FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 januari 2010

'Brandweer gehinderd bij blussen'

Brandweerlieden hebben afgelopen nacht tijdens de jaarwisseling op maar liefst dertien plekken te maken gehad met openbare geweldpleging. Zij werden onder meer gehinderd bij het blussen van een brand.

Bij drie incidenten zijn zelfs brandweerlieden mishandeld. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) vandaag bekend heeft gemaakt. De vereniging noemt deze cijfers onacceptabel.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er afgelopen nacht maar liefst 140 gevallen zijn geweest met geweld tegen werknemers met een publieke functie. Slachtoffers werden onder meer met stenen en met vuurwerk bekogeld.

Verder zijn er volgens de NVBR afgelopen nacht 871 brandstichtingen. Daarmee gaat het al de goede kant op, want vorig jaar waren het er nog 1370.

[Dakar] 2010 rally van start

Vandaag is de 2010 editie van de Dakar Rally van start gegaan in Buenos Aires. In de Argentijnse hoofdstad waren veer vele mensen op de been om de coureurs succes te wensen in de loodzware rally. In een optocht toonden de teams zich aan de fans.

Morgen zal de echte start van de rally plaatsvinden, dan volgt de eerste etappe. Er zullen 151 motoren, 134 auto's, 52 vrachtwagens en 25 quads aan de start staan.

[NHL] Uitslag Winter Classic

Op nieuwjaarsdag werd in de NHL voor de vierde keer de Winter Classic afgewerkt. Dit keer namen de Boston Bruins het op Fenway Park, het honkbalstadion van de Boston Red Sox, het op tegen de Philadelphia Flyers. De uitslag van de tegenvallende wedstrijd was 2-1 in het voordeel van de Bruins.

Beide ploegen gingen van start in retro-shirtjes. In de eerste paar minuten waren beide ploegen vooral aan het aftasten en gebeurde er weinig noemenswaardigs. Iets voorbij halverwege de de periode ontstond er een gevecht tussen Dan Carcillo en Shawn Thornton om wat vuur in de wedstrijd te brengen. Dat lukte, want er ontstonden hierna wat meer kansen. De Flyers kregen zes minuten voor het einde van de periode een goede kans via Jeff Carter, maar goalie Tim Thomas wist zowel de initiele poging als de rebound te stoppen.

Even later in de periode kregen ook de Bruins een goede kans met een afstandsschot, maar goalie Michael Leighton wist ondanks de screen knap redding te brengen. De rest van de periode waren de Flyers sterker, maar tot grote kansen of doelpunten leidde dit niet.

Ook in de tweede periode waren de Flyers sterker, maar dit keer kwam dat wel op het scorebord tot uiting. Philadelphia wist via verdediger Danny Syvret te scoren terwijl goalie Thomas Flyers-speler Scott Hartnell probeerde weg te duwen omdat Hartnell eerder al tegen hem aan kwam. Aaron Asham kreeg met nog vijf minuten te gaan een break-away kans voor de Flyers, maar wist niet te scoren. Aan het einde van de periode kregen de Flyers nog een twee tegen één-kans, maar ook hieruit werd door een verkeerde pass niet gescoord waardoor de Flyers met een 1-0 voorsprong voor de tweede maal gingen rusten.

Al vroeg in de derde periode kregen de Bruins een hooking penalty van Johnny Boychuk. De beste kans tijdens deze powerplay was echter voor de Bruins die via Patrice Bergeron echter naastschoten. Even later mochten de Bruins het ook proberen in de powerplay na een penalty van Carcillo, maar Leighton wist zijn doel ondanks de hoge druk schoon te houden. De rest van de periode speelden de Flyers vooral op safe behoudens enkele gevaarlijke uitbraken, en probeerden de Bruins de druk op het doel van de Flyers te houden. Dit resulteerde in een penalty voor Flyers-verdediger Kimmo Timonen die Boston-verdediger Zdeno Chara vlakbij het doel onderuit haalde. In de powerplay die volgde maakten de Bruins gelijk nadat het doel van Leighton lange tijd onder vuur lag. De 41-jarige veteraan Mark Recchi wist een schot van Derek Morris te veranderen voor de gelijkmaker.

Na de goal kwam het publiek goed in de wedstrijd en brak de wedstrijd ook helemaal open, terwijl er nog maar twee minuten te gaan waren. Er ontstond nog een goede kans voor Philadelphia, maar even later braken de Bruins gevaarlijk uit en moesten de Flyers met een tripping penalty aan de handrem trekken. In de 45 seconden die nog resteerden wisten de Bruins echter niet te scoren, waardoor de wedstrijd overtime in ging.

De Bruins hadden nog één minuut en vijftien seconden powerplay over, dus mochten het met vier man tegen drie van de Flyers proberen. De Flyers verdedigden echter sterk, waardoor de Bruins niet echt gevaarlijk konden worden. Vlak na de powerplay braken de Flyers gevaarlijk uit, maar wisten in drie pogingen niet langs Thomas te komen. Even later was het voor de Bruins wel raak. Marco Sturm wist de winnende treffer binnen te tikken uit een pass van Bergeron.

Tientallen doden door overstromingen Brazilië

Zeker 41 mensen zijn in de afgelopen dagen om het leven gekomen door modderlawines en overstromingen in de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro. Dat hebben de autoriteiten in Rio vandaag gemeld.

De overstromingen en aardverschuivingen zijn het gevolg van zware regenval. Vooral het eiland Ilha Grande is zwaar getroffen. Vijftien mensen kwamen daar om het leven toen drie huizen en een klein hotel onder de modder werden bedolven. Zeker tien mensen raakten gewond. De politie en de marine zoeken naar overlevenden.

De antwoorden van Nicolien Sauerbreij

Een paar weken geleden konden jullie vragen stellen aan snowboardster Nicolien Sauerbreij. Wij hebben de leukste vragen uitgezocht en deze voorgelegd aan Nicolien. Hieronder haar antwoorden.

Toen je nog klein was, wat was toen je grootste droom?

Ik heb nooit een droom gehad over succes of een carrière. Ik wilde vrij zijn en kunnen spelen (niet echt meisjesdingen, maar meer stoere spelletjes als klimmen en bouwen.) Ook wilde ik graag veel verschillende sporten doen en dat wil ik nu nog. In mijn trainingen doe ik heel veel verschillende sporten als fietsen, lopen, schaatsen, surfen en voetbal.

Wat is het hoogtepunt geweest tot nu toe in je carriere?

Het winnen van het World Cup-klassement parallelslalom in 2008. Hiermee heb ik laten zien, met vier overwinningen en World Cups en in totaal tien podiumplaatsen, dat ik het hele jaar de beste was. Wedstrijden bij snowboarden zijn momentopnamen; de omstandigheden zijn steeds anders. De helling, de sneeuw, de wind, mist, zon etc. zorgen voor heel verschillende wedstrijden. Wanneer je dan het hele jaar presteert geeft dat een supergoed en trots gevoel.

Wat is je grootste snowboardblooper ooit?

Doordat ik al zo lang board en aan World Cups, wk's en Olympische Spelen meedoe, heb ik natuurlijk best wel eens een tegenslag gehad. Voor de meeste mensen lijkt dat het wax-verhaal, ondanks dat dat al weer acht jaar geleden is en ik veel successen daarna gehad heb. Blijkbaar onthouden mensen negatieve dingen langer dan positieve... tenminste in Nederland!

Voor mezelf zijn wedstrijden, waar ik van tevoren precies weet waar ik in de course moet opletten voor een gevaarlijke passage en het dan toch misgaat, veel grotere bloopers want dat doe ik zelf. Dat is me in twaalf jaar topniveau twee of driemaal gebeurd.

Gebruik je voor wedstrijden (indoor/outdoor) altijd hetzelfde board of heb je er verschillende? Wanneer kies je voor een bepaald board? Hoeveel heb je er in totaal? Kan je een heel seizoen met een board doen?

Oeps... dat zijn veel vragen, maar wel goede. Ik heb meerdere boards. Voor reuzenslalom (Olympisch onderdeel) gebruik ik langere boards dan voor slalom. (World Cup in Landgraaf bv.) Het verschil is tussen de 15 en 20 centimeter (1,70 - 1,53 meter.)

Maar ook binnen reuzenslalom kan ik voor verschillende boards kiezen. Ik kies dan boards op stijfheid en op lengte, afhankelijk van de course. Bij steile en bochtige courses kies ik een kort en soepel board. Wanneer de piste wat vlakker is en heel 'rechtdoor', dan neem ik een langer en stijver board.

Ik test aan het begin van het seizoen, tussen april en juni, soms wel twintig boards. Doordat de basis van hout is zijn alle boards verschillend. Ik gebruik gedurende het jaar zes tot acht boards. Uiteraard heb ik dan wel één of twee favorieten. Maar die gebruik ik dan juist heel vaak en doe daar dan ook maximaal een seizoen mee.

Hoe zou je beginnende alpine rijders willen adviseren om met jouw sport te beginnen?

Door het zeker niet direct als sport te zien, maar gewoon eerst oefenen en plezier krijgen in het boarden. Pas als je met plezier oefent en traint, dan moet je het als sport gaan zien en aan wedstrijdjes gaan denken.

Materiaal is nog niet zo belangrijk in het begin. Ik zie te veel jonge boarders met een belabberde techniek, maar wel de duurste boards. Belangrijk is om juist de basistechniek goed te leren, waardoor je op verschillende hellingen altijd goed controle en lef hebt. Daarna komt de snelheid vanzelf.

Het is een mooie sport maar je moet er hard voor trainen en veel voor reizen. Vergeet niet dat 70% van het deelnemersveld na een run op een wedstrijddag weer naar huis mag... zeker bij een World Cup reizen ze daar dan dagen voor.

Ik zou graag een opvolger of opvolgster krijgen de komende jaren!

Wat is de ergste blessure die je door snowboarden hebt opgelopen?

In het jaar voor Turijn (Olympische Spelen 2006) kreeg ik een acute hernia die niet te opereren was, maar met behandelen en rust over moest. Ik voelde me soms echt een oud vrouwtje, terwijl het een dag later weer veel beter kon zijn. Hierdoor kon ik nauwelijks hard trainen of wedstrijden rijden.

Wat zijn de verschillen tussen indoor- en outdoorsnowboarden, behalve dat er bij indoor een dak boven de piste zit?

De sneeuw is natuurlijk anders van structuur. Hier moet je met aansnijden van bochten rekening mee houden. Verder is het licht, en dus ook het zicht, anders door het kunstlicht en de reflectie.

De hellingshoek en piste is binnen altijd hetzelfde, maar dat is ook wel eens een voordeel als je bijvoorbeeld materiaal wilt vergelijken. Bovendien geven de pistes van SnowWorld me de mogelijkheid om even een paar dagen het gevoel te krijgen, zonder dat ik lang moet reizen.

Is het snowboarden echt zo specialistisch dat je je maar tot een onderdeel kan richten?

Inmiddels wel. Tot een paar jaar geleden waren er wel rijders die zowel de boardercross deden als parallelslalom. Maar doordat alles veel professioneler en specialistischer is geworden, is het bijna onmogelijk op beide onderdelen goed te presteren.

Dat komt onder andere doordat men op verschillende boards staat en verschillende schoenen; wij staan op hard-boots en de boardercrossers op soft-boots. Ook zijn de World Cups niet op dezelfde locatie en je moet toch een paar dagen op de wedstrijdpiste trainen voorafgaand aan een wedstrijd.

Wanneer de vraag gaat over half-pipe etc, dan kan ik alleen maar zeggen dat mijn discipline en freestyle niets met elkaar te maken hebben qua sport. Dit is dezelfde vergelijking als langebaanschaatsen (Sven Kramer) en kunstrijden op de schaats; het één is een snelheidssport en het andere een jurysport.

Kerst staat weer voor onze deur. Een witte Kerst voor mij is zeldzaam. Voor jou waarschijnlijk niet. Verlang jij net zo naar een groene Kerst als de gemiddelde Nederlander naar een witte?

Ik ben meestal ook met kerst niet in Nederland, dus in de sneeuw. Dit jaar niet, maar dat geeft geen bijzonder gevoel. Ik heb ooit bewust gekozen om niet in de bergen te gaan wonen zodat ik steeds na vier tot zes weken weer even terug kan naar Nederland. Ik verlang dan altijd naar het groene Vondelpark en mijn fietsje in Amsterdam. Als ik tien dagen thuis ben verlang ik weer naar de sneeuw en daardoor blijf ik hongerig en hou ik dit leven zo lang vol.

Is er een bepaalde techniek op de slalom die je garantie geeft voor succes? Zo ja, hoe verschilt dit per piste?

Dat is moeilijk uit te leggen... maar is zeker zo. Ik verdeel het in techniek en tactiek. Per piste, door de hellingshoek, de slalom en de sneeuw, kies ik voor een bepaalde manier van rijden. Wij noemen dat 'rond' of 'op de paal'. Verder kun je kiezen voor veel te glijden op de onderkant van je board of juist heel veel te 'kanten'. Dit wil zeggen juist op de zijkant van je board, waardoor je sneller bochten kan draaien.

Tactisch bepaal ik per run hoe ik ga rijden, maar door de brede wereldtop kun je bijna niet meer op reserve boarden. Ik neem risico en ga vol in de aanval anders rijden anderen sneller.

Allereerst gefeliciteerd met je plaatsing voor de Olympische Spelen in Vancouver. Op welke plaats kunnen we je terugvinden denk je in Vancouver?

Dank je. Zoals je bij de vorige vraag zag, is de wereldtop heel breed. Inmiddels zijn er, anders dan bijv bij het schaatsen, wel tien of vijftien rijders die regelmatig een World Cup winnen. Dat betekent dat alles moet kloppen en dat je ook een beetje geluk moet hebben op die ene dag in Vancouver.

Mijn doelstelling is natuurlijk een podiumplaats.

Welke vraag heb je altijd al eens willen beantwoorden, maar is je nooit gesteld (en wat is daarop het antwoord)?

Er is geen vraag die me in de loop van de tijd niet gesteld is... Er zijn wel onderwerpen die bij sporters vaak onderbelicht blijven. Dat is bijvoorbeeld wat ze nog meer bezighoudt behalve hun sport. Juist door mijn bekendheid probeer ik ook maatschappelijke zaken aandacht te geven. Zo ben ik ambassadeur van Jump, een onderdeel van De Harstichting speciaal voor kinderen met een hartafwijking en ook voor Right to Play. Mijn jeugd was onbezorgd en ik wil me inzetten om dat voor anderen ook mogelijk te maken.

Wat ik verder wel eens jammer vind, is dat men in Nederland zo weinig weet van sneeuwsporten. Maar misschien is dat na Vancouver weer wat meer...

Groetjes, Nicolien

Voor meer informatie over Nicolien check haar eigen site en deze site

Bommelding op Brussels Airport

Op de Belgische luchthaven in Zaventem zijn vandaag vijf bommeldingen gedaan. Op vijf verschillende plaatsen werden opschriften op spiegels in de toiletten en liften aangetroffen. Bij de melding stond ook een lettercombinatie, waarvan de betekenis niet achterhaald kon worden. Dat meldt Jan van der Cruysse van Brussels Airport aan Belga.

Na de ontdekking van de bommelding, die voor vandaag gold, zijn de beveiligingsdiensten van de luchthaven en de politie een onderzoek gestart. De dader kon al snel gepakt worden. Het bleek een 40-jarige Nederlandse man te zijn. De man was niet van plan om daadwerkelijk een aanslag te plegen, maar er werden toch 'specifieke maatregelen' getroffen, zo liet Van der Cruysse weten.

De aanwezige personen op het vliegveld hebben weinig gemerkt van de meldingen. Er hoefde niemand geëvacueerd te worden.

De Knegt eindigt als vierde in Baal

Gerben de Knegt is vandaag tijdens de Grote Prijs van Baal. Het was maar liefst de vierde keer op rij dat de de wielrenner genoegen moest nemen met de meest ondankbare plek. "Ik haal hier een goed niveau en het is toch geen schande om van de top drie van dit moment te verliezen", aldus de renner van Rabobank.

De Belg Sven Nys won opnieuw de wedstrijd en nam hiermee de leiding in het klassement om de Gazet van Antwerpen-trofee. De kampioen van België was op zijn eigen parcours een paar seconden sneller dan Zdenek Stybar uit Tsjechië, waar hij een spannend gevecht mee uitvocht. Landgenoot Niels Albert eindigde met 46 seconden achterstand als derde.

Waterpolosters spelen tegen Griekenland

De waterpolovrouwen uit Nederland zijn op het Europees kwalificatietoernooi wat plaatsvindt van 30 april t/m 2 mei, in een poule ingedeeld met Griekenland, Groot-Brittannië en Tsjechië. Voor de dames zal dit toernooi in Nederland plaatsvinden

 De mannen zullen het op moeten nemen tegen Roemenië, Groot-Brittannië en Rusland. De heren zullen naar het Roemeense Oradea reizen voor de wedstrijden.

Voor beide teams geldt dat zij bij de beste twee zullen moeten eindigen om zich te kunnen kwalificeren voor het EK in Zagreb wat in Augustus dit jaar zal worden gespeeld.

 

'Van Nistelrooy mag met andere clubs onderhandelen'


De Spaanse krant Marca weet te melden dat Ruud van Nistelrooy van zijn werkgever Real Madrid toestemming heeft gekregen met andere clubs te onderhandelen.

Coach Manuel Pellegrini heeft meerdere keren aangegeven dat De Koninklijke in januari geen spelers laat vertrekken. Van Nistelrooy vormt echter een uitzondering en mag zodoende wel uitkijken naar een andere club.

De Brabander speelde in de eerste helft van het seizoen slechts één wedstrijd voor los Blancos. Voor een groot gedeelte was dit te wijten aan blessureleed, maar ook andere factoren speelden een rol in het gebrek aan speelminuten voor de aanvaller.

De komst van Karim Benzema en de ontwikkeling van de talentvolle Gonzalo Higuaín hebben de positie van de oud-spits van PSV en Manchester United bemoeilijkt. Volgens diverse geruchten kan Van Nistelrooy mogelijk terugkeren naar de Premier League, omdat Liverpool interesse in hem zou hebben.

"Cech één van 's werelds beste keepers"

Petr Cech lijkt sinds zijn ernstige hoofdblessure niet meer zo goed te keepen als vóór de blessure. Toch is de Tsjechische goalie voor Chelsea-manager Carlo Ancelotti nog steeds van grote waarde.

De foutjes van Cech krijgen in de Britse media veel aandacht. Chelsea haalde volgens de kranten onder andere door een 'onzekere' en 'bange' doelman slechts de helft van de mogelijke achttien punten uit december. The Blues hebben daardoor nog maar twee punten meer dan Manchester United.

"Ik heb echter liever een keeper die zijn verantwoordelijkheid neemt in de zestien, dan een keeper die altijd op zijn lijn blijft staan. En als je verantwoordelijkheid neemt dan loopt je het risico wel eens de fout in te gaan", verdedigt Ancelotti zijn sluitpost.

Cech is dan ook nog steeds een belangrijke pion in het team van de Italiaanse manager. "Petr is één van de belangrijkste spelers en hij is één van de beste doelmannen ter wereld."

Wolfsburg wil Dzeko nog niet verkopen

AC Milan heeft Edin Dzeko nog steeds hoog op het verlanglijstje staan, maar een transfer lijken de Italianen voorlopig te kunnen vergeten. VfL Wolfsburg wil de Bosnische aanvaller op z'n vroegst komende zomer laten gaan.

"Dzeko wordt in de winterstop niet verkocht", zegt perschef Gert Voss hierover in Bild Zeitung. Naast Milan zouden ook Arsenal, Manchester United en Chelsea in de markt zijn voor de 23-jarige spits.

AC Milan toonde afgelopen zomer voor het eerst interesse. Dzeko was toen net uitgeroepen tot voetballer van het seizoen 2008-2009 in de Bundesliga en hij werd met Wolfsburg landskampioen. Deze week werd hij ook in Bosnië uitgeroepen tot beste voetballer van het jaar.

Edin Dzeko scoorde vorig seizoen 26 goals in 32 wedstrijden. Zijn aanvalspartner Grafite maakte twee treffers meer en werd topscorer van de competitie. Wolfsburg staat momenteel achtste.

Agüero: "Ik ben alleen bezig met Atlético"

Sergio Agüero wil niet denken aan een transfer naar Chelsea. De Argentijnse aanvaller zegt dat op de officiële website van zijn club Atlético Madrid.

