IJsland stemt in met compensatie

IJsland zal de leningen aan Nederland en Groot-Brittannië gaan terugbetalen, die vorig jaar zijn ontstaan na het faillissement van de spaarbank Icesave. Het IJslandse parlement stemde gisterenavond laat met een kleine meerderheid voor een nieuwe wet, die terugbetaling mogelijk maakt.

Van de 63 parlementariërs stemden er 33 in met de nieuwe wet. Veel IJslanders zijn tegen de terugbetaling, nu het land zich in economische misère bevindt. De meeste politici stelden echter dat de nieuwe wet noodzakelijk is, omdat de kwestie tussen IJsland, Nederland en Groot-Brittannië een obstakel is in het proces om lid te worden van de Europese Unie.

IJsland gaat 2,5 miljard euro uitkeren aan Londen en 1,3 miljard euro aan Den Haag. Nederland en Groot-Brittannië hadden die bedragen voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen voor het geld dat zij verloren hadden door de ondergang van Icesave.

De IJslandse regering had eerder al ingestemd met het terugbetalen van de verloren miljarden, maar dat besluit moest nog door het parlement worden goedgekeurd. Premier Johanna Sigurdardottir had haar politieke lot verbonden aan een positieve uitkomst van de stemming in het parlement.