Twijfels Van der Laan over wietpas

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft twijfels over de invoering van de zogenoemde wietpas. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Van der Laan zegt dat Amsterdam hard getroffen wordt bij een invoering van de pas. Het leidt volgens hem tot illegale doorverkoop en straathandel en veroorzaakt bovendien veel meer overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico's dan nu het geval is.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester kan de pas in een andere stad prima werken, maar niet in Amsterdam. Het zou alleen maar meer problemen veroorzaken. De gemeente steunt wel de ambitie van het kabinet om softdrugsgebruik onder jongeren terug te dringen en de straatoverlast in de buurt van coffeeshops te verminderen.

Opstelten zegt in een reactie op de brief van Van der Laan dat hij graag bereid is met Amsterdam te gaan praten, maar dat hij wel vasthoudt aan zijn plannen. Hij wil geen uitzondering maken voor Amsterdam, omdat daar veel toeristen komen. "We gaan het beleid overal in het land op deze manier inzetten." Opstelten geeft toe dat het risico van zwarte handel reëel is. Hij denkt echter dat daar maatregelen tegen te nemen zijn.

Het kabinet wil de wietpas invoeren in heel Nederland om het aantal drugstoeristen te verminderen. Met de pas kunnen vaste klanten maximaal drie gram wiet per dag kopen.


(Foto: Novum)