de bromfiets om het leven gekomen. Het ongeval gebeurde rond 21.15 uur op de Zuidendijk in Dordrecht.

De bromfietser, van wie de identiteit nog niet is bekendgemaakt, overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De 40-jarige vrouwelijke bestuurster van de auto bleef ongedeerd. Over de toedracht van de aanrijding is nog niets bekend.

Snelste achtbaan

In Abu Dhabi hebben ze een heel pretpark met als thema Ferrari. En in een pretpark mag een achtbaan natuurlijk niet ontbreken.

En eerlijk is eerlijk ze doen het zoals ze alles daar doen, groter en in dit geval vooral sneller...

Met dank aan FoolWithMokey voor de submit.

Zie de lees verder voor een ritje samen met Formule 1 coureurs Massa en Alonso.

PvdA wil parlementaire enquête beleid Defensie

Het ministerie van Defensie heeft jarenlang wanbeleid gevoerd met betrekking tot de financiën. PvdA-Kamerlid Eijsink is deze mening toegedaan en hij wil dit middels een parlementaire enquête uitgezocht hebben.

Donderdag maakte minister Hillen van Defensie bekend dat de komende jaren 10.000 van de 69.000 banen bij Defensie verdwijnen. Gedwongen ontslagen worden hierbij niet uitgesloten. In totaal moet er een miljard bezuinigd worden. Volgens Eijsink is het ministerie bijna failliet.

Voor een parlementaire enquête is een meerderheid in de Tweede Kamer vereist. Deze onderzoeksvorm is een krachtig middel om de waarheid boven tafel te krijgen. Medewerking aan het onderzoek kan niet geweigerd worden en getuigen kunnen onder ede verhoord worden. Welke periode de enquête moet beslaan, wil Eijsink nog niet zeggen.

NAVO praat over toekomst

De NAVO praat vrijdag en zaterdag in de Portugese hoofdstad Lissabon over haar toekomst. De organisatie van 28 landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, wil op de top haar strategie voor de komende jaren bepalen.

De alliantie werkt nu nog met een strategisch concept dat dateert van voor de terreuraanvallen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. De organisatie wil zich wapenen tegen de bedreigingen van de 21e eeuw, zoals terrorisme en zogenoemde cyberaanvallen via het internet op grote computersystemen.

De NAVO wil zich ook verdedigen met een afweersysteem tegen raketaanvallen, bijvoorbeeld uit Iran. Tegelijkertijd ziet de organisatie zich gedwongen te bezuinigen, nu ook de lidstaten zelf forse besparingen doorvoeren.

Op de agenda staat ook overleg over Afghanistan, waar de NAVO de internationale troepenmacht ISAF leidt. Na de terugtrekking van Nederlandse militairen uit de Afghaanse provincie Uruzgan, bekijkt Den Haag of er bijvoorbeeld deelname mogelijk is aan de trainingsmissie van Afghaanse veiligheidskrachten.

NAVO praat over toekomst
NAVO praat over toekomst (Foto: ANP)

'Deen Lindegaard moet Van der Sar opvolgen'

Anders Lindegaard speelt hoogst waarschijnlijk vanaf de winterstop in Manchester. De Deense doelman, die voetbalt bij het Noorse Aalesunds FK, is de beoogd opvolger van Edwin van der Sar bij de plaatselijke United.

Volgende de Engelse krant The Guardian zal de overgang binnen 48 uur worden beklonken en zal de doelman zich in de winterstop melden bij Man U. Met de overgang is een bedrag van 3,5 miljoen pond gemoeid. In Manchester zal de Deen met Tomasz Kuszczak en Ben Amos moeten gaan uitmaken wie Van der Sar uiteindelijk opvolgt.

De 40-jarige Nederlander liet eerder weten later in het seizoen een besluit te nemen over het eventueel beëindigen van zijn loopbaan.

Zwitserse bond bevestigt contractbesprekingen met Hitzfeld

In tegenstelling tot eerdere berichten voeren Otmar Hitzfeld en de Zwitserse voetbalbond (SFV) gesprekken over contractverlenging.

