President Sri Lanka begint tweede termijn

De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa is vrijdag voor een tweede termijn van zes jaar geïnstalleerd. De belangrijkste oppositiepartijen boycotten de ceremonie, omdat zijn grote verkiezingszege in januari gemanipuleerd zou zijn.

Een militaire parade en traditionele dansen begeleidden de ceremonie, die plaatsvond buiten het kantoor van de president. Tissa Attanayake van de oppositionele Verenigde Nationale Partij noemde festiviteiten 'verspilling van publieke gelden'. "In plaats van deze extravaganza had de regering beter iets kunnen doen aan het omlaag brengen van de kosten van levensonderhoud voor de bevolking." Ook het marxistische Volksbevrijdingsfront, dat in de verkiezingen Rajapakses rivaal Sarath Fonseka steunde, boycotte de plechtigheid. "Deze presidentsverkiezing was corrupt en wij aanvaarden de uitslag niet", zei woordvoerder Vijitha Herath.

Rajapaksa en voormalig legerchef Fonseka werden allebei door de Singalese meerderheid als helden beschouwd nadat zij vorig jaar de Tamil-Tijgers hadden verslagen, waarmee een einde kwam aan een 25 jaar durende burgeroorlog die tussen de tachtig- en honderdduizend levens eiste. Later werden zij bittere rivalen. Na de verkiezingen werd Fonseka vervolgd en tot dwangarbeid veroordeeld. Ook werden hem zijn militaire rang en onderscheidingen ontnomen.

Ondanks de protesten is Rajapaksa onder de Singalezen nog zeer populair. Volgens critici maakt hij daar misbruik van om een familiedynastie te vestigen; een broer is voorzitter van het parlement, twee andere zijn minister, onder andere van defensie. De zoon van Rajapaksa is parlementslid.

In september wist de regeringscoalitie een grondwetswijziging door te drukken waardoor het aantal termijn dat een president kan vervullen niet meer gelimiteerd is. Verder kreeg de president bijna volledige controle over de rechterlijke macht, politie, ambtenarij en de verkiezingscommissie.