FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 december 2009

Ook Campos zal gewoon racen

Ook Campos Meta ontkent het verhaal van Formule 1-baas Bernie Ecclestone dat het team volgend jaar niet op de F1-grid zal staan. Eerder zei ook US F1 al dat het in Bahrein aan het vertrek zal komen.

"Naar mijn mening heeft Bernie Ecclestone niet de juiste informatie. We werken er hard aan," zei teameigenaar Adrian Campos. Zijn team heeft Bruno Senna al vastgelegd voor 2010 en verwacht dat de nieuwe auto half januari opgeleverd wordt door Dallara. "We zijn nu dichtbij het vastleggen van een titelsponsor en een tweede coureur. We zullen er zijn, anders verliezen we alles."

Peuter overleeft zelfmoord moeder

Een meisje van twintig maanden heeft vandaag de zelfmoordsprong van haar moeder overleefd, die de peuter in haar armen hield toen ze zich van een klif aan de Noord-Franse kust wierp.

De 26-jarige moeder overleefde de val van zeventig meter niet. De peuter moest met meerdere breuken in een ziekenhuis worden opgenomen. De twee waren aangetroffen door de bemanning van een reddingshelikopter nadat de echtgenoot alarm had geslagen.

Brandweerlui gewond bij brand Guinness

Twee brandweerlieden van de Dublin Fire Brigade zijn gisteren gewond geraakt bij een grote brand op het terrein van de Guinnessbrouwerij in Dublin. De brandweermannen zijn opgenomen in het St James's Gate ziekenhuis in Dublin. Hun conditie is stabiel. De reden voor hun verwondingen is niet de brand zelf. De mannen zouden in contact zijn gekomen met ammonia.

De brand brak uit in een loods waar lege containers opgeslagen worden. De vuurzee is waarschijnlijk veroorzaakt door reparaties aan het dak, dat deels van vilt gemaakt is. De loods was op dat moment niet in gebruik. Het gebouw heeft zo goed als zeker zware schade opgelopen.

De productie van Guinness gaat ondanks het voorval ongestoord verder op een andere locatie op het terrein. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de exacte oorzaak van de brand.

Guinness is on fire

 

Met dank aan El_jefe07 voor het submitten.

'Schumacher maakt rentree in F1'

De Duitse website van Bild.de meldt dat Michael Schumacher voor één jaar getekend heeft bij Mercedes Grand Prix. Het korte bericht vermeldt ook dat Mercedes hem zeven miljoen euro betaalt en dat de eerste race van de zevenvoudig wereldkampioen op 14 maart 2010 in Bahrein zal zijn.

Ook heeft Bild.de Schumacher voor de gelegenheid vast aangekleed met een zilverkleurige raceoverall met de Mercedes-ster op de borst.

De zeven miljoen euro was al eerder genoemd als bod van Mercedes Grand Prix. En het enige wat nu nog in de weg staat, zijn de gevolgen van de nekblessure die Schumacher opliep in februari bij een motorongeluk. Hoe het met die nek staat, is nog altijd onduidelijk.

Mogelijk zal de 40-jarige Duitser eerst in een GP2-wagen zijn rondjes rijden om vooral te kijken of zijn nek de inspanning aan zal kunnen.

De geruchten gaan dat Mercedes Grand Prix toestemming vraagt aan de FIA om Der Michael in januari al een test in een Formule 1-wagen te laten doen. Dat zal dan volgens Bild met startnummer 4 zijn.

Eerder dit jaar probeerde Schumacher nog een rentree te maken bij Ferrari, om de geblesseerde Felipe Massa te vervangen. Maar toen was het zijn nek die toch te veel problemen gaf. Maar de voormalig wereldkampioen heeft veel getraind en er zou zo wat verbetering zijn.

Het is nog niet bekend of dit grote nieuws nog dit jaar bevestigd zal worden.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Dag, boek

Exstnz stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Een dagboek bijhouden, ken je het (nog)?
Eerst op weg naar de winkel; vol verlangen en opwinding, vastberaden om het mooiste boekje te kopen waar je traditie- en clichégetrouw al je geheimen en perikelen aan toe kunt vertrouwen. Wat zal het straks prachtig staan tussen al je zuurverdiende, gerespecteerde, aanbeden en geadoliseerde romans op je boekenplank! De kroon op je verzameling, de gesuikerkristalliseerde kers op je slagroomtaart!

Uitslagen KNVB-beker (22/12/2009)

In het toernooi om de KNVB-beker vonden er vanavond twee wedstrijden plaats. Hieronder vind je de uitslagen.

Baronie - Sparta Rotterdam 0-5
23’ Falkenburg 0-1
58’ Strootman 0-2
66’ Dissels 0-3
82’ Dissels 0-4
89’ John 0-5

Bijzonderheden: Strootman mist pen.(89)
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Gele kaart: Rosalia, v.Sant, v.Dijk, Schrier (Baronie), Rutjes (Sparta Rotterdam)


Feyenoord - AZ Alkmaar 1-0
41’ Wijnaldum 1-0

Scheidsrechter: Van Hulten
Stadion: De Kuip
Gele kaart: Moreno, Lens (AZ Alkmaar)

[Upd] Advocaat Laura wil nieuwe rechters

Peter de Lange, de advocaat van zeilmeisje Laura Dekker heeft vanmiddag de rechter gewraakt. Dit betekent dat De Lange een nieuwe rechter wil.

De Lange deed dit verzoek omdat hij denkt dat de rechter niet onbevooroordeeld is. Zo zijn de drie rechters die eerder dit jaar besloten dat Laura onder toezicht moest van Jeugdzorg, nu ook weer rechter. 

Overigens zat Laura Dekker volgens hem de laatste tijd in een neerwaartse spiraal. Haar schoolprestaties werden slechter en ze spijbelde. Volgens De Lange werden haar problemen "alleen maar negatief benaderd" en voelde ze zich daardoor nog slechter. "Het net sloot zich rond haar", aldus de raadsman. De Lange stelt dat vorige week door jeugdzorg is gedreigd dat ze Laura uit huis gingen plaatsen. Dat was voor de jonge zeilster reden te 'vluchten' naar Sint Maarten.

Update 22.45 uur:

Het wrakingsverzoek van de advocaat is door de wrakingskamer van de rechtbank afgewezen. De drie rechters mogen de zaak toch behandelen. Zij komen morgenvroeg om elf uur bijeen om de zaak voort te zetten.


Haar naam is Laura...  (foto: ANP)

Windsor: "US F1 is erbij in 2010"

Sportief directeur van Team US F1 Peter Windsor zegt dat zijn renstal in 2010 gewoon op de grid zal staan in Bahrein. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei eerder nog dat hij verwacht dat van de nieuwe teams Campos Meta en US F1 het niet zullen gaan halen.

"Ik ben verrast dat Bernie dat gezegd heeft," zei Windsor. "We zullen er zijn en we staan er goed voor. We hebben het chassis net af en wachten nu op Cosworth." Een rijder heeft het team nog niet. "We proberen de beste rijders te strikken die we kunnen vinden. We hebben geen haast. We hebben nog geen datum waarop de auto af zal zijn. Dat is lastig te voorspellen. Richting eind januari zal er een moment zijn dat we bekend zullen gaan maken wie de coureurs worden."

Bild: Schumi heeft getekend bij Mercedes

De Duitse website van Bild.de meldt dat Michael Schumacher voor één jaar getekend heeft bij Mercedes Grand Prix.

Het bericht vermeldt ook dat Mercedes hem zeven miljoen euro betaalt en dat de eerste race van de zevenvoudig wereldkampioen op 14 maart 2010 in Bahrein zal zijn. De komst naar Mercedes Grand Prix brengt Schumi weer terug bij Ross Brawn, waarmee hij bij Ferrari én Benetton zo succesvol was. Brawn, nu teambaas van Mercedes Grand Prix, was grotendeels verantwoordelijk voor al de zeven kampioenschappen die de Duitser haalde.

Bild.de heeft Schumacher ook voor de gelegenheid vast aangekleed met een zilverkleurige raceoverall met de Mercedes-ster op de borst. Het betreft hier een aangepaste foto, overigens.

De zeven miljoen euro was al eerder genoemd als bod van Mercedes Grand Prix. En het enige wat nu nog in de weg staat, zijn de gevolgen van de nekblessure die Schumacher opliep in februari bij een motorongeluk. Hoe het met die nek staat, is nog altijd onduidelijk.

Wel zal de 40-jarige Duitser mogelijk eerst in een GP2-wagen zijn rondjes rijden om vooral te kijken of zijn nek de inspanning aan zal kunnen.

De geruchten gaan dat Mercedes Grand Prix toestemming vraagt aan de FIA om Der Michael in januari al een test in een Formule 1-wagen te laten doen. Dat zal dan volgens Bild met startnummer 4 zijn.

Eerder dit jaar probeerde Schumacher nog een rentree te maken bij Ferrari, om de geblesseerde Felipe Massa te vervangen. Maar toen was het zijn nek die toch te veel problemen gaf. De voormalig wereldkampioen heeft echter veel getraind en er zou zo wat verbetering zijn.

Het is nog niet bekend of dit grote nieuws of Schumacher naast Nico Rosberg in de zilveren pijlen zal rijden, nog dit jaar bevestigd zal worden.

Buit van 1,35 euro

Een veertienjarige jongen is eergisteravond op weg naar zijn huis in Hoorn overvallen door twee jongens van zestien of zeventien jaar oud. De overvallers bedreigden de jongen met een vuurwapen en eisten geld. Het slachtoffer gaf de jongens het luttele bedrag van €1,35 aangezien hij niet meer op zak had.

Toen de overvallers naast het geldbedrag ook nog de telefoon van de jongen afpakten zag het jochie dat het vuurwapen waarmee hij bedreigd werd nep was. Hij pakte zijn telefoon weer terug en ging er vandoor.

De daders zijn een blanke jongen en een jongen met donkere huidskleur. Beiden droegen een capuchon over hun hoofd.

Vrouwen parkeren slechter dan mannen

Het clichébeeld dat het parkeren van een auto vrouwen slechter afgaat dan mannen klopt. Dat blijkt althans uit een onderzoek van de Ruhr Universiteit in de Duitse Stad Bochum.

Mannen nemen meer risico's, maar slagen er zo wel in de auto twintig seconden sneller te parkeren dan de dames en weten de wagen ook beter neer te zetten. "Vrouwen zijn voorzichtiger en dus trager in de auto, maar normaal gesproken zou dit juist tot een beter resultaat moeten leiden. Dat is bij parkeren niet het geval", aldus onderzoekster Claudia Wolf.

Overigens heeft Wolf wel een uitleg voor het slechtere talent van parkeren van vrouwen. "Ook de boezem kan vrouwen bij het parkeren bemoeilijken", zo stelt de onderzoekster.

Met dank aan crv voor de submit. 

Strafvermindering voor dopingzondaar Dueñas

Moisés Dueñas mag zijn rentree maken in het peloton. Op verzoek van de Spaanse wielerbond is de schorsing van de Spanjaard door de internationale wielerunie UCI ingekort van twee naar een jaar.

Dueñas, die vorig jaar tijdens de Tour de France werd betrapt op het gebruik van doping, krijgt de strafvermindering omdat hij afgelopen jaar meewerkte aan een onderzoek van de Spaanse justitie.

Op Twitter noemde oud-ploeggenoot Daryl Impey het 'belachelijk' dat Dueñas na een jaar schorsing al mag terugkeren in het peloton.

Oververhit door ontdooien

Een Oostenrijker dacht slim te zijn door de bevroren radiateur van zijn auto te ontdooien met een straalkachel. Een enorme explosie volgde. De auto vloog in brand. Ook de garage brandde af. Het huis raakte zwaarbeschadigd.

De 71-jarige man uit Klagenfurt had de straalkachel voor zijn auto in de garage geplaatst. Daarna ging hij eten. Door de hitte ontploften benzinedampen. Veertig brandweerlieden moesten de brand blussen.

Roemenië eert slachtoffers revolutie

Met kransleggingen, militaire ceremonies en kerkdiensten zijn vandaag in Roemenië de slachtoffers herdacht van de anticommunistische revolutie van twintig jaar geleden. Tijdens de opstand van 21 en 22 december 1989 tegen dictator Nicolae Ceausescu werden in de hoofdstad Boekarest ongeveer vijftig betogers doodgeschoten door militairen en de geheime politie Securitate.

In de West-Roemeense stad Timisoara, de bakermat van de revolutie, werden zo'n honderd mensen gedood. In totaal kwamen tijdens de revolutie 1104 Roemenen om het leven.

Wetzel moet veld ruimen

André Wetzel kan op zoek naar een nieuwe baan. ADO Den Haag heeft zijn technisch directeur namelijk per direct ontslagen. De eredivisionist vindt dat Wetzel ADO in diskrediet heeft gebracht.

