FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 mei 2009

Favorieten door in Rome

De favorieten hebben in het tennistoernooi in Rome in de kwartfinales geen fout gemaakt. Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic en Fernando GonzŠlez wisten allemaal op het Romeinse gravel hun tegenstanders te kloppen.

Nadal kende geen enkel probleem met Fernando Verdasco, 6-3 en 6-3. Zijn komende tegenstander GonzŠlez had aanzienlijk meer moeite met de Argentijn Juan Monaco. In die partij werd het namelijk 2-6, 6-3 en 6-4.

In de andere halve finale staat Roger Federer die met 7-6 (3) en 6-2 te sterk was voor de Duitser Mischa Zverev. De Zwitser neemt het op tegen Novak Djokovic die met 6-3 en 6-4 afrekende met de Argentijnse favoriet Juan Martin del Potro.

Mancebo slaat dubbelslag in AsturiŽ

Wielrenner Francisco Mancebo heeft vrijdag de vierde etappe in de Ronde van AsturiŽ op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef op de slotklim naar Alto del Acebo de Portugees Nuno Ribeiro zeven tellen voor.

Met de overwinning in de bergen neemt Mancebo nu de leiding in het klassement over van Tiago Machado. Deze staat nu tweede op 28 seconden van de Spanjaard. Javier Moreno is derde op 35 seconden. Zaterdag wordt de laatste etappe verreden.

KNVB straft hoofdklasser Deurne

De KNVB heeft voetbalclub SV Deurne zes punten in mindering gebracht. De zondaghoofdklasser had een niet speelgerechtigde voetballer opgesteld in twee wedstrijden.

Deurne stelde in de wedstrijden tegen Venray op 2 april en Baronie op 13 april Sergei Temryukov die niet speelgerechtigd was. De KNVB vermoedt niet dat er opzet in het spel is, maar zegt wel dat de club nalatig is geweest, waarvoor zes winstpunten in mindering zijn gebracht en een boete van 250 euro opgelegd is. Deurne kan tegen deze straf in beroep gaan.

Door de punten in mindering komt Deurne in acute degradatienood. De club stond tiende in de hoofdklasse B van het zondagvoetbal, maar zakt nu naar de twaalfde plaats, waardoor het nog twee teams onder zich weet. De nummers dertien en veertien degraderen naar de eerste klasse, terwijl de nummer twaalf moet spelen om promotie/degradatie.

"Loopbaan wielrenner Schumacher voorbij"

De wielerloopbaan van Stefan Schumacher is volgens voorzitter van de Duitse wielerbond BRD Rudolf Scharping voorbij. De Duitser werd zowel tijdens de Ronde van Frankrijk vorig jaar als bij tests van de Olympische Spelen betrapt op het gebruik van CERA.

"Ik denk dat hij nooit meer in de wedstrijdsport zal rijden. Er komt een aanklacht tegen hem, we bekijken de mogelijke schade die hij heeft aangericht en tenslotte zal hij geschorst worden door de BRD," aldus Scharping vrijdag.

Schumacher werd naar aanleiding van zijn positieve test in de Tour al geschorst voor twee jaar, maar kan nu met de test uit Peking erbij genomen rekenen op een veel langere schorsing. Zelf ontkent de 27-jarige Duitser alles en gaat dan ook in beroep bij het CAS tegen alle beschuldigingen rond zijn persoon.

Volle kerk herdenkt slachtoffers Apeldoorn

Ruim duizend belangstellenden hebben in de Grote Kerk in Apeldoorn vanavond een bezinningsdienst bijgewoond. De dienst stond geheel in het teken van de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag in die stad.

Thema van de bijeenkomst was 'troost in leegte en gemis'. "Deze dag en de dag van gisteren zijn dramatische dagen geworden in de beleving van ons allen. We voelen ons verbonden met de families van de slachtoffers, maar ook met de familie van de dader", zei predikant Rob Visser tijdens de dienst.

Voorafgaand aan de samenkomst konden mensen in twee schriften hun gedachten opschrijven. De predikant citeerde enkele van deze gedachten. "Wat te zeggen bij al dit verdriet? We moeten weigeren ons neer te leggen bij een samenleving waarin mensen zich van ons vervreemden."

Naast gezang en gebeden werd in de samenkomst ook een minuut stilte gehouden. Juist op dat moment werd de stilte kort verstoord door de sirene van een voorbij rijdende ambulance.

Tijdens de reguliere zondagsdienst van de PKN-kerk zal ook aandacht worden geschonken aan de gebeurtenissen op Koninginnedag.

Volle kerk herdenkt slachtoffers Apeldoorn  (foto: ANP)

Vernieuwde Ferrari maakt baandebuut

Het Formule 1-team van Ferrari heeft vandaag op het circuit van Vairano getest met een vernieuwde F60. Marc Genť heeft in ItaliŽ vandaag testen in rechte lijn uitgevoerd met de nieuwe bolide.

De nieuwe Ferrari is vijftien kilogram lichter dan de huidige bolide en kent een aantal nieuwe zaken. Zo wordt overal gewicht bespaard, waarbij zelfs de gordels aangepast zijn. Dit alles moet het gebruik van KERS op de auto makkelijker maken, zodat tijd kan worden gewonnen. Ook is het nieuwe ontwerp uitgerust met een dubbele diffuser. Morgen zal de F60 verder getest worden.

Bloederige aprilmaand in Irak

Zeker 355 Irakezen kwamen in april om het leven door geweld. Dat waren er aanzienlijk meer dan in de afgelopen maanden. In maart lag het dodental bijvoorbeeld nog 40 procent lager.

Dat blijkt uit cijfers die de autoriteiten in Irak vrijdag hebben bekendgemaakt. In april sloegen zelfmoordenaars op allerlei plaatsen toe, vooral in de hoofdstad Bagdad. Sinds het begin van het jaar kwamen 1056 mensen om het leven door geweld in Irak.

Desondanks is het de laatste maanden relatief rustig in het land. Het geweld is na een piek in 2007, toen alleen al in de maand januari bijna tweeduizend mensen stierven door aanslagen en sektarisch geweld, fors teruggedrongen.

De laatste keer dat er meer dan 355 geweldsdoden vielen in een maand tijd, was in september vorig jaar. Toen kwamen vierhonderd Irakezen om het leven tijdens aanslagen.

Beckenbauer gecharmeerd van Van Gaal

Franz Beckenbauer is erg gecharmeerd van Nederlandse trainers. Eerder gaf hij te kennen dat hij Guus Hiddink de beste trainer ter wereld vindt, nu geeft hij Louis van Gaal een pluim.

"Hij heeft bewezen een goede coach te zijn", aldus Beckenbauer vrijdag op de Duitse televisiezender DSF. "Zowel bij het Nederlands elftal, bij Barcelona als bij Ajax."

Van Gaal wordt bij Bayern MŁnchen genoemd als opvolger van de onlangs ontslagen JŁrgen Klinsmann. "We hebben aan het begin van deze week een lijst met namen opgesteld en zullen nu contact leggen. De komende weken zullen jullie wel zien welke kandidaat er uit de bus komt rollen."

Columbia wint in RomandiŽ

Team Columbia heeft vrijdag in de Ronde van RomandiŽ de ploegentijdrit gewonnen. De Duitse formatie legde de 14,8 kilometer in Yverdon-les-Bains als snelste af. Caisse d'Epargne werd tweede op tien seconden voor Saxo Bank dat zestien tellen meer nodig had dan de winnaars.

Door de winst van Team Columbia neemt Franti®ek Rabon de leiding over van Grťgory Rast. Achter Rabon staant Lars Bak en Tony Martin op de tweede en derde plaats. De Nederlandse formatie Team Rabobank kwam er in de tijdrit niet aan te pas en werd tiende op 39 seconden.

Karadzic wil rechter weghebben

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-leider Radovan Karadzic wil bij het Joegoslavië-Tribunaal een rechter weghebben die hem zou kunnen gaan berechten. Hij diende vandaag een zogenoemd wrakingsverzoek in bij het tribunaal in Den Haag.

Volgens Karadzic is de bewuste rechter, de Franse Michele Picard, ongeschikt. Zij zou bevooroordeeld zijn omdat zij voorzitter was van een instantie die schendingen van mensenrechten in Bosnië-Herzegovina onderzocht. Picard is een van de drie rechters die het huidige voorbereidende proces tegen Karadzic leidt.

Tugay stopt aan het einde van het seizoen

Tugay Kerimoglu zet aan het einde van dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. De 38-jarige Turks-international van Blackburn Rovers vindt het mooi geweest.

De 94-voudige international startte zijn loopbaan bij het Turkse Galatasaray. In 2001 kwam hij terecht bij het Schotste Glasgow Rangers alvorens hij vertrok naar Blackburn Rover.

Blackburn-manager Sam Allardyce spreekt met veel dankbaarheid over de Turk. "Aan het eind van het seizoen nemen we afscheid, en daarom wil ik Tugay van harte bedanken voor alles wat hij voor Blackburn heeft gedaan. Hij heeft een fantastische carriŤre gehad."

[Upd] AGOVV, VVV en Ajax spelen met rouwbanden

De wedstrijd tussen AGOVV Apeldoorn en VVV-Venlo gaat vrijdagavond gewoon door. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de KNVB, de betrokken clubs en de gemeente Apeldoorn.

Voor het duel zal een minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama dat op Koninginnedag plaatsvond in Apeldoorn. Tevens zullen de spelers van AGOVV en VVV rouwbanden dragen tijdens de wedstrijd.

Het duel op Sportpark Berg & Bos begint om 20:00 uur. 

Update:

Ook Ajax heeft inmiddels aangegeven dit weekend met rouwbanden te spelen. De Amsterdammers nemen het aanstaande zondag op tegen Sparta Rotterdam.

 

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK!sport!

Redding van Fortuna lijkt nabij

De redding van Fortuna Sittard lijkt opnieuw een stuk dichterbij. De club heeft een principeakkoord bereikt met de belastingdienst over een schuldsanering.

De Belastingdienst is de grootste schuldeiser van de club uit Sittard. De schuldeiser wil als voorwaarde wel dat er keiharde garanties op tafel komen dat het verschuldigde geld kan worden betaald.

Of de club dat ook daadwerkelijk alle schulden kan betalen is onduidelijk. Aanstaande woensdag gaat Fortuna naar de licentiecommissie van de KNVB om een poging te doen de licentie te behouden.

Buffon laat toekomst afhangen van versterkingen

De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon van Juventus denkt na over een vertrek uit Turijn. De 31-jarige sluitpost heeft dit seizoen aardig wat kritiek te verduren gekregen.

"Ik neem die kritiek serieus, maar ik ben 31 en ik weet wanneer ik een fout maakt of niet. Maar wat ik zeker weet is dat ik me goed voel. Niemand kan zeggen dat Juve een wedstrijd heeft veloren door een slecht optreden van mij. Dat is de realiteit," aldus Buffon tegenover de Franse krant L'…quipe.

"Mijn contract loopt tot 2013, dus ik heb in principe nog een lange tijd te gaan. Ik wil de komende tijd rustig bekijken wat de club voor volgend seizoen van plan is. Ik hoop dat er nog meer concurrentie in de selectie komt. Pas als meer weet kan ik een beslissing maken over mij toekomst."

De sluitpost laat zijn toekomst afhangen van eventuele versterkingen. De eventuele komst van Real-verdediger Fabio Cannavaro zou de doelman tot tevredenheid stellen. "De komst van Cannavaro zou me deugd doen, want hij is nog steeds een grote kampioen. Ons team heeft spelers zoals hij nodig."

Brit vermorzelt wereldrecord voetbal hooghouden

Een Brit heeft vanmiddag het wereldrecord hooghouden van een voetbal gebroken. De 25-jarige Dan Magness slaagde erin een bal meer dan 24 uur lang in de lucht te houden met zijn voeten, benen en hoofd. Het oude record stond op negentien uur en dertig minuten.

Magness, een inwoner van de stad Milton Keynes, bereikte de mijlpaal bij de toeristische trekpleister Covent Garden in Londen. Een paar honderd toeschouwers, onder wie zijn vrouw, juichten en klapten toen een speciale klok aangaf dat hij de bal een etmaal in de lucht had gehouden.

Vlak voor het magische moment dreigde de vermoeide man even de controle over de bal te verliezen. Hij herpakte zich en zette een nog scherper record neer. Nadat hij de 24 uurgrens was gepasseerd, liet hij de bal rusten en werd hij omhelsd door zijn vrouw.

Een vertegenwoordiger van Guinness World Records was ter plaatse om hem een certificaat te overhandigen. Magness kreeg tijdens zijn geslaagde recordpoging alleen enkele korte pauzes om zijn spieren wat rust te geven en naar het toilet te gaan.


Brit vermorzelt wereldrecord voetbal hooghouden  (foto: DAG)

Britse babyverkrachter veroordeeld

Een rechtbank in Londen heeft vandaag een man schuldig bevonden aan het verkrachten van een 2-jarig meisje. De man was eerder al veroordeeld voor de dood van de zeventien maanden oude baby Peter, een zaak die voor grote beroering zorgde in Groot-Brittannië.

Dat berichtte de Britse omroep BBC vandaag. De politie kwam de verkrachting van het meisje op het spoor tijdens onderzoek in de zaak van Peter. Een getuigenis van het nu 4-jarige meisje was via videobeelden in de rechtbank te zien.

Peter overleed in augustus 2007, maar de zaak kwam in november pas aan het licht. De kleine werd in zijn korte bestaan voortdurend geslagen door de vriend van haar moeder. Maatschappelijk werkers, de politie en medewerkers van de gezondheidszorg merkten tijdens meer dan zestig bezoeken kennelijk niet op dat Peter talloze verwondingen had, zoals een gebroken ruggetje en gekneusde ribben.

De dood van de peuter leidde tot een nationaal onderzoek naar het functioneren van de kinderbescherming.


Britse babyverkrachter veroordeeld  (foto: DAG)

Pennetta verslaat Jankovic in Stuttgart

Flavia Pennetta is doorgedrongen tot de halve finales van het WTA-toernooi in Stuttgart. De Italiaanse versloeg in de kwartfinale titelverdedigster Jelena Jankovic met 6-2, 4-6 en 4-6.

Voor Jankovic leek er in eerste instantie niets aan de hand toen zij de eerste set zonder al te veel moeite won. Pennetta knokte zich echter terug in de wedstrijd en bleek vooral in de laatste set de beste van de twee speelsters te zijn.

De nummer veertien van de wereld neemt het in de halve finale op tegen de winnares van de kwartfinale tussen Dinara Safina en Agnieszka Radwanska.

Vele tips over Apeldoorn-drama

De nationale recherche heeft inmiddels ruim 750 tips binnengekregen over de aanslag die gisteren plaatsvond in Apeldoorn. Daarnaast zijn al meer dan 150 foto's en een tiental filmpjes via een speciale website geüpload, zodat de recherche deze kan onderzoeken.

Aan het onderzoek, dat inmiddels is aangemerkt als een zaak van nationaal belang,  werken 250 rechercheurs. De recherche is vooral nog op zoek naar beelden van de zwarte Suzuki, gemaakt vlak voordat deze inreed op het publiek.

