Nederland en VS wisselen DNA uit

Nederland en de Verenigde Staten hebben een verdrag gesloten waardoor beide landen toegang krijgen tot elkaars DNA-databases. Hierdoor kunnen misdrijven sneller worden opgelost, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag.

Nu sturen Nederland en de VS elkaar al verzoeken om DNA-profielen te vergelijken. Dat gebeurt als in Nederland een misdrijf is gepleegd en het vermoeden bestaat dat de onbekende verdachte ook in de Verenigde Staten actief is geweest.

Dit 'matchen' gebeurt handmatig en duurt vaak lang. Voortaan kunnen beide landen rechtstreeks in elkaars databases linkgegevens over vingerafdrukken en DNA-profielen vergelijken.

Deze profielen zijn echter niet te herleiden tot de identiteit van de betrokken persoon. Zodra er een 'match' is, moet Nederland nog steeds de bijbehorende persoonsgegevens via een rechtshulpverzoek opvragen. Daarna kan een strafrechtelijke procedure worden gestart.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) noemt het verdrag een belangrijke stap in de opsporing van misdadigers.