Wetzel uitte, in de Volkskrant, kritiek over de snelle terugkeer van Ricky van den Bergh na een schorsing. De middenvelder werd door Wetzel en trainer Raymond Atteveld uit de selectie gezet na drie rode kaarten. Wetzel voelde zich gepasseerd nadat de raad van commissarissen besloot om de schorsing van Van den Bergh ongedaan te maken.

'Pauper' prins William sliep onder brug

De Britse prins William heeft vorige week met zijn privésecretaris een nacht onder een brug geslapen in Londen. Hij was niet uit zijn paleis gezet, maar uitgedaagd door daklozeninstelling Centrepoint. De prins nam de uitdaging aan en hoopt zo de aandacht te vestigen op het lot van daklozen.

In Britse media werden vandaag foto's gepubliceerd van de 27-jarige prins in spijkerbroek naast zijn slaapzak op een stuk karton. Met temperaturen die daalden tot min vier, bracht de prins met zijn privésecretaris en het hoofd van de instelling een nachtje tussen lotgenoten door, naast een paar vuilnisbakken.

Het trio deed nauwelijks een oog dicht vanwege de kou en de angst door een pooier of drugsdealer lastiggevallen te worden. Een van de hachelijkste momenten was toen ze bijna werden overreden door een bezemwagen.

De bestuurder zag het stel pas op het laatste moment liggen, aldus het hoofd van Centrepoint in de media. Prins William is de beschermheer van de stichting, net als zijn moeder prinses Diana ooit was.

  (foto: ANP)

Adelaar niet tevreden met Spartaanse instelling

Sparta Rotterdam, dat in de winterstop geen versterkingen haalt, ging voortvarend van start in de Eredivisie, maar is inmiddels weer laagvlieger. De trainer van Sparta, Frans Adelaar, verwacht een andere instelling van zijn manschappen.

Van de laatste zes duels werden er vijf verloren en één gelijkgespeeld. "De cijfers zeggen alles", vindt Adelaar, die de schuld niet alleen bij de spelers neerlegt. "We laten ons de laatste tijd veel te makkelijk slachten."

"Bij VVV-Venlo (5-0 nederlaag, red.) en RKC Waalwijk (4-1 verlies, red.) moet je kunnen winnen, maar ik zie spelers hun eigen partijtjes spelen", vervolgt de trainer in Voetbal International.

Een andere instelling is een vereiste. "Als je tien wedstrijden voetbalt kun je misschien twee keer lekker spelen. De andere acht duels moet je vechten, vervelend zijn, mentaliteit tonen. Ik mis die eigenschap de laatste tijd bij mijn ploeg."

Chauffeur raakt streekbus kwijt

Veolia is wanhopig op zoek naar één van haar streekbussen. Een chauffeur van de vervoersmaatschappij had het voertuig vandaag even vlakbij het centraal busstation van Nijmegen geparkeerd om een sanitaire stop te maken. Toen hij terugkeerde naar de plek waar hij zijn bus had neergezet, bleek deze verdwenen te zijn.

Het signalement van de bus: lengte bedraagt ongeveer twaalf meter, het voertuig is overwegend wit van kleur, aan de voorkant voorzien van een koersdisplay en binnen van een heleboel zitbanken. Speciaal kenmerk: een levensgrote afbeelding van een Veolia-trein op beide zijkanten. Volgens een woordvoerder van Veolia zijn er niet veel van.

Arnon Grunberg zoekt vakantiegezin

Schrijver Arnon Grunberg is op zoek naar een gezin waarmee hij komende zomer op vakantie mag. Over zijn ervaringen tijdens deze vakantie gaat hij een serie columns maken, zei een woordvoerster van de schrijver vandaag.

Het idee is ontstaan toen Grunberg dit jaar tien dagen logeerde bij meerdere gezinnen in de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn. Zijn belevenissen verschenen in NRC Handelsblad. Volgens de schrijver is het gezinsleven het best te bestuderen op vakantie: "Een gezin op vakantie is een gezin in oorlogsgebied of beter gezegd een oorlogssituatie."

Een aantal families heeft zich volgens de woordvoerster al aangemeld. "Deze komen voornamelijk uit de Randstad. We willen dat ook gezinnen uit andere delen van het land zich aanmelden." Grunberg heeft geen voorkeur voor een tent, hotel of caravan en vergoedt zijn eigen onkosten. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar metgrunbergopvakantie@gmail.com.

Mancini: "Volgend seizoen de titel met City"

De doelstellingen van Roberto Mancini bij Manchester City zijn duidelijk: The Citizens moeten dit seizoen in de top-vier eindigen en volgend seizoen meedoen om de titel.

Mancini werd gisteren gepresenteerd in Manchester als de nieuwe trainer. "Op dit moment is mijn doelstelling om in de top-vier te komen, volgend seizoen wil ik de Premier League winnen", zegt de keuzeheer tegen de BBC. "Ik hoop hier vele jaren te blijven en vele trofeeën te winnen. City heeft prachtige fans, ik hoop dat we hen kunnen verblijden."

Direct speelde de trainer in op de situatie rondom Robinho. De Braziliaan wordt gelinkt aan FC Barcelona. "Robinho is een geweldige speler, maar voor een grote speler zoals hij is het belangrijk om geschiedenis te schrijven bij een club. Dat deed ik in mijn vijftien jaar bij Sampdoria ook. Robinho kan dat hier doen."

Over mogelijke versterkingen bleef Mancini op de vlakte. "In Italië is het niet alleen de manager die besluit welke spelers worden gekocht, maar ook het bestuur. Samen met Garry Cook (algemeen directeur, red.) en Brian Kidd (assistent-manager, red.) zal ik bekijken wie we nodig hebben."

KNVB reageert geschokt op resultaten VI

De zogenaamde bel-Chinezen zijn reeds bekend bij heel voetbalminnend Nederland. Voetbal International heeft wederom informatie boven water weten te krijgen, iets waar de KNVB erg van is geschrokken.

Zo wist het medium dat er voor dertigduizend euro een exacte uitslag van de Jupiler League kon worden aangevraagd. Verder zouden onder meer de wedstrijden tussen FC Oss - sc Cambuur Leeuwarden (4-5) en FC Den Bosch - VVV-Venlo (0-5) verdacht zijn.

Ook FC Eindhoven - Fortuna Sittard (2-4), FC Eindhoven - FC Den Bosch (1-7) en BV Veendam - FC Den Bosch (2-4) zijn verdacht. Van deze wedstrijden, die een vreemde score kenden, is de uitslag juist geraden.

Van al deze feiten is de KNVB erg geschrokken. Directeur Bert van Oostveen: "Dit is helemaal geen goed nieuws. Hier schrik ik eerlijk gezegd wel van."

"We hebben er de afgelopen week in Zeist uitgebreid en vaak over gesproken en je hoopt toch ergens dat het allemaal anders is dan het lijkt. Het bevestigt alleen nog maar eens het onderbuikgevoel dat ik hierover heb", aldus de directeur, die de wedstrijden doorgeeft aan de UEFA.

Alonso: "Ik ben beter dan ooit"

Fernando Alonso verwacht komend seizoen weer voor de wereldtitel te kunnen gaan. De tweevoudig wereldkampioen zegt namelijk beter dan ooit te zijn.

Hij verwacht dan ook dat Ferrari een auto bouwt waarmee hij voor de titel kan gaan, in tegenstelling tot de Renault waarin hij de afgelopen twee jaar reed. Ik kijk enorm uit naar de seizoensstart," zei Alonso op een evenement van kredietbank Cajastur. "Ik kom bij het beste team terecht op het moment dat ik op het beste punt in mijn carrière zit. Volgens mij ben ik nu beter dan ooit: als coureur en als persoon."

De Spanjaard heeft dan het volste vertrouwen in Ferrari. "Hopelijk kan ik met mijn komst bij Ferrari titels winnen en die delen met Spanje," aldus Alonso.

WK-deelname Bent twijfelachtig door spinnenangst

Het is onzeker of de Engelse international Darren Bent kan deelnemen aan het WK. De spits van Sunderland kampt namelijk met arachnofobie, oftewel spinnenangst.

In Zuid-Afrika leven namelijk vele verschillende soorten spinnen, waaronder de dodelijke vogelspinnen. "Ik kan absoluut niet tegen spinnen", zegt Bent in de Britse media. "Ik vind ze verschrikkelijk angstaanjagend. Ik heb geen hekel aan dieren ofzo, als kind had ik een slang als huisdier. Maar begin niet over spinnen, die zijn doodeng."

Bent scoorde dit seizoen in de Premier League al tien keer en had in het oefenduel met Brazilië een basisplaats. De kans dat hij door bondscoach Fabio Capello zal worden geselecteerd is dan ook aanzienlijk.

Bent zou hypnotherapie overwegen om van zijn angst af te komen.

Teams schrappen gezamenlijke autopresentatie

Het plan om de Formule 1-bolides eind januari gezamenlijk te presenteren is van de baan. Alle teams zouden hun auto voor 2010 in Valencia op één locatie presenteren, maar door onenigheid loopt dit nu spaak.

De gezamenlijke presentatie was bedoeld om kosten te besparen. Elk team zou iets meer dan 150.000 euro moeten bijdragen om de dag mogelijk te kunnen maken. De kleine teams waren bezorgd dat ze op 30 januari niet genoeg media-aandacht zouden krijgen, waardoor een gezamenlijke presentatie nu van de baan is.

Het Duitse Auto Motor und Sport weet echter te melden dat de presentatie niet stukgelopen is op de kosten of de geringere media-aandacht voor de kleinere teams. Het blad meldt dat de nieuwe teams Campos Meta, Virgin Racing, US F1 en Lotus niet op tijd klaar zijn om hun bolides op 30 januari te kunnen presenteren. Hierdoor zullen de renstallen hun auto's voor volgend jaar weer individueel, maar wel tegen lage kosten gaan presenteren.

Geen schansspringsters bij Winterspelen

Schansspringen voor vrouwen zal definitief niet te zien zijn bij de Olympische Spelen komend jaar in Vancouver. Het hooggerechtshof in Canada heeft geweigerd een beroep van een groep schansspringsters te behandelen.

Hiermee is de laatste kans voor de vrouwen verkeken. Eerder hadden ze al bij een lagere rechter bakzeil gehaald. De schansspringsters zijn van mening dat de Spelen de Canadese wet schendt door alleen schansspringen voor mannen op de agenda te zetten. De lagere rechter zei toen al dat het aan het IOC is om de bepalen welke sporten er op de Olympische Spelen te zien zijn.

Ajax niet naar Zuid-Afrika door inhaalduel

Het duel tussen NAC Breda en Ajax zal alsnog op zondag 17 januari plaatsvinden. De Amsterdammers zullen hierdoor niet naar Zuid-Afrika reizen voor een trainingskamp. De Amsterdammers gaan nu op zoek naar een andere locatie.

De wedstrijd stond in eerste instantie gepland voor afgelopen zondag maar door de weersomstandigheden kon deze niet doorgaan. De autoriteiten in Breda wilden de wedstrijd alleen op 17 januari inplannen en niet op 20 januari zoals Ajax graag zag gebeuren.

3FM Serious Request door magische grens

De tussenstand van 3FM Serious Request is na vier dagen door de magische grens van één miljoen euro gegaan. Vanmiddag maakten de dj's Gerard, Giel en Annemieke bekend dat er al 1.058.594 euro is opgehaald voor het Rode Kruis.

Dit is ruim twee ton meer dan vorig jaar na dag 4, hoewel de actie dit jaar een etmaal eerder begonnen is. De dj's zijn nu over de helft; over twee dagen is de actie weer voorbij.

Afgelopen nacht bleef Roel van Velzen 'slapen' in het Glazen Huis, hoewel hij weinig geslapen heeft. Roel zorgde met zijn keyboard en gitaar voor een gezellige sfeer in het Glazen Huis en op de Grote Markt in Groningen. Ook stelde hij zijn keyboard beschikbaar voor de veiling.

De tegen-de-wind-in-goochelaar Hans Klok zou aankomende nacht bij de dj's overnachten, maar hij is ziek. Daardoor is het programma omgegooid en blijft Angela Groothuizen vanavond slapen. En ook al is het buiten koud, vanavond om 22.15 uur gaan acht meiden, slechts gehuld in bikini en schort, het Glazen Huis wassen.

De slaapgast voor morgen is Waylon. 3FM Serious Request is nog steeds te volgen via 101TV, 3FM en het internet. Op het forum wordt er ook druk gepraat over de actie in dit topic.

 

Pakistaanse rechtbank laat neuzen en oren afhakken

Twee Pakistaanse mannen hebben niet alleen levenslang gekregen, maar raken ook nog eens op een allesbehalve subtiele manier hun neuzen en oren kwijt. Ook moeten ze een boete betalen van omgerekend ongeveer 5.800 euro. Dat vonnis heeft een rechtbank in Lahore de twee vandaag opgelegd wegens ontvoering en verminking van een vrouw.

De mannen begingen hun daad toen hun slachtoffer het waagde om nee te zeggen op de vraag van één van de mannen om met hem te trouwen. De vrouw werd ontvoerd door het duo, dat haar oren en neus afhakte. Volgens het islamitische recht moeten de twee nu hetzelfde ondergaan, zo oordeelde de rechtbank.

