Todt: "Meer actie op nieuwe circuits"

Peterselieman

FIA-president Jean Todt dringt aan op meer actie op de nieuw aangelegde circuits. Vaak zien de banen er op papier geweldig uit, maar blijkt in de praktijk dat er nauwelijks ingehaald kan worden. Daarom moet de organisatie van een circuit volgens de Fransman aantonen dat er ingehaald kan worden. Anders komt de baan niet op de kalender.

"Ik spreek als voorzitter van de FIA. Elkaar passeren moet onderdeel zijn van onze sport, maar dat ontbrak eraan in Abu Dhabi," zei Todt in La Stampa over de slotrace van het Formule 1-seizoen waarin titelkandidaten Fernando Alonso en Mark Webber achter Vitaly Petrov klem kwamen te zitten.

"Kijk bijvoorbeeld naar het duel tussen Lewis Hamilton en Robert Kubica. Hamilton had na zijn pitstop nieuwe banden en zou in theorie twee seconden per ronde sneller moeten zijn dan Kubica. Toch heb ik geen inhaalactie gezien."

Todt wil daarom snel spijkers met koppen slaan. "We bespreken het onderwerp 23 november als enkele commissies bij elkaar komen. Mijn idee is dat het aan zowel de auto's als de circuits ligt. We gaan enkele circuits evalueren en indien gewenst en mogelijk direct actie ondernemen. Ook volgt voortaan pas homologatie als banen op dit vlak aan onze eisen voldoen."