"Ik ben altijd trouw geweest aan Atlético Madrid, dat weet iedereen. Je moet alle geruchten die naar buiten komen niet teveel aandacht geven", aldus Agüero. "Het enige wat ik doe is aan Atlético denken."

Sergio Agüero wordt al geruime tijd gelinkt aan Chelsea. De Engelse koploper zou al een bod van vijftig miljoen euro hebben klaarliggen, maar dat wordt door manager Carlo Ancelotti ontkend. "Er komt deze winterperiode geen nieuwe spits", zei de Italiaan hierover.

Bij Atlético is Agüero bezig aan zijn vierde seizoen. De 21-jarige schoonzoon van Diego Maradona heeft een lastig jaar met de Madrileense club, die slechts vijftiende staat.

'Trapattoni in beeld als bondscoach Turkije'

Turkije wil Giovanni Trapattoni aantrekken als nieuwe bondscoach van de nationale ploeg. Dat schrijft het Turkse medium Fanatik.

Sinds het vertrek van Fatih Terim in oktober zijn de Turken nog steeds op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Terim stapte op nadat Turkije faalde in de missie om zich te plaatsen voor het komende WK.

Ook Ierland-trainer Trapattoni liep de eindronde in Zuid-Afrika mis, mede door de wereldberoemde handsbal van Thierry Henry in de tweede play-off tegen Frankrijk. Eerder werden de namen van onder andere Guus Hiddink (Rusland) en Martin Jol (Ajax) en Joachim Löw (Duitsland) al gelinkt aan Turkije.

Volgens Fanatik heeft de nationale bond Trapattoni al benaderd, maar deze zou om meer bedenktijd hebben gevraagd.

Onderzoek naar incidenten Culemborg

De politie geeft prioriteit aan incidenten die in de nieuwjaarsnacht plaatsvonden in de wijk Terwijde in Culemborg. In de wijk ging een auto in vlammen op, waarna onrust ontstond tussen groepen jongeren. Later in de nacht reed een automobilist in op enkele mensen. Dat meldde de politie vandaag.

Na de autobrand kwamen jongeren tegenover elkaar te staan. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en stenen. Het werd pas rustig toen bewoners werd gesommeerd naar binnen te gaan. Desondanks reed een automobilist om vijf uur 's ochtends in op een groepje mensen in een voortuin, met enkele gewonden tot gevolg.

In Terwijde was het vorig jaar al eerder onrustig tussen groepen jongeren die elkaar herhaaldelijk in de haren vlogen. Bemiddeling door de gemeente haalde weinig uit. De politie heeft een al bestaand rechercheteam uitgebreid. Opsporing van verdachten heeft de hoogste prioriteit, aldus de politie.

"Enjoy your stay in the penalty box!" in Borderlands DLC trailer

Vorig jaar kwam 2K games met de cartoony RPG-FPS Borderlands. In deze brute game waar je al levelend vele slechteriken terechtstelde met je sniper, assault rifle, kneiterharde vuisten of andere wapens was meer dan genoeg te beleven om je vele uren zoet te houden.

Voor de mensen die echter niet genoeg kunnen krijgen van deze game kwam er eind vorig jaar (oftewel 29 december) een expansion pack uit waarbij we kennis kunnen maken met Mad Moxxi en haar duistere praktijken.

Heb je geen idee of deze DLC iets voor je is? In de volgende teaser trailer wordt een klein beetje duidelijk wat je mag verwachten.

 

'Chiellini blijft bij Juventus'

Giorgio Chiellini verkast niet naar Engeland maar blijft bij Juventus. Dat verklaart zijn zaakwaarnemer Davide Lippi althans. Manchester United en Manchester City zouden geïnteresseerd zijn in de verdediger.

De talentvolle centrale verdediger speelt sinds 2005 bij Juventus. Vanaf 2004, toen hij nog bij Fiorentina speelde, werd hij zelfs al opgeroepen voor het nationale elftal van Italië. Sir Alex Ferguson zou de verdediger graag bij zijn selectie voegen, daar de defensieve linie dit seizoen keer op keer geplaagd wordt door blessures. Ook bestaat er nog altijd onzekerheid over wanneer Rio Ferdinand weer inzetbaar is.

De kersverse trainer van stadsrivaal Manchester City, Roberto Mancini, wil het lek in de defensie van de club dichten, en zijn landgenoot Chiellini lijkt een goede optie. Ondanks de interesse van de Mancunians beweert Davide Lippi, Chiellini's zaakwaarnemer, dat de verdediger nergens heen gaat.

"De interesse van Manchester United en Manchester City vleit ons en maakt ons blij. Chiellini is beter geworden de laatste twee jaren en er is ruimte voor meer verbetering. Het is dan normaal dat belangrijke teams belangstelling tonen", vertelt Lippi. "Maar Giorgio is een belangrijke speler voor Juventus en heeft nog een langdurig contract. En zoals technisch directeur Alessio Secco al zei; Juventus verkoop haar kampioenen niet." Lippi verwacht dat Chiellini nog lang in Turijn blijft. "In deze wereld zijn er veel verrassingen, maar ik voorzie geen transfer voor Chiellini."

Liverpool wil Maxi Rodríguez

Liverpool is naarstig op zoek naar versterkingen, en het oog van trainer Rafa Benítez lijkt te zijn gevallen op Maxi Rodríguez. De Argentijn staat nog tot de zomer bij Atlético de Madrid onder contract.

Maxi begon zijn carrière bij Newell's Old Boys en vertrok in 2002 naar Espanyol. Vanaf 2005 verdedigt hij de kleuren van Atlético, maar daar is hij nu uit de gratie gevallen door spelers als Simão en Jurado. Maxi, die morgen zijn 29e verjaardag viert, wil niet dat zijn deelname aan het WK voetbal in gevaar komt en zou daarom weg willen bij de Madrilenen.

Naast Liverpool zou ook Boca Juniors hem willen aantrekken, maar de Engelsen lijken de meest waarschijnlijke optie te zijn. Benítez wil zijn selectie versterken en aangezien Maxi voor een relatief laag bedrag verkrijgbaar is, is hij precies waar de Spaanse trainer naar op zoek is.

Bloedbad bij volleybalwedstrijd Pakistan

Een zelfmoordenaar heeft een bloedbad aangericht bij een volleybalwedstrijd in het noordwesten van Pakistan. Zeker zeventig mensen kwamen om, aldus de lokale televisiezender Express 24/7. De politie repte tot nog toe van zeker 45 doden.Tientallen mensen raakten gewond.

De dader voerde de aanslag uit in het district Bannu. Mensen bekeken een volleybalwedstrijd tussen twee teams in het dorp toen de zelfmoordenaar een aanslag met een auto pleegde.

Volgens getuigen waren er circa tweehonderd mensen bij de volleybalwedstrijd. Door de explosie werden zeker twintig huizen verwoest. Een aantal mensen zou onder het puin liggen.

KNMI waarschuwt voor sneeuw in noordoosten

Het KNMI waarschuwt voor aanzienlijke sneeuwval in het noordoosten van Nederland. De verwachting is dat de sneeuw daar diep in de nacht begint te vallen. De sneeuwval zal vervolgens aanhouden tot overdag. Volgens het KNMI kan er ongeveer tien centimeter vallen.

Het weerstation raadt mensen aan eerst de weer-en verkeersberichten te raadplegen voordat ze morgen de weg op gaan.

De sneeuw wordt verwacht in het gebied ten noordoosten van de lijn Harlingen, Emmeloord en Apeldoorn.

KNMI waarschuwt voor sneeuw in noordoosten  (foto: ANP)

Brand in Dordtse kledingwinkel

In Dordrecht is vanmiddag een grote brand uitgebroken in een kledingwinkel aan het Van Neurenburgpad. Voor de jaarwisseling werd in de winkel ook vuurwerk verkocht.

Volgens de politie bevinden de restanten van het vuurwerk zich in een bunker bij de winkel. Een deel van dat vuurwerk is rond vijf uur tot ontploffing gekomen. De winkel, Het Vrije Tijdscentrum, moet volgens de politie als verloren worden beschouwd.

De oorzaak van de brand, aan de rand van de binnenstad in een dicht bebouwde woonomgeving, is nog onbekend. Persoonlijke ongelukken hebben zich bij de brand niet voorgedaan.

Vijf man in Rotterdam voor supersnelrechter

Vijf personen die rond de nieuwjaarsnacht zijn aangehouden, komen morgen al voor de rechter in Rotterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt.

Eén wordt ervan verdacht opzettelijk lichamelijk letsel te hebben willen toe brengen aan een ME'er door vuurwerk naar hem te gooien. Twee zouden een agent of een beveiliger hebben beledigd en bedreigd en een vierde zou stenen naar een gebouw hebben gegooid. De vijfde verdachte persoon wilde met een vals paspoort Nederland verlaten.

Rotterdam is een van de van de vier grote steden waar dit zogenaamde supersnelrecht wordt toegepast. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht komen de nieuwjaarshooligans echter pas maandag voor de rechter. Het OM in Rotterdam heeft op nieuwjaarsdag gewerkt om de zaken voor te bereiden.

Vijf man in Rotterdam voor supersnelrechter  (foto: ANP)

Nys wint eigen GP Sven Nys

Sven Nys heeft voor de negende keer in elf edities zijn eigen GP Sven Nys gewonnen. De wedstrijd draaide uit op een tweestrijd tussen Nys en Zdenek Stybar.

De twee zorgden vanaf het begin voor een hoog tempo al snel moest wereldkampioen Niels Albert Nys en Stybar laten gaan. In de laatste ronde reed Nys Stybar er op karakter en kracht af, maar de Tsjech was ook sterk en verloor Nys niet uit zijn vizier. Beetje bij beetje reed Nys, gesteund door zijn publiek, toch weg. Hij won uiteindelijk met enkele seconden voorsprong.

"Iedereen is aan het eind van zijn Latijn", zei de man van Baal. "Dit was zeker niet mijn makkelijkste zege hier."

"Alles doet pijn. Door de manoeuvres, het zware parcours, de koude. Maar hier kan ik niet anders dan op karakter door te gaan. Van die supporters krijg ik kippenvel. Elk jaar opnieuw," aldus Nys op Sporza. "Deze GP is een meerwaarde voor de cross, maar een nachtmerrie voor de renners. Nu zondag Tervuren en daarna is het alles op het BK."

Schlierenzauer wint in Garmisch-Partenkirchen

Gregor Schlierenzauer heeft de traditionele schanspringwedstrijd van nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen gewonnen. De Oostenrijker kwam tot sprongen van 136,5 meter en 137,5 meter.