Overigens valt het te bezien of de mannen daadwerkelijk van hun neus en oren zullen worden "bevrijd". In Pakistan worden in hoger beroep regelmatig korte metten gemaakt met dergelijke lijfstraffen.

Met dank aan Ghaazi voor de submit.

Zoutbedrijf werkt door tijdens kerstdagen

Door het winterweer is de vraag naar zout zo groot dat producent AkzoNobel Salt Specialties in Hengelo tijdens de kerstdagen doorwerkt. Normaal viert het bedrijf dan vakantie, aldus een woordvoerder vandaag.

Alle sneeuw en gladheid heeft een run op zout veroorzaakt, aldus de onderneming die het bekende Jozo-keukenzout en ook zakken strooizout aan de groothandel levert. Sinds eind vorige week rijden alleen al bij dit bedrijf elke dag meer dan honderd vrachtwagens met in totaal drie miljoen kilo zout de poort uit.

Dit jaar is met afstand het drukste jaar voor het bedrijf van het afgelopen decennium. Dat komt mede doordat het in januari ook enkele dagen glad was.

'80 procent treinen rijdt morgen'

ProRail laat morgen 80 procent van de treinen weer rijden. Een woordvoerster van de spoorwegbeheerder heeft dat vandaag gezegd. "Dat betekent dat er ook weer intercity's rijden." Welke treinen er morgen wel en niet rijden en op welke trajecten, kon ze nog niet zeggen. De afgelopen dagen reed de NS met veel minder treinen.

ProRail: Morgen rijdt 80 procent van de treinen weer.  (foto: ANP)

FOK!users stelen lollies kunstwerk Ruud de Wild

De onthulling van een door Ruud de Wild ontworpen 'lollie-kunstwerk' ging vanmiddag bijna niet door. Het kunstwerk van bijna 400 vierkante meter, bestaande uit meer dan 100.000 lollies, werd vannacht door vandalen voor een klein deel vernield.

Ruud ontwierp ’s werelds grootste eetbare kunstwerk in opdracht van Chupa Chups. Hij liet zich in zijn ontwerp inspireren door het kerstthema. “Denk ik aan kerst, dan denk ik aan mijn dochter. Ze geniet zo van de gezelligheid rond kerst. Ze denkt ook dat met kerst overal vrede heerst. Vandaar haar afbeelding, het peaceteken en uiteraard de lolly,” aldus De Wild.

Er was door 15 mensen drie dagen lang aan gewerkt. De hevige vorst en sneeuwval in Rotterdam de afgelopen dagen bemoeilijkten de vorderingen van het bouwteam. Toen het kunstwerk gisteravond af was, werd het afgedekt met een groot kleed om het sneeuwvrij te houden voor de onthulling die vanmiddag plaatsvond. Om het kunstwerk te 'beschermen' werd er beveiliging ingehuurd. 

Deze beveiliging kon echter niet voorkomen dat enkele vandalen vannacht aan de haal gingen met een deel van de lollies. Deze lollie-dieven blijken ook actief te zijn op het FOK!forum waar zij een topic openden. Naar eigen zeggen konden ze de duizenden lollies niet zomaar laten liggen. Ze stopten ongeveer 2000 lollies in hun rugtassen en probeerden met de zoete buit het hazenpad te kiezen.

Tijdens hun vluchtpoging werden ze echter door de bewaker in de kraag gevat. Volgens de dieven lag de beveiliger tijdens de daad te slapen. Een oplettende voorbijganger zou de beveiliger wakker hebben gemaakt waarna deze toch nog in actie kwam. Drie lollie-dieven zijn door hem aangehouden en overgedragen aan de politie. Eén van de dieven wist met een grote tas vol met lollies te ontkomen.

Volgens de politie hadden de drie 880 lollies bij zich. Het drietal mocht de nacht in de cel doorbrengen. Nadat de vierde zoetekauw zich vanmorgen op het politiebureau had gemeld, met een deel van de overige lollies, mocht het viertal met een boete voor baldadigheid op de openbare weg naar huis. Waarna zij de overgebleven en verstopte lollies opgehaald hebben. 




  
 
  
 
  
 
  
De uiteindelijke buit 

Atouba pas in februari terug bij Ajax

Timothée Atouba keert pas in februari terug in de Ajax-selectie. Dat denkt trainer Martin Jol.

De Kameroener werd afgelopen zomer transfervrij overgenomen van Hamburger SV, maar kon tijdens zijn eerste wedstrijden niet imponeren. Tijdens een wedstrijd met Jong Ajax raakte hij vorige maand geblesseerd aan zijn knie.

"Het is niet de binnenmeniscus, maar de buitenmeniscus. Dat duurt altijd langer. De Afrika Cup gaat hij sowieso niet meer redden. Ik verwacht hem in februari pas weer terug", aldus Jol tegen de Supportersvereniging Ajax.

Ajax speelt woensdagavond zijn laatste wedstrijd van 2009. In het stadion van FC Zwolle treden de Amsterdammers aan tegen WHC. Bij winst plaatst de ploeg van Jol zich voor de vierde ronde van de KNVB Beker.

'Buitenlander bestelde Auschwitzbord'

De diefstal van het ijzeren bord 'Arbeit macht frei' uit voormalig concentratiekamp Auschwitz is volgens de Poolse justitie zeer waarschijnlijk in opdracht van een buitenlander gepleegd die in Europa, maar niet in Polen woont. Poolse media speculeerden over een Zweed.

De politie arresteerde eergisteren vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar in het noorden van het land. Vandaag bezichtigde de openbaar aanklager in het bijzijn van drie verdachten de plaats delict. Zij hebben de diefstal toegegeven. De twee andere verdachten hebben ontkend iets met de diefstal te maken te hebben.

De vijf zouden eerder in aanraking met justitie zijn gekomen voor diefstal en geweldpleging, maar hebben geen extreemrechts verleden. Ze zouden het bord hebben gestolen om er geld mee te verdienen.

'Arbeit macht frei' staat voor velen symbool voor de wandaden van nazi-Duitsland. De spreuk bij de ingang moest gedeporteerde joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was. Meer dan een miljoen mensen werden er vermoord.

'Buitenlander bestelde Auschwitzbord'  (foto: ANP)

Hecking nieuwe trainer FC Nürnberg

Dieter Hecking is de nieuwe trainer van FC Nürnberg. Hij volgt de gisteren ontslagen Michael Önning op. In augustus van dit jaar vertrok de 45-jarige coach bij Hannover 96 en zat sindsdien zonder club.

Nürnberg staat voorlaatste in de Bundesliga, en Hecking moet de club behoeden voor degradatie. Als dat lukt zal zijn contract, dat nu tot het eind van het seizoen loopt, worden verlengd met twee jaar.

'Op de sneeuwbarricaden'

Sneeuwruimers zijn in het zuiden van Servië belaagd door boze kinderen en jongeren. Het persbureau Beta berichtte dat kinderen in Kursumlija barricaden van sleeën en van sneeuw hadden opgeworpen om te voorkomen dat de straten sneeuwvrij werden gemaakt. Toen ruimers bleven aandringen, kwamen er ook boze ouders op de barricaden en werden de gemeentearbeiders met vuurwerk bekogeld.

De plaatselijke politie zag zich toen genoodzaakt een einde te maken aan de opstand. De gemeente heeft vervolgens straten aangewezen waar geen sneeuw wordt geruimd en de sleeën het straatbeeld blijven bepalen.

DSB-spaarders krijgen voor kerst geld terug

De Nederlandsche Bank (DNB) compenseert nog voor de kerstdagen 165.000 gedupeerde spaarders van de omgevallen DSB Bank. Dat zei een woordvoerder van DNB vandaag.

DNB keert in totaal 2,5 miljard euro uit aan de spaarders van de failliete bank die zich tot nu toe via een speciale website bij de centrale bank hebben gemeld. Mensen die een andere, meer omslachtige methode hebben gekozen om hun schade op te geven, moeten soms wat langer op hun geld wachten, aldus de woordvoerder.

DNB schat het totale bedrag waarop spaarders onder het depositogarantiestelsel recht hebben, op ongeveer 3,3 miljard euro. Rekeninghouders kunnen door de garantieregeling tot 100.000 euro van hun tegoeden terugkrijgen. DSB-spaarders kunnen zich nog tot 22 maart bij DNB melden voor een schadevergoeding.

Astarloa stopt er mogelijk mee

Er bestaat een mogelijkheid dat Igor Astarloa een punt achter zijn carrière als wielrenner zal zetten. Dit heeft Biciciclismo vandaag bekend gemaakt.

Astarloa heeft namelijk nog geen nieuwe werkgever gevonden. De reden hiervan lijkt men te moeten zoeken in de schommelende bloedwaarden van de 33-jarige Spanjaard. Geen enkele ploeg zou de Spanjaard daarom een contract willen geven.

"Het lukt me maar niet om een nieuw team te vinden. Ik kan nu al zeggen dat ik 90% ben dat ik de fiets aan de haak hang," liet Astarloa in een korte reactie weten.

In 2003 won de Spanjaard nog de Waalse Pijl en het WK. Deze goede lijn kon Astarloa echter niet meer doortrekken. Afgelopen jaar werd hij bij Team Milram ontslagen, vanwege de eerdergenoemde verdachte bloedwaarden. Dit seizoen had de Spanjaard ook geen succes. Toen stond hij namelijk onder contract bij het inmiddels opgeheven Amica Chips.

sc Heerenveen - PSV onzeker

Er is een grote kans dat de bekerwedstrijd tussen sc Heerenveen en PSV, die morgenavond wordt gespeeld, niet door gaat. Een dikke laag sneeuw bedekt namelijk de gehele zuidelijke tribune van het Abe Lenstra-stadion.

Medewerkers van sc Heerenveen hebben al verscheidene pogingen ondernomen om het witte goedje, dat op de rand ligt, weg te halen. Dit heeft echter nog niet het gewenste resultaat gehad. Daarnaast vormt ook de dooi een gevaar. Er bestaat namelijk een kans dat de smeltende sneeuw op het veld komt, waardoor dit gevaarlijk zou kunnen worden voor de spelers.

Yme Kuiper, directeur van sc Heerenveen, was in elk geval duidelijk: "Het moet veilig zijn. Anders gaat het niet door."

Jackson ongekend populair in Top 2000

Michael Jackson is na zijn dood populairder dan ooit bij de samenstellers van de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2. De 'King of Pop' staat dit jaar in totaal 27 keer in de lijst, tegenover zes noteringen in 2007 en negen in de jubileumlijst van vorig jaar.

Dat blijkt uit de vandaag bekend gemaakte lijst van 2009. De hoogste Jackson-notering is voor het liedje Billie Jean op nummer 27. De Jackson 5 stonden in 2007 en 2008 niet op de lijst; dit jaar staan ze er twee keer in. Het betreft de elfde editie van de Top 2000.

Gedeelte van dak schaatsbaan Uithof ingestort

Vanmiddag is een deel van het dak van de schaatsbaan de Uithof aan de Jaap Edenweg in Den Haag ingestort. De vermoedelijke oorzaak zou het gewicht van de sneeuwmassa zijn. Op dit moment verklaart men dat er geen gewonden bij dit incident zijn gevallen. 

De Haagse brandweer is met groot materieel uitgerukt. Men heeft uit voorzorg de ijsbaan ontruimd.

Op dit moment wordt door de brandweer bekeken of het overgebleven gedeelte van de overkapping van de ijsbaan nog stabiel genoeg is.

klik hier voor een foto.

Liédson zeker maand uitgeschakeld

Sporting Club de Portugal kan de komende weken geen beroep doen op Liédson. De veelvuldig scorende aanvaller is afgelopen maandag geopereerd aan de meniscus van zijn linkerknie.

Sporting meldt dat de operatie van de aanvaller goed is verlopen. Dinsdag zal Liédson ontslagen worden uit het ziekenhuis. De Portugese club verwacht pas medio februari weer een beroep op hem te kunnen doen.

Door het ontbreken van Liédson zal Sporting naar verwachting de komende acht wedstrijden een vervanger voor de spits opstellen. Momenteel ligt de competitie in Portugal stil. Op 2 januari zal Sporting voor het eerst weer in actie komen.

N'Kufo mist bekerwedstrijd

FC Twente kan morgen, tijdens het bekerduel tegen Helmond Sport, niet over Blaise N'Kufo beschikken. De aanvaller van de Tukkers heeft last van een blessure aan zijn lies en komt niet in actie.

Volgens Steve McClaren, trainer van FC Twente, hoeft de absentie van N'Kufo geen probleem te zijn. "Dit geeft ons de mogelijkheid spelers te laten spelen die graag willen spelen, maar ook verdienen. We spelen morgen met een sterk team, maar hoe sterk we echt zijn hangt af van de mentaliteit."