Vele mensen brachten vandaag een bezoek aan de plaats van het drama. Ook het condoleanceregister op het stadhuis van Apeldoorn en op internet is door tienduizenden mensen getekend. 

Tuinpoeper geeft bewoner klappen

De politie van het Zuid-Hollandse Zevenhuizen heeft gistermiddag een 31-jarige man uit Nieuwerkerk opgepakt wegens mishandeling. De dader ging naar een tuin aan de Dorpstraat van Zevenhuizen. Hij wilde daar zijn broek laten zakken om een flinke bolus te draaien en deze in de tuin deponeren.

Maar helaas voor de wildpoeper kwam de bewoner eraan gestormd. Deze sommeerde de Nieuwerkerker enkele keren om elders een bruine trui te breien. Hierop ontstond een handgemeen, waarbij beide mannen ten val kwamen. De wildpoeper vertrok, maar beloofde spoedig weer terug te keren.

Inderdaad, de man kwam even later weer terug om nog een poging te wagen. De politie bleek echter al te zijn gealarmeerd en was op zoek gegaan naar de man. Hier liet de wildpoeper zich niet door weerhouden. Hij liep op de Zevenhuizer af en trapte hem enkele malen tegen zijn lijf. Buurtbewoners kwamen de bewoner te hulp, en hielden de agressieve Nieuwerkerker net zolang vast tot de politie hem kon inrekenen.

[A1GP] Uitslag tweede vrije training Engeland

Jeroen Bleekemolen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-BrittanniŽ. De Nederlander bleef op het circuit van Brands Hatch Ierland meer dan een halve seconde voor. Oud-F1-coureur Narain Karthikeyan reed voor India de derde tijd.

PosTeamCoureurTijd VerschilRonden
1 NederlandJeroen Bleekemolen 1:12.70015
2 IerlandAdam Carroll 1:13.203 0.50325
3 IndiaNarain Karthikeyan 1:13.284 0.58422
4 MonacoClivio Piccione 1:13.398 0.69816
5 Verenigde StatenJ.R. Hildebrand 1:13.403 0.70324
6 PortugalFilipe Albuquerque 1:13.568 0.86821
7 FrankrijkNicolas Prost 1:13.592 0.89224
8 Nieuw-ZeelandEarl Bamber 1:13.892 1.19226
9 AustraliŽJohn Martin 1:13.892 1.19231
10 ZwitserlandNeel Jani 1:13.991 1.29125
11 Groot-BrittanniŽDan Clarke 1:14.046 1.34630
12 ChinaCheng Cong Fu 1:14.220 1.52023
13 LibanonDaniel Morad 1:14.227 1.52725
14 DuitslandMichael AmmermŁller 1:14.280 1.58029
15 MexicoSalvador DurŠn 1:14.331 1.63126
16 ItaliŽVitantonio Liuzzi 1:14.598 1.89817
17 Zuid-AfrikaAlan van der Merwe 1:14.761 2.06130
18 BraziliŽFelipe Guimar„es 1:14.941 2.24123
19 IndonesiŽSatrio Hermanto 1:15.175 2.47530
20 MaleisiŽAaron Lim 1:15.309 2.60929

Redondo voorlopig geschorst

Jose Antonio Redondo heeft van de internationale wielrenunie een voorlopige schorsing opgelegd gekregen. Op 13 maar moest de renner van Astana, die niet in competitie was, urine inleveren. Na onderzoek is gebleken dat er sporen van doping in dit monster aanwezig waren.

Het is nu aan de Spaanse wielerbond om te bepalen of Redondo inderdaad de dopingregels heeft overtreden. Tot die tijd zal de renner niet voor Astana uit mogen komen. De Spanjaard heeft overigens wel recht op het uitvoeren van een contra-expertise.

Vrouw jat 227 kg goud na monnikenwerk

Een vrouw die jaren werkzaam was in een juwelenatelier in New York wordt ervan beschuldigd maar liefst 227 kilo goud te hebben gestolen bij haar baas. Maar petje af voor het engelengeduld voor de vrouw. De vrouw kwam aan het totaal door jaren achtereen dagelijks een paar gram goud mee te nemen.

In zes jaar tijd nam de vijftigjarige vrouw elke dag een paar gram goud mee in de dubbele bodem van haar tas. Al het gejatte goud vertegenwoordigt een waarde van maar liefst zeven miljoen dollar.

Voor het terugbrengen van het edelmetaal had de vrouw aan haar tas niet genoeg. De vrouw bracht de goudklompjes terug in een reiskoffer en een stuk of twintig zakken. Mocht de dievegge schuldig worden verklaard, dan wordt ze waarschijnlijk voor 25 jaar opgesloten.

Amsterdam hartstikke vuil na Koninginnedag

De feestvierders die Koninginnedag in Amsterdam hebben doorgebracht, hebben bergen afval achtergelaten. "Het is behoorlijk vuil dit jaar", zei een woordvoerder van stadsdeel Centrum vanochtend. Vooral het aantal lege bierblikjes op straat is volgens hem opvallend groot.

De reinigingsdienst moet er volgens hem ontzettend hard aan trekken om de stad voor 4 mei, voor dodenherdenking, schoon te krijgen. In totaal haalden de vuilnismannen en -vrouwen vanochtend al 80 ton afval op.

De reinigingsdienst werkt in ploegen van tweehonderd man. In totaal worden de komende dagen vierhonderd medewerkers ingezet om de stad weer spic en span te krijgen.

Volgens de woordvoerder van het stadsdeel hebben veel mensen gisteravond lang doorgefeest. "Ondanks de situatie in Apeldoorn is het feest in Amsterdam toch wel tot laat doorgegaan."

Sita, maar niet die van K-otic  (foto: ANP)

Overval museum: 2 schilderijen weg

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek is vanavond overvallen door meerdere personen. Zij hebben twee belangrijke kunstwerken buitgemaakt: 'Adoloscence' van Salvador Dali uit 1941 en 'La Musicienne' van Tamara de Lempicka uit 1929.

Vanmiddag drongen een aantal gewapende mannen het museum binnen waarna ze de receptioniste en een bewaker bedreigden. Al snel liepen zij door naar een zaal in het museum waar ze de twee werken van de muur afhaalden. De daders zijn in een zwarte auto, vermoedelijk een Volkswagen Golf, gevlucht.

Adoloscence
Het werk van Dali werd door het Scheringa Museum aangekocht tijdens de Tefaf in Maastricht en maakte deel uit van een belangrijke privécollectie in Frankrijk. Op het schilderij is het gezicht van actrice Betty Stockfeld en een moeder met kind te zien op een weidse vlakte met een bergrug op de achtergrond.
 
Portret
Het schilderij van De Lempicka is sinds 2002 in het bezit van het Scheringa Museum en is het portret van een artieste uit 1929. Volgens de woordvoerster van het museum destijds was de aankoop het eerste werk van De Lempicka in een Nederlands museum."Net als toen, is ze tegenwoordig ook weer populair bij de jetset", aldus de woordvoerster. Destijds wilde het museum niet bekendmaken hoeveel zij voor het doek betaald hebben. De woordvoerster laat weten dat dit wel geschat kan worden in de richting van een miljoen euro.

YouTube laat bevalling slagen

Dat er op YouTube ook educatieve filmpjes staan, bewijst het volgende voorbeeld maar weer. Een Engelse marinier, Marc Stephens (28), was namelijk in staat zijn vrouw te helpen bij haar bevalling, na het bekijken van enkele filmpjes op YouTube. "Ik had niet eens tijd om in paniek te raken", liet de marinier vandaag weten.

Stephens vrouw Jo klaagde gisteravond over pijn, waarop Stephens op internet informatie over bevallingen ging zoeken. Toen zijn vrouw hem rond half drie in de nacht wakker maakte, bleken haar weeën te zijn begonnen. Omdat de dienstdoende vroedvrouw al druk bezig was bij een andere bevalling, kon deze niet direct komen. Ondertussen kwam Jo al op handen en voeten door de slaapkamerdeur kruipen. "Ik keek naar beneden en zag het hoofdje van de baby al", aldus Stephens.

Omdat Stephens de filmpjes op YouTube had gekeken, kon hij zijn vrouw helpen bij de bevalling. Direct daarna arriveerde een ambulance en konden Stephens, zijn vrouw Jo, de pasgeboren baby en hun drie andere kinderen naar het ziekenhuis. Een paar uur later kon het gelukkige gezinnetje weer naar huis.

Persvrijheid mondiaal achteruit

In 2008 is de persvrijheid voor de derde maal op rij mondiaal gemiddeld verslechterd. Dat concludeert Freedom House, een non-profitorganisatie die in opdracht van de Amerikaanse overheid sinds 1972 jaarlijks onderzoekt hoe het staat met de vrijheid om te schrijven wat men wil.

 

Het onderzoek, Freedom of the Press 2009, werd vandaag gepresenteerd. Landen die dit jaar beroerd scoorden, zijn onder andere Italië, Hong Kong en Israël. In Hong Kong, dat in 1997 door de Britten aan communistisch China is teruggegeven maar nog wel apart wordt gemeten, censureert de Chinese regering in toenemende mate.

In Italië worden journalisten regelmatig geïntimideerd door criminelen en extreemrechtse groeperingen, en hebben rechters vorig jaar de persvrijheid verder ingeperkt. Dit alles ten faveure van president Berlusconi, tevens trots eigenaar van grote delen van de gevestigde Italiaanse media. Enkele anderen controleren de rest, waardoor een ondoorzichtige, niet pluriforme oligarchie ontstaat in het Italiaanse medialandschap.

In Israël indoctrineerde de overheid verslaggevers, en werd het journalisten onmogelijk gemaakt goed verslag te doen van de verwoestende strijd in de Gazastrook. Andere regio's waar de persvrijheid steeds meer door het putje gaat: het voormalige Oostblok, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De organisatie heeft vastgesteld dat het sinds de Europese “kleurenrevoluties” van halverwege het decennium (zoals de Oranjerevolutie in de Oekraïne), overheden wereldwijd in toenemende mate het vrije woord inperken, om daarmee sociale onrust te voorkomen en de grip op het volk te vergroten.

Er werden dit jaar 195 landen beoordeeld. 70 daarvan, waaronder Nederland, zijn volgens Freedom House 'vrij', 61 (waaronder Israël en Italië) 'gedeeltelijk vrij', en de rest van de naties 'niet vrij'. Afghanistan en Mauretanië gingen van 'gedeeltelijk' naar 'niet vrij', Senegal van 'vrij' naar 'gedeeltelijk'. Onderaan het lijstje bungelen onder andere China, Cuba, Iran, Birma en Zimbabwe.

[Upd] AGOVV, VVV en Ajax met rouwbanden

De wedstrijd tussen AGOVV Apeldoorn en VVV-Venlo gaat vrijdagavond gewoon door. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de KNVB, de betrokken clubs en de gemeente Apeldoorn.

Voor het duel zal een minuut stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama dat op Koninginnedag plaatsvond in Apeldoorn. Tevens zullen de spelers van AGOVV en VVV rouwbanden dragen tijdens de wedstrijd.

Update:

Ook Ajax heeft inmiddels aangegeven dit weekend met rouwbanden te spelen. De Amsterdammers nemen het aanstaande zondag op tegen Sparta Rotterdam.

Lodeweges vertrekt met opgeheven hoofd

Dwight Lodeweges kijkt met tevredenheid terug op de afgelopen maanden bij PSV. De interim-trainer kwam plotseling aan het Eindhovense roer nadat Huub Stevens in januari vertrok. In de periode dat hij trainer was, verbeterde het spel zienderogen.

"Aan alles komt een eind", zegt hij vrijdag op de website van PSV over zijn naderende vertrek. "Ik heb zelf de keus gemaakt de club te verlaten. Ik heb mijn best gedaan en neem met opgeheven hoofd en veel plezier afscheid."

Zondag speelt PSV in eigen huis tegen NEC. "We willen de mensen een mooie wedstrijd laten zien", vervolgt Lodeweges. "We moeten proberen zo hoog mogelijk te eindigen. De groep is verder dan een paar maanden terug, met als hoogtepunt de wedstrijd tegen Ajax (6-2 winst, red.)."

Lodeweges besloot met de woorden: "Onze missie was Europees voetbal halen, mijn eigen doelstelling was de ploeg beter en stabieler te laten spelen. We hebben nu vijf keer achter elkaar gewonnen met een paar goede wedstrijden ertussen. Het streven is om zondag een mooie pot neer te zetten en te winnen. Ik vind het heel erg mooi voor het publiek als dat lukt."

Van der Ree langer bij SC Cambuur

SC Cambuur Leeuwarden en Dennis van der Ree hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe ťťn jarige verbintenis. De 30 jarige rechtsback stond de afgelopen twee jaar ook al onder contract van bij de ploeg uit de Friese hoofdstad.

Van der Ree, die in twee seizoenen tot twintig wedstrijden kwam, kreeg in maart te horen dat zijn contract niet verlengd zou worden. Nu zijn beide partijen alsnog tot een nieuwe verbintenis gekomen.

In het verleden kwam de speler ook nog uit voor AGOVV Apeldoorn, NAC Breda en FC Utrecht.

Squashvrouwen naar finale

De Nederlandse damesploeg heeft voor het zevende opeenvolgende jaar de finale bereikt van het Europese Kampioenschap squash voor landenteams in het Zweedse MalmŲ. In de halve eindstrijd was de formatie van bondscoach Nicole Beumer met 2-1 te sterk voor Ierland.

Lang zag het er vanmiddag overigens naar uit dat Nederland niet de finale zou halen. Allereerst ging Vanessa Atkinson in de openingspartij verrassend in straight games (6-11, 10-12, 10-12) onderuit tegen Aisling Blake, waarna ook kopvrouw Natalie Grinham de eerste game aan haar Ierse tegenstandster Madeline Perry moest laten. In het vervolg van het duel was de 31-jarige Almeerse, dit EK overigens voor het eerst uitkomend voor de nationale ploeg, echter heer en meester op het centercourt in Zweden. Met 8-11, 11-5, 11-7, 11-5 bracht de mondiale nummer vier van de wereld haar nieuwe vaderland dan ook weer langszij de Ieren.

Annelize Naude had vervolgens geen kind aan Zoe Barr (11-4, 11-5, 11-6), waardoor Nederland het morgen om twaalf uur moet opnemen tegen de grote favoriet Engeland. De Britten, die eenvoudig Frankrijk versloegen, verloren nog nooit in de historie van het kampioenschap en gaan morgen dan ook op zoek naar de 32e opeenvolgende Europese titel.

De Oranjemannen spelen later vandaag nog hun halve finale partij. Zij treffen daarin Engeland. De andere halve finale gaat tussen Frankrijk en Wales.

Lowlands is uitverkocht

Het jaarlijkse muziekfestival Lowlands (voluit: A Campingflight to Lowlands Paradise) is helemaal uitverkocht. In totaal waren er 55.000 tickets beschikbaar. De organisatie is nu bezig met het ongeldig maken van valse tickets, daardoor komt nog een zeer klein aantal tickets vrij. Opmerkelijk is dat de festivalorganisatie nog maar 33 acts van de in totaal meer dan 175 acts heeft bevestigd. Deze acts zijn op het gebied van muziek, (straat-)theater, dans, comedy, film en literatuur. Het festival vindt ieder jaar plaats in Biddinghuizen en dit jaar van 21 tot en met 23 augustus.

Een paar weken eerder werd bekend dat de organisatie van het Lowlands-festival keihard gaat optreden tegen zwarthandel. Kaartjes die tegen woekerprijzen worden aangeboden op internet, worden nu dus ongeldig gemaakt. Wie zich toch met een dergelijk kaartje aan de entree meldt, kan niet naar binnen.

Vorig jaar waren de 55.000 tickets later verkocht, namelijk eind juni, 2 maanden voor de start van het festival. Dit jaar is de toegangsprijs gestegen naar 150 euro inclusief servicekosten. Op het festival staan onder andere The Prodigy, Arctic Monkeys, Lily Allen en Fall Out Boy.

Lowlands is uitverkocht (foto: ANP)

Rus overtuigend naar kwartfinale in KroatiŽ

Arantxa Rus heeft de kwartfinales van het challengertoernooi in Makarska bereikt. De tennisster uit Monster toonde zich in de tweede ronde in de Kroatische kuststad veel te sterk voor Jasmina Tinjic.

Rus, als tweede geplaatst en 147e van de wereld, versloeg de nummer 532 van de wereldranglijst met 6-1 en 6-2. In de kwartfinale mag de 18-jarige het opnemen tegen de Japanse Rika Fujiwara, die 166e op de wereldranglijst staat.

[NHL] Uitslag Canucks - Blackhawks

De Vancouver Canucks zijn de tweede ronde van de play-offs goed begonnen tegen de Chicago Blackhawks. Nadat ze eerder in de wedstrijd al op een 3-0 voorsprong kwamen, werd er uiteindelijk met 5-3 gewonnen. De winnende treffer kwam op naam van verdediger Sami Salo.

De Canucks kwamen in de eerste periode in de powerplay op voorsprong door een treffer van Pavol Demitra. In de tweede periode werd deze voorsprong uitgebreid door Henrik Sendin en Ryan Kesler. De Blackhawks hadden vooral moeite om gedisciplineerd te spelen, getuige hun veertien strafminuten in de eerste twee perioden, tegenover vier voor de Canucks. Daardoor konden zij moeilijk in de wedstrijd komen.

In de derde periode begonnen de Blackhawks echter aan een sterke comeback. Patrick Kane maakte in de eerste minuut van de periode de 3-1, en maakte negen minuten later ook de 3-2 in een powerplay-situatie. Ruim vier minuten later maakte Dave Bolland het feestje compleet door de gelijkmaker te scoren.

Chicago bleef vervolgens pushen om zelfs de voorsprong te pakken. Kris Versteeg, Martin Havlat, Cam Barker en Patrick Kane schaatsten de Vancouver-zone in waar alleen Sami Salo en Willie Mitchell nog over waren, maar de pass werd van richting veranderd waardoor Vancouver een break-away aan de andere kant kreeg. Mason Raymond passte naar Steve Bernier die goalie Nikolai Khabibulin op zijn weg vond. Sami Salo was echter meegeschaatst en ramde de rebound binnen.

Regering Zimbabwe blut

De nieuwe eenheidsregering van Zimbabwe is blut en kan het salaris van haar werknemers niet verhogen ondanks eisen daartoe van vakbonden. Dat stelde premier Morgan Tsvangirai vrijdag op een 1 mei-bijeenkomst.

De regering van president Robert Mugabe en voormalig oppositieleider Tsvangirai probeert een einde te maken aan de economische chaos in het Afrikaanse land. Het loon van ambtenaren blijft staan op 100 dollar (75 euro) per maand.

"Maar zodra de zaken weer beter gaan, willen we het loon van ambtenaren opschalen naar normale proporties", aldus Tsvangirai. Ook Mugabe zou volgens Tsvangirai slechts 100 dollar per maand krijgen.

Zimbabwe heeft westerse landen miljarden aan hulp gevraagd om de economie weer op de rails te krijgen, maar westerse donoren en mensenrechtenorganisaties willen eerst politieke en economische hervormingen zien.

Bos moet vrezen voor schorsing

Theo Bos zal zich op korte termijn bij de disciplinaire commissie van de internationale wielrenunie (UCI) moeten melden. De renner, die in dienst van Rabobank rijdt, moet zich verantwoorden voor de valpartij van Daryl Impey.

Een YouTube-filmpje liet namelijk zien dat Bos Impey een duw gaf, waardoor de laatstgenoemde renner in de dranghekken terecht kwam. Bovendien brak de Zuid-Afrikaan bij de valpartij twee van zijn onderste rugwervels. Dit gebeurde allemaal tijdens de laatste etappe van de Ronde van Turkije, waar Impey het algemeen klassement aanvoerde.

Mocht Bos door de UCI schuldig worden bevonden, dan hangt hem een schorsing van maximaal zes maanden boven het hoofd.

Wernbloom tekent voor vier jaar

AZ is er in geslaagd om de eerste speler voor volgend seizoen definitief vast te leggen. Het gaat om de Pontus Wernbloom. De 22-jarige Zweed tekent in Alkmaar een overeenkomst voor de duur van vier seizoenen. Daarnaast hebben de Alkmaarders een optie bedongen voor nog ťťn jaar.

Het is niet bekend wat AZ voor Wernbloom, die bij zijn werkgever IFK GŲteborg nog een contract tot medio 2011 had, moet betalen. Marcel Brands, technisch directeur van de ploeg uit de Kaasstad, was in elk geval erg blij met de aankoop. "Hij heeft veel indruk gemaakt in Jong Zweden en kan op alle plaatsen op het middenveld uit de voeten. Ik hoop dat we veel plezier aan hem zullen beleven."

Wernbloom speelde ruim vier jaar voor IFK GŲteborg. In deze periode speelde hij 86 wedstrijden en kwam tot 22 goals. Bovendien speelde de middenvelder ook al twee keer voor de nationale ploeg van Zweden.

Eerder deze week werd al bekend gemaakt dat AZ de transfer van Wernbloom nog niet kon bevestigen, maar nu de speler getekend heeft, kan men er niet meer om heen. De Zweed zal zich op 1 juli bij de Alkmaarse formatie melden.

Krajicek klaar in Johannesburg

MichaŽlla Krajicek is klaar op het challengertoernooi van Johannesburg. De Nederlandse tennisster, die in Zuid-Afrika als tweede geplaatst was, verloor vrijdag in het enkel- en dubbelspel.

In de kwartfinales van het toernooi in Johannesburg was De Kleine Kraai niet opgewassen tegen Kristina Kucova. De Slowaakse had drie sets nodig om onze landgenote op de knieŽn te krijgen. De standen waren uiteindelijk 6-3, 4-6 en 6-4.

Ook in het dubbelspel moest Krajicek, samen met de Tsjechische Andrea Hlavackova, buigen voor haar opponenten. Het Brits/OekraÔnse duo Cavaday en Tsoerenko waren veel te sterk. De setstanden van deze partij waren 7-6 en 6-2.

Zevende dode Apeldoorn-drama

Een zevende slachtoffer van het Apeldoorn-drama, dat zich gisteren tijdens Koninginnedag heeft afgespeeld, is overleden. Het betreft de 55-jarige Roel Nijenhuis uit Apeldoorn. Roel was een burgermedewerker van de Koninklijke Marechaussee. Dat heeft de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, Dick van Putten, vandaag bekendgemaakt.

Roel raakte gisteren tijdens de aanslag zwaargewond en overleed vandaag aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in Zwolle. Generaal Van Putten heeft zijn medeleven betuigd aan de familie en nabestaanden en betreurt het verlies ten zeerste.

Het drama in Apeldoorn heeft tot nu toe zeven mensen het leven gekost. Het betreft vijf mannen en twee vrouwen, waaronder ook de 38-jarige dader Karst Tates. Acht mensen liggen nog gewond in het ziekenhuis, waarvan er ééntje in kritieke toestand verkeert.

Lees ook de column van DriekOplopers.

Van Wolfswinkel staat open voor FC Utrecht

De jonge spits Ricky van Wolfswinkel is onduidelijk over zijn toekomst bij Vitesse. De spits, die dit seizoen een basisplaats veroverde in het eerste elftal van Vitesse en onder trainer Johan Neeskens voor Nederland B uitkwam, staat in de belangstelling van verschillende Nederlandse clubs.

AZ en FC Twente waren eerder al gecharmeerd van de jongeling. FC Utrecht kan aan dit lijstje worden toegevoegd. Tegen De Gelderlander vertelt Van Wolfswinkel over een gesprek tussen FC Utrecht en zijn zaakwaarnemer. "Ik heb zelf niet met FC Utrecht gesproken. Mijn zaakwaarnemer Louis Laros is op gesprek geweest."

De spits staat niet onwelwillend tegenover een avontuur in de Domstad. "Ik denk dat Utrecht zo'n beetje om dezelfde plekken hoort te spelen als Vitesse. Ze willen stappen maken en hebben daar een plan voor. Dat is wel interessant. Praten kan nooit kwaad. Als een club belangstelling voor me heeft en met me wil praten, wie ben ik dan om dat niet te doen?", zegt van Wolfswinkel

De jeugdinternational is momenteel gefocust op zijn werk bij Vitesse en en wil vooral spelen. "Ik maak me niet druk om alle geruchten. Ik weet wat er speelt. En slaap er niet slecht om. Ik heb gezegd: ik wil spelen volgend seizoen. Dat is mijn insteek. Als ik bij Vitesse blijf, dan moet een basisplaats lukken. Ik wil eerst het seizoen rustig afmaken."

Hamilton: "Zwaar begin van het seizoen"

Lewis Hamilton kende een slecht begin van het seizoen, maar ziet de eerste Europese Grand Prix als een nieuwe start. Volgend weekend strijkt het Formule 1-circus namelijk neer in Spanje. Toch verwacht de coureur van McLaren opnieuw een zwaar weekend.

"Het was een zwaar begin van het seizoen, met die eerste vier races zo vlak achter elkaar, en om nu weer naar Europa te gaan om te racen, voelt dan ook haast als een nieuw begin," liet Hamilton in een reactie weten. "Het circuit van Barcelona zal onze auto alleen niet zo goed liggen als de baan in Bahrein."

"Bovendien nemen we minder grote upgrades mee naar deze race dan sommige andere teams, aangezien wij tijdens de eerste races al verschillende nieuwe onderdelen op de auto hebben aangebracht. Desondanks zijn onze engineers optimistisch dat we dankzij de nieuwe diffuser en de nieuwe voorvleugel volgende week toch weer wat verder naar voren kunnen komen", besloot de Brit.

[Exclusieve featurette] Het Bernini Mysterie

Het team achter het wereldwijde succes van The Da Vinci Code is terug met de langverwachte film Angels & Demons – Het Bernini Mysterie, een verhaal gebaseerd op de bestseller van Dan Brown. Tom Hanks speelt opnieuw de rol van Robert Langdon, hoogleraar religieuze symboliek aan de universiteit van Harvard. Ook nu wordt hij weer geconfronteerd met eeuwenoude machten die nergens voor terugdeinzen, zelfs niet voor moord, om hun doel te bereiken. De regie is ook deze keer in handen van Ron Howard, terwijl Brian Grazer, Ron Howard en John Calley verantwoordelijk zijn voor de productie. Het scenario is geschreven door David Koepp en Akiva Goldsman.

Wanneer Langdon erachter komt dat een eeuwenoud geheim broederschap bekend als de Illuminati, de machtigste ondergrondse organisatie uit de geschiedenis, weer actief is geworden, wordt hij geconfronteerd met een dreiging die de ondergang kan betekenen van de aartsvijand van deze geheime organisatie: de katholieke kerk. Als Langdon ontdekt dat de Illuminati een tijdbom hebben geactiveerd, vliegt hij naar Rome. Daar bundelen hij en Vittoria Vetra, een beeldschone en mysterieuze Italiaanse wetenschapster, hun krachten. Ze beginnen aan een ware jacht vol actie die hen door verzegelde grafkelders, gevaarlijke catacomben en verlaten kathedralen voert, en ze komen zelfs in het hart van de meest geheime kerker op aarde. Langdon en Vetra volgen een 400 jaar oud symbolenspoor uit de oudheid dat voor het Vaticaan de enige hoop op redding is.

Bekijk hier op FOK! exclusief de exlusieve featurette van Het Bernini Mysterie! Kijk deze week natuurlijk ook op FOK! voor de review en een leuke prijsvraag rondom Het Bernini Mysterie! 

 
 
 

[Giro] Bruyneel geeft Armstrong bijrol

Johan Bruyneel heeft laten weten dat Lance Armstrong tijdens de Giro d'Italia, die op 9 mei van start gaat, geen grote rol zal gaan spelen. Dit heeft de ploegleider van Astana vrijdag laten weten.

"Hij mist nog wat intensiteit om een rol van betekenis te kunnen spelen in de Giro," aldus Bruyneel. De Belgische ploegleider is van mening dat de Texaan op dit moment over de vorm beschikt, die hij half maart had.

Armstrong is namelijk nog bezig om te herstellen van een gebroken sleutelbeen, maar rijdt al wel mee aan de Tour de Gila. In deze ronde werd de Amerikaan voor de 25e keer gecontroleerd sinds zijn rentree in september van vorig jaar.

De laatste dopingcontrole voor de Amerikaan was alweer enige tijd geleden. "Ik dacht al dat ze mij vergeten waren," grapte Armstrong.

Vertonghen komt niet meer in actie

Jan Vertonghen zal de laatste twee wedstrijden van Ajax aan zich voorbij laten gaan. De verdediger van de Amsterdammers kampt met problemen aan zijn buikspier, waardoor hij niet kan spelen.

Marco van Basten, trainer van Ajax, gaf bovendien aan te hopen dat Vertonghen niet aan een interland van de Belgische nationale ploeg zou deelnemen. "We willen hem er graag bij de start van het volgende seizoen weer helemaal fris bij hebben."

Bovendien is het nog maar de vraag of Urby Emanulson (enkel) en Leonardo (ziek) inzetbaar zijn. Van Basten is in elk geval van mening dat Ajax dit weekend, als het tegen Sparta speelt, drie punten moet pakken. "Ik ga er van uit dat FC Twente thuis van AZ wint," was het statement van de oefenmeester. "Dat betekent dat wij alleen zijn gebaat bij drie punten."

FC Twente heeft op dit moment ťťn punt meer dan Ajax, maar speelt in het laatste weekend van de Eredivisie nog tegen de Amsterdammers.

Een orgasme tijdens Kewnenginnen‚ch

29 April 1989. Ik had met een aantal collega’s om 20.00 uur afgesproken bij Asta op het Spui in Den Haag. Asta was toen nog een bioscoop. Tegenwoordig kun je er een nachtje hakkuh tijdens bijvoorbeeld Hardcore Invasion, maar toen kon je er nog naar ‘the Sound of Music’ kijken.
Op de afgesproken tijd waren Steef, Rob, Frank en ik er. De dames lieten nog wat op zich wachten. Na ongeveer vijf minuten kwamen Anita en Rosa. Nog een paar minuten later was Rebecca er en als laatste kwam na tien minuten Jacqueline. Mobieltjes waren er nog niet, dus je bleef gewoon wachten. We hadden ook geen haast. We hadden de hele nacht, of eigenlijk, de hele Nach. De eerste KoninginneNach. Kewnenginnenâch op z’n Haags.

