Inflatie hoger door dure benzine

De inflatie is in maart uitgekomen op 1,0 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in februari. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine. Benzine was in maart 17 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was de benzineprijs nog 13 procent hoger. Benzine is na september 2008 niet zo duur geweest.

Een licht verhogend effect op de inflatie had ook de groenteprijs. Die steeg vorige maand als gevolg van de strenge winter. De Nederlandse inflatie steeg volgens de Europese geharmoniseerde rekenmethode naar 0,7 procent. Volgens de raming van Eurostat kwam de inflatie van de eurozone in maart uit op 1,5 procent.

Het verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone is de afgelopen maanden gegroeid doordat de prijs van gas, elektriciteit en verwarming in Nederland niet direct reageert op de stijgende olieprijzen. In veel andere landen van de eurozone is dit wel het geval.