Hitzelf gaf eerder aan dat hij na het EK in 2012 stopt als bondscoach van de Zwitsers. Zijn huidige contract loopt ook tot 2012. Het Zwitserse SI meldt echter dat de bond en Hitzfeld gesprekken over een nieuwe verbintenis zijn begonnen.

De bedoeling is om een contract in elkaar te zetten dat de oefenmeester tot en met het WK van 2014 bij de nationale ploeg houdt. De bond bevestigt die wens, maar weigert te spreken van een akkoord. Een zegsman laat weten dat het "geen geheim" hoeft te zijn dat de SFV verder wil met de 61-jarige Hitzeld.

De Duitse trainer is sinds 2008 bondscoach van Zwitserland. Op het EK van 2008 was de ploeg als organiserend land automatisch geplaatst. Het hoogtepunt bereikte Hitzfeld afgelopen zomer toen van de latere wereldkampioen Spanje werd gewonnen (0-1).

John Lennon eind november voor Rock Band 3

Harmonix en MTV Games hebben de datum vrijgegeven waarop de John Lennons Imagine DLC voor Rock Band 3 beschikbaar zal zijn. Er kan namelijk vanaf 23 november 2010 op de Xbox 360 en de Wii en op 24 november 2010 op de PlayStation 3 genoten worden van de nieuwe liederen.

Deze tracks zullen vanaf de eerder genoemde datum beschikbaar zijn:

Crippled Inside
Jealous Guy
It’s So Hard
I Don’t Wanna Be A Soldier Mama
Gimme Some Truth
Oh My Love
How Do You Sleep?
How?
Oh Yoko!

Het nummer 'Imagine' is al speelbaar via de normale versie. De nummers zullen €1.49, 160 Microsoft Points, 200 Wii points kosten of €10.99, 1200 Microsoft Points, 1500 Wii Points voor het complete album. Voor €0.73 is het mogelijk om bij het nummer 'How Do You Sleep?' de Pro Guitar en Pro Bass uitbreiding te spelen.

Paul DeGooyer, senior vice president of electronic games, music en programming bij MTV Networks is uiterst enthousiast over de DLC, volgens hem zal het plezier bieden aan liefhebbers van verschillende soorten muziek en is het hun beste werk tot nu toe.

Hij zei: "The songs on John Lennon’s Imagine run the gamut from beautiful piano-driven ballads like ‘Jealous Guy’ to all-out guitar rockers like ‘Gimme Some Truth’. It’s an incredible musical statement, and a real workout on keyboard, guitar and vocals in Rock Band 3. We’re very excited to be able to bring this masterpiece to Rock Band fans.”

JLRB3

Prehistorische Sackboy laat je bewegen in december

Zoals eerder al verwacht komt er inderdaad een Movegame uit met Sackboy in de hoofdrol. Sony heeft vandaag officieel Sackboy's Prehistoric Moves aangekondigd. De game zal multiplayer-only zijn en heeft minstens één Move-controller nodig. Er kunnen daarnaast maximaal 3 DualShock-controllers aangesloten worden.

De speler met de Move-controller gebruikt deze om het pad bewandelbaar te maken: kratten zullen opgeblazen worden, knoppen ingedrukt en platforms geactiveerd. Zo kunnen de drie andere spelers zich een weg door de levels heen banen, die natuurlijk een prehistorisch tintje hebben.

Sackboy, de Move en een prehistorisch landschap. Nog niet overtuigd? De game zal op 7 december gratis op PSN verschijnen, mits je een PlayStation Plus lid bent. Voor alle gebruikers met een normaal lidmaatschap zal de game een week later op 14 december verschijnen voor 6 dollar. De game zal ook als een bonus op de LittleBigPlanet 2 blu-ray zitten, maar dan moet je nog wachten tot volgend jaar, als LBP 2 in januari uitkomt.

lbp
lbplbp
lbplbp

Jans: "Elm heeft laten zien wat wij verwachten van een spits"

Viktor Elm heeft in de wedstrijd van sc Heerenveen tegen Feyenoord een goede beurt gemaakt bij zijn trainer Ron Jans.

