Honderdduizend dieren geslacht voor Offerfeest

Voor het Offerfeest zijn dit jaar ongeveer 95.000 schapen en ruim vierduizend runderen onbedwelmd geslacht in slachthuizen. De regels voor het slachten en vervoeren van dieren zijn over het algemeen goed nageleefd. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vrijdag.

In ieder slachthuis houden dierenartsen toezicht tijdens het islamitische feest, die een aantal overtredingen constateerden. In enkele slachthuizen zijn zogeheten voorsnijders, die een kerf in de hals maken, weggestuurd omdat ze niet vakbekwaam bleken.

Ook werd bij een aantal runderslachthuizen een defect tijdsmechanisme aangetroffen. Dat moet ervoor zorgen dat de dieren lang genoeg liggen om het dodingsproces goed af te ronden. Deze runderen zijn alsnog bedwelmd. In een aantal gevallen bleken dieren niet volgens de regels te zijn vervoerd. Hiervoor kregen de chauffeurs een boete.

Het Offerfeest, dit jaar van 16 tot en met 18 november, wordt door moslims gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren.