Kwartaalwinst ABN Amro 341 miljoen

ABN Amro heeft in het derde kwartaal 2010 een nettowinst geboekt van 341 miljoen euro, terwijl over de eerste negen maanden een verlies werd geleden. Dit meldt de staatsdeelneming vrijdag.

In de eerste helft van het jaar drukten bijzondere lasten die samenhingen met de fusie tussen ABN Amro en Fortis-onderdelen en de afsplitsing van onderdelen, zoals opgelegd door de Europese Commissie (EC), het resultaat van de bank met 1,3 miljard euro.

In het derde kwartaal liep deze post nog iets op, waarmee ze over de eerste negen maanden van het jaar uitkwam op 1,4 miljard euro. In het derde kwartaal had de bank echter tevens een meevaller van 130 miljoen euro, die voortkwam uit een inkoop van eigen schuldbewijzen.

Vrijdag meldt ABN Amro dat de integratie van onderdelen op schema ligt en dat de meeste separatieprojecten nu zijn afgerond. Dit laatste betreft het apart zetten van bankonderdelen die zijn overgedaan aan Royal Bank of Scotland (RBS) en Deutsche Bank en verzekeringsonderdelen Fortis Corporate Insurance (FCI) en ASR.

FCI is verkocht aan het Britse Amlin. ASR staat nog op de nominatie voor verkoop. Verder is het onderdeel Prime Fund Solutions (PFS) verkocht aan Credit Suisse, een deal waarvan ABN Amro nu verwacht dat deze in de eerste helft van 2011 afgerond zal zijn.

"De integratie ligt goed op schema", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Hij wijst hierbij onder meer op de samenvoeging van Fortis en ABN Amro-kantoren, waarbij in 2010 tot dusver 150 van de 650 kantoren zijn verdwenen. "Hoewel het integratieproces pas in 2012 volledig zal worden afgerond, is het proces tot nu toe succesvol verlopen."

Over de eerste negen maanden van 2010 resulteerde een nettoverlies van 627 miljoen euro. In 2009 stond hier een negenmaandsnettowinst van 352 miljoen euro tegenover.

Onderliggend, dus zonder bijzondere posten, kwam de nettowinst in de eerste drie kwartalen uit op 768 miljoen euro, tegen 202 miljoen euro een jaar eerder.

De voorzieningen voor slechte leningen zijn in het derde kwartaal opgelopen ten opzichte van de kwartalen ervoor. In de eerste negen maanden van het jaar is 580 miljoen euro aan verliezen op de kredietportefeuille voorzien. In de eerste helft was dit 348 miljoen euro.

De bank meldt verder dat de efficency-ratio is verbeterd. De verhouding tussen kosten en inkomsten kwam uit op 70 procent tegen 74 procent een jaar eerder.

De pro forma core Tier-1 ratio bedroeg 10,1 procent per eind september 2010. De Tier-1 ratio en de total capital ratio volgens Bazel II kwamen op respectievelijk 12,6 procent en 16,6 procent.


ABN Amro boekt kwartaalwinst van 341 miljoen euro (Foto: Novum)