Michael Jansen naar FC Groningen

Michael Jansen maakt volgend seizoen zijn rentree in de eredivisie. De verdediger van SC Cambuur-Leeuwarden tekende in Groningen een tweejarig contract, met een optie op een derde seizoen.

Jansen debuteerde in het seizoen 2002/03 namens Vitesse in de eredivisie. De verdediger uit Nijmegen maakte snel naam en werd al gelinkt aan topclubs en het Nederlands elftal. Toen ging het echter mis. Jansen kreeg te maken met hartritmestoornissen en stond als gevolg daarvan twee jaar buitenspel. Nadat hij fit was verklaard, slaagde hij er niet in om terug te keren in het eerste elftal van Vitesse. Zijn contract in Arnhem werd ontbonden.

Feyenoord haalde hem daarop transfervrij binnen. Die club verhuurde hem aan De Graafschap, maar liet hem afgelopen zomer vertrekken naar Cambuur. In Friesland speelde Jansen 35 duels in de Jupiler League, waarmee hij de twijfels over zijn fitheid overwon.

Technisch manager Henk Veldmate van FC Groningen toont zich op de website van de club opgetogen over de komst van Jansen: "Michael is een jonge speler met veel ervaring. Hij kan op twee posities uit de voeten: zowel als linksback als centraal in de verdediging. Nu hij zijn fysieke klachten heeft overwonnen, is hij in staat zijn potentie waar te maken." In totaal speelde Michael Jansen tot nu toe 101 competitiewedstrijden in het Nederlands betaald voetbal, waarin hij zeven keer scoorde.

Niet alleen mensen hebben gevoel voor ritme

Onderzoekers van Harvard zien in een dansende kaketoe het bewijs dat dieren ook ritme kunnen houden. Tot nu toe werd die eigenschap alleen aan mensen toegekend. Wetenschappers hebben meer dan duizend YouTube filmpjes bekeken en zagen daar het bewijs dat veertien vogelsoorten en één olifantensoort de sterren van de hemel dansten. Honden en katten kunnen dat jammer genoeg niet, net als mensapen en chimpansees.

De onderzoekers hadden ook Snowball de dansende kaketoe tot hun beschikking. Snowball zijn kooi staat in een opvangcentrum in de Amerikaanse staat Indiana, deze vogel is al menigmaal in talkshows te gast geweest. Buiten YouTube clips is Snowball ook te zien in enkele reclame spotjes. Aniruddh Patel van het Neurosciences Institute in San Diego bestudeerde Snowballs bewegingen op muziek en kwam erachter dat de vogel zijn poten bijna perfect op het ritme bewoog. Bovendien past het beest zijn ritme aan als het tempo van de muziek verandert.

De wetenschappers zijn van mening dat er een verband is tussen geluiden kunnen imiteren en kunnen dansen bij papegaaien. "Wanneer je een geluid imiteert, volg je dat geluid de hele tijd in je geheugen, samen met het geluid dat je produceert. Als je dan een verschil hoort, kan je je stemgeluid aanpassen. Het lijkt dus plausibel dat vocale imitatie en het aanhouden van een ritme steunen op hetzelfde mechanisme," zegt Schachner. Het zou kunnen betekenen dat alle dieren die geluiden imiteren, ritme kunnen houden. Men denkt daarbij aan zeehonden, dolfijnen, olifanten en andere zangvogels.

Oordeel zelf

[A1GP] Uitslag rookie-training Engeland

Team Frankrijk heeft de snelste tijd neergezet tijdens de rookietrainingen voor de Grand Prix van Engeland in de A1GP-serie. Op Brands Hatch was het team sneller dan Zwitserland en de Verenigde Staten. Nederland reed de vierde tijd.

Uitslag eerste rookiesessie:

PosTeamCoureurTijd VerschilRonden
1 FrankrijkNicolas Prost 1:14.81817
2 ZwitserlandAlexandre Imperatori 1:14.860 0.04212
3 Verenigde StatenJ.R. Hildebrand 1:15.336 0.51820
4 NederlandDennis Retera 1:15.940 1.12214
5 Zuid-AfrikaCristiano Morgado 1:16.156 1.33818
6 IerlandNiall Quinn 1:16.309 1.4917
7 MaleisiŽAaron Lim 1:16.830 2.01219
8 IndiaParthiva Sureshwaren 1:17.278 2.46014
9 Groot-BrittanniŽAaron Steele 1:17.571 2.75317
10 LibanonJimmy Auby 1:18.033 3.21518
11 MonacoHubertus Bahlsen 1:19.187 4.3696

Uitslag tweede rookiesessie:

PosTeamCoureurTijd VerschilRonden
1 FrankrijkNicolas Prost 1:13.68317
2 ZwitserlandAlexandre Imperatori 1:13.832 0.14914
3 Verenigde StatenJ.R. Hildebrand 1:14.210 0.52718
4 NederlandDennis Retera 1:14.552 0.86915
5 IerlandNiall Quinn 1:14.579 0.89612
6 Zuid-AfrikaCristiano Morgado 1:14.894 1.21113
7 LibanonJimmy Auby 1:15.798 2.11516
8 MaleisiŽAaron Lim 1:16.028 2.34516
9 Groot-BrittanniŽAaron Steele 1:16.103 2.4208
10 IndiaParthiva Sureshwaren 1:16.662 2.97916
11 MonacoHubertus Bahlsen 0

Gecombineerde uitslag rookiesessies:

PosTeamCoureurTijd Verschil
1 FrankrijkNicolas Prost 1:13.683 -
2 ZwitserlandAlexandre Imperatori 1:13.832 0.149
3 Verenigde StatenJ.R. Hildebrand 1:14.210 0.527
4 NederlandDennis Retera 1:14.552 0.869
5 IerlandNiall Quinn 1:14.579 0.896
6 Zuid-AfrikaCristiano Morgado 1:14.894 1.211
7 LibanonJimmy Auby 1:15.798 2.115
8 MaleisiŽAaron Lim 1:16.028 2.345
9 Groot-BrittanniŽAaron Steele 1:16.103 2.420
10 IndiaParthiva Sureshwaren 1:16.662 2.979
11 MonacoHubertus Bahlsen 1:19.187 5.504

Therapie voor verslaafde gamers in Brabant

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron begint na de zomer met een speciale behandeling voor gameverslaafden. Voor de nieuwe therapie worden acht medewerkers speciaal bijgespijkerd, vertelde beleidsmedewerker Martin Reddemann vrijdag naar aanleiding van het verschijnen van het jaarverslag.

Obsessieve spelers
Het aantal obsessieve spelers dat zich sinds 2000 bij Novadic-Kentron meldde is langzaam opgelopen tot ongeveer vijftig per jaar en dat is exclusief de alcohol- en drugsverslaafden die ook onevenwichtig veel games spelen.

Tot op heden is in de reguliere zorg weinig specialistische hulp beschikbaar. Particuliere instellingen leveren wel reeds afkickbehandelingen.

Sparta test aanvaller van Jong Feyenoord

Sparta Rotterdam test de komende anderhalve week aanvaller JoŽl Bijlow. De negentienjarige, fysiek sterke spits speelt nu nog voor Feyenoord, waar zijn contract afloopt.

Bijlow krijgt bij Sparta de kans om middels proeftrainingen en een oefenwedstrijd te laten zien wat hij kan. De speler werd de afgelopen seizoenen regelmatig geplaagd door blessureleed, maar is inmiddels weer fit. De lange aanvaller staat ook in de belangstelling van diverse hoofdklassers, maar wil eerst nog zijn kans wagen in het betaald voetbal. Ook ADO Den Haag heeft nog interesse in Bijlow.

Opleiding Sparta genomineerd voor award

De jeugdopleiding van Sparta Rotterdam is genomineerd voor een Rinus Michels-award. De Rotterdammers hebben concurrentie van FC Groningen en AZ.

De opleiding van Sparta wordt al enige jaren geprezen voor het afleveren van vele talenten. Ook in de huidige selectie van Sparta zitten weer veel spelers uit de eigen jeugd, van wie Kevin Strootman en Erik Falkenburg de meest aansprekende voorbeelden zijn. Vorig seizoen wist de A1 van Sparta nog landskampioen te worden, terwijl de club ook tal van jeugdinternationals levert aan vertegenwoordigende elftallen.

Genomineerden amateurtrainer van het jaar bekend

In navolging van de genomineerden voor de Rinus Michels-award voor de proftrainers, zijn ook de genomineerden bij de amateurs bekend. Zes mannen hopen de opvolger van Hans van Arum te worden.

Het gaat om Albert van der Dussen, die momenteel met Haaglandia / Sir Winston nog strijdt om de titel in de hoofdklasse A van de zondagamateurs, Karel Bonsink, die met promovendus FC Hilversum hetzelfde doel nastreeft als Van der Dussen, Harry Blokhuis van Sparta '25, de al enkele jaren goed presterende Eric Meijers van Achilles '29, Pieter Tuns van Best Vooruit en Henk de Jong, die onlangs met Harkemase Boys als promovendus kampioen werd in de hoofdklasse C van de zaterdagamateurs.

Op 23 mei zal in het stadion van Willem II de prijsuitreiking plaatsvinden. Vorig jaar greep Hans van Arum, nu trainer bij Jong Vitesse, de prestigieuze prijs voor zijn werk bij Sparta Nijkerk.

Trainerswissel bij Eindhoven

FC Eindhoven heeft een trainerswissel doorgevoerd. De naar FC Den Bosch vertrekkende hoofdtrainer Marc Brys is niet ontslagen, maar gunt zijn assistent Pascal Maas de kans zich als hoofdtrainer te manifesteren tijdens de laatste twee competitiewedstrijden.

De in zwaar verkerende club zal komend seizoen mogelijk ook kiezen voor Maas als hoofdtrainer. In het Eindhovens Dagblad reageert Maas op de gang van zaken: "Marc en ik zitten gewoon nog met zijn tweetjes op de bank, alleen is de rolverdeling omgedraaid. Marc gunt mij dat, zodat ik ervaring kan opdoen. Ńls FC Eindhoven doorgaat zijn er twee scenario's: ik word hoofdtrainer of ik blijf assistent. Ik wacht op mijn kans om hoofdcoach te worden en als de mogelijkheid zich voordoet zal ik die onder bepaalde voorwaarden zeker aangrijpen."

Therapie voor verslaafde gamers in Brabant

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron begint na de zomer met een speciale behandeling voor gameverslaafden. Voor de nieuwe therapie worden acht medewerkers speciaal bijgespijkerd, vertelde beleidsmedewerker Martin Reddemann vrijdag naar aanleiding van het verschijnen van het jaarverslag.

Obsessieve spelers
Het aantal obsessieve spelers dat zich sinds 2000 bij Novadic-Kentron meldde is langzaam opgelopen tot ongeveer vijftig per jaar en dat is exclusief de alcohol- en drugsverslaafden die ook onevenwichtig veel games spelen.

Tot op heden is in de reguliere zorg weinig specialistische hulp beschikbaar. Particuliere instellingen leveren wel reeds afkickbehandelingen.


Therapie voor verslaafde gamers in Brabant  (foto: DAG)

Noorse scholieren doen examen op laptop

In Noorwegen is op dit moment een proef aan de gang onder 6.000 scholieren die hun examen afleggen op een gratis laptop van de overheid. Elk kind tussen de 16 en 19 jaar in de regio Nord-Trondelag heeft een computer gekregen.

Spieken
Tijdens de eindexamens, die op dit moment worden afgenomen, wordt er speciale software geactiveerd die spieken onmogelijk maakt. De computers maken bovendien voortdurend screenshots, waardoor precies te zien is wat iemand op het apparaat heeft gedaan.

Gesnapt
Een scholiere wilde het systeem uittesten, vertelt projectmanager Bjorg Helland tegen de BBC. "Ze gebruikte een vertaalprogramma en schreef: 'Als jullie dit kunnen zien, houd me dan nu tegen'." En inderdaad, de leerlinge werd gesnapt.

PC
Eerder werden er wel al via de pc examens afgenomen, maar dat iedereen zijn eigen laptop krijgt is nieuw. Na de examens wordt bekeken of het systeem in heel Noorwegen kan worden ingevoerd. Het voordeel van een laptop boven een pc is volgens de Noren dat de laptop in de hele schoolcarrière kan worden gebruikt en de leerlingen dus niet op een ‘vreemd’ apparaat examen hoeven te doen.


Ook in Nederland staan de examens weer voor de deur

FC Groningen wil Veldmate verhuren

Jeroen Veldmate tekende een nieuwe verbintenis bij FC Groningen, die hem tot medio 2012 bij de club houdt. De Groningers willen de verdediger komend seizoen echter verhuren.

De twintigjarige Veldmate kwam tot dusverre zeven keer uit voor het eerste elftal van FC Groningen. De club hoopt dat hij komend seizoen bij een club in de Jupiler League kan gaan spelen, om zo met meer ervaring terug te keren in de Euroborg. De Graafschap, SC Cambuur-Leeuwarden en BV Veendam toonden al interesse in Veldmate.

Pasveer keept ook volgend seizoen bij GA Eagles

Go Ahead Eagles huurt ook komend seizoen doelman Remko Pasveer van Heracles Almelo. De 25-jarige goalie is dit seizoen al op huurbasis actief in Deventer.

Pasveer had gehoopt komende zomer weer in Almelo aan de slag te kunnen, maar zijn kansen op speeltijd daar zijn niet groot. Zeker niet nadat Heracles onlangs, tot teleurstelling van Pasveer, het contract met eerste doelman Martin Pieckenhagen verlengde.

Dit seizoen verdedigde Pasveer in alle 36 tot nu toe gespeelde competitiewedstrijden het doel van Go Ahead Eagles. Daarin incasseerde hij samen met zijn defensie 38 tegentreffers.

Darwinia ontwikkelaar: "Microsoft was "****ing us off"

Introversion, de ontwikkelaar van Darwinia, is me toch es behoorlijk pissig. En ze hebben er een dikke reden voor. Darwinia+, de Xbox Live Arcade variant van de succesvolle indie-game Darwinia voor de PC, komt binnenkort uit maar dat is niet zonder problemen gegaan. De game was al een tijdje klaar, maar Microsoft wilde dat de game helemaal anders werd. Voor meer uitleg kunnen we beter Chris van Introversion citeren:

"The first major problem was Microsoft. I want to be clear that in hindsight, we believe Microsoft were absolutely correct in the calls they made, and we were wrong. But at the time, oh my god they were pissing us off. We'd done a massive treatment of the in-game menus for Darwinia and Multiwinia, and the end result is exactly what you see in the PC/Mac versions of Multiwinia now.

We were very happy with that and considered the game ready to go through their certification process, but Microsoft did not agree. They requested we go into an extensive period of redesign and polish on the game, covering everything from the menus to the squaddie control method in Darwinia, to the game modes in Multiwinia. It was the first time a massive company had effectively told Introversion what to do, and we didn't like that at all. It was also months of work, and the concept of open-ended polish and iteration with a company several orders of magnitude larger than our own didn't hugely appeal. We finally resolved this situation in the only way we could - we separated the PC and Xbox versions of the game, pushed ahead with a PC only version of Multiwinia, and put the Xbox project on a back burner."