McClaren streeft in elk geval naar een mooie afsluiting van het kalenderjaar. "De bekerwedstrijd tegen Helmond Sport is voor ons een belangrijk duel om te winnen. Dit duel biedt de kans om ons te plaatsen voor de kwartfinale van het bekertoernooi. Wanneer je als ploeg iets wil winnen, dan moet je deze wedstrijden spelen en is je houding belangrijk. Helmond Sport heeft namelijk een team dat goed voetbal kan spelen."

[NHL] Avalanche te sterk voor Wild

De Colorado Avalanche hebben een uitwedstrijd tegen de Minnesota Wild in een 4-3 overwinning om weten te zetten. De 4-1 voorsprong na de eerste twee perioden was voldoende om de Wild in de derde periode van de overwinning af te houden.

De Avalanche kwamen in de eerste periode op voorsprong via rookie Matt Duchene. De nummer 3 uit de laatste entry draft scoorde tien seconden voor het einde van de periode een klutsgoal. In de tweede periode bouwden de Avalanche hun voorsprong uit via Chris Stewart en Milan Hejduk. Eerstgenoemde scoorde met een hard afstandsschot, Hejduk wist in een twee-tegen-een uitbraaksituatie te scoren.

Cal Clutterbuck bracht de Wild en het publiek weer terug in de wedstrijd door in dezelfde periode shorthanded de 3-1 te scoren, maar vier minuten later was de wedstrijd beslist door wederom een shorthanded goal van Matt Hendricks. Twee spelers van de Wild verlieten het ijs voor een linechange, ervan uitgaande dat goalie Niklas Backstrom de puck makkelijk zou kunnen verwerken achter het net. De puck stuiterde echter raar van de boardings af waarna Hendricks uit een een-tweetje met Cody McLeod kon scoren.

In de derde periode kwamen de Wild nog wel terug tot 4-3 via goals van Owen Nolan en Martin Havlat, maar aan het einde van de wedstrijd wist goalie Craig Anderson een aantal knappe reddingen te maken waardoor de Avalanche er met de punten vandoor gingen.

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Minnesota WildColorado Avalanche3-4
Toronto Maple LeafsBuffalo Sabres2-3 (OT)
New York IslandersTampa Bay Lightning2-4
Philadelphia FlyersFlorida Panthers1-4
Carolina HurricanesNew York Rangers1-3
Atlanta ThrashersMontreal Canadiens3-4 (OT)
Ottawa SenatorsBoston Bruins0-2
Pittsburgh PenguinsNew Jersey Devils0-4
Dallas StarsSan Jose Sharks2-4
Edmonton OilersSt. Louis Blues2-7
Phoenix CoyotesColumbus Blue Jackets5-2

IJsselmeervogels ontslaat Wesseling

Nadat eerder al bekend werd dat zaterdaghoofdklasser IJsselmeervogels en trainer Roy Wesseling na dit seizoen uit elkaar zouden gaan, is de trainer nu al ontslagen. Deze beslissing werd genomen na een roerige week.

Wesseling botste met enkele bepalende spelers, die hij passeerde voor de wedstrijd tegen Kozakken Boys. Dat duel eindigde in 2-2. De supporters waren hier niet blij mee. Het bestuur van de succesvolste amateurclub aller tijden is nu van mening dat er geen basis meer is voor een vruchtbare samenwerking.

Wesseling werkte eerder bij de profclubs Haarlem en SC Cambuur en was sinds de winterstop van het seizoen 2007/08 actief bij de Rooien. In 2009 werd hij kampioen met IJsselmeervogels. Tijdens zijn periode bij de club kwam hij veelvuldig met spelers in botsing, waardoor hij nooit echt populair werd bij de fanatieke aanhang.

NAC hoopt jonge aanvallers te verhuren

NAC Breda hoopt de jonge aanvallers Edinho Pattinama en Rogier Veenstra te verhuren. De twee komen in Breda niet aan spelen toe en de club hoopt dat ze zich elders kunnen ontwikkelen.

De twintigjarige Pattinama, die vorig seizoen nog vijf keer in actie kwam in de Eredivisie, kreeg dit seizoen nog geen speeltijd. De zoon van ex-prof Ton speelt net als Veenstra het liefst als vleugelspits. De 22-jarige Veenstra speelde dit seizoen ook nog geen minuut. Vorig seizoen werd hij tot de winterstop verhuurd aan Excelsior en daarna aan Haarlem. Hij speelde toen in totaal 32 duels in de Jupiler League, waarin hij drie keer scoorde.

ADO-speler De Geer test in Australië

Mike de Geer begint mogelijk een buitenlands avontuur. De middenvelder van ADO Den Haag gaat in januari namelijk testen bij een club in Australië. Bovendien is er interesse uit de Verenigde Staten voor hem.

De negentienjarige De Geer zal vanaf 2 januari drie weken gaan proberen een contract af te dwingen bij Brisbane Roar. Bij die Australische club speelt ook de Nederlandse spits Sergio van Dijk. Als deze stage geen succes heeft, zal de Hagenaar het in de Verenigde Staten gaan proberen. De Geer, die nog tot medio 2012 onder contract staat bij ADO, speelde tot nu toe vier wedstrijden in het eerste elftal.

Einde recessie VS in derde kwartaal bevestigd

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,2 procent gegroeid. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. Het cijfer bevestigt de eerdere voorlopige bevindingen dat de economie van de Verenigde Staten de recessie na ruim een jaar achter zich heeft gelaten.

De groei is wel iets kleiner dan verwacht. In de eerdere raming ging het ministerie uit van een toename van 2,8 procent. Dat was ook de verwachting van analisten.

Einde recessie VS in derde kwartaal bevestigd  (foto: ANP)

Mercedes GP en Henkel schikken zaak

Mercedes Grand Prix heeft haar conflict met Henkel bijgelegd. De Formule 1-renstal meende een geldige sponsordeal met het merk te hebben ter waarde van 90 miljoen euro, maar volgens Henkel is daar geen sprake van. Alle claims zijn nu ingetrokken.

Een werknemer van het wasmiddelenconcern sloot het contract af met Brawn GP, maar volgens Henkel was hij hiertoe niet bevoegd. Tegen hem is dan ook aangifte gedaan. Deze zaak zal ondanks het akkoord tussen Henkel en Mercedes GP gewoon doorgezet worden.

"Het dispuut tussen Brawn GP en Henkel met betrekking tot de sponsordeal is opgelost. Alle aanklachten worden ingetrokken. Hierdoor worden alle gerechtelijke procedures stilgelegd," luidde een verklaring waarin niet stond wat de partijen precies afgesproken hebben.

"Het nieuwe Formule 1-team Mercedes GP Petronas zal samen het haar collega's van het voormalige F1-team Brawn GP met Officier van Justitie samen blijven werken om deze zaak verder opgehelderd te krijgen."

Boulahrouz: "Geen 'nieuwe coach, nieuwe kansen'

Khalid Boulahrouz maakt moeilijke tijden door bij Vfb Stuttgart. Sinds de komst van de nieuwe coach, Christian Gross, zit de Nederlander niet meer bij de wedstrijdselectie.

"Het heeft mij verbaasd dat ik niet werd opgenomen in de selectie en ik vraag me ook af waarom dat zo is", tekent Bild op uit de mond van Boulahrouz. "Normaal gesproken zou je zeggen: nieuwe trainer, nieuwe kansen."

Onder de vorige coach, Markus Babbel, was Boulahrouz nog wel eens invaller. Gross kiest opvallend genoeg voor een bank zonder centrumverdedigers. Over een eventueel vertrek wil Boulahrouz nog niet reppen. "Ik heb nog steeds het gevoel dat ik me terug in het elftal kan knokken."

Meisjes wassen Glazen Huis in bikini

Buiten is het koud en iedereen is warm gekleed. Toch kun je vanavond in Groningen een aantal dames in bikini op straat aan het werk zien. Acht meiden gaan vanavond om 22.15 uur het Glazen Huis wassen, slechts gehuld in een bikini en schort en dat alles uiteraard voor het goede doel.

Acht dames, 'De Nachtvlinders', gaan vanavond het Glazen Huis wassen en hopen op zo veel mogelijk sponsors om de Serious Request-actie van 3FM te steunen. Daarnaast hopen ze ook dat er ter plekke nog geld wordt opgehaald voor de malariabestrijding. Waarom de dames hun actie zo schaars gekleed gaan uitvoeren, is niet bekend.

'Echte' Rain Man overleden

Kim Peek, de man die als inspiratie diende voor de film Rain Man uit 1988, is op 58-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan was een zogenoemde idiot savant, een verstandelijk gehandicapte die onwaarschijnlijke gaven had.

Peek werd geboren met een vergrote schedel, schade aan de kleine hersenen en een grotendeels ontbrekende hersenbalk, het deel van de hersenen dat de hersenhelften verbindt.

Zijn geheugen was fenomenaal; Peek onthield 98 procent van wat hij hoorde en zag. Bij gewone mensen ligt dit op slechts 45 procent. Peek was vooral een genie op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis, muziek en cijfers.

Toen scriptschrijver Barry Marrow in Peeks leven kwam in 1984, veranderde zijn leven drastisch. Marrow was zo onder de indruk van het talent van Peek, dat hij hem gebruikte voor de Oscar-winnende film Rain Man. Hierin speelde Dustin Hoffman de rol van Peek, en Tom Cruise zijn broer.

De film werd zo'n succes, dat Peek gevraagd werd overal ter wereld op te treden. Hij wordt volgende week begraven in zijn woonplaats Salt Lake City.

Documentaire over Kim Peek (Deel 1 van 5)

Agent trekt wapen bij sneeuwballengevecht

Een politieagent in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC mag voorlopig de straat niet meer op, nadat hij zijn woede bij een sneeuwballengevecht niet in bedwang kon houden.

Honderden mensen verzamelden zich op een plein nadat op Twitter werd opgeroepen een sneeuwballengevecht te houden. Toen de agent in zijn Hummer voorbijreed, werd hij bekogeld met sneeuwballen. De agent stapte uit en trok zijn pistool zonder zich te identificeren.

Politiechef Cathy Lanier keurt het gedrag van de agent af: ''Laat het duidelijk zijn dat ik de acties van de agent totaal ongepast vind. In geen enkel geval had hij de situatie op deze manier moeten oplossen.''

Assistent-politiechef Peter Newsham zegt dat de agent al meer dan 25 jaar ervaring heeft en een goede reputatie had. De agent heeft zijn wapen moeten inleveren en zijn politiepenning is voorlopig ingetrokken. Bureau Interne Zaken van de politie in Washington onderzoekt de zaak.

NK tijdrijden 2010 in Oudenbosch

In 2010 wordt het Nederlands kampioenschap tijdrijden verreden in Oudenbosch. Dat zal niet langer in augustus gebeuren maar op 23 juni, de datum die door de UCI is vastgesteld.

De nieuwe datum is op verzoek gekomen van onder andere Lars Boom. Boom kon, omdat hij deelnam aan de Ronde van Spanje, dit jaar niet zijn nationale titel tijdrijden verdedigen.

De Nederlandse wielrenunie heeft overigens de kampioenschappen voor eliterenners losgekoppeld van de NK voor beloften en junioren. Die vinden volgend jaar plaats in Veendam/Muntendam.

Dode door schietpartij in Groningen

Een 27-jarige man is gisteravond om het leven gekomen bij een schietpartij. Het incident vond plaats in een woning aan de Lierstraat in Groningen.

De politie meldt dat het slachtoffer ter plaatse is overleden. Hoewel de dader bekend is, heeft de politie deze nog niet kunnen aanhouden. Wel hebben agenten vier getuigen verhoord, die in de woning aanwezig waren.

Met dank aan tafelpoot voor de submit.

Millar mag naar Commonwealth Games

David Millar mag volgend jaar toch voor zijn geboorteland fietsen tijdens de Commonwealth Games. Aanvankelijk werd hij door de Schotse Commonwealthbond (CGS) voor het gebruik van epo levenslang geschorst. De organisatie komt hier nu echter op terug.

Volgens de voorzitter van het CGS, Jon Doig, heeft Millar zich de afgelopen jaren prima gedragen. Dat is ook de reden dat hij weer welkom is. "David is een actief campagnevoerder geworden tegen het gebruik van doping en heeft veel moeite gedaan om zich te herstellen".

Millar werd in 2004 betrapt op epo. Het UCI schorste hem vervolgens voor twee jaar. Het CGS besloot hem, net als de Britse olympische bond overigens, een levenslange schorsing op te leggen.

KNMI: nieuwe buien in aantocht

De komende uren trekt een nieuw buiengebied over een deel van Nederland. Volgens het KNMI komen de sneeuw en regen vanaf de Noordzee Noord-Holland en het noorden van Zuid-Holland binnen en trekken daarna naar het noordoosten. Rond de avondspits vallen er alleen nog buien in Friesland. In de rest van het land is het dan waarschijnlijk droog.

Vannacht wordt er nog sneeuw verwacht in het zuidoostelijk deel van Nederland, vooral in Zuid-Limburg.

