Jaaroverzicht 2009 - Nieuws

Het jaar loopt weer op zijn einde en het is traditiegetrouw de tijd van het terugblikken, de lijstjes en de overzichten. Omdat FOK! niet achter wil blijven, nemen we hier het jaar maand voor maand door. Gewoon... omdat je misschien niet meer precies weet wat er wanneer speelde in het nieuws.
Reis mee door 2009!




Januari
Geert Wilders is in 2009 veelvuldig in het nieuws geweest, zo ook in januari. Op 21 januari besliste het gerechtshof in Amsterdam dat Wilders vervolgd moet worden om zijn anti-islamitische uitspraken. Het OM had eerder besloten dat Wilders geen strafbare uitlatingen had gedaan, maar het gerechtshof was van mening dat er 'redelijk vermoeden van schuld' was. Wilders vindt zelf dat zijn uitspraken wel door de beugel kunnen en zegt: "Dit is een hele zwarte dag voor mij en voor de vrijheid van meningsuiting. Ik ben er door aangeslagen. Ik had het absoluut niet verwacht." De politiek reageert verschillend. De partij van Geert Wilders, de PVV, stijgt elke week verder in de peilingen.

Bij onze zuiderburen speelt zich een drama af op een kinderdagverblijf. Kim de Gelder steekt één vrouw en twee baby’s dood. Diverse andere mensen worden verwond. Een week eerder stak de dader al een bejaarde vrouw dood. Over het motief van De Gelder is nog altijd niets bekend. Het is evenmin bekend of het ooit tot vervolging komt, aangezien hij nog steeds ontoerekeningsvatbaar verklaard kan worden. Het Belgische Dendermonde is voor de inwoners in ieder geval nooit meer hetzelfde.

Wat was er verder nog in het nieuws?
Ongeluk bij Uri Geller
The Stig ontmaskerd door bouwvakker
'Jeugd verslaafd aan wodkatampons'
Belspelmeisje door het lint
Invasie Israëlisch leger in Gazastrook


Februari
Het belangrijkste nieuws van februari was wel de crash van een vliegtuig van Turkish Airlines in een akker bij Schiphol. Negen mensen kwamen om het leven en tientallen raakten (zwaar) gewond. Over de oorzaak van de crash gingen verschillende verhalen de ronde. Eerst werd een brandstoftekort als mogelijke oorzaak gezien. Later werd duidelijk dat en defect aan de hoogtemeter de oorzaak van de crash was. In april stappen de eerste mensen naar de rechter in Amerika. De Inspectie voor de Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), alsmede De Onderzoeksraad voor Veiligheid voerden een onderzoek uit naar de crash.

In verband met diverse onderzoeken ter plaatse worden de wrakstukken van het vliegtuig pas na twee weken geborgen. FOK!fotografen Rowin van Diest en DigiPire maakten resp. een reportage van de berging zelf en van de wrakstukken toen deze eenmaal op het Schipholterrein aankwamen.







Een ander groot nieuwsitem was de reis (en terugreis) van Geert Wilders naar Engeland. Wilders wilde in het Britse parlement zijn film Fitna vertonen, maar hij was niet welkom (pdf) in Engeland. Bij aankomst op luchthaven Heathrow werd hij gearresteerd en teruggestuurd naar Nederland. Wilders is zelf uiteraard hevig ontstemd dat hem de toegang tot Engeland is geweigerd. Hij vindt dat premier Balkenende en de minister van Buitenlandse Zaken, Maxim Verhagen, van de Britse regering moeten eisen dat het besluit meteen wordt teruggedraaid. Balkenende en Verhagen vinden op hun beurt dat juist Wilders moet begrijpen dat iemand die een potentieel gevaar voor de veiligheid vormt, de toegang wordt geweigerd.

Wat was er verder nog in het nieuws?
13-jarige vader dolblij met baby
Marc-Marie Huijbregts draagt een pruik
Brochure scheppingsleer op de deurmat
Allochtoon wordt nieuwe Nederlander
Foto Rihanna na mishandeling gelekt


Maart
In het Duitse Winnenden heeft de 17-jarige Tim Kretschmer een waar bloedbad aangericht op een school. Met een vuurwapen uit de collectie van zijn vader bracht hij vijftien personen om het leven. Daarna schoot hij zichzelf nachtwake te houden bij de school. Na het incient barstte in Duitsland een discussie los over het verbieden van killergames. Tim Kretschmer zou een fervent speler van Counter Strike zijn geweest, en door de game op verkeerde ideeën zijn gebracht.

Was het dan alleen maar kommer en kwel in 2009? Nee. FOK!user PiRANiA ontdekte beelden van de repetities van het NOS-journaal en wilde deze maar al te graag met ons delen. De populariteit van presentatrice Eva Jinek steeg hierdoor naar ongekende hoogte. Uit deze poll bleek dat elf procent van de FOK!users Eva graag in de Playboy ziet verschijnen. Eva Jinek vond de publiciteit helemaal niet erg. Hoewel ze de kreet "IK ZIE JE BORSTUH" wat overdreven vond, kon het verschijnen van het filmpje in de media haar weinig deren.


Het bewuste filmpje


Wat was er verder nog in het nieuws?
Wilders vertrekt uit debat
Commotie om naakte Miss Rusland
Atheïstische reclame langs snelweg A4
Puber gepakt om Hyves-foto
PVV bijna 2 keer zo groot als VVD