Het eindresultaat? Een opgepoetse versie van Darwinia, dat met tegenzin van de ontwikkelaar is gemaakt. We zijn dan ook erg benieuwd naar het eindresultaat.

Oranjes aanwezig op 4 en 5 mei

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op 4 mei zoals voorgenomen aanwezig bij de dodenherdenking en kranslegging in Amsterdam. Op 5 mei woont de koningin in de hoofdstad het Bevrijdingsconcert bij. Dat is vandaag besloten na overleg wegens het drama dat zich afspeelde in Apeldoorn op Koninginnedag.

Gepaste wijze
De Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vinden op gepaste wijze doorgang. Dit geldt voor zowel alle geplande activiteiten in het land als de nationale momenten.

Bevrijdingsfestival
Premier Jan Peter Balkenende zal ook zoals voorgenomen het landelijke Bevrijdingsfestival in Zwolle op 5 mei openen. Naar verwachting maakt Pieter van Vollenhoven zijn opwachting bij het jaarlijkse defilé van oudstrijders in Wageningen.

'Franse interesse voor Tiotť'

FC Twente-middenvelder Cheik Tiotť staat in de belangstelling van de Franse topclubs Olympique Marseille en Paris Saint-Germain, zo meldt De Telegraaf. De Ivoriaan speelt sinds de zomer in Enschede.

De 22-jarige Tiotť werd door FC Twente overgenomen van Anderlecht. De Belgische topclub verhuurde de Ivoriaan vorig seizoen aan Roda JC. Voor die ploeg speelde hij 26 competitieduels, waarin hij twee keer scoorde. Tiotť is dit seizoen niet altijd basisspeler bij Twente, maar kwam tot nu toe toch tot 26 wedstrijden in de eredivisie.

Vermoedelijk is Tiotť in beeld geraakt bij de Franse clubs in het UEFA Cup-toernooi. FC Twente trof daarin zowel Paris Saint-Germain als Olympique Marseille. In die ontmoetingen stond Tiotť steeds de gehele wedstrijd op het veld.

Red Hot Chili Peppers niet uit elkaar

Hardnekkige geruchten beweren anders, maar de Red Hot Chili Peppers gaan echt niet uit elkaar. Na een sabbatical van een jaar, neemt de band nog eens zes maanden rust. Daarna zullen ze weer doorgaan met optreden.

"We treden dan nu niet op, maar dat hebben we hiervoor wel heel veel gedaan en we waren echt toe aan een break", aldus drummer Chad Smith. Smith is momenteel overigens wel aan het rondtouren met zijn band Chickenfoot. Flea, de bassist, is momenteel bezig met een studie muziek aan een universiteit in Californië.

Scar tissue that I wish you saw..

Henk Nijdam overleden

Oud-wielrenner Henk Nijdam is gisteren in zijn woonplaats Breda op 73-jarige leeftijd overleden. De vader van oud-prof Jelle Nijdam won in 1964 en 1966 een etappe in La Grande Boucle.

In de Ronde van Spanje van 1966 won hij tevens drie ritten. Zijn specialiteit was echter de achtervolging bij het baanwielrennen. Daarin werd hij tweemaal wereldkampioen, in 1961 en 1962. Pijpje Drop werd in dat laatste jaar vanwege zijn prestatie ook gekozen tot Sportman van het Jaar.

Ecclestone: "Persoonlijkheden nodig in F1"

Bernie Ecclestone heeft weer van zich doen spreken. Volgens hem ontbreken er tegenwoordig echte karakters in de Formule 1.

Bernie Ecclestone heeft aangegeven dat de Formule 1 momenteel geen echte karakters meer heeft rondlopen. De coureurs zijn commercieel niet interessant genoeg om ze als uithangbord te kunnen gebruiken voor reclameactiviteiten rondom de Formule 1, zoals dat wel kon met bijvoorbeeld Michael Schumacher.

Ecclestone trekt de vergelijking met voetbalspelers: "Het voetbal heeft personen als Lionel Messi en David Beckham. Beckham zou ideaal voor ons zijn, zo iemand kunnen we gebruiken."

Ferrari: "Budgetlimiet is schadelijk"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft naar de internationale autosportbond FIA zijn zorgen geuit over de invoering van een budgetlimiet. Naar de mening van de Italiaan zou de maatregel de sport teveel schade toebrengen.

De Ferrari-president heeft, naar aanleiding van de invoering van de budgetlimiet, in een brief aan de FIA laten weten dat hij denkt dat de invoering van de maatregel in 2010 de Formule 1 alleen maar schade zou toe brengen. Di Montezemolo schreef: "Deze maatregel moet opnieuw volledig tegen het licht gehouden worden. Het is bekend dat ik een tegenstander ervan ben, vooral omdat het technisch zeer moeilijk controleerbaar zal zijn. Elke controverse rondom de budgetlimiet zou het imago van de Formule 1 ondermijnen en schade toebrengen aan de reputatie van het betrokken team."

"Er zijn twijfels of er twee verschillende categorieŽn teams in het leven geroepen moeten en de invoering kan voordelen veroorzaken voor bepaalde teams. Het veroorzaakt in elk geval zeker verwarring bij het publiek. Dit is niet wenselijk gezien wat de Formule 1 voor de deelnemers en fans betekent", zo argumenteerde de Ferrari-president.

Eerder uitte Frank Williams al zijn zorgen over de invoering van de budgetlimiet. Williams is echter wel voorstander van een verplichte invoer voor alle teams.

Activision steunt seksleven veelvraat

Gamepublisher Activision heeft vandaag in Europa de filmgame X-Men Origins: Wolverine gelanceerd. Ter ere hiervan, en een flinke som geld, heeft de dierentuin van Edinburgh hun veelvraat, Nederlandse term voor wolverine, een nieuwe naam gegeven: Logan. De komende twee jaar zal Activision daarnaast het fokprogramma van de veelvraat steunen, dit om te zorgen dat het diertje in de toekomst niet meer met uitsterven bedreigd zal worden.
 
"Is er een beter eerbetoon aan de machtige Wolverine dan te zorgen dat zijn neven in het in het echte leven de komende jaren worden verzorgd? Met veelvraten op de lijst van bedreigde diersoorten denken we dat Wolverine een enorme bijdrage kan leveren aan het attenderen van mensen op het bestaan van deze schitterende beestjes en het zorgen dat ze nog vele jaren mogen leven," aldus Activisions Aruna Sinha.
 
Voor meer gamenieuws kun je een kijkje nemen op FOK!games .
 
Wolverine in Schotland
De familie Logan

Amsterdam kijkt naar veiligheid voor 4 en 5 mei

De gemeente Amsterdam neemt de komende dagen de veiligheidsmaatregelen onder de loep voor de activiteiten rond dodenherdenking op 4 mei en het bevrijdingsconcert op de Amstel op 5 mei. Dat liet een woordvoerder van burgemeester Job Cohen vandaag weten.

De gemeente heeft samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei besloten het programma ondanks het drama in Apeldoorn door te laten gaan. Koningin Beatrix woont de herdenking en de viering gewoonlijk elk jaar bij, maar dat was nu vrijdag nog niet duidelijk.

Amsterdam kijkt naar veiligheid voor 4 en 5 mei  (foto: ANP)

Activision steunt veelvraat Logan in Schotse dierentuin

Sinds vandaag kun je in de huid kruipen van de bekende X-Men Wolverine. De dierentuin van Edinburgh vond de lancering van de film en game een goede reden om hun eigen wolverine, Nederlandse naam veelvraat, een nieuwe naam te geven, namelijk Logan. Activision steunt de dierentuin ook door het fokprogramma voor de veelvraat te steunen in 2009 en 2010. De veelvraat wordt momenteel met uitsterven bedreigd en met deze actie hoopt Activision dat ze nog lang mogen blijven bestaan en natuurlijk hopen ze dat mensen de game kopen.

"What better way is there to pay homage to the mighty Wolverine by making sure his real life cousins are cared for during the next year? With wolverines an endangered species, we see Wolverine having a major role in helping people become more aware of these wonderful creatures and ensuring their survival for many years to come."


Logan en Logan

Doodstraf voor Amerikaanse kindermoordenaar

De 38-jarige Lam Luong, die vorig jaar vier kleine kinderen doodde, heeft van de rechter in de Amerikaanse staat Alabama de doodstraf gekregen. Vorig jaar gooide de man vier kinderen van de vierentwintig meter hoge Dauphin Island Bridge aan de kust van Alabama. Het motief hier voor was een ruzie met de moeder van de kinderen. De leeftijd van de kinderen lagen tussen de vier maanden en drie jaar. De drie jongste kinderen waren van Luong en de moeder, de oudste van het viertal was het kind van Luongs partner uit een eerdere relatie.

Luongs advocaat had om levenslang gevraagd, maar de rechter vond die straf niet toereikend. Hij gaf aan dat de kinderen in radeloze angst hun dood tegemoet moeten zijn gevallen. De kinderen leefden nog toen ze in het water terecht kwamen. De rechter bepaalde ook dat aan Luong elke dag foto's van de vier slachtoffers moeten worden getoond.

[WTCC] Chevrolet krijgt technische ontheffing

Het FIA Touring Car Bureau heeft Chevrolet ontheffing verleend voor een tweetal regels met ingang van de race dit weekend in Marrakech.

De ontheffing is verleend door het bureau om problemen met de auto te compenseren, zodat de competitie eerlijker wordt. De eerste ontheffing omvat het gebruik mogen maken van een bumper met een platte bodem op de Chevrolet Cruze auto's, zodat aerodynamische problemen opgelost kunnen worden.

De tweede ontheffing bestaat uit het mogen vervangen van de ramen in de voor- en achterdeur met plastic elementen. Dit mag alleen gedaan worden als de auto's geen compensatiegewicht met zich mee dragen. De race in Marrakech belooft zodoende een spannende race te worden voor Chevrolet, mede omdat er voor het eerst gereden wordt op dit circuit.

Bonden houden acties op Dag van de Arbeid

Vakbonden in tientallen landen in de hele wereld gaan vandaag op de Dag van de Arbeid de straat op om hun ongenoegen te uiten over de aanpak van de economische crisis. Alleen in Frankrijk zijn al circa driehonderd betogingen aangekondigd.

De acht grootste bonden in Frankrijk willen op de viering van 1 mei duidelijk maken dat de regering naar hun mening te weinig doet om de banen van de gewone werknemers te beschermen. Dit jaar is al twee keer eerder actie gevoerd tegen de regering van president Nicolas Sarkozy.

In Turkije liep een betoging vanochtend uit de hand. In het centrum van Istanbul raakte de politie slaags met enkele honderden actievoerders. De politie gebruikte waterkanonnen tegen de betogers en verrichtte een aantal arrestaties.

Extreem-linkse demonstranten hebben afgelopen nacht in Duitsland gevochten met de politie. Met name in Berlijn en Hamburg kwam het tot forse rellen. In de hoofdstad verrichtten zij 49 arrestaties. Dertig agenten raakten gewond.

Ook in onder meer Indonesië, Griekenland en Italië zijn voor vandaag grote demonstraties gepland.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat nu officieel aangekondigd

GSC Game World heeft gisteren officieel het derde deel in de S.T.A.L.K.E.R. reeks aangekondigd. Al op 10 april werd bekend gemaakt dat er een nieuwe S.T.A.L.K.E.R. game aankwam, maar nu is het officieel aangekondigd dus. Dit keer gaat de speler terug naar de Zone als agent van de OekraÔnse veiligheidsdienst. Maar er is nog meer bekend, onze user Cascade heeft ons erop geattendeerd dat er ook nog nieuwe features bekend zijn geworden.

Features:
- Er zijn diverse gebieden te bezoeken: het stadje Pripyat, treinstation Yanov, de Jupiter fabriek, het dorp Kopachi en meer. Tevens zal het er 'fotorealistisch' uit gaan zien.
- Nieuw verhaal met unieke karakters.
- Side quests zijn uitgebreider.
- Nieuwe monsters, zoals de 'Chimera' en 'Burer'.
- Een herziene A.I. voor de monsters
- Een herziene A-Life systeem voor de A.I. Het is een combinatie van de twee voorgaande games.
- Emissions zijn terug en hebben meer invloed op de Zone.
- Je kunt gaan slapen!
- Een nieuwe player interface.
- Freeplay na het afronden van de main quest.
- Als grafische motor wordt de X-Ray engine v1.6 gebruikt.

Tevens zijn er ook nog twee screenshots verschenen.

S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat wordt in de herfst van dit jaar verwacht.

'Capello gaat doelman Almunia oproepen'

Bondscoach van Engeland Fabio Capello is van plan de Spanjaard Manuel Almunia op te roepen als de doelman een Engels paspoort aanvraagt. De keeper van Arsenal woont komende zomer vijf jaar in Groot-BrittanniŽ en krijgt hierdoor de mogelijkheid een Engels paspoort aan te vragen.

Almunia tekende in de zomer van 2004 bij Arsenal. De bijna 32-jarige doelman werd in Pamplona geboren, maar kreeg nog nooit een uitnodiging voor de Spaanse nationale ploeg waardoor hij dus nog altijd beschikbaar is voor Engeland.

The Independent claimt dat Capello bereid is de 'nationalistische protesten' te trotseren en Almunia zal oproepen wanneer deze mogelijkheid zich voordoet. De afgelopen tijd stond de bijna 40-jarige David James onder de lat bij Engeland. De Engelsen zitten momenteel dun in de keepers.

Golden Earring weigerde 1 minuut stilte

De rockers op leeftijd van de band Golden Earring weigerden gisteren om voor aanvang van hun concert een minuut stilte in acht te nemen in verband met de aanslag in Apeldoorn. Dat meldt Omroep Flevoland.

De band trad op in Ens en de organisatie wilde graag een minuut stilte. In eerste instantie wilden de muzikanten ook nog een lied opdragen aan de slachtoffers en de nabestaanden, maar beide ging niet door. De band startte zonder de minuut. Waarom ze dit niet wilden is op dit moment nog niet bekend.

Hartley nieuwe reservecoureur Red Bull

De Nieuw-Zeelander Brendon Hartley is vanaf de Grand Prix van Spanje de nieuwe reservecoureur van Red Bull Racing.

De 19-jarige Hartley komt momenteel uit in de Formule 3 Euroseries voor het team van Carlin Motorsport. Daarnaast zal hij dit jaar ook actief zijn in de eerste drie races van de World Series by Renault voor het Eurotech-team. Nu zal hij dus ook deel gaan nemen aan de Formule 1 voor het Red Bull Racing-team als reservecoureur. Afgelopen woensdag heeft hij zijn superlicentie ontvangen van de internationale autosportbond FIA.

"Ik ben erg blij met de kans die ik krijg. Ik wil Red Bull bedanken voor de ondersteuning die zij mij geven en deze kans is een volgende stap in mijn doel om een Formule 1-coureur te worden. Ik weet dat er tijdens een seizoen niet meer getest mag worden en dat ik dus waarschijnlijk niet veel tijd achter het stuur zal krijgen, maar ik maak deel uit van het team en zal daar veel van leren", aldus Hartley.

