'Duivelsadem' ontneemt vrije wil

Onze internationale collega’s van www.vbs.tv hoorden van een drug uit Colombia, die mensen hun vrije wil zou ontnemen. De naam van de drug luidt scopolamine, in de volksmond ook wel ‘duivelsadem’ genoemd. Een slachtoffer van het middel omschrijft het effect als een ‘chemische hypnose’. Twee journalisten van VBS vonden de verhalen zo afschuwelijk en raar klinken, dat ze besloten om op onderzoek te gaan in de hoodstad van Colombia: Bogota.

Binnen een uur schoven de twee hun oorspronkelijke plan om een aantal beschamende karweitjes uit te voeren onder invloed van de drug, echter resoluut van tafel. De verhalen die ze van de inwoners van Bogota te horen kregen, waren dermate aangrijpend dat de aanvankelijk melige sfeer snel was verdwenen.

De verontrustende verhalen, van zowel slachtoffers als daders, beschrijven prostituees die de drug aan klanten toedienen, en andersom. Ook spraken ze een man die dodelijk wraak nam op een pooier die hem het middel had toegediend, door hem met gelijke munt terug te betalen: de man diende de pooier hetzelfde middel toe, waarna hij hem koelbloedig vermoordde. Slachtoffers van de drug spreken over een gapend gat in hun geheugen na gebruik, wat in combinatie met de effecten tijdens gebruik traumatische ervaringen oplevert. Navraag bij lokale overheidsbeambten en medici leerde dat de verhalen niet overdreven zijn en dat instanties in Colombia zich grote zorgen maken om dit probleem.

De twee journalisten maakten een videoreportage over hun trip naar Colombia. Wil je weten of ze het lef hadden om de drug zelf te testen, dan kan je hier de reportage bekijken.