Rusland en VS tekenen kernwapenverdrag

De Verenigde Staten en Rusland hebben donderdag in Praag een verdrag getekend om het kernwapenarsenaal van de twee landen te verminderen, ook wel nucleaire non-proliferatie genoemd. Het is een van de belangrijkste verdragen tussen de voormalige Koude Oorlog-vijanden.

Het verdrag verplicht de twee landen hun aantallen kernkoppen met twee derde te verminderen en hun aantallen raketten, onderzeeërs en bommenwerpers die deze kernkoppen kunnen dragen te halveren. Hiermee willen Rusland en de VS een sterk signaal afgeven dat ze ontwapening serieus nemen.

In een luxueuze kamer in het Tsjechische presidentiële paleis in Praag schreven de twee presidenten geschiedenis. Het verdrag moet nu worden geratificeerd door het Russische parlement en de Amerikaanse Senaat. Het Witte Huis is al bezig te lobbyen voor het verdrag.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het verdrag een belangrijke mijlpaal voor de nucleaire veiligheid en de relatie tussen Rusland en de VS. Hij voegde daaraan toe dat het verdrag een stap in de goede richting is en dat het een voorbereiding is voor grotere beperking van de strategische kernwapenvoorraad.