De coureur had al eerder getest voor Red Bull, maar was toen nog niet in het bezit van de benodigde superlicentie om te mogen racen. De eerste drie races van dit seizoen was oud-rijder David Coulthard als reserve in dienst van de Oostenrijkse renstal. De Schot maakte na vorig seizoen een einde aan zijn actieve Formule 1-carriŤre en is nu bij commentator voor de BBC tijdens de raceweekenden.

[NASCAR] Dodge blijft actief ondanks faillissement

Dodge wil actief blijven in de NASCAR ondanks dat moedermaatschappij Chrysler afgelopen donderdag haar faillissement heeft aangevraagd.

De autofabrikant heeft het de laatste maanden moeilijk gehad en is een tijdje overeind gehouden met de steun van de Amerikaanse regering. Afgelopen donderdag viel dan toch het doek voor de fabrikant.

Ondanks de aanvraag wil Chrysler toch actief blijven met Dodge in de goedbekeken NASCAR-raceklasse. Mike Accavitti, directeur brand marketing en strategie voor Dodge Motorsports van Chrysler, zegt hierover: "NASCAR is een strategisch onderdeel van ons marketingplan en het merk Dodge. We zijn van plan om met Dodge de sponsoring en relatie met NASCAR voort te blijven zetten in de toekomst."

De verwachting is dat Chrysler voor een groot deel in handen zal komen van Fiat. Wat de invloed hiervan op de NASCAR-activiteiten zal zijn is echter nog niet bekend.

Besmetting bij Duitse vrouw die niet in Mexico was

Voor het eerst is in Duitsland de Mexicaanse griep geconstateerd bij iemand die niet in Mexico is geweest. Dat hebben de Duitse autoriteiten vandaag laten weten.

De vrouw uit Nederbeieren is een verpleegkundige die besmet raakte door het behandelen van een patiënt die het virus al onder de leden had. De vrouw is weer hersteld.

In Duitsland zijn in totaal vier besmettingen met de Mexicaanse griep geconstateerd.

April was warm en droog

Met een gemiddelde temperatuur van 12,2 graden Celsius in De Bilt was april 2009 de een na warmste april sinds de metingen in 1706 begonnen. Dat heeft het KNMI vandaag bekendgemaakt. De zachtste april van de afgelopen 300 jaar was die van 2007 met gemiddeld 13,1 graden.

Vrijwel dagelijks lag de temperatuur ruim boven normaal. Rond het midden van de maand zelfs regelmatig 5 tot 10 graden boven het langjarig gemiddelde van 8,3 graden.

De eerste warme dag van het seizoen (20 graden of hoger) was dit jaar op 3 april. De hoogste temperatuur (24,8 graden) werd gemeten op 3 april in Eelde en op 15 april in Arcen. Vorstdagen kwamen dit jaar in De Bilt niet voor.

Ook was april droog. Gemiddeld viel over het land 22 millimeter neerslag tegen normaal 44 millimeter. De zon scheen gemiddeld 225 uur. Normaal is 162 uur.


April was warm en droog  (foto: DAG)

Stelletje neukt in tuin Queen Elizabeth

De 35-jarige Joy Taylor en de 30-jarige Phil Garden zijn woensdag betrapt op het bedrijven van de liefde in de tuin van Windsor Castle, het kasteel van de Engelse koningin. Op het moment van de seks was de Engelse koningin aanwezig in het kasteel, maar ze heeft niks meegekregen van het liefdesspel. Op het moment dat het stelletje bezig was stonden er ruim 100 toeristen te kijken, sommige juichten het stelletje toe en sommigen stonden vol afschuw te kijken en riepen "gadverdamme". Een paar Japanse toeristen hebben er zelfs beelden van gemaakt, maar die zijn nog niet uitgelekt.

Het stelletje heeft een nacht in de cel gezeten en werden verbaasd wakker op het politiebureau. Ze konden niet geloven wat ze gedaan hadden, aldus de politie. Beiden zijn bang hun baan kwijt te raken na het in de media komen door dit spektakel. Joy en Phil hebben beiden een goede betaalde baan. Joy als freelance adviseur bij een groot Londens bedrijf en Phil als directeur bij het bedrijf Antal International of Warrington. 

Volgens een buurman van het stelletje zijn ze altijd al luidruchtig: "We noemen haar de onrustige Amerikaan, omdat ze altijd schreeuwt. Ik moet mijn raam zomers sluiten, omdat ze altijd zo'n kabaal maakt. Ik heb echter nog nooit gehoord dat de twee het buiten deden. Ze moet het hele Windsor Castle tot leven hebben gewekt met haar kabaal." Een ooggetuige meldt dat ze zich niks aan trokken van het feit dat ze het in de tuin van de koningin deden, "Het koppel gaf niks om de omstanders en deden net alsof ze in hun eigen slaapkamer waren. Ze negeerden zelfs de 'Niet Op Het Gras Lopen' bord", aldus de ooggetuige.

Een foto van de daders staat hier . Zodra de filmpjes online staan lees je het als eerst op FOK!.

Playstation Netwerk update van 30 april: Wolverine demo

Terwijl velen van jullie waarschijnlijk op de vrij-markt zaten, dronken in een hoekje op het Museumplein lagen of gespannen achter de TV zaten door de vreselijke gebeurtenis in Apeldoorn, heeft Sony het Playstation Netwerk weer een update gegeven.

Opvallendste zaken zijn natuurlijk de demo van het langverwachte X-Men Origins: Wolverine, de Downloadable content van Killzone 2: Steel & Titanium en de DLC voor Burnout Paradise: Cops & Robbers. Verder kunnen mensen zich nog vermaken met DLC voor Sonic Unleashed, Need for Speed Undercover en veel nieuwe liedjes voor Rock Band.

De volledige update staat hieronder.


PS3 Demo

* X-Men Origins: Wolverine - free (not available in Germany)

PS3 Games

* Brain Challenge bundle - GBP 9.99 / EUR 12.99

PS3 Content

* Killzone 2: Steel & Titanium Pack - GBP 4.79 / EUR 5.99
* LittleBigPlanet: Egyptian Mythology Pack - GBP 2.39 / EUR 2.99
* Burnout Paradise: Cops and Robbers - GBP 7.99 / EUR 9.99
* Sonic Unleashed: Spagonia Adventure Pack - GBP 3.19 / EUR 3.99
* Need For Speed Undercover: Boss Cars Pack - GBP 3.99 / EUR 4.99
* Need For Speed Undercover: Challenge Series - free

Guitar Hero World Tour

* Nirvana Track Pack 2 - GBP 4.39 / EUR 5.49
* "Sappy" - GBP 1.59/ EUR 1.99
* "Very Ape" - GBP 1.59/ EUR 1.99
* "Stay Away" - GBP 1.59/ EUR 1.99

Rock Band

* "Nothing's Shocking" album by Jane's Addiction (1988) - GBP 7.49 / EUR10.99
* "Had A Dad" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Idiots Rule" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Jane Says" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Ocean Size" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Pig's In Zen" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Standing In The Shower? Thinking" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Summertime Rolls" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Ted, Just Admit It?" - GBP 0.99 / EUR 1.49
* "Thank You Boys" - GBP 0.99/ EUR 1.49
* "Up The Beach" - GBP 0.99 / EUR 1.49

PS3 wallpaper

* InFamous - free

PSP Games

* Skate Park City - GBP 9.99 / EUR12.99
* Driver '76 - GBP 15.99 / EUR 19.99
* Prince of Persia: Revelations - GBP 15.99 / EUR 19.99

Williams: "Verplicht budgetlimiet"

Frank Williams, teambaas van het Williams F1-team, vindt dat de budgetlimiet verplicht moet worden. Williams is bang dat het invoeren van een optionele budgetlimiet het kampioenschap zal scheiden in twee groepen: de teams die zich aan de limiet houden en die zich daar niet aan houden.

Williams wil daarom een verplichte limiet: "Williams steunt het idee van een budgetlimiet al sinds het eerste moment. Sinds de introducering van de maatregel hebben wij binnen de FOTA grote stappen gemaakt met kostenbesparing, maar is de roep om een budgetlimiet ook alleen maar groter geworden. We zien graag iedereen onder dezelfde omstandigheden deelnemen en zich dus aan het budgetlimiet houden."

"Dit standpunt zullen we ook binnen de FOTA verkondigen bij de vergadering volgende week. Het zal voor sommige teams moeilijk zijn, maar we verwachten dat de FOTA constructief met dit initiatief aan de slag zal gaan", aldus de teambaas van Williams F1.

Sony onthult motion-controller op de E3?

Sinds Nintendo met zijn motion-controller de wereld in zijn greep heeft en het velen malen beter doet dan zijn concurrenten de Playstation 3 en Xbox 360 zijn er regelmatig geruchten naar boven komen drijven dat deze twee met hun eigen motion-controller zouden komen. De Playstation 3 heeft natuurlijk al de Sixaxis maar volgens geruchten komt daar op de E3 een nieuwe controller bij.

Volgens Variety hebben verschillende bronnen bevestigd dat Sony bezig is met een motion-controller en dat deze op de E3 onthuld zal worden. De controller zou verschillende led-lampjes bevatten die door een camera geregistreerd worden. Omdat de camera verschillende kleuren en vormen kan detecteren zou deze een stuk nauwkeuriger zijn dan de Wii-mote.

Of dit zoveelste gerucht waar blijkt te zijn moeten we nog maar afwachten. Vorig jaar zou Microsoft zijn motion-controller onthullen op de E3 maar is dit uiteindelijk uitgebleven. Toch zijn er in het verleden al patenten van Sony opgedoken waarin stond dat ze druk bezig waren met bewegingssensoren.
Boek: Jim Butcher - Stormnacht

Op de Elf Fantasy Fair sprak ik James Marsters, de acteur die Spike speelt in Buffy en Lord Piccolo in Dragonball Evolution. Hij is tevens de man die de audioboeken inspreekt van de Dresden Files. Op verzoek van de auteur zelf, Jim Butcher, begon hij ooit met het vertellen van het eerste boek van deze fantasyreeks. Marsters is inmiddels bij het tiende boek, waar Butcher het twaalfde boek heeft afgerond, een aardige score voor een reeks, die in 2000 is gestart. Butcher heeft er sinds 2004 een andere populaire reeks naast, de Codex Alera. En nu eindelijk mag dankzij uitgeverij De Vliegende Hollander ook Nederland kennismaken met Butchers creativiteit. Stormnacht, het eerste deel van de Dresden Dossiers.

'City wil Robben halen'

De kranten blijven speculeren wat de volgende zet wordt van de rijkste club ter wereld. Manchester City zou een gigantisch bod gaan doen op Arjen Robben. De vleugelaanvaller van Real Madrid zou de grote zomeraankoop worden van de Arabische eigenaren.

Twee jaar terug verliet Robben Chelsea voor Madrid. De club uit de hoofdstad van Spanje moest 27 miljoen euro op tafel leggen voor de aanvaller. Een soortgelijk bedrag zou de club nu terug willen zien. Bij Real Madrid zou een grondige renovatie plaatsvinden deze zomer door de presidentsverkiezingen. De grootste kanshebber, Florentino Pťrez, heeft beloofd een aantal toppers te halen. Om dat allemaal te betalen zullen er een paar spelers gaan vertrekken.

De namen van Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder worden ook genoemd om te vertrekken.

'Gerets gepolst door Chelsea'

Eric Gerets gaf bij zijn spelersgroep aan dat hij Olympique Marseille na dit seizoen wil verlaten. De voormalige trainer van PSV heeft zin in een nieuw avontuur.

De Franse regionale krant La DťpÍche du Midi schrijft vanochtend dat de trainer bij Chelsea aan de slag gaat. Guus Hiddink is daar op dit moment als interim-trainer actief maar zal in de zomer terugkeren naar zijn post als bondscoach van Rusland. Chelsea is op zoek naar een nieuwe trainer en de naam van Gerets kan daar dus nu bij. Vooralsnog is AC Milan-coach Carlo Ancelotti als favoriet voor het trainerschap bij de club uit Londen.

Gerets wordt ook gelinkt aan Al-Hilal uit Saoedi-ArabiŽ, Bayern MŁnchen en Schalke 04.

Sony: Sackboys voor iedere man, vrouw en kind in Engeland

Sinds de hoofdpersoon van de nieuwste game van Media Molecule voor het eerst zijn lieve gezichtje toonde aan de wereld werd er door vele enthousiaste gamers gevraagd om een Sackboy knuffel. Als je in Engeland of Ierland woont heb je nu geluk. Sony geeft namelijk aan iedereen zo'n wollen Sackboy knuffel gratis.

Het enige wat je er voor moet doen is jezelf inschrijven op het LittleBigPlanet Youtube kanaal. Op dit kanaal kun je creaties zien van andere LittleBigPlanet bouwers en zelfs prijzen winnen (zoals te zien is in onderstaand filmpje). Een win-win situatie dus om even de tijd te nemen om je in te schrijven voor dit kanaal. Helaas is deze actie niet beschikbaar als je in Nederland woont.

Adriano terug bij Flamengo

Het contract van de spits Adriano werd bij Internazionale ontbonden. De aanvaller zou de voetbalwereld willen verlaten door persoonlijke redenen. Hij heeft ondertussen onderdak gevonden bij Flamengo.

De voorzitter, Delair Dumbrosck, kwam met dit bericht naar buiten via Reuters. "We wachten op zijn komst, de deal is voor 99 procent rond," aldus Dumbrosck. "We zoeken nog een laatste sponsor om het budget rond te krijgen."

Adriano begon zijn voetbalcarriŤre bij Flamengo en wil het plezier weer terugvinden in het voetbal. Vorige maand gaf de Braziliaan in een persconferentie aan dat hij kampt met depressies waardoor het spel niet aantrekkelijk meer is.

Christian Bale zeker in Batman 3

Christian Bale, de acteur die in Batman Begins en The Dark Knight de rol van Batman op zich nam heeft bevestigd dat hij in Batman 3 zit. Dit zei hij in een interview met filmmagazine Total Film. Zeker is dat Aaron Eckhart, die Harvey Dent speelt, niet weer terug komt als Two-Face. Ook is het niet zeker of regisseur Christopher Nolan terugkeert.

Bale vertelt aan het filmmagazine: "Will we do a third movie? It's got to be the right story. You can't make something like 'The Dark Knight' and then come out with something disappointing. I would like it if people say, 'You'll never make a good third movie.' I say, 'OK, let's make a third movie in that case, let's prove them wrong. But that's just me. The fact is, I have to! I've signed up! Chris doesn't. So I'm in a bit of a fix if he says he doesn't want to!" In het interview vertelt hij dus onder andere dat hij al getekend heeft voor een derde film, in tegenstelling tot regisseur Nolan. Wanneer de derde film komt is nog niet bekend.

Het interview met Christian Bale is hier te lezen.

Killzone 2 DLC te downloaden van PSN

Killzone 2 is op dit moment ťťn van dť shooters op de Playstation 3. Donwloadable content kan dan natuurlijk niet achter blijven. Voor de fans van Killzone 2 is vanaf gisteren de nieuwe DLC te downloaden. De Steel & Titanium pack bevat twee nieuwe maps waarop online geschoten kan worden genaamd "Wasteland Bullet" en "Vekta Cruiser". Voor 5.99 euro kan de DLC van jou zijn.


