Meeste reddingswerkers 11/9 schikken

bennootje

Meer dan tienduizend reddingswerkers die zijn blootgesteld aan het schadelijke stof op Ground Zero na de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center, hebben een schikking getroffen met New York. De stad stelt ten minste 625 miljoen dollar ter beschikking.

Met de overeenkomst is aan de overgrote meerderheid van de rechtszaken tegen de stad een einde gekomen. De zaken waren aangespannen omdat de stad de mensen die maanden op Ground Zero doorbrachten om de rotzooi op te ruimen niet voorzag van beschermende kleding en ander beschermend materiaal. Ze zeggen ziek te zijn geworden door inademing van de giftige stofdeeltjes.

"Deze schikking is een eerlijke en rechtvaardige beslissing en beschermt de mensen die deze stad hielpen toen dat het meest nodig was", aldus burgemeester Michael Bloomberg. Paul Napoli, partner van het advocatenkantoor dat de meeste reddingswerkers vertegenwoordigt, noemt de schikking 'het beste resultaat, gezien de onzekerheid die een rechtszaak zou betekenen'. Slechts 520 mensen accepteerden de schikking niet.

Reddingswerkers kregen na 11 september 2001 vooral last van ademhalingsproblemen, klachten vergelijkbaar met astma. Wetenschappers stelden vast dat onder reddingswerkers op Ground Zero relatief vaak astma voorkomt. Over andere ziektes kunnen ze het echter minder gemakkelijk eens worden. Sommige slachtoffers zijn van mening dat ze kanker hebben gekregen door het fijne stof, maar vooralsnog zijn daar geen wetenschappelijke bewijzen voor gevonden.

De deal met de stad New York zou doorgaan als 95 procent van de eisers zich zou aanmelden voor de schikking. Dat werd nipt gehaald, met 95,1 procent.