Commissariaat wijst moslimzendtijd toe

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft vandaag zijn besluit bekendgemaakt over de toewijzing van zendtijd aan (kleinere) kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag. Voor deze zogenoemde 2.42-omroepen is zendtijd beschikbaar gesteld voor de periode september 2010 tot 31 december 2015.

Meest in het oog springt de beslissing over de zendtijd voor moslims, omdat bestaande moslimomroepen NIO en NMO eerder hadden aangegeven geen aanvraag in te dienen voor een nieuwe licentieperiode.

De mediawaakhond moest daarom een nieuwe moslimorganisatie aanwijzen om de zendtijd in te vullen. Dat is de SMON (Stichting Moslim Omroep Nederland) geworden. Daarmee zijn de aanvragen van de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Verenigde Moslimomroep (VMO) afgewezen. "Naar het oordeel van het commissariaat biedt de SMON de meeste garanties dat naast de eerste generatie moslims ook de tweede en derde generatie als doelgroep worden betrokken in het publieke bestel", aldus een woordvoerster van het commissariaat.