Goedemorgen

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het ambtsmisdrijf van Sybilla Dekker.

Toenmalig minister van VROM, Sybila Dekker (VVD),  blijkt in 2005 haar boekje ernstig te buiten te zijn gegaan. Op onjuiste gronden heeft ze de Limburgse gemeente Onderbanken buitenspel gezet en opdracht gegeven, een bos om te hakken. Zes hectare van het Schinveldse Bos is daardoor onterecht gekapt. De gemeente was tegen het omhakken, maar Dekker gaf het Ministerie van Defensie toch toestemming om de bomen te kappen.

Het overrulen van een gemeente is een zwaar middel. Wanneer dat vervolgens ook nog op onjuiste gronden gebeurt (zoals hier het geval was: de minister toonde niet aan dat de geluidshinder van de voortaan laag overvliegende militaire vliegtuigen maatschappelijk aanvaardbaar was), levert dat naar mijn mening een ambtsmisdrijf op:

De Raad van State heeft geoordeeld, dat Dekker fout zit. Kan Justitie mij even laten weten, wanneer Sybilla Dekker als verdachte wordt verhoord?