Achter Schlierenzauer eindigde zijn landgenoot Wolfgang Loitzl eindigde als tweede, Simon Ammann uit Zwitserland werd derde. De wedstrijd was de tweede in de vierschansentoernooi. De eerste werd dinsdag gewonnen door Andreas Kofler en die blijft ook de leider in het klassement.

Blijf godverdomme van 4chan af!

De meeste bloggers zijn wel bekend met het fenomeen 4chan. Deze site staat vol met de meest uitlopende plaatjes, en biedt zelfs blote dames. Wat wil een man nog meer, zul je zeggen, maar een twaalfjarig ettertje is des duivels op de website. Volgens hem is het het werk van de duivel, en hij opent dan ook de aanval op 4chan. Hij beweert echter niet alleen te staan in zijn strijd, want niemand minder dan onze lieve heer is van plan hem daarbij te helpen...

8600 mensen duiken frisse Noordzee in

Voor de traditionele nieuwjaarsduik in de Noordzee kwamen vanmiddag 8600 mensen in Scheveningen opdraven. Dat zijn er 2100 meer dan het jaar daarvoor.

Dat meldt een woordvoerster namens Unox, die de duik ieder jaar organiseert. Zij spreekt van zeer goed duikweer: "Het was door de zon ook warmer dan was voorspeld: 4 graden Celsius."

Het nieuwe Unox-meisje is nog niet gesignaleerd. Wel is er een ander apart tafereeltje vastgelegd tijdens de Scheveningse nieuwjaarsduik. Voor een foto, klik hier.

Verhagen: Aantijging Venezuela onjuist

"De nieuwe aantijgingen van Venezuela dat Curaçao en Aruba door de Verenigde Staten worden gebruikt om een aanval op het land voor te bereiden, zijn onjuist, ongefundeerd en echt uit de lucht gegrepen". Dat zegt minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Hij wil dat de Venezolaanse ambassadeur in ons land komende week opnieuw tekst en uitleg komt geven over de uitspraken van president Chavez.

Chavez beweerde dat Nederland spionagevluchten door Amerika mogelijk maakt vanaf de vliegvelden Hato en Reina Beatrix. De ambassadeur is er al op gewezen dat de Amerikanen zich bezighouden met de bestrijding van drugssmokkel.

In een verklaring onderstreepte Chavez echter nog eens dat de Verenigde Staten de Nederlandse Antillen gebruiken om een aanval op Venezuela voor te bereiden. Verhagen wees de beschuldigingen van Chavez vandaag van de hand. "De aantijgingen zijn onjuist en ongefundeerd. Nederland laat zijn grondgebied niet gebruiken voor agressie en streeft goede betrekkingen na met Venezuela," aldus Verhagen. Hij wil snel opheldering over de woorden van Chavez.

Jaaroverzicht 2009: Formule 1

Het sportjaar 2009 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden. Vandaag is het de beurt aan de Formule 1. Het overzicht van autosport kun je hier lezen.

 

2009: het jaar van de 'gates'

Nieuwelingen en oudgedienden
In 2009 stond er een nieuw team aan de start: Brawn GP. Niet helemaal een nieuw team, maar een management buy-out van het oude Honda F1, omdat de fabrikant zich uit de Formule 1 terugtrok afgelopen seizoen. Ross Brawn werd daar teambaas en was tevens naamgever, de coureurs Jenson Button en Rubens Barrichello gingen ook mee. Eén nieuwe coureur in het veld: Sébastien Buemi uit Zwitserland bij Toro Rosso. Ook stond een nieuw circuit op de kalender: dat van Abu Dhabi. Nieuwe regels van de FIA moesten het rijden terwijl de safety car op de baan is veiliger maken. Tussendoor tanken werd verboden vanaf 2010. Ondanks protest werd het toch doorgezet.

Personeelswisselingen:
· juli: Bourdais bij Toro Rosso werd vervangen door Spanjaard Jaime Alguersuari.
· augustus: de flink gewond geraakte Felipe Massa bij Ferrari vervangen door Luca Badoer, omdat Michael Schumacher toch niet terug kon komen vanwege diens nek.
· augustus: wegens teleurstellende resultaten bij Renault moest Nelson Piquet junior diezelfde maand het veld ruimen voor Romain Grosjean.
· september: Giancarlo Fisichella verving Badoer vanwege bedroevend rendement bij Ferrari.
· september: Vitantonio Liuzzi maakte in plaats van Fisico het seizoen bij Force India af.
· oktober: Timo Glock had een griepje en werd in de vrije training voor Japan vervangen door Kamui Kobayashi, maar die mocht niet starten in de race. In Brazilië mocht Kobayashi wel voor Toyota starten omdat Glock hard gecrasht was en een wervel beschadigd had en de Japanner reed de laatste twee races; de Japanner haalde zelfs drie punten.

En dan het grootste nieuws van 2009 wat betreft een comeback: in december maakte na veel geruchten Michael Schumacher bekend dat hij in 2010 zal racen voor Mercedes Grand Prix, het team dat ontstond uit Brawn GP na een buy-in van Mercedes. De nek van de Duitser was dit keer wel goed genoeg volgens de artsen. Broertje Ralf kreeg ook ineens weer de F1-kriebels en had ook wel oren naar een terugkeer.

Puntentelling-gate
Ecclestone wilde in 2008 een andere puntentelling, maar dat kwam er toch niet door. Er was nog sprake van een nieuwe puntentelling, waar de winnaar 12 en de andere zeven plaatsen andere punten dan eerst kregen, maar ook dat voorstel werd afgeschoten door de World Motor Sport Council (WMSC). Het voorstel van de WMSC bevatte nog het idee de wereldtitel was voor de rijder met de meeste racezeges, maar door protesten van de teams ging dat rap van tafel. Bernie Ecclestone was er niet blij mee... En toen stond ineens de 'meeste overwinningen'-regel in de FIA-reglementen, maar dat bleek een foutje...

Diffuser-gate
Het meest spraakmakend aan het begin van het jaar was toch wel de dubbele diffuser (stukje uitleg met plaatjes), die Brawn GP, Toyota en Williams onder hun wagens hadden gemonteerd en daarme aanmerkelijk meer downforce kregen. Na protesten van Red Bull Racing en andere teams als Ferrari en Renault, kwam er een onderzoek. Echter, de dubbele diffusers van Toyota en Williams waren al eerder in het jaar goedgekeurd door de FIA. De teams gingen in beroep, maar uiteindelijk was ook het Hof van Beroep van mening dat deze vorm van diffusers legaal was.

Lie-gate
Brawn GP deed het meteen al uitstekend, een één-twee van Button en Barrichello bij de eerste racein Australië was het beste bewijs dat de maas in de regels wat betreft de diffusers prima werkte. Het was voor het eerst dat een nieuw team meteen zijn eerste race won en ook de dubbel pakte. Ook Toyota deed het goed in de persoon van Jarno Trulli, maar die kreeg een tijdstraf achteraf omdat hij Lewis Hamilton op een ongeoorloofde manier weer zou hebben ingehaald nadat de Brit de derde plaats had gepakt. Dat verhaal kreeg nog een staartje met lie-gate, want Hamilton had de stewards niet de waarheid verteld over zijn inhaalactie op Trulli en wat daarop volgde. Onder de safety car iemand inhalen is eigenlijk niet toegestaan, wat Trulli wel deed en voor bestraft werd. Maar Trulli raakte van de baan en Hamilton had volgens eigen zeggen geen andere keus dan de Italiaan voorbij gaan. De FIA diskwalificeerde de Brit echter, met name omdat hij doelbewust stewards zou hebben misleid. Zijn team McLaren nam de schuld op zich, omdat Hamilton niet bewust gelogen zou hebben. Het hoofd van Dave Ryan moest rollen bij het team. McLaren werd voorwaardelijk geschorst.

Rampzalige resultaten bij grote teams
Ook in de volgende zes races pakte Button vijf keer de eerste plaats, alleen in China werd het een derde plek. Samen met Barrichello, die vier keer tweede, twee keer vijfde en een keer vierde werd in de eerste zeven races van het jaar, werd de basis gelegd voor het constructeurskampioenschap dat Brawn GP aan het eind van het seizoen zou behalen. Ferrari en McLaren konden het hele jaar niet echt dichtbij komen, alleen wist McLaren zich nog wat te herstellen. Ferrari ging halverwege het seizoen zich al richten op de wagen van 2010. BMW Sauber was teleurstellend; na de resultaten van vorig jaar werd er meer verwacht. Ook Renault F1 ging niet zoals gehoopt.

Donington-gate
Wat betreft de Grand Prix van het Verenigd Koninkrijk ontspon zich een soap rond Donington Park, dat na jaren van racen op Silverstone de gunning voor 2010 had gekregen. Betalingsachterstand, mogelijk niet op agenda, dan weer contract voor zeventien jaar en vervolgens deadlines niet halen. Uiteindelijk is het Silverstone die toch weer aan de haal gaat met de Britse Grand Prix in 2010.

Tijdstip-gate
Er kwam veel protest van de rijders over de aanvangstijden van een aantal races, die naar latere tijden waren verplaatst ten behoeve van de fans in Europa. De ondergaande zon en schemering zorgden echter voor gevaarlijke en slecht zichtbare situaties. In Maleisië was het zelfs zo dat het begon te regenen, terwijl algemeen bekend is dat het rond de schemering vaak regent in het Aziatische land. Die race werd dan ook afgelast vanwege de hevige plensbuien, waardoor de coureurs 75 minuten in de pit stonden en voor het eerst sinds 1991 weer halve punten werden uitgedeeld omdat niet 75% van de volledige afstand was afgelegd.

Nieuwe klasse-gate
De inschrijving van teams voor 2010 verliep niet soepeltjes. Een achttal nieuwe teams schreven zich in voor 2010, terwijl de gevestigde F1-teams in juni braken met de FIA om het komend seizoen een eigen raceklasse op te zetten. Dat idee werd door de FOTA uiteindelijk teruggetrokken, maar de toon was gezet.

Crash-gate
Nadat hij wegens teleurstellende resultaten bij Renault aan de kant was gezet voor Romain Grosjean, verklapte Nelson Piquet junior dat de crash die hij had in de race van Singapore 2008 waar teamgenoot Fernando Alonso won, vooropgezet was. Vervolgens kreeg Renault een fikse aanklacht aan de broek, waarna het team twee jaar voorwaardelijk werd geschorst en teambaas Flavio Briatore voor altijd uit de Formule 1 werd verbannen. Opvallend was dat voormalig hoofdengineer Pat Symonds beweerde dat Nelsinho het hele crashplan zelf had bedacht.