KNMI: nieuwe buien in aantocht  (foto: ANP)

Domenech nog steeds onder druk

Het is nog steeds niet klinkklaar dat Raymond Domenech komende zomer eindverantwoordelijke is van de nationale ploeg van Frankrijk. Mogelijk krijgt hij assistentie van een andere trainer.

Onlangs diende bondslid Guy Chambily een motie van wantrouwen in richting Domenech, maar die overleefde de bondscoach. Jean-Pierre Louvel, voorzitter van de vereniging van Franse profclubs, lijkt nu echter de volgende boeman van Domenech te worden.

Louvel zet in op een extra coach tijdens het WK van komende zomer. "Het is zes maanden voor het WK geen goed idee om de bondscoach te ontslaan. We hebben daarom besloten dat er niemand hoeft te vertrekken, maar we kunnen ook niet stil blijven zitten en niks doen. We moeten alle opties afwegen, die de passie in de Franse ploeg terug kunnen brengen. Niets doen zou betekenen dat we weglopen voor onze verantwoordelijkheden", aldus Louvel.

Frankrijk plaatste zich met zeer veel moeite voor de WK-eindronde. Eén van de namen die wordt genoemd door de Franse media om naast de huidige bondscoach plaats te nemen is die van Gerard Houllier.

Udinese heeft nieuwe trainer

Ook de trainer van Udinese is al voor de kerst werkloos geworden. Pasquale Marino is na tegenvallende resultaten de laan uitgestuurd.

Udinese staat momenteel op een teleurstellende veertiende plaats in de Serie A. De Noord-Italianen, enkele seizoenen geleden nog deelnemer aan de Champions League, dreigen de aansluiting met de middenmoot te verliezen. Nadat ze hun laatste competitiewedstrijd verloren van hekkensluiter Siena was de maat vol.

Udinese heeft ook al een opvolger voor Marino aangesteld, Gianni De Biasi die eerder onder meer bij Modena, Brescia en Torino werkzaam was, zal dinsdagmiddag officieel worden gepresenteerd.

Marino, die tweeënhalf jaar in dienst was van Udinese, is niet de eerste keuzeheer die dit seizoen de kerst niet heeft gehaald in Italië. Udinese is de negende club die zijn trainer congé geeft.

Jeugd gebruikt sneeuw als wapen voor overvallen

Het is vindingrijk, toegegeven, maar erg vervelend als je ermee wordt geconfronteerd. Criminele jongeren in Gouda en Den Haag hebben namelijk een manier bedacht om sneeuw als wapen bij overvallen te gebruiken, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Fietsers in Gouda werden tot stoppen gedwongen door opgeworpen sneeuwblokkades. Vervolgens moesten zij hun waardevolle spullen aan de roofovervallers afgeven. Inmiddels zijn vijf knapen tussen de zeventien en negentien jaar door de politie aangehouden.

In Den Haag ging de jeugd nog een stapje verder met deze brutale vorm van het plegen van roofovervallen. Geen fietsers, maar automobilisten moesten het hier ontgelden. Ook hier werden slachtoffers tot stoppen gedwongen door sneeuwmassa's om vervolgens beroofd te worden van hun kostbare bezittingen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit!

S. Williams beste tennisster van 2009

Serena Williams is uitgeroepen tot beste tennisster van 2009. Daarnaast werd ze, samen met haar zus Venus, ook nog gekroond tot beste vrouwelijk dubbel van het jaar.

Het is voor Serena niet de eerste keer dat ze deze eer krijgt toebedeeld. In 2002 werd ze namelijk ook al uitgeroepen tot beste tennisster van het jaar. In het afgelopen seizoen was de Amerikaanse onder meer de beste op Wimbledon en de Australian Open.

Daarnaast voert Serena ook de wereldranglijst bij de vrouwen aan.

MAG publieke beta vanaf 4 januari

Voordat de PS3-exclusive MAG uitgebracht zal worden, komt er na een viertal closed betas nu ook een vijfde betatest, dit keer wereldwijd en voor iedereen toegankelijk. In deze beta zal het mogelijk zijn om de 64-player Sabotage en de 256-player Domination te spelen.

Gamers die de vorige betas hebben kunnen testen mogen vanaf vandaag de nieuwe beta al downloaden, maar de rest zal moeten wachten tot 4 januari, de datum waarop de nieuwe beta live gaat. De beta zal duren tot en met 10 januari.

De installatie van deze beta gaat als volgt:

- Log aan op de PSN store en download de MAG Beta file (298MB)
- Start dit bestand via de XMB, een patch zal automatisch gedownload worden (38MB)
- Nadat MAG herstart zal de fysieke game data gedownload worden (1,8-2,3GB, afhankelijk van de regio)



'Kezman naar West Ham United'

Het lijkt er op dat oud-PSV'er Mateja Kezman zijn voetballoopbaan voort gaat zetten bij West Ham United. De spits is overbodig bij Paris Saint Germain en dat wil hem graag uitlenen aan West Ham dat door de blessure van Carlton Cole op zoek is naar een spits.

Kezman speelde het afgelopen half jaar in Rusland voor Zenit Sint Petersburg, maar kwam daar niet in aanmerking voor een vaste aanstelling. In Engeland hoopt hij meer succes te hebben, nadat hij eerder al bij Chelsea niet uit de verf kwam. "Ik heb nog steeds het gevoel dat ik iets te bieden hebben. Mijn verblijf bij Chelsea was niet altijd positief, en ik geloof dat ik nog iets te bewijzen heb," zei de Serviër.

[Upd] Feyenoord - AZ gaat gewoon door

Feyenoord wil dat de bekerwedstrijd van vanavond tegen AZ in De Kuip wordt afgelast. De clubleiding zegt dat de weersomstandigheden tot gevaarlijke situaties zullen leiden. Inmiddels is de KNVB gevraagd om de wedstrijd te schrappen.

"Veiligheid gaat voor alles. De spelers en technische staf willen heel erg graag voetballen, want wij zitten goed in ons vel. Maar we moeten ook aan de mensen denken die naar het stadion willen komen," aldus trainer Mario Been in het AD.

Gisteren is met man en macht geprobeerd om de Kuip sneeuw- en ijsvrij te maken. Door de sneeuw en ijs op de stoeltjes en de trappen in het stadion lijkt het echter vragen om gevaarlijke situaties.

In een reactie zegt de KNVB dat de bekerwedstrijd in principe gewoon doorgang moet vinden. "De clubs hebben tijd gehad om zich goed voor te bereiden en maatregelen te treffen in en rond de stadions. Alleen als er zich extreme weersomstandigheden voordoen, bijvoorbeeld een heel zwaar pak sneeuw voor de wedstrijd, zullen we opnieuw met alle betrokken partijen overleg voeren."

Update @ 13:25

Het bekerduel Feyenoord – AZ gaat gewoon door. Dat heeft de KNVB besloten. Het veld is vanmiddag goedgekeurd.

Op de website van Feyenoord waarschuwt de club de bezoekers voor gevaarlijke situaties op de weg en rondom het stadion in verband met het winterweer.

Eindhoven Airport ontruimd na alarm

De passagiersterminal van Eindhoven Airport is vandaag ontruimd na de vondst van een verdachte koffer. Woordvoerders van de luchthaven en marechaussee hebben dat gemeld. Een paar honderd reizigers worden opgevangen in een andere terminal, hangar en een nabijgelegen bedrijf.

Een cirkel van zeker 200 meter rondom de terminal is afgezet.

De marechaussee schakelde een bomverkenner in, omdat ze de koffer niet vertrouwden. Om 11.40 uur werd besloten tot evacuatie van de terminal. Tien minuten later stond iedereen buiten. Een team van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) is onderweg. Brandweer en ambulance zijn gewaarschuwd.


Passagiersterminal Eindhoven Airport ontruimd  (archieffoto: ANP)

Gruwelen bij de Bloedbank

Ik word stevig vastgesnoerd aan het apparaat. Een bloeddrukband knelt mijn rechterarm af, de slangetjes aan het plasma-apparaat worden vastgemaakt. Een fel licht schijnt in mijn ogen. “Geboortedatum?” gromt de heks. Ze heeft een witte kuif in haar verder donkere haar. Ik vind haar eng. Ze doet me erg denken aan Cruella de Vil, die met die Dalmatiërs. Of minister Verburg, die met die geitjes.

Inafune wil iets compleet anders doen met Mega Man

Capcom is ondertussen al hevig bezig met het ontwikkelen van Mega Man 10, het tiende deel in de Mega Man franchise die in 2010 via WiiWare, PSN en XBLA te downloaden zal zijn. De game was een tijd geleden zelfs live gespeeld op de 22ste verjaardag van Mega Man. Keiji Inafune, de spirituele vader van Mega Man, had toen besloten wat vragen over Mega Man. Eén gamer vroeg zich af of de Mega Man X serie ooit een nieuw deel zou krijgen. Inafune zei dat hij de serie top vindt, maar dat hij voor een comeback van Mega Man X iets compleet anders wilt doen met Mega Man. Wij zijn in ieder geval hartstikke benieuwd!


“I love the series and I’d love to make a game like that, but you have no idea how busy I am. I’m glad the fans love the X series, but I think before I make a return to that series I want to do something completely different with Mega Man.”

Twente grijpt naast Tanaka

FC Twente is er niet in geslaagd om Marcus Tulio Tanaka aan te trekken. De Japanse centrale verdediger gaat in plaats van naar Nederland naar de Japanse club Nagoya Grampus.

Tanaka stond onder contract bij de Urawa Red Diamonds en wilde met het oog op het komende WK in Zuid-Afrika van club verwisselen. De 28-jarige international denkt dat als hij in Japan blijft hij meer kans heeft om geselecteerd te worden voor het toernooi.

Voorlopig geen Shenmue III

Gamespot heeft een interview met met Sega's Darren Macbeth gehouden waarin de vragen van de users werden gesteld. Eén van de users vroeg zich af of Shenmue ooit nog een vervolg zal krijgen. Helaas, voorlopig niet! Hoewel Sega alle posts en reacties over Shenmue leest, zijn ze voorlopig niet van plan een vervolg uit te brengen. Macbeth meldt echter wel dat een fanbase alleen niet genoeg is om een game het groene licht te geven. Er ligt een ingewikkeld proces achter die soms jaren kan duren. Daarnaast moet er ook nog een onderzoek komen om aan te tonen of het wel een juiste keuze is om de game nu te ontwikkelen. Hoewel de fanbase belangrijk is, is het niet de enige indicatie-factor.


GameSpot readers: There's been a lot of community response regarding Shenmue. Does Sega ever intend to finish the series? If so, when? And if not, why not?

Darren Macbeth: We have read all the comments and posts on Shenmue. We wish we had an answer for you all, but at this stage there are no plans to revisit the franchise.

Mensen die zich een beetje verdiepen in de geschiedenis van games kennen het verhaal van Shenmue misschien wel. Deze game was één van de mooiste, duurste en beste games voor de DreamCast en werd al snel geprezen door DreamCast-bezitters. Nadat het tweede deel van de serie voor de DreamCast werd uitgebracht hoorden we nog vrij weinig over Shenmue of het hoofdpersonage, Ryo. Aangezien er voorlopig geen derde deel is, is het verhaal van de Shenmue-reeks ook nog niet voorbij. Fans zijn al jaren aan het wachten op een vervolg...

Duitsers willen NS helpen

De Deutsche Bahn AG (DB), oftewel de Duitse spoorwegen, zijn bereid om ProRail en de NS te adviseren of desnoods te helpen met het winterweer. DB reageerde verbaasd over het feit dat in Nederland slechts 15 procent van alle treinen rijden.

De Duitsers hebben zelf ook last van het winterweer. "Maar zo'n uitval van treinen hebben we niet in Duitsland. In grote delen van ons land hebben we te maken met dezelfde omstandigheden", aldus DB-zegsman Andreas Fohrmann.

In Duitsland rijden bijna alle treinen gewoon op schema. "Natuurlijk is er ook bij ons vertraging, maar ons spoorboekje is niet in de war door de sneeuw. We zorgen ervoor dat het materieel, spoor, wissels en seinen in goede staat zijn. Ook zetten we speciale sneeuwploegen in die met speciale treinen het spoor continu schoonvegen", aldus de woordvoerder.

Volgens Fohrmann zijn de omstandigheden in het noorden van Duitsland gelijk aan Nederland. De DB vindt het daarom bijzonder dat in Nederland veel reizigers niet op de plek van bestemming kunnen komen.

"Kijk, wij weten natuurlijk niet wat er in Nederland nu precies aan de hand is. Maar wat ons betreft zijn ProRail en de NS welkom. Als ze bellen zijn wij bereid om de helpende hand toe te steken."

Met dank aan crv en Denni voor de submit.

In Duitsland nauwelijks treinuitval

Electronic Arts gaat nieuwe studio openen?

