Venezuela waarschuwt Nederland opnieuw

De Verenigde Staten gebruiken de Nederlandse Antillen om aanvallen op Venezuela voor te bereiden en schenden het Venezolaanse luchtruim geregeld vanaf bases op Aruba en Curaçao. Dit heeft de Venezolaanse regering vandaag in een verklaring opnieuw beklemtoond.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caracas roept Nederland op zich daar niet langer voor te lenen. Het gelooft niets van het Nederlandse excuus dat de bases ter beschikking van de Amerikanen zijn gesteld om de drugshandel te bestrijden. Er zijn aanwijzingen genoeg dat de VS, zoals ook elders in de wereld, landen gebruikt om andere naties te bespioneren en militair aan te vallen, aldus de verklaring.

"De regering van president Hugo Chávez eist van de Nederlandse autoriteiten vrede en internationale veiligheid te respecteren en zich te onthouden van aanvallen op Venezuela of van medewerking die dat doel dient", stelt het ministerie. Chávez zei gisteren al dat de VS de bases op de Antillen blijven benutten om Venezuela te belagen en dat ook Colombia daar aan meewerkt.