Mosley-gate
Max Mosley zou mogelijk na zijn nog lopende termijn, zich in oktober 2009 alsnog herkiesbaar zou stellen. Vanzelfsprekend was niet iedereen daar blij mee. Dat er verkiezingen kwamen voor de post van FIA-president was wel duidelijk. Twee kandidaten kwamen in de loop van 2009 naar boven drijven: Fransman Jean Todt, die ontslag nam bij Ferrari en in juni door Mosley getipt werd als diens opvolger; en de Finse oud-rallykampioen Ari Vatanen. Mosley kondigde in juli dan toch aan dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen als nieuwe FIA-president. Aan het eind van het liedje was het Todt die gekozen werd als nieuwe leider van de FIA. De oud-Ferrari-teambaas had altijd al de steun van Mosley.

Crisis-gate
Dat er steeds meer financiële druk komt op de teams en leveranciers is te merken in 2009. Geruchten rond vertrek van Mercedes, alsook Toyota, Renault, BMW Sauber werden allemaal ontkend. Toch was het BMW dat als eerste bekend maakte wel te vertrekken. En ook Toyota dacht er serieus over na, wat het Japanse team uiteindelijk ook deed. Om dergelijke vertrekken te voorkomen, voerde Mosley de budgetlimiet van 44 miljoen euro in. Teams presteerden hevig, en het werd zo gedraaid dat teams die zich aan de limiet houden, meer technische vrijheden krijgen.

Toch nog humor
Bernie Ecclestone bleek toch nog wat humor te hebben bij het versturen van zijn kerstkaartjes.

Overleden F1-personen
Teddy Mayer (1935 - 30 januari 2009, oud-teambaas van McLaren.
Ricardo Londoño-Bridge (1949 - 18 juli 2009), voormalig Formule 1-coureur, doodgeschoten.
Tom Wheatcroft (1922 - 31 oktober 2009), zakenman en eigenaar van Donington Park.


Wil je meepraten over de nieuwtjes in de Formule 1? Kijk dan op het forum in het F1-nieuwtjestopic!

 Eindstanden in het Formule 1-kampioenschap 2009

Coureurs

Pos. Naam Team Punten
1. J. Button Brawn GP 95
2. S. Vettel Red Bull Racing84
3. R. Barrichello Brawn GP 77
4. M. Webber Red Bull Racing69.5
5. L. Hamilton McLaren-Mercedes49
6. K. Räikkönen Ferrari 48
7. N. Rosberg Williams 34.5
8. J. Trulli Toyota 32.5
9. F. Alonso Renault 26
10. T. Glock Toyota 24
11. F. Massa Ferrari 22
12. H. Kovalainen McLaren-Mercedes22
13. N. Heidfeld BMW Sauber19
14. R. Kubica BMW Sauber17
15. G. Fisichella Ferrari 8
16. S. Buemi Toro Rosso 6
17. A. Sutil Force India 5
18. K. Kobayashi Toyota 3
19. S. Bourdais Toro Rosso 2
20. K. Nakajima Williams 0
21. N. Piquet jr. Renault 0
22. V. Liuzzi Force India 0
23. R. Grosjean Renault 0
24. J. Alguersuari Toro Rosso 0
25. L. Badoer Ferrari 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1. Brawn GP 172
2. Red Bull Racing153.5
3. McLaren Mercedes71
4. Ferrari 70
5. Toyota 59.5
6. BMW Sauber36
7. Williams 34.5
8. Renault 26
9. Force India 13
10. Toro Rosso 8

Zeges voor Reitsma, Bergsma

Jorrit Bergsma heeft vandaag in Biddinghuizen de zestiende wedstrijd in de strijd om de Marathon Cup gewonnen. Bergsma won op de langste kunstijsbaan ter wereld (5 kilometer) de sprint van een kopgroep van negen man

Ruud Aerts eindigde als tweede, voor Jan Maarten Heideman. Sjoerd Huisman blijft aan de leiding in het klassement. Huisman heeft 305,3 punten. Ingmar Berga, de nummer twee, heeft 240,1 punten.

Bij de vrouwen ging de zege naar Mireille Reitsma die alleen over de meet kwam. Mariska Huisman, die vandaag vijfde werd, gaat na zestien van de negentien wedstrijden met 353,3 punten aan de leiding.

Mulder mogelijk toch naar OS

Ronald Mulder lijkt toch nog een mogelijkheid te hebben om naar de Olympische Spelen in Vancouver af te reizen. De laatste dagen was er veel ophef rond de laatst in te vullen plaats in de olympische schaatsploeg.

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) wil deze plek namelijk gebruiken voor de ploegenachtervolging. Zij wisten gisteren nog niet of dit überhaupt mogelijk was. Het reglement van de internationale schaatsunie biedt echter een uitkomst voor Mulder;

"For the Team Pursuit events the ISU Members/NOCs may select their team (consisting of 3 or 4 Skaters) at their discretion among Skaters who have been entered for the Olympic Winter Games, but it is expected that all members of the team have been entered for the Olympic Winter Games with the intention also to fill an allocated quota place for at least one individual event/distance."

Dan zou het er dus op neerkomen dat Nederland geen extra schaater aan het team voor de ploegenachtervolging mag toevoegen, als deze persoon niet op een individuele afstand in actie komt. In het geval van de derde rijder voor de 5.000 meter is dat niet het geval, waardoor er voor Mulder mogelijk een plekje vrij zal komen.

Martin Duits wielrenner van het Jaar

Tony Martin is door de Duitse wielerbond uitgeroepen tot Nationaal Wielrenner van 2009. De renner van Team Saxo Bank kreeg 18,8% van de stemmen en hield daarmee Heinrich Haussler (17,9%) achter zich.

Opvallend was de klassering van André Greipel. Hij sleepte in het afgelopen wielerseizoen twintig overwinningen in de wacht en pakte bovendien de puntentrui in de Vuelta a España. Martin boekte slechts vier overwinningen, namelijk drie tijdritten (Parijs-Nice, de Ronde van Romandië en de Ronde van Beieren) en een etappe in de Ronde van Zwitserland. In de laatstgenoemde koers werd hij overigens wel tweede in het eindklassement.

Verder pakte Martin de bronzen plak op het WK tijdrijden en werd hij tweede in de Tour-etappe naar de Mont Ventoux, die door Rabobank-renner Juan Manuel Gárate werd gewonnen.

'Buijs vertrekt naar Derby County'

Er bestaat een mogelijkheid dat Danny Buijs zijn carrière als voetballer in Engeland gaat voorzetten. Derby County, dat in de Engelse tweede divisie uitkomt, is namelijk met ADO Den Haag in gesprek.

Mochten beide partijen een akkoord bereiken, dan zal Buijs ADO Den Haag per direct verlaten. De Haagse club is echter niet blij met het aanstaande vertrek. In het contract van de speler staat echter een gelimiteerde transfersom. Als deze door een buitenlandse club wordt voldaan, dan is een vertrek onafwendbaar.

In een eerder stadium heeft Buijs ook al met een afvaardiging van Derby County gesproken.

Van Gaal krimpt selectie Bayern München verder in

Louis van Gaal is nog altijd bezig om de selectie van Bayern München in te krimpen. Luca Toni was de eerste speler, die moest vertrekken. Dit geldt nu ook voor Breno, die voor de rest van het seizoen aan 1. FC Nürnberg wordt uitgeleend.

Breno werd in de winter van 2008 naar Bayern München gehaald, maar de 20-jarige Braziliaan kon tot op heden nog geen potten breken. De speler kwam slechts acht keer in actie en maakte hierin 136 speelminuten. Dit seizoen speelde hij pas drie keer mee.

Verder is Bayern München nog op zoek naar een ploeg die Andreas Ottl wil aantrekken. De verdedigende middenvelder komt, net als de twee eerdergenoemde voetballers, nauwelijks aan spelen toe.

Kaká traint weer met de bal

Real Madrid heeft aangegeven dat stermiddenvelder Kaká voor het eerst sinds november weer heeft getraind, waarbij een bal in het spel was.

De 27-jarige Braziliaan moest enige tijd buiten de lijnen verblijven, omdat een liesblessure hem in de weg zat. Hij is nu weer voldoende fit om met de bal te trainen. De Koninklijke heeft dit bevestigd.

"Kaká lijkt te zijn hersteld van zijn blessure en vandaag was hij in staat om voor het eerst sinds weken weer met de bal te oefenen. Hij en Cristiano Ronaldo hebben de tweede helft van de trainingssessie samengewerkt aan diverse automatismen", zo luidde de verklaring van de club.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de voormalig spelmaker van AC Milan ook tegen Osasuna in actie zal komen. De Madrilenen staat op twee punten achterstand van de koppositie, die wordt bezet door titelhouder FC Barcelona.

Meeste kijkers voor Linda de Mol

Linda is ook op oudejaarsavond de kijkcijferkoningin geworden. Haar Ik Hou Van Holland scoorde 2 miljoen kijkers. Paul de Leeuw scoorde na 12 uur met De Leeuw Knalt met 1,3 miljoen kijkers.

Opmerkelijk is dat de conferences van Jan Jaap van der Wal en Guido Weijers beiden 1,2 miljoen kijkers trok. In 2007 trok Jan Jaap nog 2 miljoen kijkers en Guido nog geen miljoen. Ter vergelijking, de oudejaarsconference van Youp van 't Hek vorig jaar trok 2,6 miljoen kijkers!

Verliezers waren er ook. Naar het tv-moment van 2009 op SBS keken slechts 432.000 mensen. Bekijk de hele lijst op www.kijkonderzoek.nl.

Linda de Mol

'Schade tijdens jaarwisseling 7 miljoen euro'

Tijdens de jaarwisseling is voor 7 miljoen euro aan schade aangericht. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vandaag gezegd. Het gaat om een voorlopige schatting.

Vorig jaar bedroeg de schade 8 miljoen euro, terwijl een jaar eerder voor 12 miljoen euro werd vernield en ook nog voor 20 miljoen euro schade aan scholen werd toegebracht. Hoeveel scholen dit jaar zijn getroffen, is vooralsnog niet bekend.