Financieel gaat het de laatste jaren niet heel goed met Electronic Arts. De publisher lijdt flink onder de crisis en de enorme investeringen die gedaan zijn in nieuwe IP's, met als gevolg dat 11% van het personeel ontslagen moest worden en vele studio's hun deuren moesten sluiten. Ondanks dat is EA op zoek naar een plek om een nieuwe studio te openen. Momenteel zou het bedrijf zoeken naar een plek in de stad Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia en anders wellicht Florida of Louisiana. Texas behoorde ook korte tijd tot de mogelijkheden, maar dat plan is inmiddels geschrapt. De reden voor een nieuwe studio? Nog meer kostenbesparingen.

Momenteel doet EA veel van haar werk vanuit Californië. Daar betaalt de uitgever flink belastingen, en dat zou stukken minder worden als men gaat verhuizen. Zo zou een studio in Atlanta tot 30% belastingvoordeel kunnen opleveren. EA zou een studio willen openen waar zo'n 300 man kunnen werken aan de ontwikkeling van nieuwe games. Naast de financiële voordelen van Georgia, worden er in die staat meer en meer opleidingen voor gamedevelopers opgezet waar EA van zou kunnen profiteren.


EA binnenkort ook in de Atlanta Skyline?

Boek: Milikowski/Hoekstra - De Droom van Zuid-Afrika

De loting is voorbij en viel gunstig uit voor Nederland. We kunnen ons dus gaan opmaken voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Maar wat zal de invloed van dit enorme toernooi zijn op dit land en zijn inwoners? Met deze vraag reisden journalisten Floor Milikowski en Evelien Hoekstra naar Johannesburg af en in De Droom van Zuid-Afrika kunnen we lezen wat zij allemaal hebben meegemaakt.



Sneeuwspoor verraadt fietsendief

Een 36-jarige Tilburger heeft afgelopen nacht de beroving van zijn fiets zelf opgelost door het bandenspoor in de sneeuw te volgen. De politie heeft dat vandaag gemeld.

Het slachtoffer raakte met de dief in gesprek het in Wilhelminapark. Ze rookten een sigaret toen de 35-jarige Tilburger plots dreigde een mes te pakken. De dief ging er met zijn fiets en schoudertas vandoor.

Het slachtoffer ging achter de dader aan maar raakte hem kwijt. Het spoor in de sneeuw leidde naar een woning in de Bouwmeesterbuurt. De man alarmeerde de politie. Onder het bed van een van de huurders werd de tas van de man gevonden en de fiets stond in de tuin. De dief werd aangehouden.

Concept art Transformers: War for Cybertron

Aan het begin van deze maand werd een nieuwe Transformers game aangekondigd. Intussen wordt er mondjesmaat meer informatie vrijgegeven, alsmede flink wat concept art zodat we kunnen zien wat ons zoal te wachten staat. Optimus Prime speelt natuurlijk een grote rol in de game, maar zal aan het begin in ieder geval nog niet de baas van de Autobots zijn. Hoewel hij qua vorm wel wat weg heeft van de grote truck zoals we hem kennen, zal hij in de game een Cybertronian tank zijn. Als wapen zal hij een Ion Blaster meedragen.



Megatron is natuurlijk de bad guy met als doel het veroveren van Cybertron. Ook hij is een soort tank, uitgerust met een Fusion Canon. Met dat wapen zal hij tevens een aanval uitvoeren op Iacon, stad van de Autobots.



Verder zijn er nog diverse indrukken van Cybertron en de omgevingen waarin de game zich af zal spelen.







Spoedzitting Laura ivm uithuisplaatsing

Zeilmeisje Laura Dekker is vanochtend ruim twee uur lang ondervraagd door de politie. Aanleiding was haar weglopen naar Sint Maarten afgelopen week. Vanmiddag wordt tijdens een spoedzitting door een rechter beslist of Laura uit huis geplaatst mag worden. Bureau Jeugdzorg heeft dit verzoek ingediend.

Dekker was naar verluidt overspannen van het gedoe rond haar voorgenomen solozeilreis rond de wereld. Ze wilde twee jaar lang zeilen maar omdat ze 13 is mocht ze niet van de rechter. Onder meer in verband met leerplicht.

Eergisteren werd Laura in Sint Maarten aangehouden. Haar ouders hadden haar als vermist opgegeven. Hoe de puber op Sint Maarten terecht is gekomen is nog niet bekendgemaakt.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.

Di Montezemolo wil vrijere regels in F1

Ferrari-baas Luca di Montezemolo is niet tegen het besparen van kosten in de Formule 1. De Italiaan is echter tegen de budgetlimiet zoals deze afgelopen jaar voorgesteld is. Tegelijkertijd wil de Ferrari-topman dat de regels vrijer worden.

Di Montezemolo vindt volgens Auto Motor und Sport dat het verbod op testen en de bevriezing van de motoren van tafel moet. Dit omdat het "tegen de natuur van de Formule 1 ingaat." In plaats daarvan pleit de Italiaan voor het beperken van het aantal werknemers en voor het limiteren van het aantal werkuren. Binnen deze limieten mogen de teams doen wat ze zelf willen.

Ook pleit de Ferrari-topman voor de terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System (KERS). Het systeem wordt voor 2010 door de teams verenigd in de FOTA niet gebruikt. "We moeten denken aan het brandstofverbruik, de CO2-emissie en het terugwinnen van energie. KERS was een zeer goed idee, maar de uitvoering ervan was slecht. Ik ben voor de nieuwe motorenregels die in 2012 ingaan, maar dan wel met KERS als een geïntegreerd deel van de motor en niet als een beschikbare optie."

Ecclestone: "Twee teams zullen afhaken"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat twee teams niet aan de start van het seizoen in 2010 zullen verschijnen. De Brit denkt dat US F1 en Campos Meta af zullen haken.

"Ik denk dat de mensen van wie we verwachten dat ze de prestatie kunnen leveren dat doen en degenen van wie we het niet verwachten het niet doen," zei Ecclestone die verwacht dat er in Bahrein 24 bolides aan de start zullen staan. Dit is opmerkelijk, omdat er met het mogelijke afhaken van US F1 en Campos Meta nog maar 22 auto's over zijn.

Ongekende daling goederenvervoer

Nederlandse goederenvervoerders hebben niet eerder te maken gehad met zo'n grote volumedaling als dit jaar. Het totaal vervoerd volume over de weg, het water en het spoor daalde in 2009 met 11,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NEA die vandaag zijn gepubliceerd.

De netto-opbrengsten van de sector zijn naar verwachting 12,5 procent gedaald, aldus het NEA.

Voor 2010 verwacht NEA dat het goederenvervoer zich 'voorzichtig zal herstellen'. Maar een herstel naar de situatie van voor het crisisjaar 2009 lijkt nog ver weg. Naar verwachting stijgen de volumes volgend jaar ten opzichte van dit jaar met 2,1 procent. 'Wel verwacht NEA nog een dip na de zomer door de seizoensinvloeden'.

Het afgelopen jaar was de volumedaling in het spoorvervoer met 13,1 procent het grootst, op de voet gevolgd door het wegvervoer met een daling van 12,6 procent. De binnenvaart liet de kleinste daling zien, 9,7 procent. Volgend jaar zal het spoorvervoer naar verwachting met 3,7 procent stijgen, het wegvervoer met 2,3 procent en de binnenvaart met slechts 1,4 procent.

Ongekende daling goederenvervoer  (foto: ANP)

[Upd] Huistra volgt Jans op bij FC Groningen

Pieter Huistra volgt Ron Jans volgend seizoen op bij FC Groningen. Hij tekent een contract voor twee seizoenen bij de Trots van het Noorden.

Huistra heeft sinds vorig seizoen Jong Ajax onder zijn hoede. Ajax zou al ingestemd hebben met een vertrek naar Groningen. Dat melden verschillende bronnen rondom de club tegenover De Telegraaf.

Huistra liep vorig seizoen stage bij Marco van Basten. Samen deden zij de cursus Coach Betaald Voetbal. De oefenmeester is geen onbekende van FC Groningen. Huistra maakte in 1984 zijn debuut in het betaalde voetbal voor de Groningers. Daar speelde hij tot 1987. Ook was hij al eens jeugdtrainer bij FC Groningen.

De trainer was als speler actief voor FC Groningen, Veendam, FC Twente en Glasgow Rangers. Acht keer kwam hij uit voor Oranje.

Jans gaf eerder dit seizoen al aan dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen. Na acht jaar mocht Groningen op zoek naar een nieuwe trainer.

Update @ 11:00 uur

Pieter Huistra wordt inderdaad de nieuwe trainer van FC Groningen. Vanmiddag volgt een persconferentie van de Groningers waar het nieuws officieel naar buiten wordt gebracht.

DLC Assassin's Creed II zat oorspronkelijk in de game zelf

Een van de beste games van dit najaar is ongetwijfeld Assassin's Creed II. Ten opzichte van zijn voorganger wist Ubisoft op veel fronten te vernieuwen en de game daardoor stukken vermakelijker te maken. In een interview met Kotaku onthult creative director Patrice Desilets een hoop over het ontwikkelingsproces van de game. Interessant is om te leren dat halverwege de ontwikkeling van de game er inhoudelijk nog best veel veranderd is.

Allereerst kwam pas halverwege 2008, begin 2009 het besluit dat de game meer afwisseling nodig had, met als gevolg een hoop sidemissions zoals het verkennen van de historische locaties voor de tombes van Ezios voorgangers. Voor deze missies werd een gloednieuw team aangenomen bij Ubisoft Singapore. Desilets had geen ervaring met deze situatie, het was de eerste keer in zijn carrière dat halverwege een proces werd besloten om de game nog groter te maken.

Deze uitbreiding van de game kende ook een keerzijde, er kwam te veel druk op het team te liggen. Dus werd er gekeken of er niet content weggelaten kon worden. Uiteindelijk moesten twee hoofdstukken geschrapt worden uit de game, die de komende maanden als DLC alsnog beschikbaar zullen worden. Desilets vindt niet dat hierbij de consument benadeeld is, de game bood volgens hem al meer dan genoeg content om de aanschafprijs te rechtvaardigen. Zeker niet aangezien de game tijdens de ontwikkeling flink gegroeid is in formaat.

De beide DLC's zullen in de maanden januari en februari op de markt verschijnen voor respectievelijk $4 en $5.

'Rabobank schikt in zaak hypotheekklanten'

De Rabobank heeft een schikking getroffen over de zogenoemde OpMaat Hypotheek, waarover klanten klachten hadden. De regeling, die geldt voor alle 200.000 klanten, vervangt een eerdere compensatieregeling, die Rabobank op 4 december aankondigde.

De Rabobank is de schikking overeengekomen met de stichting Woekerpolis Claim (WPC), die de overeenkomst vandaag bekendmaakte. Rabobank was niet direct bereikbaar voor commentaar. De regeling betekent dat de klanten worden gecompenseerd voor onder meer misgelopen rente. "Hiermee wordt grotendeels tegemoetgekomen aan de eisen die WPC ruim twee jaar geleden heeft geformuleerd", liet de stichting weten.

Begin december meldde de Rabobank dat een deel van de mensen met een OpMaat Hypotheek zou worden gecompenseerd, ongeveer 100.000 in totaal. Daarvoor zou de bank tussen 50 en 75 miljoen euro uittrekken. Hoeveel geld de bank aan de nieuwe regeling kwijt is, is onbekend.

'Rabobank schikt in zaak hypotheekklanten'  (foto: ANP)

Topdrukte webwinkels door winterweer

Nederlanders bestellen vanwege het witerse weer hun kerstinkopen massaal vanuit huis. Webwinkels hebben de afgelopen dagen veel meer verkocht dan verwacht.

"Wij verwachten dat internetwinkels een 40 procent hogere omzet halen dan een jaar geleden in deze periode", aldus directeur Wijnand Jongen van belangenorganisatie Thuiswinkel.org.

Hiermee ligt de omzetstijging ruim boven de trend die toch al plaatsvindt: de stijgende populariteit van internetwinkels. In 2009 ligt de totale omzetgroei ten opzichte van 2008 rond de 20 tot 25 procent, verwacht Thuiswinkel.org.

Internetwinkel Bol.com liet weten gisteren twee keer zo veel te hebben verkocht dan een jaar geleden op dezelfde dag. Coolblue, het bedrijf achter 53 webshops waaronder PDAshop.nl en Laptopshop.nl, verwacht 30 procent meer bestellingen dan vorig jaar rond de kerstperiode.

Rover klaagt bij Eurlings

Reizigersvereniging Rover klaagt in een brief aan minister Camiel Eurlings (Verkeer) over spoorbeheerder ProRail. Die is volgens Rover slecht ingesteld op winters weer. De minister moet de spoorbeheerder daarop aanspreken en ervoor zorgen dat er een actieplan voor winters weer komt, aldus Rover.

Volgens een woordvoerder van de vereniging is daar geen extra geld voor nodig. Het gaat het niet om geld, maar om de manier waarop ermee wordt omgegaan en de mensen worden ingezet.

