Overleden militair Uruzgan terug in Nederland

De dinsdag in Afghanistan overleden militair is vrijdag aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Daar werd hij na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden.

De 56-jarige Nederlandse militair overleed dinsdagnacht in zijn slaapcontainer in Uruzgan. De man werkte in een hospitaal op een basis in Tarin Kowt. Waaraan de man is overleden, wordt nog onderzocht. Het ministerie van Defensie vermoedt een natuurlijke doodsoorzaak en sluit uit dat hij door krijgshandelingen is omgekomen.

De militair werd woensdagochtend door een collega gevonden. De taken van het hospitaal zijn op 28 oktober overgedragen aan de Amerikanen. Een Nederlands chirurgisch team, bestaande uit artsen en verpleegkundigen, blijft echter tot 1 december om de overdracht in goede banen te leiden.

Deze militair wordt niet meegerekend als oorlogsslachtoffer omdat hij een natuurlijke dood is gestorven, zegt een woordvoerder van het ministerie. Het totaal aantal militairen dat tijdens de missie in Afghanistan overleed, is nu 25.