Huis gaat in vlammen op door vuurwerk

Een woning in Noordwijk is op oudejaarsavond volledig uitgebrand, vermoedelijk doordat iemand er vuurwerk door de brievenbus heeft gegooid. Dat heeft de politie van de regio Hollands Midden gemeld.

Toen de bewoonster ontdekte dat het gordijn bij de voordeur in brand stond probeerde zij het vuur nog te doven. Toen dit niet lukte heeft zij haar man wakker gemaakt en zijn beiden naar buiten gegaan, aldus de politie.

De politie Hollands Midden, waar de steden Leiden en Gouda onder vallen, had zevenhonderd politiemensen ingezet om de jaarwisseling in de regio ordelijk te laten verlopen. In totaal werden in de regio 71 mensen gearresteerd. Tijdens de vorige nieuwjaarsnacht waren dat er nog 130.

Vier arrestanten worden ervan verdacht vuurwerk gericht te hebben afgevuurd naar agenten.

In Leiden en Moerkapelle was de ME aanwezig om ongeregeldheden te voorkomen. In Moerkapelle moest de ME uiteindelijk in actie komen om een groep jongeren uiteen te drijven.

Verkeersruzie loopt uit op schietpartij

Bij een schietpartij in Amsterdam zijn tijdens de jaarwisseling twee mannen gewond geraakt. Aanleiding was een verkeersruzie. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Een auto met een vrouwelijke bestuurder en een mannelijke bijrijder reed rond vijf uur vanochtend door de Tweede Weteringdwarsstraat in het centrum van de stad. Een aantal mensen op straat stoorde zich aan het rijgedrag van de vrouw en sprak haar daarop aan. Er ontstond een ruzie, waarop de bijrijder uitstapte en twee 27-jarige mannen in hun been schoot.

De auto ging er vervolgens vandoor. De man en de vrouw zijn nog spoorloos.

Meest diervriendelijke game van 2009

Aan het eind van het jaar verschijnen er altijd een hoop lijstjes met 'besten' en 'slechtsten' van het jaar. Zo ook van dierenactivisten organisatie PETA. Zij hebben bekendgemaakt welke game zij in 2009 het meest diervriendelijk vonden. Dat Call of Duty 5: World at War deze prijs niet zou winnen was wel duidelijk maar dat een game zou winnen waarin geen dieren voorkomen is verrassend te noemen.

Volgens PETA is The Sims 3 het meest diervriendelijke game van het jaar 2009. In The Sims 3 kun je namelijk kiezen om je karakters vegetariër te laten zijn. Als je deze keuze hebt gemaakt, leven je Sims gezonder en langer en mocht je toch per ongeluk vlees eten, dan word je hier ziek van. Volgens PETA is dat reden genoeg om The Sims 3 de award te geven voor meest diervriendelijke game van 2009.

Vorig jaar ging Fable 2 er met deze prijs vandoor. Ook hier was de grootste reden dat je de keuze had om vegetariër te worden. Zelfs het schoppen van kippen kon hier niets aan veranderen.

Ajilore en Adeleye niet naar Afrika Cup

De in de Eredivisie actieve Nigerianen Femi Ajilore en Dele Adeleye zullen niet deelnemen aan de Afrika Cup. Bondscoach Shuaibu Amodu liet hen afvallen uit de voorlopige selectie.

Zowel FC Groningen als Sparta Rotterdam zal tevreden zijn met deze beslissing. Ajilore en Adeleye hoeven hierdoor namelijk geen wedstrijden te missen. Beide spelers zijn belangrijke krachten voor hun club. De 21-jarige Adeleye speelde dit seizoen 13 duels voor Sparta in de Eredivisie. De centrale verdediger ontbrak in de overige duels vanwege een schorsing. Middenvelder Ajilore kwam veertien keer in actie voor Groningen. Na een moeizaam eerste seizoen is de 24-jarige speler nu basiskracht geworden.

Amodu selecteerde overigens wel twee spelers met een verleden in de Eredivisie. Aanvaller Nwankwo Kanu won in 1995 de Champions League met Ajax en middenvelder Sani Kaita zat enkele jaren in de selectie bij Sparta Rotterdam. Hij brak echter nooit door op het Kasteel.

Noord-Korea wil betere banden met VS

Noord-Korea wil de “hostiele relatie” met de Verenigde Staten met ingang van het nieuwe jaar verbeteren. De regering van de communistische staat verklaarde dat in een nieuwjaarsartikel dat vandaag werd afgedrukt in alle belangrijke binnenlandse kranten.

Noord-Korea zegt dat het verlangt naar “langdurige vrede op het Koreaanse schiereiland en het atoomvrij houden ervan door dialoog en onderhandelingen.” Daarnaast voegde de regering toe dat het beëindigen van de vijandige houding richting de VS een “fundamentele taak voor het veiligstellen van vrede en stabiliteit” is.

Noord-Korea zei na diplomatieke onderhandelingen met de regering-Obama al toe, in de toekomst weer mee te willen werken met het zeslandenoverleg dat in 2003 werd gestart. De beide Korea’s, de VS, China, Japan en Rusland praten mee in deze onderhandelingen. Noord-Korea stapte in juni 2009 uit het overleg, toen de Verenigde Naties een wapentest unaniem hadden veroordeeld.

De VS heeft Noord-Korea afgelopen jaar al voedsel en andere hulp gegeven, nadat de Koreanen in de gesprekken meewerkten aan vredesverdragen en veiligheidsgaranties.

Noord-Korea wil betere banden met VS

Vereniging tegen vuurwerkoverlast opgericht

Terwijl de resten van het vuurwerk worden opgeveegd, hebben de twee GroenLinks-raadsleden Arno Bonte uit Rotterdam en David Rietveld uit Den Haag en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap de vereniging tegen vuurwerkoverlast opgericht.

Dat gebeurde vanmiddag met een 'knallende fles champagne'. De vereniging Vrolijknieuwjaar.nl gaat zich inzetten voor het beperken van vuurwerkoverlast en voor een jaarwisseling waarbij vuurwerk alleen door professionals wordt afgestoken.

Wederom veel sms-verkeer tijdens jaarwisseling

Nederland belde en sms'te weer massaal tijdens de jaarwisseling. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde gegevens van de verschillende operators. KPN verwerkte tussen 22.00 en 04.00 uur ruim 27,7 miljoen sms'jes.

Dat zijn er ruim 3 miljoen meer dan vorig jaar. Het aantal tekstberichten lag toen nog op 24,5 miljoen. KPN noteerde 6,3 miljoen gesprekken via de mobiele telefoon. T-Mobile verwerkte in diezelfde tijd 17,5 miljoen tekstberichten. Een jaar geleden was dat nog 19 miljoen. Het aantal telefoongesprekken bleef steken bij de 8 miljoen, aldus T-Mobile.

Vodafone verwerkte tussen 22.00 en 04.00 uur een recordaantal sms'jes van ruim 25 miljoen. Ten opzichte van een jaar daarvoor is dat een stijging van 14 procent. Het aantal gesprekken in die tijdspanne bleef nagenoeg gelijk: 6,3 miljoen.

Wederom veel smsverkeer tijdens jaarwisseling  (foto: ANP)

Eindelijk erkenning voor zanger RATM

Horen we normaal nog maar vrij weinig van Rage Against The Machine (RATM), ditmaal weten de rockers voor de tweede keer in twee weken tijd positief in het nieuws te komen. Nadat de band vorige week geheel onverwacht de eerste plaats wist te bereiken van de Britse hitlijsten, is zanger Zach de la Rocha gisteren onderscheiden.

Zach is namelijk gisteren uitgeroepen tot 'Beard of the Year 2009'. De titel voor beste baarddrager wordt uitgegeven door het zogeheten 'Beard Liberation Front'.

Voor de titel moest de zanger van RATM het opnemen tegen grootheden als Sting en David Beckham. Zach bevindt zich overigens in goed gezelschap. Vorig jaar ging de prestigieuze titel namelijk al naar vrouwenverslinder Tom Jones.


'Fuck you, I won't do what you tell me!'

Wii verkocht uitstekend op Amazon in 2009

Ondanks dat Sony en Microsoft dit jaar met een prijsverlaging van hun consoles kwam, blijft de Wii goed verkopen. Online retailers Amazon.com heeft hun lijst vrijgegeven waarin de bestverkopende software en hardware van 2009 bekend zijn gemaakt. In de top 10 staan maarliefst negen producten van Nintendo, waarin de Wii de nummer 1 positie opeist. Hieronder vind je de top 20:


1. Wii
2. Wii Remote
3. Wii Motion Plus
4. Wii Nunchuck
5. New Super Mario Bros. Wii
6. Wii Fit Plus with Balance Board
7. Wii Sports Resort
8. Wii Fit
9. Call of Duty: Modern Warfare 2 (360)
10. Mario Kart Wii with Wheel
11. PS3 DualShock controller
12. Wii Play with Remote
13. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3)
14. Official Wii Wheel
15. Assassin's Creed 2 (360)
16. Halo 3 ODST
17. PlayStation 3 120 GB
18. Uncharted 2: Among Thieves
19. EA Sports Active
20. Left 4 Dead 2 (360)

Natuurlijk moeten wij niet te zwaar wegen aan de verkopen van een retailer, aangezien de meest verkochte game van 2009 Modern Warfare 2 was, maar het geeft toch een indicatie dat de Wii het nog steeds goed doet in Amerika.

Meest diervriendelijke game 2009 is geworden...

Aan het eind van het jaar verschijnen er altijd een hoop lijstjes met 'besten' en 'slechtsten' van het jaar. Zo ook van dierenactivisten organisatie PETA. Zij hebben bekend gemaakt welke game zij in 2009 het meest diervriendelijk vonden. Dat Call of Duty 5: World at War deze prijs niet zou winnen was wel duidelijk maar dat een game zou winnen waarin geen dieren voorkomen is verrassend te noemen.

Volgens PETA is The Sims 3 het meest diervriendelijke game van het jaar 2009. In The Sims 3 kun je namelijk kiezen om je karakters vegetariër te laten zijn. Als je deze keuze hebt gemaakt leven je Sims gezonder en langer en mocht je toch per ongeluk vlees eten, dan word je hier ziek van. Volgens PETA is dat reden genoeg om The Sims 3 de award te geven voor meest diervriendelijke game van 2009.

Vorig jaar ging Fable 2 er met deze prijs vandoor. Ook hier was de grootste reden dat je de keuze had om vegetariër te worden. Zelfs het schoppen van kippen kon hier niets aan veranderen.