Rover klaagt bij Eurlings  (foto: ANP)

11.000 Zweden jagen op 27 wolven

De circa 250 wolven in Zweden krijgen het zwaar na Nieuwjaar. Voor het eerst in 45 jaar kan iedereen een vergunning krijgen om de dieren af te schieten. Gevolg: bijna 11.000 Zweden richten tussen 2 januari en 15 februari het vizier op het vastgestelde quotum van 27 wolven.

Een woordvoerster van de afdeling wildbeheer van het Zweedse natuurbeschermingsinstituut (Naturvardsverket) noemt het  'allemansjachtrecht' een experiment. Maar andere werknemers en de Zweedse roofdierenvereniging vrezen wantoestanden. Ze vragen zich af of het verbod op drijfjacht te handhaven valt bij zo veel deelnemers.

Het Zweedse jagersverbond is voor de jacht, maar een woordvoerder van het verbond in de streek Värmland denkt dat er te veel wolven kunnen worden gedood. Jachtleiders moeten ieder uur contact houden met Naturvardsverket over de actuele stand.

Arm omhoog bij meten bloeddruk

Artsen moeten erop letten dat patiënten bij wie de bloeddruk wordt gemeten, hun arm niet lager houden dan de plaats waar hun hart zit. Het is ook ongewenst dat degene bij wie de bloeddruk wordt gemeten, de benen over elkaar slaat waarbij de knieën elkaar kruisen.

Beide houdingen laten de bloeddruk stijgen en geven zo een vertekend beeld, heeft cardioloog in opleiding Ahmet Adiyaman bewezen. Adiyaman promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Meten van de bloeddruk is belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten te kunnen bepalen. Adiyaman ontdekte dat het hart bij de genoemde houdingen meer bloed per slag gaat uitpompen en zo de druk laat stijgen. Artsen zouden daardoor ten onrechte bloeddrukverlagende middelen voorschrijven. Dat geldt volgens de cardioloog soms ook voor mensen die erg gevoelig zijn voor het witte-jas-effect. Bij hen stijgt de bloeddruk enorm door het zien van de dokter en vooral door de ziekenhuisomgeving. Bij die patiënten kan de bloeddruk beter thuis worden opgenomen.

Arm omhoog bij meten bloeddruk  (foto: ANP)

'Borstenstaarders leven vijf jaar langer'

Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen die regelmatig naar vrouwenborsten staren een langere levensverwachting hebben. De resultaten van het onderzoek werden in de New England Journal of Medicine gepubliceerd.

Gedurende een periode van vijf jaar werden 500 mannen in drie ziekenhuizen van Frankfurt gevolgd. De helft van de groep mannen kreeg de opdracht om dagelijks naar vrouwenborsten te staren en de andere helft kreeg de opdracht niet naar borsten te kijken.

Het resultaat was dat de groep mannen die dagelijks naar vrouwenborsten staarden een lagere bloeddruk hadden en een tragere polsslag in rust noteerden. "Seksuele opwinding doet het hart sneller kloppen en de bloeddoorstroming toenemen. Dat zorgt dan weer voor een betere gezondheid. Er bestaat geen twijfel over: naar borsten staren is gezond voor mannen", aldus onderzoekster Karen Weatherby.

Volgens Weatherby heeft tien minuten naar borsten staren hetzelfde effect als een aerobic-sessie van 30 minuten. ''Enkele minuten staren per dag halveert het risico op een beroerte of een hartaanval. Een gemiddelde man die dit consistent doet, kan zijn leven met vier of vijf jaar verlengen''

Ontwerp je eigen masker voor Army of Two: The 40th Day

Vanaf 15 januari zal het tweede deel in de Army of Two serie in de winkels liggen. In Army of Two: The 40th Day zul je wederom als grote klerenkast het samen met je partner kunnen op nemen tegen vele vijanden. De twee hoofdpersonen staan vooral bekend om hun aparte maskers. In het nieuwste deel zal het mogelijk worden om je eigen maskers te maken.

Dit kun je al doen door naar de website van Army of Two: The 40th day te gaan. Hier kun je zelf een masker maken en deze zelfs in 3D bekijken. Zodra de game uit komt is het mogelijk om dit masker in de game te laden en te gebruiken. Wil je weten hoe dit eruit zal gaan zien, dan kun je hier de trailer bekijken.

Investeerder wil Take Two in de verkoop gooien?

De financiële cijfers die Take Two vorige week presenteerde waren niet heel erg positief, over het gehele boekjaar werd een verlies geleden van $138 miljoen en de omzet daalde ten opzichte van een jaar geleden met 37%. Al valt dat laatste natuurlijk te wijten aan het uitblijven van een launch op het niveau van GTAIV. Desondanks doet Take Two het goed op de beurs, de aandelen schoten eind vorige week met 10% omhoog. Dit kwam door een investering van Carl Icahn, die nu 11% van het bedrijf in handen heeft.

Volgens analist en roddeljournalist Michael Pachter zou Icahn van plan zijn om het bestuur te dwingen het bedrijf in de verkoop te doen. Icahn heeft een goede verstandhouding met Take Two-bestuurder Strauss Zelnick en zou van zijn huidige positie gebruik willen maken om meer invloed uit te oefenen op het management. Of hij veel kan veranderen is volgens Pachter niet echt waarschijnlijk, omdat Take Two bekend zijn om zijn vrij rustige ontwikkelingsprocessen.

Voor het komend jaar heeft Take Two in ieder geval weer genoeg gepland staan. Met titels als Bioshock 2, Red Dead Redemption, Max Payne 3 en Mafia 2 zijn er genoeg mogelijkheden om het bedrijf weer in de plus te krijgen.


Rockstars Red Dead Redemption

Timmer blijft voorzichtig doen

Marianne Timmer stapte gisteren, onder toeziend oog van vriend Henk Timmer, coach Jac Orie en een aantal ploeggenoten van Control, het ijs op. Het was voor het eerst sinds haar zware val begin november tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen.

Een aantal toevallig aanwezige bezoekers keek verbaasd op bij het zien van Timmer, wiens enkel uiteraard stevig was ingetapet. "Eigenlijk is die verbazing wel logisch ook, want je verwacht het niet dat iemand met zo’n zware blessure nu alweer kan schaatsen. Het gaat allemaal wel erg snel, maar ik blijf vooral voorzichtig en zuinig op die enkel”, aldus Timmer.

"De eerste rondjes waren heel onwennig. Maar hoe langer ik op het ijs stond, hoe beter het voelde. De spieren waren nog wat stram en stijf en ook qua coördinatie moest ik nog even wennen, maar toch heb ik er een tevreden gevoel aan overgehouden. Ik heb zelfs weer pootje-over kunnen doen. Het was puur bedoeld om ’het’ weer even te voelen.”

Nederlandse rijkaard achter Saab-bod Spyker

Niet Abu Dhabi, maar een Nederlandse miljonair of miljardair zou achter het nieuwe bod van Spyker Cars op het Zweedse automerk Saab staan. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Zweedse kwaliteitskrant Svenska Dagbladet (SvD) vanochtend op basis van meerdere bronnen.

Het is niet bekend wie de Nederlandse man of vrouw is die met Spyker in zee zou zijn gegaan. Het Nederlandse bedrijf zelf wil vooralsnog niets kwijt zolang de onderhandelingen met Saab-eigenaar GM gaande zijn.

Gisteren leek het erop dat het emiraat Abu Dhabi Spykers jongste bod op Saab steunde, via investeringsmaatschappij Mubadala. Dat bedrijf heeft bijna een kwart van de aandelen van Spyker. Zondag nam Spyker het belangrijkste obstakel voor een eventuele overname van het Zweedse automerk weg, door de Russische aandeelhouders Vladimir en Alexander Antonov niet mee te laten doen. Het Amerikaanse GM zou namelijk niet willen dat nieuwe technologie naar Rusland vloeit.

Chaotische Bioshock 2 multiplayer gevechten in videos

Bioshock, dat in 2007 verscheen voor de Xbox 360 en de PC en een jaar later zou verschijnen op de Playstation 3, is een groot succes te noemen. De game is goed verkocht en de game kreeg goede cijfers en zelfs een aantal Game of the Year-awards. Begin volgend jaar verschijnt het tweede deel waarin het ditmaal ook mogelijk wordt om tegen elkaar te strijden in een online multiplayer.

Hiervan zijn nu nieuwe beelden verschenen. In onderstaande video is een nieuwe variant op de oude vertrouwde Capture the Flag te zien. Hierin is het de bedoeling dat je als team een Little Sister probeert te ontvoeren. In de tweede video is de mode 'Turf War' waarbij je bepaalde plekken op de map moet veroveren en in de laatste video is de Bioshock variant van Team Deathmatch te zien genaamd Civil war.




Extra tijd voor aanvragen toeslag

Het kabinet heeft besloten dat de aanvraagperiode voor zorg- huur- of kindertoeslag vanaf 2011 met vijf maanden wordt opgerekt. Er moet nu uiterlijk voor 1 april een toeslag worden aangevraagd over het voorgaande jaar, vanaf 2011 is de uiterste datum 1 september.

Het kabinet vindt dat er nu sprake is van een oneerlijk stelsel. Wanneer de belastingaangifte voor 1 april is ingediend, geldt 1 april als peildatum voor een toeslag. Als er echter uitstel van belastingaangifte is aangevraagd, krijgt men óók extra tijd om een toeslag aan te vragen.

Door de nieuwe regeling wordt de ongelijkheid opgeheven. Het gaat hier overigens alleen om nieuwe toeslagen, bestaande toeslagen worden automatisch verlengd.

Polak kan kwajongensstreek waarderen

Afgelopen zaterdag werd Sjaak Polak opgebeld om zijn analyse te geven over het duel tussen AZ en ADO Den Haag (3-0). Met goede bedoelingen ging de verdediger naar het stadion om zich te melden bij Eredivisie Live, maar kwam daar tevergeefs aan.

Na afloop bleek het een grap te zijn van ADO-speler Ricky van den Bergh. Hij had Polak opgebeld met de vraag of de oud-speler van de Haagse club bij Eredivisie Live zijn licht over het duel wilde schijnen. Toch had de verdediger twijfels bij het telefoontje.

"Ik geloofde het niet helemaal. Het was een nummer dat ik niet herkende. Ik ben een beetje gaan bellen en sms’en of het wel waar was. Een paar dingen kwamen toch wel vreemd over. De vergoeding was hoger dan normaal, ze waren heel happig om me de weg uit te leggen naar het stadion", aldus Polak in De Pers.

Na een belletje naar ADO-aanvaller Wesley Verhoek ging er een klein belletje rinkelen bij Polak. "Toen ik Wesley belde om een beetje verder te vissen, hoor ik gelach op de achtergrond." Toch ging de speler, die vorig seizoen de clubkleuren van BV Veendam verdedigde, op weg naar Alkmaar.

"Maar ik had ook gewoon kaarten voor het duel. Ik was sowieso wel gaan kijken, hoor. Ricky en de rest van de selectie hebben in de pers gezegd dat ik overal in het stadion heb rondgevraagd waar ik nu eigenlijk moest opdraven, maar dat is niet zo. Het was goed geprobeerd, maar ik ben er niet ingetrapt. Nou ja, niet helemaal."

Rancune ten opzichte van Van den Bergh heeft Polak niet. "Ach, Ricky is een fijne jongen. Af en toe een beetje gek, maar wel leuk. Hij doet dit om een beetje aandacht te krijgen, de laatste tijd stond hij er toch niet zo best op. Verder feliciteer ik hem met zijn grap. Mijn complimenten over de uitvoering. Weet je, dit is voetbalhumor. Als je hier niet tegen kunt, kun je beter stoppen met voetballen."

Verbeek verwijt ploeg niets

Vooralsnog was Heracles Almelo dit seizoen thuis vaak onklopbaar. Gisteren werd er in het Polman Stadion echter verloren. In het bekerduel met Go Ahead Eagles waren de bezoekers met 0-2 te sterk.

"Verliezen went nooit. Wij creëerden meer kansen, maar hun rendement was hoger", aldus trainer Gertjan Verbeek na afloop van het verloren duel tegenover Eredivisie Live. "Bij hen zat het mee en bij ons niet. Ik kan mijn ploeg helemaal niets verwijten. Wij hebben soms heel aardig gevoetbald."

Ook aanvaller Bas Dost van de Heraclieden had na afloop de pest in. "We hebben meer dan genoeg kansen gecreëerd. Het is gewoon zeer klote en echt zuur."

Spee: puntenrijbewijs voor iedereen

Voormalig landelijke verkeersofficier Koos Spee gaat zich hard maken voor een puntenrijbewijs voor iedereen. Hij gaat in overleg met de politie, het CBR en het College van procureurs-generaal. Spee zegt dit in de meest recente uitgave van het politieblad Blauw.

Nu hebben alleen automobilisten die sinds 2002 het rijbewijs hebben gehaald de eerste vijf jaar een puntenrijbewijs. Spee wil dat het puntenrijbewijs voor iedereen wordt ingevoerd, voor altijd. Ook wil hij de bevoegdheid om het rijbewijs in te nemen bij één organisatie leggen. De rijbevoegdheid kan nu worden ontzegd door de rechter, het OM en het CBR. Als het aan Spee ligt, heeft straks alleen het CBR nog deze mogelijkheid.

