NAVO praat over toekomst

De NAVO praat vrijdag en zaterdag in de Portugese hoofdstad Lissabon over haar toekomst. De organisatie van 28 landen, waaronder de Verenigde Staten en Nederland, wil op de top haar strategie voor de komende jaren bepalen.

De alliantie werkt nu nog met een strategisch concept dat dateert van voor de terreuraanvallen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. De organisatie wil zich wapenen tegen de bedreigingen van de 21e eeuw, zoals terrorisme en zogenoemde cyberaanvallen via het internet op grote computersystemen.

De NAVO wil zich ook verdedigen met een afweersysteem tegen raketaanvallen, bijvoorbeeld uit Iran. Tegelijkertijd ziet de organisatie zich gedwongen te bezuinigen, nu ook de lidstaten zelf forse besparingen doorvoeren.

Op de agenda staat ook overleg over Afghanistan, waar de NAVO de internationale troepenmacht ISAF leidt. Na de terugtrekking van Nederlandse militairen uit de Afghaanse provincie Uruzgan, bekijkt Den Haag of er bijvoorbeeld deelname mogelijk is aan de trainingsmissie van Afghaanse veiligheidskrachten.

NAVO praat over toekomst
NAVO praat over toekomst (Foto: ANP)