 

Tyson ontloopt straf voor klap

Oud-bokser Mike Tyson wordt niet vervolgd voor het slaan van een fotograaf. De voormalig wereldkampioen in het zwaargewicht raakte in november op het vliegveld van Los Angeles slaags met een opdringerige fotograaf. Beide mannen werden opgepakt en moesten enkele uren in de cel doorbrengen.

Het Openbaar Ministerie liet gisteren weten onvoldoende bewijs te hebben om Tyson (43) en fotograaf Tony Echeverria te vervolgen. De opvliegende oud-bokser was op reis met zijn vrouw en baby. Echeverria zou iets al te opdringerig geprobeerd hebben foto's te maken van Tyson's kind, waarop de Amerikaan hem tegen de grond sloeg.

Tyson was ooit een vermaard bokser, maar raakte in de privésfeer voortdurend in de problemen. Hij heeft in de gevangenis gezeten voor verkrachting, geweld, drugsbezit en rijden onder invloed. Afgelopen jaar werd Tyson getroffen door persoonlijk leed; zijn 4-jarige dochtertje overleed door een ongeval met een speeltoestel.

 Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.


Tyson ontloopt straf voor klap  (foto: ANP)

Gewonden door vuurwerkbom in Nieuw-Vennep

Vijf mensen zijn in de nieuwjaarsnacht in Nieuw-Vennep gewond geraakt toen een vuurwerkbom afging. De slachtoffers woonden een nieuwjaarsfeest bij op een feestterrein in het centrum. De politie kon vanmorgen geen informatie geven over hun verwondingen. De politie heeft kort na het incident een verdachte aangehouden.

De vuurwerkbom was vastgemaakt aan de voet van een hekwerk rond het feestterrein. De mensen raakten gewond door rondspattend vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk was verboden op het feest.

FOK!: "Kobayashi terug in 2010"

Als het aan de FOK!users ligt, zo blijkt uit de poll van de afgelopen weken, komt Kamui Kobayashi volgend jaar terug in de Formule 1. Ze worden op hun wenken bediend, want Sauber heeft de Japanner inmiddels bevestigd.

Van de 357 uitgebrachte stemmen, was maar liefst 34 % vóór Kobayasi. Iets wat waarschijnlijk voortkomt uit het opvallend goede optreden dat de Japanner had voor het team van Toyota toen hij de geblesseerde Timo Glock verving voor twee races vanaf de Grand Prix van Brazilië.

De volgende persoon die de usersgraag terugzien, is wel redelijk afgetekend Jaques Villeneuve. 23 % is voor de Canadees. Takuma Sato kreeg 30 stemmen minder dan Villeneuve en staat met 15 % op een derde plaats. Chinese Nederlander Ho-Pin Tung haalde een vierde plek met 9 %, Pedro de la Rosa en Nico Hülkenberg kregen ieder ongeveer 6 % van de stemmen.

En dan was de naam Ralf Schumacher toch nog goed voor tien stemmen (3 %). De broer van de beroemdere Michael liet pas nog weten dat hij best zou willen terugkeren.

Andere stemmen waren voor Christian Klien (5), Lucas di Grassi (5), Neel Jani (2), Vitaly Petrov (2), Fairuz Fauzy (1) en Jonathan Summerton (1). De wat onbekendere namen als Alvaro Parente, Franck Montagny, José Maria López en Karun Chandhok kregen geen stem.

Huwelijksaanzoek voor weervrouw

Het weer in Florida is niet altijd even mooi. Onlangs moest weervrouw Kim Perez van het Amerikaanse Weather Channel dan ook regen boven Florida voorspellen.

Achter de wolken, echter, schijnt de zon. Op dat moment namelijk werd het voor haar weer wel mooi. Opeens verscheen haar verloofde ten tonele om haar een huwelijksaanzoek te doen. Ze kon dan ook niets anders doen dan ontroerd het aanzoek in te willigen.

Er zat wel een luchtje aan dit voorval, want toen haar verloofde Marty opeens in beeld kwam, verscheen er met grote letters op de achtergrond waar normaal de weerkaart staat: 'Will you marry me?' Het geheel werd ook nog eens opgeleukt door romantische liedjes die bij het aanzoek weerklonken.

 

Gebrselassie wint Sylvestercross in Trier

Haile Gebrselassie heeft gisteren de Sylvestercross, over acht kilometer, in het Duitse Trier op zijn naam geschreven.

De Ethiopische atleet kwam bij de meet twee seconden te kort om het twaalf jaar oude parcoursrecord te verbeteren. Hij liep een tijd van 22 minuten en 23 seconden. De Kenianen Shabrack Lagat en Paul Kipkorir werden tweede en derde.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Russin Jelena Zadorosjnaja. Na vijf kilometer kwam zij in een tijd van 15 minuten en 49 seconden over de meet.

'Help, de aarde is gekanteld!'

Nog twee jaar te gaan en dan is het 2012, het jaar waarop de aarde vergaat. Ondanks dat velen de vernietiging van de aarde naar het rijk der fabelen verwijzen, beweren de Inuit het tegendeel. Volgens de Eskimo's is onze planeet namelijk gekanteld.

Volgens de iglobewoners komt de zon op een andere plek op dan een aantal jaren geleden en staat de koperen ploert ook hoger aan de hemel dan voorheen. Niet alleen de zon, maar ook de maan en de sterren zouden volgens de Eskimo's op een andere plek staan. Zelfs de manier waarop de wind waait is anders dan gewoonlijk, aldus de Inuit.

Over de oorzaak van dit alles zijn alle Eskimo's het eens. De aarde is een stukje naar het noorden gekanteld.

Het zijn overigens niet alleen mensen in dierenhuiden die dit beweren, ook heuse wetenschappers gaan ervan uit dat onze planeet is gekanteld. Klimaatwetenschapper Dr. Ian J. Mauro en filmmaker Zacharias Kunuk, die samen klimaatonderzoek doen, beweren dat deze kanteling de grootste oorzaak is van de mondiale klimaatveranderingen.


We gaan er allemaal aan, getuige dit filmpje...

Man faket eigen crematie

De politie van Zuid-Korea heeft een man opgepakt die zijn eigen dood in scène heeft gezet. Daarnaast wist hij zelfs zijn crematie te ensceneren. Zo wisten de 51-jarige Chung en zijn 49-jarige vrouw Ahn omgerekend bijna een miljoen euro aan verzekeringsgeld binnen te halen.

Het stel kwam op het idee toen hun bedrijf in Indonesië in de problemen kwam. De vrouw besloot aan zes Koreaanse verzekeraars de dood van haar man op te geven, die op een Indonesisch eiland na een motorongeluk het leven liet.

Om het officieel te maken, werden Indonesische artsen omgekocht voor een overlijdensakte, die hierop naar de Koreaanse ambassade in Jakarta werd gestuurd. Vervolgens filmde Ahn een heuse crematie om duidelijk te maken dat er van Chung niets meer over was dan een hoopje as.

De politie van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft de man inmiddels gearresteerd. Naar een behulpzame neef van het stel wordt nog naarstig gezocht. 

Chung en Ahn zijn overigens niet de enigen die op deze manier de verzekering een poot willen uitdraaien. "Er zijn meer gevallen van in scène gezette sterfgevallen bekend", aldus een politiewoordvoerster. "Dit is echter wel de eerste keer dat iemand in het buitenland overlijdt."


Wie nu op ideeën is gekomen, kan hier vast oefenen op de afscheidsceremonie...

'Weer is perfect voor nieuwjaarsduik'

Met een gevoelstemperatuur van -4 graden Celsius is het weer 'perfect' voor de traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen. De duik gaat gewoon door, meldde een woordvoerster van organisator Unox vanochtend.

Rond het middaguur zullen zo'n 10.000 mensen een duik nemen in de Noordzee. Volgens de woordvoerster is de temperatuur van het water momenteel 7 graden Celsius.

De snertfabrikant sponsort nog 68 andere nieuwjaarsduiken in het land. Een aantal hiervan kan niet doorgaan omdat het water bevroren is.

Jaaroverzicht 2009 - Nieuws

 

Jaaroverzicht header

Een nieuw jaar is van start gegaan. Voor de frontpage is het tijd om terug te blikken en dat doen we met een overzicht van reviews en nieuws.

De afgelopen twaalf maanden hebben we grote binnenlandse items gehad die het nieuws hebben beheerst of nog steeds beheersen. Denk hierbij aan ernstige zaken als de crash van een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol, het drama op Koninginnedag en de dood van de dove tiener Tano Jansen. Daarnaast stond ook de roddelpers niet stil en was er heel wat te doen omtrent de breuk van Jan en Yolanthe en de Playboyshoot van Patricia Paay.

Grote internationale gebeurtenissen waren de moord op drie baby's in een kinderdagverblijf in het Belgische Dendermonde, het overlijden van Michael Jackson en het minarettenverbod in Zwitserland.

Lees het volledige jaaroverzicht hier!

Jaaroverzicht Forum, Games en Sport

Het nieuwe jaar is aangebroken en het is traditiegetrouw de tijd van het terugblikken, de lijstjes en de overzichten. Eerder verschenen op de frontpage een tweetal overzichten van reviews en een jaaroverzicht van nieuws.

Ook de andere onderdelen van FOK! hebben niet stilgezeten. Diverse onderdelen van het forum, de sportsite en games maakten ook overzichten.

Games behandelt per maand de grootste releases en het belangrijkste nieuws omtrent te verwachten games, beurzen en consoles.

Sport heeft gekozen voor jaaroverzichten per categorie. Zo staan de overzichten van bijvoorbeeld tennis, doping en overleden sporters al online. Tot en met 5 januari verschijnt dagelijks nog een nieuw overzicht.

Een aantal fora op het forum heeft een eigen jaaroverzicht gemaakt. Nieuws en politiek behandelen in een uitgebreid overzicht de belangrijkste nieuwsfeiten van 2009. De Elementen blikt niet alleen terug op natuurrampen, maar ook op de vorstperiode aan het begin van het jaar, het klimaat en bijzondere natuurfenomenen.

Op deze pagina vind je alle FOK!overzichten van 2009!

Jaaroverzicht Reviews 2009

 

Header jaaroverzicht

Nog minder dan 24 uur en het jaar 2009 is alweer ten einde. Voor de frontpage is het tijd om terug te blikken en dat doen we met een overzicht van reviews en nieuws.