De trein van Wasteland Bullet

Wasteland Bullet zorgt ervoor dat je samen met je kameraden moet knokken voor de controle over de Bullet Train die Pyrrhus en The Wastelands met elkaar verbindt. Het gevecht zal plaats vinden terwijl de trein met enorme snelheden door The Wastelands raast dus pas op voor obstakels. Zo'n obstakel op wandelsnelheid tegen je hoofd aankrijgen zorgt voor hooguit wat hoofdpijn, met de gigantische snelheden van de Bullet Train gaat je kop eraf.

Vekta Cruiser speelt zich af op ťťn van de cruisers van de ISA. ISA-spelers moeten de Helghansoldaten van zich afslaan en ondertussen ook de aanvallen van Helghan schepen op de cruiser afslaan.

Mťndez gewild in Saoedi-ArabiŽ

Een club uit Saoedi-ArabiŽ heeft interesse getoond in Edison Mťndez. De middenvelder van PSV zou alleen naar het Midden-Oosten vertrekken indien het financieel gezien niet te weigeren is. Vooralsnog wil de voormalige kampioen doorgaan met Mťndez.

Het contract van de dertigjarige middenvelder loopt tot 2010. Het is het derde seizoen van Mťndez bij PSV. Twee weken geleden was hij erg belangrijk in de klassieker tegen Ajax. Hij opende de score in die wedstrijd door verwoestend uit te halen van ongeveer 25 meter.

Krachtiger KERS voor teams met budgetbeperking

Teams die zich in 2010 houden aan de vrijwillige budgetlimiet mogen het vermogen van hun KERS verdubbelen. Het is ťťn van de voordelen die de limiet de teams zal bieden.

De FIA heeft donderdag de nieuwe regelgeving voor 2010 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat voor teams die hun budget niet willen aanpassen de technische regels nagenoeg ongewijzigd zullen zijn. De teams die zich wel houden aan de limiet van 44 miljoen euro krijgen diverse technische vrijheden, waaronder de genoemde verdubbeling van het KERS-vermogen naar 120 kilowatt.

Of het idee voor een verhoging realistisch is valt nog te bezien. De hoge kosten van KERS in combinatie met het lage budget kunnen het voor nieuwe of onafhankelijke teams namelijk moeilijk maken om het systeem te ontwikkelen.

Het is voor nieuwe of onafhankelijke teams mogelijk, door de hoge kosten en het lage budget, lastig om KERS te ontwikkelen.

Incident schokt ook de Antillen

Ook op de Antillen is zwaar geschokt gereageerd op het drama in Apeldoorn op Koninginnedag. Onder de slachtoffers waren vier leden van de Antilliaanse dansgroep Ekspreshon Kultural. Eén van hen is overleden, twee zijn er zwaargewond en een is lichtgewond.

Ontzetting
Premier Emily de Jongh-Elhage sprak in een interview met de Wereldomroep haar ontzetting uit. Ze heeft inmiddels brieven gestuurd aan premier Balkenende en de Koningin.

In de brief staat onder meer: "De afschuwelijke gebeurtenis in Apeldoorn heeft ons allen op de Nederlandse Antillen diep geschokt. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden en naar U, uw familie en allen die getuige zijn geweest van dit drama."

Verkeerde plek
De Telegraaf sprak een van de Antilliaanse gewonden in het ziekenhuis. "We stonden precies op de verkeerde plek", zegt Marlon Ricardo. Hij kwam met de schrik vrij: zijn arm zit in een mitella. Maar een vriend van hem kwam om het leven en twee vriendinnen van de dansers raakten zwaar gewond.

[NBA] Uitslag Bulls - Celtics

De Chicago Bulls blijven erin geloven dat de tweede ronde behaald kan worden. Gisteravond wonnen de Bulls thuis van de Boston Celtics met 128-127. Hierdoor moet er een beslissende zevende wedstrijd gespeeld worden.

Ray Allen, voormalige basketballer van de Supersonics scoorde 51 punten in deze spannende wedstrijd. Paul Pierce, aanvoerder van het team, voegde daar 22 punten aan toe. Glen Davis, de vervanger van de geblesseerde Kevin Garnett, was goed voor 23 punten.

Bij de Bulls waren er ook een paar heren met monsterscores. John Salmons scoorde 35 punten en pakte zes rebounds. Joakim Noah scoorde slechts negen punten maar pakte wel vijftien rebounds. Brad Miller, die overkwam van de Sacremento Kings, was goed voor 23 punten. Derrick Rose scoorde 28 punten.

Uitslagen in de play-offs

ThuisUitUitslagStand
Chicago BullsBoston Celtics128-1273-3
Houston RocketsPortland Trailblazers92-76*4-2
Philadelphia 76ers Orlando Magic89-1142-4*

* Door naar de volgende ronde

Juni wordt klein beetje donkerder met Overlord II

Waren de meeste game-releases afgelopen jaren nog rond de kerst, nu beginnen uitgevers te snappen dat het veel beter is om games door het hele jaar te releasen. Zo beginnen de maanden mei en juni helemaal vol te zitten met grote releases. Goed nieuws natuurlijk voor de consumenten! Codemasters vond dit ook en heeft de releasedatum van Overlord II bekend gemaakt.

Overlord II zal 26 juni verschijnen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360. In de game speel je net als in het eerste deel de Overlord. Dit kwaadaardige figuur doet er alles aan om de wereld een tikkeltje donkerder te maken met zijn minions. De game kent verhaal-elementen van Rhianna Pratchett met wie onze eigen Nebo afgelopen week nog een interview heeft gehad.


Kleine politica laat benen breken

Het Australische gemeenteraadslid Hajnal Ban betwijfelde of ze met haar lengte van 1,54 meter wel serieus werd genomen. Om aan haar onzekerheid een eind te maken, nam ze een drastische maatregel. Ban liet haar benen breken om 8 centimeter langer te worden.

"Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun gewicht of over hun neus, bij mij was dat mijn lengte", aldus de 31-jarige Ban in de vrijdageditie van de Britse krant The Times. Ban is gemeenteraadslid in Logan City in de deelstaat Queensland in het oosten van Australië.

Ze liet zich in Rusland opereren en betaalde hiervoor ruim 21.000 euro. Chirurgen braken haar benen op vier plaatsen. Daarna werden haar benen gedurende negen maanden elke dag gestrekt. Na die periode was ze 1,62 meter.

Ban is tevreden over het resultaat van de operatie, maar ze wil het er eigenlijk niet meer uitgebreid over hebben. "Ik wil dat mensen mij kennen van het werk dat ik als politicus doe voor mijn gemeenschap."

Rookpluimen in in-engine trailer Army of Two: The 40th Day

Army of Two: The 40th Day is net zoals het eerste spel een game waarin je een leger van twee man vormt en samen moet werken om je missies te behalen. Op dit moment staat het spel gepland in de winter van 2009. Vandaag is de eerste in-engine trailer verschenen.

De protagonisten Rios en Salem komen terug om hun plicht te vervullen in Shanghai, waar een netwerk van huurlingen de macht wil overnemen. Door het spel heen moet de speler morale keuzes maken die allen kunnen leiden tot een ander einde. Het spel zal een betere AI hebben dan het eerste deel, omgevingsschade bevatten en meer mogelijkheden hebben om je wapens aan te passen.

Mafketels, tattoos en monsters in screens Borderlands

De actie-RPG Borderlands brengt je naar een post-apocalyptische wereld waarin het recht van de sterkste geldt. Je krijgt als speler alle vrijheid om deze wereld te verkennen en missies aan te nemen om zo je karakter verder te verbeteren. Onderstaande screens laten alvast zien wat je ongeveer op je scherm mag verwachten.


Volgens de planning komt Borderlands ergens dit jaar uit.

Griepvaccin in juni beschikbaar

Vaccinproducent Solvay in Weesp krijgt begin mei van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zaaimateriaal van het Mexicaanse griepvirus. Daarmee kunnen zonodig vanaf juni vaccins worden gemaakt voor de hele bevolking, aldus het bedrijf.

Solvay tekende drie jaar geleden een contract met de Nederlandse overheid. Dat contract garandeert voorrang in de fabriek bij de de levering van zestien miljoen vaccins. Er zijn zes maanden nodig om voldoende vaccins te produceren.

In de nieuwe fabriek in Weesp worden vaccins gemaakt in vaten op niercellen van een hond. Eieren als productievat - zoals andere fabrikanten doen - zijn niet nodig.

Virologen geven inmiddels de voorkeur aan pandemische vaccins met een zogeheten immuunversterker, een stof die brede bescherming creëert tegen circulerende griepvirussen. Solvay beschikt echter nog niet over een geschikte versterkende stof.

Om toch volledige zekerheid te hebben dat Nederland op tijd kan beschikken over voldoende geschikte vaccins heeft het ministerie van Volksgezondheid (VWS) de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met andere vaccinfabrikanten voor de mogelijke extra levering van 17 miljoen vaccins.

'Tijdige stappen voor het geval dat', aldus minister Klink van Volksgezondheid donderdagmiddag tijdens een inderhaast belegde persconferentie op Rotterdam Airport. Daar maakte hij bekend dat het Mexicovirus is aangetroffen bij een 3-jarig Nederlands kindje. De peuter heeft het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens een familiebezoek aan Mexico. Het kind, dat niet in isolement zit, maakt het goed.

De ouders krijgen virusremmers, net als enkele anderen die mogelijk contact hebben gehad met de peuter. Het betreft onder meer passagiers die op de terugreis van Mexico in de buurt van het kind hebben gezeten.

Geslacht en woonplaats van het kind worden om privacyredenen niet bekend gemaakt. Het kind is met zijn ouders 27 april teruggevlogen vanuit Mexico.

Hete kippetjes geslacht in trailer Brütal Legend

Roadies zijn essentieel voor een artiest. Ze bouwen het podium op, stemmen de gitaren, zorgen dat de versterkers weer werken nadat een gitarist z'n Fender er op kapotgeslagen heeft, ze zijn kortom de olie die de rockmachine laat werken. Roadie Eddie Riggs heeft er echter een compleet andere verantwoordelijkheid bij: de wereld redden. Gewapend met een flinke hakbijl en een gitaar moet hij een leger bijeenrapen die de mensheid moet bevrijden van een slavenbestaan onder de ijzeren vuist van een club demonen. Dat hierbij ook slachtoffers vallen die je liever als groupies in je kleedkamer had willen hebben, is dan bijna onvermijdelijk...

WoW-speler krijgt goddelijke krachten en wordt geband

Wat doe je als je als speler van World of Warcraft plots goddelijke krachten gegeven wordt door Blizzard zelf? Speler Karatechop wist het wel, samen met zijn guild dook hij Ulduar in op Heroic en sloopte daat Flame Leviathan in ťťn enkele klap. Karatechop kwam in het bezit van zijn krachten via een shirt genaamd Martin Fury, deze ingame item is normaal bedoeld voor medewerkers van Blizzard, omdat hij nogal extreme krachten heeft. Blizzard stuurde een van zijn guildgenoten dit shirt, nadat zijn account gehackt was en het maanden had geduurd voor Blizzard daar wat aan had gedaan.

Helaas voor Karatechop kwam het gebruik van Martin Fury hem op een levenslange ban te staan en zijn guildgenoten op een 24-uurs ban. De reden? Blizzard beschuldigt hem van het hacken van de game. De speler zelf ontkent dit natuurlijk, het shirt was immers opgestuurd door Blizzard zelf, al was het dan per ongeluk. De reden dat hij Blizzard niet heeft gecontacteerd, met zijn superkrachten? Hij dacht dat het een vergoeding was voor de maanden van niks doen na een gehackte account. Het shirt had ook maar 100 charges en zou dus na een tijdje op zijn. Helaas voor hem denkt Blizzard daar dus anders over en dus zal hij zijn account met 159 speeldagen waarschijnlijk nooit meer terug kunnen krijgen.

De reacties van de spelers verschillen. Een aantal is boos en vindt de ban terecht, omdat hij de EULA gebroken heeft en met zijn item gespeeld heeft. Andere zijn van mening dat Blizzard te streng optreedt, aangezien hij bijna niemand het item heeft laten zien, zelfs niet binnen zijn eigen guild, en het alleen voor de grap heeft gebruikt. Zijn enige fout zou zijn dat hij het niet aan Blizzard gemeld heeft.

Bunker: strippen en zuipen

Na de aanslag gistermiddag in Apeldoorn kregen de overlevers die zich momenteel in de realityshow 'The Bunker Online' bevinden de beelden te zien van het 6 uur journaal.  Voor die gelegenheid kwam Johan Vlemmix speciaal langs om eventuele vragen van de overlevers te beantwoorden.  Ze waren zichtbaar aangeslagen, maar later op de avond was het alsnog feest, omdat de kijkers beslist hadden dat er drank en een spel kaarten naar binnen moesten.

Het gekozen spel was ezelen, en na twee ronden met als inzet een ronde lang in de doodskist liggen, vonden de overlevers dat de kijkers ook de opdracht zouden moeten bepalen.  Dat werd, dankzij user Peter6000, strip-ezelen.  Intussen bleef de drank aangevoerd worden.  Toen de redactie het uiteindelijk genoeg vond en de overlevers een onverbiddelijk 'nee' verkocht belde Jeroen de redactie met de vraag of dat de beslissing van de redactie of de kijker was.

Hierop kon de redactie niet anders dan alsnog de kijker raadplegen, die massaal stemden voor méér drank.  Na nog een fles alcohol kwamen de dronkemansgesprekken.  Bobby probeerde eerst Amber en vervolgens Eline in bed te lullen.  Dat mislukte bij beiden.  Amber sliep alleen en Eline werd later bij Jeroen in bed gespot.  Al met al een gezellige avond op een treurige dag.

  

  
Pim zoekt een plekje om zijn microfoon op te klemmen

Meepraten over The Bunker kan op bunker.fok.nl.  Daar kun je ook alle informatie vinden die je zoekt.

Gamescom heeft zijn eigen gamerscamping

Net als de afgelopen jaren in Leipzig tijdens de Games Convention, zal er tijdens de Gamescom in Keulen een speciale camping zijn voor bezoekers. Op tien minuten van de hoofdingang kun je met alle andere bezoekers napraten, krijg je gratis vervoer van en naar de show, zijn er verschillende sportactiviteiten en natuurlijk is er een gratis WLAN om je bezig te houden. Tickets voor de camping zijn er al vanaf €39,50 per dag en dan heb je gelijk ook toegang tot de beurs. Wil je de hele week? Dan kost dat €136,- en ook dat is inclusief toegang tot de Gamescom. Waarschijnlijk is het slim om op tijd te reserveren, want vorig jaar zat de gamerscamping vrij vroeg vol. GeÔnteresseerd? Neem dan hier een kijkje.

Nieuwe verkeersregels van kracht

Vanaf vandaag gelden er een aantal nieuwe verkeersregels. Zo mogen bestuurders van brom- en snorfietsen niet langer een mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden en mogen personenauto's en bestelauto's met een lichte aanhangwagen voortaan negentig kilometer per uur rijden op de autowegen en autosnelwegen in plaats van tachtig kilometer per uur.

