VN-chef stuurt speciale gezant naar Kirgizië

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon stuurt de voormalige Tsjechische minister van buitenlandse zaken Jan Kubis als speciale gezant naar Kirgizië. Dat heeft hij donderdag gezegd. Kubis reist vrijdag naar het Centraal-Aziatische land.

"Ik ben erg bezorgd en gealarmeerd door al dit geweld", aldus Ban. "Alle uitingen van de oppositie moeten door beide partijen op een vreedzame manier worden afgehandeld." Ban, die kortgeleden op bezoek was in Kirgizië, zei dat hij de spanning in de lucht voelde hangen. Volgens hem werd de druk al maanden opgevoerd.

Ban zei dat hij de Kirgizische president Koermanbek Bakijev tijdens zijn bezoek 'luid en duidelijk' heeft gezegd dat de mensenrechten moeten worden beschermd en dat vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en het recht op vergadering moeten worden gegarandeerd. "Ik sprak vooral uit dat het nogal verontrustend was dat tv-stations werden gesloten precies twee of drie dagen voor mijn aankomst. En ik heb de kwestie van bescherming van de persvrijheid aangekaart."