Dinsdag is er al een overzicht verschenen waarin een deel van de reviewcrew de persoonlijke hoogtepunten van 2009, onder andere op het gebied van muziek en film, de revue laat passeren.

Gisteren was wederom de beurt aan de reviewcrew met het algemene jaaroverzicht van maand tot maand. De film Angels & Demons, Lowlands 2009 en het boek van Maarten van der Weijden. Welke reviews je echt niet had mogen missen, lees je in deze special !

Tot slot verschijnt vandaag het nieuwsjaaroverzicht. We bespreken hierin maand voor maand het belangrijkste nieuws van 2009. De vliegtuigcrash bij Schiphol, de dood van Michael Jackson, het drama op Koninginnedag en nog veel meer!

Jongetje (3) schiet nichtje dood

Een jongen van slechts drie jaar heeft gistermiddag in een dorp in de Amerikaanse staat Louisiana voor een familiedrama gezorgd. Het ventje heeft tijdens het spelen met een pistool per ongeluk zijn nichtje doodgeschoten.

Volgens de sheriff van Rayville, waar het tragische incident plaatsvond, speelden de twee peuters buiten toen de vader van het jongetje naar zijn auto liep om er iets uit te halen. Toen de vader, een politieman die geen dienst had, zich omdraaide zag zijn zoontje de kans schoon.

Het jongetje pakte het dienstwapen uit het vak in het portier aan de bestuurderskant en haalde de trekker over. Hierbij raakte hij per ongeluk zijn nichtje. Het kleine meisje was op slag dood.

PVV wil dat NS stopt met slagzin

De Partij voor de Vrijheid wil dat de NS voorlopig afziet van haar slagzin 'Waar zouden we zijn zonder de trein?'. Verder moet er een vergoeding staan tegenover de vertragingen als gevolg van het winterweer.

PVV-woordvoerder Richard de Mos: "We zijn met de NS helemaal nergens. Bij het minste herfstblaadje of het minste vlokje sneeuw zijn de dienstregelingen net zo betrouwbaar als schaatsen op ijs na een dag vorst."

De PVV wil dat minister Eurlings erop toeziet dat de slagzin voorlopig niet meer wordt gebruikt en dat de NS reizigers compenseert.

Belgen jatten opblaaspop

Een gezin uit het Belgische Leuven keek afgelopen week vreemd op toen ze de gordijnen openden. Hun opblaaspop bleek namelijk uit de tuin te zijn verdwenen.

De gigantische opblaaspop, in de vorm van een niet smeltende sneeuwpop, maakte deel uit van de kerstversiering van de bewoners. De sneeuwman werd compleet met pomp en al uit de ommuurde tuin meegenomen.

De dieven hebben naast de pop nog enkele andere kerstversieringen gestolen. De Belgische politie staat vooralsnog voor een raadsel.

Geen grote overlast in nieuwjaarsnacht

Er hebben zich geen excessen voorgedaan in Nederland tijdens de nieuwsjaarsnacht. Wel moest de politie in een aantal grote steden vaak ingrijpen om de nacht ordelijk te laten verlopen. Dat hebben politiekorpsen over het hele land gemeld.

De politie pakte in en rond Rotterdam 62 mensen op. Zeventig mensen raakten er gewond, onder meer door drankmisbruik, vuurwerk, steek- en vechtpartijen. De Rotterdamse autoriteiten zetten in totaal 1250 agenten en ordebewakers in. Burgemeester Ahmed Aboutaleb meldde eerder dat het nieuwjaarsfeest bij de Erasmusbrug "ordentelijk" was verlopen.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen noemde het verloop van de jaarwisseling in de hofstad "beheersbaar". In de stad Den Haag gingen zeventien auto's in vlammen op, en de politie moest tientallen aanhoudingen verrichten in de regio Haaglanden, onder meer wegens openlijke geweldpleging. De politie arresteerde een persoon naar aanleiding van de mishandeling van een agent.

De brandweer in Haaglanden sprak van een "opvallend drukke nacht", vanwege de vele buitenbrandjes. In het gebied rond Gouda en Leiden werden tevens ongeveer 25 mensen gearresteerd. In Delft moest de ME optreden tegen relschoppers.

De politie in Amsterdam moest vooral in actie komen voor kleine vechtpartijen of vandalisme. Volgens een woordvoerder waren er geen grote incidenten en was het "redelijk rustig" in de stad. Ook het feest op het Museumplein, waar ruim 40.000 mensen op af kwamen, kende een probleemloos verloop.

De Utrechtse politie arresteerde enkele tientallen mensen. Dat is volgens een woordvoerder beduidend minder dan vorig jaar, toen er 85 mensen werden aangehouden. Ook het aantal brandjes lag lager dan vorig jaar. "Het lijkt erop dat mensen zich hebben gericht op het feestvieren, zoals we dat ook graag willen zien", aldus de politiewoordvoerder.

In Ede zorgde een groep van ongeveer twintig jongeren voor overlast. Daarbij sneuvelde in ieder geval een ruit van een politiewagen. In Kampen heeft de politie een man aangehouden nadat hij met een pistool op straat had gelopen.

De rest van het land bleef relatief rustig. "We hebben wat meldingen gehad van kleine brandjes en vreugdevuren, maar tot op heden zijn er geen echte calamiteiten of gewonden", aldus een woordvoerder van de politie Noord-Holland Noord. Ook in Groningen en Friesland hoefden de hulpdiensten weinig uit te rukken. Brabant beleefde behoudens enkele vechtpartijen en brandjes tevens een jaarwisseling zonder grote problemen.

 Grote problemen bleven uit (foto: ANP)

Aanklacht tegen Blackwater van tafel

Een Amerikaanse federale rechter heeft gisteren de zaak tegen vijf medewerkers van het beveiligingsbedrijf Blackwater niet-ontvankelijk verklaard. Daardoor komen alle aanklachten tegen de vijf te vervallen. De mannen werden verdacht van het doodschieten van veertien Irakese burgers in 2007 in Bagdad.

Rechter Ricardo Urbina stelde dat de rechten van de vijf beveiligers tijdens het onderzoek geschonden zijn door de aanklagers. Volgens de rechter zijn door de aanklagers verklaringen van de verdachten gebruikt, die eerder door de rechter niet toegelaten werden.

Volgens Blackwater, dat inmiddels Xe Services heet, schoten de beveiligers destijds uit zelfverdediging, maar uit officieel onderzoek kwam een ander beeld naar voren. Het incident leidde tot demonstraties in Iraakse steden en tot wrijving tussen de Amerikaanse en Iraakse regering. Eerder dit jaar besloten de regeringen van Irak en van de Verenigde Staten hun contracten met Blackwater niet te verlengen.

Hoofdprijs Staatsloterij valt in Zeeland

De hoofdprijs van de oudejaarstrekking van de Nederlandse Staatsloterij is gisterenavond gevallen in de provincie Zeeland. De gelukkige winnaar had een heel lot gekocht en mag dan ook de volledige prijs van 27,5 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven.

Dat maakte een woordvoerder van de Staatsloterij bekend. De jackpot bedroeg dit keer 10,6 miljoen euro. Die viel op een heel lot in de provincie Noord-Brabant.

De Staatsloterij had gisterenavond een prijzenpot van 83 miljoen euro te verdelen. Zij had 4,8 van de 5 miljoen lotnummers verkocht.

Van Aartsen: jaarwisseling beheersbaar

De jaarwisseling in Den Haag en omgeving is voor de politie, brandweer en ambulancediensten "beheersbaar" verlopen. Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen halverwege de nacht van donderdag op vrijdag. Grote excessen waren in de hofstad tot dan uitgebleven, op de mishandeling van een Haagse agent na. Deze diender moest zich laten behandelen in het ziekenhuis nadat iemand een flesje benzine naar hem had gegooid. Er werd in verband hiermee een aanhouding verricht.

In Den Haag hoefde de mobiele eenheid vooralsnog niet te worden ingezet. In Delft moest de ME wel optreden tegen relschoppers. In de gemeente Westland raakten twee agenten lichtgewond door vuurwerk. Het aantal autobranden in Den Haag staat voorlopig op zeventien. Drie personen werden op heterdaad betrapt bij het in brand steken van een auto. Tijdens de vorige jaarwisseling werden 52 auto's in de brand gestoken.

In de stad deed zich ook een schietincident voor, waarbij een persoon een schampschot opliep. Volgens politiechef Frank Paauw is dit incident niet zonder meer te relateren aan de nieuwjaarsviering. Acht personen raakten gewond door vuurwerk. De politie verrichtte enkele tientallen aanhoudingen in de politieregio Haaglanden, waarvan Van Aartsen korpsbeheerder is, onder meer wegens openlijke geweldpleging.

Ondanks dat het erop lijkt dat de jaarwisseling in Den Haag en omgeving ten opzichte van vorig jaar minder heftig is verlopen, zei Van Aartsen "nul gevoel van tevredenheid te hebben". De jaarwisseling is en blijft in zijn visie een "crisissituatie die enige uren aanhoudt". Dat van tevoren zoveel moet worden voorbereid en zoveel inzet moet worden gepleegd om de zaak beheersbaar te houden is "absurd", aldus de burgemeester.

Brand in appartementencomplex Zwolle

Bewoners van een appartementencomplex in Zwolle hebben door een brand een iets minder prettige jaarwisseling gehad. In één van de woningen was brand uitgebroken door een defect aan een cv-ketel.

Het complex aan het Fonteinkruid in Zwolle werd kort na de jaarwisseling ontruimd. De brandweer had rond 1.15 uur de brand geblust en daarna konden bijna alle bewoners weer huiswaarts keren. Er is een gezin dat door ernstige rookontwikkeling niet naar huis kan, voor hen is opvang geregeld.

Boek: Sybil Lockheart - Moeder in het midden

De grens tussen kind en volwassenheid is over het algemeen heel duidelijk zichtbaar. Maar hoe anders is het wanneer je moeder ernstig gaat dementeren en ze daarmee eigenlijk weer kind wordt. Het kan je als dochter ineens in een andere rol brengen. Sybil Lockheart kreeg in haar leven met deze situatie te maken. Zijn werd moeder voor haar moeder, maar daarnaast ook moeder voor haar eigen kind. Een dagelijkse strijd om aandacht tussen moeder-kind en moeder-moeder, waarbij haar kennis als neurobiologe een extra factor wordt doordat het emotie en wetenschap met elkaar in verbinding brengt.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.