Duizenden thuishulpen weer in vaste dienst

Ruim achtduizend zogeheten alfahulpen zijn sinds vorig jaar dankzij een subsidie weer in vaste dienst genomen door thuiszorginstellingen. Het geld is nu op en de regeling wordt gesloten, laat het ministerie van Volksgezondheid donderdag weten.

Voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) stelde vorig jaar zeventien miljoen euro beschikbaar waarmee thuiszorginstellingen voormalige alfahulpen weer in dienst konden nemen. De subsidieregeling moet ervoor zogen dat de instellingen weer voldoende personeel in huis hebben

De afgelopen jaren werd veel personeel ontslagen als gevolg van de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg, moest zorgen voor meer marktwerking. Hiertoe sluiten gemeenten contracten met zorgaanbieders.

Omdat deze zorgaanbieders als gevolg van onderlinge concurrentie zo goedkoop mogelijk inschreven bij de aanbesteding, leidde dit in de praktijk veelal tot gedwongen ontslagen. Dure thuiszorgmedewerkers werden vervolgens door hun oude werkgever in dienst genomen als relatief goedkope alfahulp.

Bussemaker heeft hier een einde aan gemaakt. Zorgaanbieders mogen alleen nog maar gekwalificeerde medewerkers met een vast diensverband aanbieden. Wie een alfahulp voor de huishouding wil, moet deze zelf inhuren.

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft vanwege de economische crisis geen extra geld om de subsidieregeling te verlengen. Dat heeft hij de betrokken organisaties ook laten weten. De bewindsman vindt het een goede zaak dat van de regeling ruim gebruik is gemaakt en dat die het beoogde effect heeft gehad.