Tien jaar geëist tegen vrouwenhandelaar Saban B.

Tegen de gevluchte vrouwenhandelaar Saban B heeft justitie vrijdag in hoger beroep tien jaar cel geëist. Ook wil het Openbaar Ministerie dat B. in totaal 89.000 euro schadevergoeding betaalt aan een aantal slachtoffers.

Een van de advocaten-generaal noemde het 'schrijnend en pijnlijk' dat B. niet bij zijn proces in hoger beroep aanwezig was. "Saban B. ziet vrouwen als zijn bezit." De 39-jarige B. staat samen met vijf verdachten, onder wie zijn broer Hasan B. (45) in hoger beroep opnieuw terecht. Tegen de 45-jarige broer van B. eiste het OM vijf jaar cel. De eis tegen een aantal andere verdachten wordt later vrijdag geformuleerd.

De Turks-Duitse broers B. stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo'n veertig medewerkers. Volgens justitie verdiende de bende tonnen met hun criminele praktijken. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. De vrouwen werden onder meer tewerkgesteld in de rosse buurten van Amsterdam, Utrecht en in het Duitse Ruhrgebied.

Een aantal slachtoffers werd volgens justitie mishandeld met honkbalknuppels. Volgens justitie moest een van de slachtoffers van Saban B. duizend euro per dag verdienen. Als dat niet lukte, werd de vrouw door B. met een honkbalknuppel geslagen, aldus het OM.

In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo de zes bendeleden tot celstraffen variërend van acht maanden tot 7,5 jaar. Het OM eiste toen twaalf jaar.

B. werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden in verband met een Turks onderzoek naar afpersing en witwaspraktijken. Hij vluchtte naar zijn geboorteland nadat hij van het gerechtshof verlof had gekregen om zijn pasgeboren kindje te bezoeken. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats.

Maandag komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De uitspraak van het gerechtshof in Arnhem wordt in december verwacht.