Elm verving de gepasseerde Bas Dost. De Zweedse alleskunner speelde goed en scoorde ook nog. "Hij heeft een geweldige prestatie geleverd", zegt Jans in het Algemeen Dagblad.

"We willen voorin iemand die goed aanspeelbaar is en zijn verdedigende taken goed uitvoert. Daarin kan Bas nog veel winnen. Viktor heeft laten zien wat wij verwachten van een spits."

"Hij is een jongen op wie je kunt bouwen. Ik zal hem niet als back gebruiken of in het doel zetten, maar verder kan hij elke positie invullen. Of dat een nadeel voor hem is? Viktor heeft het Cocu-probleem, en kijk wat er van hem terecht kwam. Cocu heeft uiteindelijk een prachtige carrière gehad."

Haïti toneel van anti-VN-rellen

Anti-VN-demonstraties hebben zich donderdag verspreid naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Boze Haïtianen gooiden stenen naar medewerkers van de Verenigde Naties.

De rellen begonnen maandag in de noordelijke stad Cap-Haïtien, waar ze de hulp aan choleraslachtoffers ernstig ontregelden. De demonstrerende Haïtianen zijn boos omdat Nepalese VN-medewerkers de zeer besmettelijke cholera naar Haïti zouden hebben overgebracht. De Verenigde Naties ontkennen dit.

Maandag kwamen twee mensen om tijdens confrontaties. Volgens een politiebron kwam woensdag een derde persoon om het leven.

Duitsland vreest 'Mumbai-achtige' aanslag

Duitsland vreest een terreuraanslag zoals die op een hotel in Mumbai waardoor in 2008 166 mensen om het leven kwamen. Dit zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière donderdag op de Duitse tv.

Woensdag had de Duitse regering al een algemener geformuleerde terreurwaarschuwing gegeven. Berlijn zei over concrete aanwijzingen te beschikken dat terroristen voor eind november in Duitsland een aanslag plannen.

Ondanks verscherpte controles op stations en luchthavens is er geen "absolute veiligheid", aldus de Maizière donderdag op de publieke omroep ZDF. De bewindsman is bang dat terroristen naar Duitsland reizen en meteen na aankomst zonder waarschuwing vooraf een aanslag plegen in een openbaar gebouw of op een plein waar veel mensen zijn.

Duitsland vreest'Mumbai-achtige' aanslag
Duitsland vreest'Mumbai-achtige' aanslag (Foto: ANP)

Susan Boyle breekt record

Susan Boyle staat momenteel voor de tweede keer in een jaar tijd zowel in de Verenigde Staten als in Groot-Brittannië op nummer een van de lijst van meest verkochte albums. Platenmaatschappij Sony laat weten dat Boyle de eerste vrouwelijke artiest is die deze mijlpaal heeft bereikt.

De 49-jarige Schotse zangeres werd voorgegaan door de Beatles, die in 1969 met Yellow Submarine en Abbey Road hetzelfde bereikten. Ook The Monkees stonden in 1967 tot tweemaal toe in beide landen tegelijkertijd op de eerste plaats.

Boyle zegt blij te zijn dat haar nieuwe album The Gift het succes van haar eerste album heeft geëvenaard. Het is niet de eerste keer dat de Schotse een muzikaal record vestigt. Het debuutalbum I Dreamed a Dream was mondiaal het best verkochte album van 2009. Ook was Boyle de oudste persoon ooit die met een debuutalbum de nummer 1-positie in Groot-Brittannië behaalde.


(Foto: Novum)

Geslachte schapen rotten op balkon

Op een balkon in De Baarsjes te Amsterdam liggen al twee dagen twee dode schapen weg te rotten. Een buurtbewoner stuurde AT5 daarvan een aantal foto's.

Volgens de islamitische tradities worden dieren die voor menselijke consumptie zijn bestemd, geslacht zonder verdoving. Dit mag alleen gebeuren in geregistreerde slachthuizen. Vaak zit men dan met een heel schaap opgescheept, wat onder de familie verdeeld moet worden.

"En als je dan in Amsterdam woont en geen ruimte hebt, tja dan leg je ze gewoon op het balkon!", aldus de inwoner van De Baarsjes.

Meer foto's op Gespot

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.