Rioolpolitiek met de PVV

Even met de PVV gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Geert in de buurt?” Rechterhand Fleur Agema vroeg mij om een ogenblikje geduld. De Grote Blonde Leider was even naar de sigarenboer om de hoek om een paar lootjes voor de illegale loterij te kopen. Inderdaad, zelfs de chef had geen schoon blazoen. Maar na verloop van tijd kreeg ik de fractievoorzitter aan het toestel. Tijd voor een vriendelijk woord van mijn kant aan het adres van de geplaagde volksvertegenwoordiger. “Veel dank, Geert. Hij gaat volgend jaar nauwelijks omhoog, dus dat scheelt weer een paar centen.” Verbaasd vroeg de heer Wilders, waar ik in vredesnaam op doelde. Dus ik antwoordde: “De rioolheffing. Je weet wel, die vergoeding die aan de burgers in rekening wordt gebracht voor het onderhoud van ’s lands rioleringsbuizen.” Stilte aan de andere kant van de lijn. Daarna een verwarde stem, die mij vroeg, wat de PVV daarmee te maken had. Infrastructuur was immers geen speerpunt van hun beleid. Tijd voor mijn inkoppertje: “Die stijging van de rioolheffing kan beperkt blijven omdat er volgend jaar minder riolen moeten worden hersteld. De dreigende overbelasting is afgewend. De ergste hopen stront dobberen tegenwoordig niet meer door het buizenstelsel, maar zitten bij jou in de fractiebankjes…” Ik hoorde een krachtterm, en de verbinding werd verbroken.

Jammer. Want ik had nog wel een vileine grap in gedachte, over een bovengrondse tijdelijke rioolpijp in Amsterdam. De gemeente wil hem volhangen met reclame. Ik had willen voorstellen, dat ding te beplakken met PPV-affiches. Toepasselijk. Heerlijk om dat PVV-geteisem te treiteren. Ik heb begrip voor de standpunten, maar je hebt afgedaan als partij die law and order hoog in het vaandel heeft staan, en zich vooral richt op het aanpakken van criminaliteit, als de fractie bestaat uit een stelletje gangsters en leugenaars. Zoals James Sharpe. Die gaf leiding aan een bedrijf dat klanten sms’jes liet sturen naar niet-bestaande mevrouwen die zogenaamd hete dates wilden. Een frauderende pornokoning als volksvertegenwoordiger. Om je te bescheuren. Afgetreden. Hij had een “grote liefde voor het vak”. De blaaskaak. Iemand die een vak al jarenlang beoefent, die mag het hebben over hoe verknocht ‘ie is aan “het vak”, maar iemand die slechts een blauwe maandag als backbencher in de Kamer uit zijn neus heeft zitten vreten, die moet niet met dat soort praatjes aankomen. Pathetisch. Maar goed, James Sharpe stopt er dus mee, want hij “vindt het gewroet in zijn privéleven stuitend, en te belastend voor zijn gezin”. Als je niets te verbergen hebt, dan valt er ook niets te wroeten, dunkt me. Binnenkort belt een of andere door hem in mekaar getrapte discosnol de krant, en dan staat ‘ie pas écht in z’n hemd. Wat een lulsmoes. Net als die andere PVV’er die afzag van een kamerzetel. Die had ook wat moeite met de hetze die tegen zijn persoon werd gevoerd. Later bleek dat hij regelmatig clandestien met een doorgeladen vuurwapen liep te paraderen. De schat. Of die meneer De Mos. Beweerde dat ‘ie schoolhoofd was geweest. Bleek niet het geval te zijn. Meneer had zijn carrière een beetje opgeleukt om te suggereren dat er in de PVV-fractie nóg iemand zat die écht kon lezen en schrijven. De smoes was hilarisch: hij had wel het schoolhoofdendiploma, dus was ‘ie eigenlijk wel schoolhoofd geweest. Lazer op. Ik heb hier een diploma liggen. Daar staat MBA op. Dus nu kan ik zeggen dat ik een beursgenoteerd bedrijf heb geleid… Schei toch uit!

Overigens, over beursgenoteerde bedrijven gesproken. Mag ik in plaats van alles en iedereen maar flink naar hartelust te schofferen, nu eens een keer een compliment uitdelen? Ja? Dat mag? Fijn. Een groot compliment aan BosKalis. Nam onlangs rederij Smit over. Daarna bleek dat het pensioenfonds voor het personeel met een fors tekort zat. Dus heeft BosKalis 30 miljoen in de pensioenkas gestort, zodat de pensioenen van de mensen die bij Smit werken of werkten vooralsnog op peil kunnen blijven. Kijk. Dát vind ik nou een voorbeeld van een werkgever mét een geweten. En het is naast fatsoenlijk natuurlijk ook slim. Als je goed personeel wilt houden, moet je het ook goed behandelen. BosKalis snapt dat tenminste. Ik vind ze een verademing in een tijdvak waarin ondanks de crisis de topmensen in de bedrijven hun zakken vullen, maar het lagere personeel nog verder uitknijpen. Hulde!

En ook hulde aan Jantje Smit. Die heeft beloofd dat hij over 15 jaar stopt met zingen. Daarmee toont hij zich een goede vader. Want zijn besluit houdt in, dat zijn pasgeboren dochter in de laatste jaren van de middelbare school niet zal worden getreiterd met de achterlijke liedjes van haar papa. Mooi zo. Dat is nog eens goed nieuws. Nog wel een tip voor Jantje: houd je dochter uit de buurt van Prem Radhikisun. Die doet het met kleine kinderen. Zoiets meende ik tenminste deze week met een half oor op te vangen toen De Wereld Draait Door aanstond. De VARA heeft die tierende nepadvocaat terecht van het scherm gehaald.

Nu is Prem niet de enige omstreden Bijlmermeerneger. De Amsterdamse burgemeester heeft laten weten, dat van de criminelen-top50 inmiddels een kwart achter de tralies zit. Dat betekent dus twaalfeneenhalve pipagangster in de bak. Van de eerste twaalf is het duidelijk. Ik vraag mij alleen al dagen af, hoe dat zit met die halve. Hebben ze daarvan nou de linker- of de rechterhelft opgesloten?