Het huidige puntenrijbewijs raak je kwijt bij drie punten voor zware verkeersovertredingen. Het puntenrijbewijs dat Spee voorstelt wordt pas ingenomen bij tien punten, "maar je kunt punten terugverdienen door bijvoorbeeld een cursus te volgen of een alcoholslot in je auto te laten monteren." Tegenover het hogere aantal punten staat wel een uitbreiding van de lijst met overtredingen die een punt opleveren.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de senioren-leerplicht.

Op nu.nl las ik een lezenswaardig interview van minister Van der Laan. "Als ouders geen Nederlands spreken komen hun kinderen als ze vier zijn met twee jaar achterstand op school. Werk dat maar eens weg", aldus de bewindsman. "Ze lopen volgens de statistieken een twee keer zo grote kans op schooluitval, drie keer dat ze geen baan vinden en vijf keer dat ze contact met politie en justitie krijgen. Een drama voor die kinderen en voor de samenleving." Dus:

FIFA/FIFPro maakt beste elftal 2009 bekend

Op het FIFA-gala in Zwitserland, waar Lionel Messi werd uitgeroepen tot beste speler van de wereld, heeft de FIFA/FIFPro zijn beste elftal bekend gemaakt.

Ruim 50.000 professionele voetballers uit alle windstreken van de wereld hebben hun stem uitgebracht. Uit die voorkeuren kwamen de volgende beste elf namen van het jaar 2009 naar boven.

FIFA/FIFPro Elftal van het Jaar

Iker Casillas (Real Madrid); Dani Alves (Barcelona), John Terry (Chelsea), Nemanja Vidic (Manchester United), Patrice Evra (Manchester United); Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Fernando Torres (Liverpool).

Heerenveen in de markt voor Wielaert

Robbie Wielaert lijkt binnenkort de overstap te maken van Ajax naar sc Heerenveen. Yme Kuiper, directeur van de Friesche club, heeft de verdediger gepolst voor een transfer.

"Hij informeerde of Rob interesse heeft of niet", meldt zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma. "Het antwoord was 'ja', want Rob vindt Heerenveen een leuke, goede club."

Wielaert is bij Ajax op een dood spoor beland. Vorig seizoen werd hij in de winterstop door Marco van Basten overgenomen van FC Twente. Toentertijd betaalde Ajax 3,5 miljoen euro voor de verdediger. Sinds de komst van Martin Jol naar de Amsterdamse club speelde Wielaert zijn wedstrijden vooral bij Jong Ajax.

Wielaert heeft nog een contract tot de zomer van 2011 bij Ajax. Sinds zijn komst speelde hij slechts negentien wedstrijden voor Ajax. "Het is nu aan de club om te kijken hoe Ajax erin staat en wat de mogelijkheden zijn: verhuur of verkoop."

Rond middaguur weer kans op gladheid

Het noorden en noordwesten van Nederland krijgen rond het middaguur opnieuw te maken met regen en/of sneeuw. Aangezien de temperatuur rond het vriespunt zweeft, is er grote kans op gladheid, aldus een woordvoerster van het KNMI vanochtend.

In de andere delen van het land blijft naar verwachting droog. In het oosten van het land sneeuwde het vanochtend nog wel, in Limburg regent het nog. Die buien trekken weg naar Duitsland.

Aanbieden nepmedicijnen wordt strafbaar

Het aanbieden en verhandelen van nepmedicijnen en aanverwante producten wordt waarschijnlijk in heel Europa strafbaar. Het moet een einde helpen maken aan vooral internetreclame voor nep-Viagra en zelfs namaak-pacemakers.

Nederland en 46 andere landen hebben hierover een nieuw verdrag uitonderhandeld bij de Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie in Straatsburg. Voor aansluiting bij het verdrag is veel belangstelling van de lidstaten.

"Vooral door internet en de recessie gaan meer mensen op zoek naar goedkopere medicijnen. Dan komen ze soms uit bij nepmiddelen. In het beste geval werken die niet, maar in het slechtste geval kunnen ze juist de gezondheid ernstig schaden", zegt directeur mensenrechten Jan Kleijssen van de Raad van Europa.

Kleijssen beseft dat de aanbieders van nepmedicijnen vaak moeilijk te traceren zijn en makkelijk kunnen uitwijken naar computers in niet-Europese landen. Daarom is het verdrag opengesteld voor de rest van de wereld: alle andere landen kunnen zich aansluiten.

OLVG biedt patiënten 'tijdelijke zorg'

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam ondertekent vandaag een samenwerkingsovereenkomst om de doorstroom van patiënten naar verzorgings- en verpleeghuizen te verbeteren. Het ziekenhuis slaat samen met Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO) en Amsta de handen ineen om mensen die nog niet naar huis kunnen, tijdelijke zorg te bieden.

Hierdoor neemt de wachttijd sterk af. Tijdelijke zorg biedt patiënten de gelegenheid te herstellen en zich voor te bereiden op de vervolgstap: terug naar huis of verhuizen naar een gewenste woonvoorziening met zorg. Daardoor krijgen ze niet het gevoel dat ze naar een verpleeghuis zijn verhuisd, aldus de betrokken partijen. In veel gevallen kan de patiënt zelf na herstel weer naar huis. Voordeel is dat dankzij dit concept sneller bedden vrijkomen in het ziekenhuis en ze niet langer worden bezet door mensen die al klaar zijn met hun behandeling.

"De betrokken verpleeghuizen zijn enthousiast om deze nieuwe tijdelijke zorg in hun huizen te organiseren, vanwege de verbeteringen voor de patiënt", aldus Rita Harmsen, projectleider Ontslagmanagement & Ketenzorg van het OLVG. "Het is een uitdaging om patiënten óf terug naar huis óf naar een woonplek te begeleiden die het beste past bij hun wensen en behoeften."

De betrokken zorginstellingen hebben het concept de afgelopen twee jaar al uitgeprobeerd. Het bleek een succes, het aantal 'verkeerde-beddagen' nam af met 70 procent.

'Verkeer Randstad heeft iets minder last'

Het verkeer in de Randstad lijkt vandaag iets minder last te zullen hebben van de winterse omstandigheden dan gisteren. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. Doordat de temperatuur vanochtend vroeg iets boven nul lag, waren de wegen minder glad.

In het zuidoosten en noorden van het land is de situatie niet veel beter omdat het daar nog vriest en er neerslag valt. Het is niet bekend of dat sneeuw of ijzel is. De ANWB telde afgelopen nacht ongeveer vijftien ongevallen op de snelwegen. Er was alleen sprake van blikschade.

 

De situatie is nog niet overal verbeterd...

Homohuwelijk in Mexico-Stad toegestaan

Mexico-Stad is de eerste hoofdstad in het katholieke Latijns-Amerika waar homoseksuelen met elkaar mogen trouwen. De nieuwe wet werd gisteren met 39 tegen twintig stemmen aangenomen. Naar verwachting ondertekent de burgemeester de nieuwe wet, die vanaf februari van kracht wordt.

Ook mogen getrouwde homoseksuele koppels kinderen adopteren. Enkele activisten barstten in de raadzaal in tranen uit. Anderen omhelsden en zoenden elkaar en zwaaiden met de regenboogvlag, die homoseksualiteit symboliseert.

De linkse DRP-partij zorgde eerder voor legalisering van abortus in de stad. Sinds 2006 was het al toegestaan voor homoseksuelen in Mexico-Stad om een samenlevingscontract te sluiten.

Voor het stadhuis hadden zich zo'n honderd homoactivisten verzameld met spandoeken als "Wees gelukkig, wees homo". Een van hen zei: "We moeten dit vieren. Het is een sociale en culturele doorbraak." Wel sprak hij de hoop uit dat "de conservatieven de nieuwe wet niet terugdraaien door hem voor het hooggerechtshof te brengen".

  (foto: ANP)

Zeilster Laura Dekker terug in Nederland

De 14-jarige Laura Dekker komt vanochtend terug in Nederland. Een medewerker van de Koninklijke Marechaussee vergezelt haar in het vliegtuig dat haar van Curaçao naar Schiphol brengt.

Laura, die alleen de wereld wil rond zeilen, werd dit weekeinde door haar familie als vermist opgegeven. eergisteravond werd ze op Sint Maarten aangehouden. Hoe ze daar terechtkwam, is nog een raadsel. Ze heeft volgens de marechaussee in ieder geval geen gebruik gemaakt van een Nederlandse luchthaven toen ze naar Sint Maarten vertrok. Gisteren werd ze eerst overgevlogen naar Curaçao van waar ze op een toestel naar Nederland werd gezet.

De politie Utrecht en Bureau Jeugdzorg wachten Laura op als ze op Schiphol aankomt. De politie wil met haar praten over wat haar bedoeling was en of ze eventueel hulp heeft gehad. De politie kijkt nog of er sprake is van strafbare feiten.

Na het gesprek, dat de politie nog op Schiphol hoopt te voeren, wordt Laura overgedragen aan Bureau Jeugdzorg waar ze onder toezicht staat.

  (foto: ANP)

Milieuministers likken wonden

Milieuminister Jacqueline Cramer en haar collega's van andere EU-landen komen vandaag bijeen in Brussel. Ze blikken terug hoe de VN-klimaattop in Kopenhagen op zo'n teleurstelling kon uitlopen. De bewindslieden bespreken ook hoe het verder moet.

De EU-landen hadden beloofd 20 procent minder CO2 uit te stoten in 2020 vergeleken met 1990. Ze wilden die reductie opvoeren naar 30 procent als er in Kopenhagen een ambitieus akkoord op tafel zou komen. Dat gebeurde echter niet. De EU koppelt die belofte nu waarschijnlijk aan volgende VN-klimaattop, in Mexico.

De milieuministers bespreken bij hun driemaandelijkse EU-beraad ook bestrijdingsmiddelen, de vervuiling van de Oostzee en het afnemend aantal planten- en diersoorten. Bij de rondvraag bespreken ze ook het EU-plan dat nieuwe bestelbusjes minder CO2 mogen uitstoten.

Minister Cramer zal bij de rondvraag pleiten voor groene criteria bij de energieopwekking uit bio-afval zoals houtsnippers. Die criteria moeten van Cramer net zo streng en milieuvriendelijk zijn als voor biobrandstof.

  (foto: ANP)

GPS kat

Wat doe je als je kat dagenlang van huis is en je eigenlijk wel wilt weten wat het beest allemaal uitvreet ? Heel simpel, je hangt er een gps logger aan je komt van alles te weten over de gewoontes van je beest. Mark Spezio deed dat bij zijn kat KooKoo en in dit filmpje vertelt hij er over.

En als extra bonus kun je ook nog even in de comments kijken, daar staan een paar juweeltjes van reacties...

Invoering wietpas vertraagd

De invoering van de zogenoemde wietpas in diverse Limburgse gemeenten is vertraagd. Een onderzoek naar het effect van de invoering van een pasjessysteem in coffeeshops, dat gedaan wordt door de Tilburgse universiteit en in dit najaar klaar had moeten zijn, wordt namelijk pas begin 2010 gepresenteerd.

De uitslag van het onderzoek moet duidelijkheid scheppen over de voor- en nadelen van een dergelijk pasjessysteem. Aan de hand van deze uitslag beslissen de betrokken gemeentes of er wel of geen wietpas komt. Het doel van een dergelijk systeem is het terugdringen van overlast rondom de coffeeshops. Ook moet de wietpas het voor buitenlanders minder aantrekkelijk maken om softdrugs te kopen.

Er werd eerst uitgegaan van een invoering van de wietpas op 1 januari 2010, maar deze datum wordt dus niet gehaald. Half januari komen de burgemeesters van de betrokken gemeenten weer bij elkaar om verder te praten over het pasjessysteem.

Zwangerschap verboden voor militairen VS

Volgens een nieuw bevel van de Amerikaanse legeraanvoerder in Noord-Irak is het verboden voor vrouwelijke militairen om tijdens hun missie zwanger te worden. Voor mannelijke collega's is het niet toegestaan hun vrouwelijke kompanen te bezwangeren, ook al zijn de twee getrouwd. Bij overtreding moet de schuldige voor de krijgsraad verschijnen.

"Ik heb elke militair nodig die ik heb", verdedigde generaal-majoor Anthony Cucolo de nieuwe regel van 4 november, waar Amerikaanse media gisteravond over berichtten. "Iemand die voortijdig afhaakt tijdens de twaalf maanden durende uitzending, belast zijn kameraden", sprak de legeraanvoerder. Hij staat aan het hoofd van 22.000 manschappen.

Volgens een woordvoerder van de bevelhebber heeft Cucolo net als andere Amerikaanse commandanten het recht zijn eigen regels op te stellen en te handhaven. "Onder zijn commando is dat zijn zaak", aldus de zegsman.

Zwangerschap als gevolg van verkrachting is niet strafbaar.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.