Mulder: "Dit gaat een staartje krijgen"

Vandaag werd bekend gemaakt dat Ronald Mulder niet naar de Olympische Spelen in Vancouver wordt afgevaardigd. De schaatser moet zijn plek namelijk opgeven voor iemand, die aan de ploegenachtervolging gaat deelnemen.

"Maar wat me het meest verbaast, is dat ik nu al hoor dat ik sowieso niet meega. Terwijl de beslissing op de vijf kilometer tijdens het AKT II nog moet vallen," was de eerste reactie van Mulder. Tijdens het eerdergenoemde AKT II wordt namelijk nog een plaats op de vijf kilometer vergeven. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft echter al besloten dat deze persoon tevens reserve voor de ploegenachtervolging zal zijn.

"Ik ben echt verbijsterd daarover," vervolgt Mulder zijn verhaal. "Eerst moesten we wachten tot de uitkomst van het AKT II, nu ineens weten ze het bij de KNSB wel wie ze gaan uitzenden. Het meest ongelooflijke is dat mijn coach Gerard van Velde een dag voor AKT I al werd gebeld door Arie Koops (directeur sport van de KNSB) met de mededeling dat ik me niet moest rijk rekenen, ook al zou Bob de Jong gister de tien kilometer winnen."

In de prestatiematrix stond de naam van Mulder op plaats tien, omdat een aantal schaatsers zich dubbel konden kwalificeren. Dit gold ook voor Bob de Jong, die al zeker was van deelname aan de vijf kilometer. Hierdoor schoof Mulder een plaats op en kwam op tien terecht. Toch blijkt deze matrix nu een wassen neus te zijn.

Mulder: "Koops gaf aan dat de medaillekansen op de achtervolging groter waren. Is ook zo, maar hoe kun je berekenen met welke rijders je meer kans hebt dan met anderen? De reeds geplaatste Control-rijders kunnen ook allemaal prima een achtervolging rijden, dat hebben ze al verschillende malen bewezen. Dus waarom een medaillekandidaat op de 500 meter, en dat ben ik, thuis laten voor een reserve op de vijf die dan de achtervolging mag rijden?"

De schaatser weet nog niet hoe hij met dit onrecht om zal gaan. "Maar dit gaat een staartje krijgen, al weet ik nog niet in wat voor vorm. Ik ga eerst maar eens met mijn trainers Gerard van Velde en Johan de Wit overleggen."