Tienerbruid sterft na ontmaagding

Een dertienjarig meisje uit Jemen is afgelopen vrijdag, slechts vijf dagen na haar bruiloft, in het ziekenhuis overleden.  Ilham Mahdi al Assi is bezweken aan ernstige bloedingen aan haar geslachtsorganen. Ilham had de verwondingen opgelopen tijdens haar ontmaagding.

Het nieuws is vandaag naar buiten gebracht door het Shaqaeq Arab Forum for Human Rights. Deze organisatie strijdt al jaren voor een verbod op kindhuwelijken.

Het meisje is vorige week maandag getrouwd in het kader van een zogeheten 'ruilhuwelijk'. Dit houdt in dat de broer van de bruid tegelijkertijd trouwt met de zus van de bruidegom.

In Jemen is sinds kort de controverse rond tienerbruiden opgelaaid. In Jemen is men namelijk bezig met een wet die het onmogelijk maakt om meisjes jonger dan zeventien te huwen. Veel meisjes in het straatarme, islamitische land treden nu nog voor de puberteit in het huwelijk. Volgens de voornoemde mensenrechtenorganiatie laat Ilhams trieste dood zien dat een dergelijke wet zo snel mogelijk moet worden ingevoerd.