Boete voor fraude met studiebeurs

Studenten die een beurs voor uitwonenden krijgen terwijl ze in werkelijkheid bij hun ouders wonen, kunnen in de toekomst een boete krijgen. Dit heeft het kabinet vrijdag besloten.

De boete bedraagt de helft van het te veel ontvangen bedrag. Ook moet de te veel ontvangen studiefinanciering worden terugbetaald. Wie bijvoorbeeld vier jaar te veel heeft gekregen, moet zo'n achtduizend euro terugbetalen, en krijgt een boete van vierduizend euro.

Als een student voor de tweede keer wordt betrapt, wordt de studiefinanciering stopgezet. Studenten moeten dan ook alle ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Bovendien doet het ministerie van Onderwijs dan aangifte bij justitie.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) weet niet precies hoeveel studenten fraude plegen, maar denkt dat het gaat om 'aanzienlijke aantallen'. Dat zou betekenen dat de staat jaarlijks miljoenen betaalt aan onterechte uitwonendenbeurzen.

Zijlstra hoopt frauderende studenten op het spoor te komen aan de hand van hun inschrijving bij de gemeente. Als daar iets niet aan klopt, is het aan de student om te bewijzen dat hij wel degelijk op zichzelf woont.