'Vlees in snacks van ondervoede paarden'

Veel paardenvlees in snacks komt van ondervoede en mishandelde paarden uit Latijns-Amerika. Dat meldt Wakker Dier donderdag op basis van eigen undercoveronderzoek. Nederland importeert jaarlijks elf miljoen kilo paardenvlees, vooral uit Latijns-Amerika. Wakker Dier roept snackfabrikanten op geen vlees uit die regio meer te gebruiken.

Volgens Wakker Dier worden in Latijns-Amerika veel paarden gehouden als lastdier. Bij ziekte en lagere prestaties worden ze afgedankt en krijgen ze mindere verzorging. Een deel van deze dieren belandt uiteindelijk in Nederlandse kroketten, frikadellen, hamburgers en gehaktballen.

Veetransporteurs zouden aan Wakker Dier hebben laten weten dat veel paarden half dood aankomen vanuit Latijns-Amerika. Recent zouden in een week zelfs tientallen paarden nog voor de slacht zijn bezweken.

Nederlandse handelaren zijn volgens de dierenorganisatie de grootste klanten van de Latijns-Amerikaanse slachterijen. Volgens Wakker Dier denken veel mensen in Nederland ten onrechte dat het paardenvlees in hun snacks van goed verzorgde Nederlandse paarden komt.