De regels omtrent de maximumsnelheid bij het rijden met een lichte aanhangwagens (maximum massa 3500 kilogram) zijn aangepast, omdat verwacht wordt dat zij op deze manier beter mee kunnen rijden met het vrachtverkeer. De regel is van toepassing op onder meer caravans, vouwwagens, paardentrailers en boedelbakken.

Uitvoegen op de snelweg 
Ook de regels betreffende het uitvoegen op de snelweg zijn veranderd. Wie de hoofdrijbaan verlaat en op een uitrijstrook gaat rijden, mag niet terugkeren naar de hoofdrijbaan op het moment dat de pijlen die de rijrichting aangeven verschijnen. Op deze manier moet inhalen over de uitrijstrook tijdens files worden bestreden. Misbruik van de uitrijstrook roept namelijk bij veel weggebruikers ergernis en in enkele gevallen zelfs agressie op.

Helmen op in de brommobiel 
Wie een open brommobiel rijdt, moet zich vanaf vandaag beter beschermen: zowel bestuurders als passagiers van deze voertuigen zijn verplicht een helm te dragen. Op deze manier wil de wetgever de bestuurders en passagiers dezelfde bescherming bieden als bijvoorbeeld motorrijders en bromfietsers.

Geen mechanische blauwe parkeerschijf meer 
De welbekende blauwe parkeerschijf mag vanaf vandaag alleen nog achter de voorruit van de auto worden geplaatst, zodat tijdens controle geen discussie kan ontstaan over de zichtbaarheid en aanwezigheid van de schijf. Ook mogen de parkeerschijven alleen nog maar handmatig ingesteld worden. De mechanismes die automatisch het tijdstip op de schijven vooruitschuiven zijn vanaf vandaag verboden.

Strengere eisen rondom verlichting 
Ten slotte worden er per vandaag nieuwe eisen gesteld aan de verlichting van voertuigen. Verblinding van medeweggebruikers door met name xenonlampen moet daarmee voorkomen worden. Dit wil niet zeggen dat alle xenonverlichting verboden wordt: er worden slechts strengere regels aan verbonden.

Voor een meer uitgebreid overzicht van de aanpassingen en een toelichting op de aanpassingen en toevoegingen van de wet kijk je op de website van het ministerie voor Verkeer en Waterstaat.

DLC Fable II: See the Future verschijnt 12 mei

Eerder deze week maakte Lionhead bekend dat ze met een aankondiging zou komen rond hun RPG Fable II, nu weten we dan ook wat die aankondiging is. De nieuwe DLC See the Future zal namelijk op 12 mei te downloaden zijn vanaf Xbox Live voor 560 Microsoft Points. In See the Future zul je de vloeken moeten opheffen die op drie items zitten van Murgo, de handelaar die je al tegenkwam als kind. Als je de volledige content uitspeelt krijg je een blik in de toekomst van Albion en wat er zal gaan gebeuren met de lijn der helden. Naast nieuwe quests zal de DLC ook bol staan van de nieuwe items om te gebruiken zoals make-up waarmee je op een soort medieval Joker lijkt en een backflip voor je hond. De items zullen ook los te koop zijn.

Een andere leuke aankondiging is speciaal voor de mensen met Xbox Live Silver. Vanaf 8 tot 11 mei zullen zij namelijk gratis online kunnen met Fable II en dat geldt voor alle regio's, dus ook Europa.

Dader aanslag in Apeldoorn overleden

Karst Tates, de man van 38 die gisteren op toeschouwers inreed in Apeldoorn, is even voor 3 uur vannacht overleden. Gisteren was al duidelijk dat hij er slecht aan toe was. De politie heeft wel huiszoekingen gedaan. Wat daaruit is gekomen is nog onduidelijk. Vlak na zijn daad zou hij wel hebben gezegd dat het een bewuste aanslag op de koningin was.

In de verschillende kranten wordt uitgebreid stil gestaan bij de gebeurtenissen van gisteren. Er vielen in totaal zes doden, inclusief de dader dus. Er liggen nog drie zwaargewonden in het ziekenhuis.

Op internet hebben inmiddels ruim tienduizend mensen het condoleanceregister getekend voor de slachtoffers van het drama in Apeldoorn. Het register werd gistemiddag geopend. De reacties komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland.

Lees ook de column van DriekOplopers.

Beelden van de crash

Roermondenaar zet misstap politie op website

Harold Schaepkens, oprichter van de website politieroermond.nl, ergert zich groen en geel aan overtredingen die agenten bewust maken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Na de Roermondse agenten hier meermalen op aangesproken te hebben en vragen te hebben gesteld, kreeg hij steevast het antwoord 'dat zij vonden dat het nodig was'.

Op de website roept Schaepkens iedereen op een foto te maken en deze in te sturen, wanneer zij een Roermondse diender een overtreding zien begaan tijdens diensttijd. Uiteindelijk wil Schaepkens de website via de pers presenteren om aandacht te vragen voor dit gedrag.

De politie heeft inmiddels laten weten dat zij 'open staan voor kritiek'. Zij hopen op korte termijn met Schaepkens in gesprek te kunnen gaan.

Met dank aan john6 voor de submit.

Meer besmettingen Mexicaanse griep in Canada

In Canada is de Mexicaanse griep inmiddels vastgesteld bij 34 mensen. Dat hebben de Canadese autoriteiten gisteravond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. De meest recente cijfers, van eergisteren, spraken nog van 19 besmettingen.

De Canadese patiënten zijn gelijkmatig verdeeld over het land. Zeventien mensen komen uit de westelijke provincies Alberta en British Columbia, de andere zeventien patiënten komen uit de oostelijke provincies Nova Scotia, Ontario en Québec.

Canada heeft wereldwijd het op twee na hoogste aantal besmettingen met de Mexicaanse griep. Alleen in het land waar het virus uitbrak, Mexico, en in buurland de Verenigde Staten is de ziekte vaker vastgesteld.

In Groot-Brittannië zijn drie nieuwe gevallen van de Mexicaanse griep ontdekt. Alle patiënten zijn kort geleden nog in Mexico geweest. Een vrouw in Peru die ook besmet leek bleek toch geen Mexicaanse griep te hebben.

  (foto: ANP)

Stalker Tyra Banks schuldig bevonden

De man die ervan verdacht werd supermodel en presentatrice Tyra Banks hinderlijk te volgen, is gisteren schuldig bevonden aan stalking en intimidatie. Dat meldden Amerikaanse media. Het vonnis kwam een dag nadat het Amerikaanse model voor de rechter had getuigd tegen haar kwelgeest, de 38-jarige Brady Green.

Bij de bepaling van de strafmaat, die volgt op 18 juni, kan de stalker een celstraf van maximaal negentig dagen krijgen.

De man werd in maart 2008 in New York gearresteerd toen hij het gebouw binnendrong waar de 35-jarige Amerikaanse presentatrice van America's Next Top Model op dat moment opnames maakte voor een tv-show. Sinds de incidenten waagt Banks zich nooit meer zonder bewaking buiten de deur.

Christina Applegate op cover People's mooisten

De Amerikaanse actrice Christina Applegate heeft de eer om op de cover van People’s speciale editie van mooiste mensen van de wereld te staan. Presidentsvrouw Michelle Obama is voor het eerst in de lijst opgenomen. Andere mooie vrouwen en mannen in de top honderd zijn onder meer r&b-zangeres Ciara en zangeres Christina Aguilera.

Ook het acteursduo Freida Pinto en Dev Patel (beiden uit Slumdog Millionaire) maakt zijn debuut. Maar natuurlijk staan ouwe getrouwen als Angelina Jolie, Halle Berry, George Clooney, Hugh Jackman and Jennifer Lopez er ook in.

De 37-jarige Applegate (Married With Children en Samanta Who?) onderging vorig jaar een dubbele borstamputatie omdat ze aan borstkanker leed. Het magazine ligt vandaag in de Amerikaanse kiosken.

 

GGD behandelt toch medepassagiers besmette peuter

De GGD Kennemerland gaat samen met luchtvaartmaatschappij Martinair toch op zoek naar de passagiers die maandag samen met de besmette peuter vanuit Mexico terugreisden naar Nederland. Het RIVM en de GGD Kennemerland hebben dat gisteren bekendgemaakt.

Gistermorgen werd tijdens een persconferentie in Rotterdam nog gezegd dat de passagiers geen gevaar op besmetting met de Mexicaanse griep liepen. gistermiddag werd bekend dat de 3-jarige peuter tijdens familiebezoek in Mexico het gevaarlijke griepvirus heeft opgelopen. Het is het eerste geval van Mexicaanse griep in Nederland. Het kind kreeg enkele uren na aankomst in Nederland koorts.

GGD Kennemerland gaat de komende dagen contact zoeken met de passagiers die mogelijk risico hebben gelopen. Volgens het RIVM is iemand in principe een dag voor de eerste verschijnselen zich openbaren besmettelijk. Daarom zullen de medepassagiers die tijdens de vlucht vlak voor, vlak achter en naast het gezin hebben gezeten de virusremmer Tamiflu krijgen toegediend. De betrokken passagiers zullen de komende tijd goed in de gaten worden gehouden door artsen.

Veel kleurtjes en platformen in screenshots Klonoa

Later dit jaar keert bekende platformheld Klonoa terug naar je console in een remake van zijn klassieke avontuur op de PlayStation. Het is de eerste game van onze zwart-witte held in acht jaar tijd en daarmee een mooie kans voor mensen die nog niet bekend zijn met de games voor een eerste kennismaking. Je zult platformstijl door een kleurrijke wereld lopen om deze te redden van een myterieus kwaad.

Een launchdate voor de game is er nog niet, maar hij zal zeker in 2009 in de winkels liggen.


Klonoa neemt je mee naar het land Phantomile, een land dat gevormd wordt door de dromen van haar inwoners en momenteel door een onbekend kwaad bedreigd wordt. Aangezien het redden van de wereld op zijn schouders valt reist Klonoa door verscheidene koninkrijken en steeds moeilijkere omgevingen. Op zijn queeste wordt Klonoa bijgestaan door Hewpoe, een vriendelijke geest die leeft in de ring die Klonoa gebruikt om zijn Wind Bullet af te schieten.

Batman beukt baddies in trailer Arkham Asylum

Batman-games zijn traditioneel geen geweldige titels. Net als met Superman is het vaak een kwestie van hoe slecht is de game, in plaats van hoe goed. Binnenkort hoopt Eidos met Arkham Asylum eens verandering te gaan brengen in dat negatieve verwachtingspatroon. De game is donker, grauw en laat je het in die stijl opnemen tegen de bekende vijanden van Batman zoals Bane, in onderstaande trailer te bewonderen, en natuurlijk aartsrivaal The Joker.

Arkham Asylum begint met de arrestatie van The Joker en zijn transport naar het gesticht. Het gemakkelijke arrest toont al snel de reden als de Joker ontsnapt en onderwijl een hoop gevangen loslaat. Nu zal de Dark Knight het niet alleen moeten opnemen tegen de Joker, maar veel van de villains die hij heeft opgesloten staan hem nu naar het leven. Het script is geschreven door Paul Dini die al twee keer genomineerd was voor een Primetime Emmy voor zijn schrijfkunsten

The Witcher: Rise of the White Wolf voorlopig in de koelkast

De geruchten blijken waarheid te zijn, CD Projekt Red is werkzaamheden aan de consolegame The Witcher: Rise of the White Wolf stopgezet. Het afgelopen jaar werkte Franse ontwikkelaar Widescreen aan de consoleversie van de bekende PC-RPG, maar na ruzie over geld is de samenwerking opgezegd. CEO Olivier Masclef van Widescreen claimt dat zijn bedrijf in geen maanden betaald is door de Poolse studio en geeft aan dat het werk daarom is neergelegd.

"Basically, after a few months of not being paid, we stopped. We've not been paid for a few months and we had a very nasty broken payment. We had no choice but to put the product on hold. We've not been able to find a solution."
Het is heel jammer, want de game zou in juni in zijn alpha-fase moeten belanden, wat zoveel wil zeggen als dat de game in grote lijnen af is en klaar is om getest te gaan worden. Relaties met uitgever Namco Bandai zijn ook minder door het stopzetten van dit project, omdat Widescreen zijn chips had gezet op een verkoopsucces van deze game. Nu zal Namco het moeten doen zonder deze game en dat is toch een flinke klap.3

CD Projekt Red ontkent dat er geen betalingen geschied zijn. Volgens de ontwikkelaar zijn bepaalde betalingen wat laat gedaan, maar had dit ook te maken met werkzaamheden die achterlagen op schema. Omdat de discussie nu via de media moet worden gevoerd heeft CEO Michal Kicinski aangekondigd dat de samenwerking met Widescreen is stopgezet.

Wie uiteindelijk schuldig is, maakt natuurlijk maar erg weinig uit. Wij verliezen een potentieel gave RPG voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en daarmee zijn de gamers de grote verliezers.

De verschillende missies van Prototype in beeld

Vanaf 12 juni kunnen we aan de slag met Prototype op de Xbox 360, Playstation 3 en PC. In Prototype neem je de rol aan van Alex Mercer, een jongeman die beschikt over vreemde krachten. Zo is hij in staat om allerlei vormen aan te nemen en is zijn klimvermogen enorm. Hoe hij aan deze krachten is gekomen weet hij niet, maar hij doet het alles aan om daar achter te komen.

Radical Entertainment heeft hard haar best gedaan om de game af te krijgen. Oorspronkelijk stond de game voor eind 2008 gepland, maar in juni kunnen we echt aan de slag met Alex. Al benieuwd hoe de game speelt? Lees dan onze preview. Vandaag hebben we een video voor jullie waarin de verschillende missietypes aan bod komen.

Vechten is een eitje in Batman: Arkham Asylum video

Batman: Arkham Asylum, het laatste project van Rocksteady Studios. In deze game, dit uitkomt op de Xbox 360, Playstation 3 en PC, kruipen gamers in de huis van, jawel, Batman. Danzkij de Joker is de pleuris uitgebroken in Arkham Asylum en moet Batman de boel opruimen. De game is onlangs uitgesteld, dus we zullen nog even moeten wachten. Om de pijn te verzachten hebben we vandaag een nieuwe video voor jullie.

Arkham Asylum begint met de arrestatie van The Joker en zijn transport naar het gesticht. Het gemakkelijke arrest toont al snel de reden als de Joker ontsnapt en onderwijl een hoop gevangen loslaat. Nu zal de Dark Knight het niet alleen moeten opnemen tegen de Joker, maar veel van de villains die hij heeft opgesloten staan hem nu naar het leven. Het script is geschreven door Paul Dini die al twee keer genomineerd was voor een Primetime Emmy voor zijn schrijfkunsten

"Dode piraten"-blokjes in screenshots Boom Blox Bash Party

Over een tijdje kunnen we weer met blokjes gooien, want dan komt het vervolg op EA's vermakelijke Wii-titel Boom Blox. Ditmaal zul je meer dan vierhonderd levels voorgeschoteld krijgen, waar je doorheen mag puzzelen en mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kun je ook zelf levels ontwerpen. Deze levels zul je vervolgens ook kunnen delen met je vrienden via het internet.Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 3 - de dag van Groesbeek
review
Nintendo World Championships: NES Edition
review
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
review
Those About To Die: sport en politiek in het Romeinse Rijk
special
Random Pics van de Dag #1335
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
©FOK.nl e.a.