Makelaars zien licht herstel op woningmarkt

De woningmarkt herstelt zich voorzichtig. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars, die het aantrekken van de verkoop van woningen 'bemoedigend' noemt. Wel stelt de NVM dat de discussie over het beperken van de hypotheekrenteaftrek schadelijk is voor het vertrouwen.

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 14,7 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijs van een gemiddelde woning steeg met 0,4 procent tot 230 duizend euro.

NVM-voorzitter Ger Hukker laat weten dat makelaars 'de vlag niet uithangen', maar vindt de cijfers die donderdag gepresenteerd werden 'bemoedigend'. "De consument durft weer te kopen en de prijzen zijn niet verder weggezakt. Maar koper en verkoper zijn onzeker en opereren in deze markt zeer behoedzaam."

Hukker vreest een mogelijke systeemwijziging vanuit Den haag. "Als die wijziging ertoe leidt dat de hypotheekrenteaftrek eenzijdig wordt afgeschaft, zal er een enorme kapitaalsvernietiging plaatsvinden. Bij de daling van tien procent verdamt er circa 170 miljard euro aan vermogen op de woningmarkt."