Noorse scholieren doen examen op laptop

Redactie

In Noorwegen is op dit moment een proef aan de gang onder 6.000 scholieren die hun examen afleggen op een gratis laptop van de overheid. Elk kind tussen de 16 en 19 jaar in de regio Nord-Trondelag heeft een computer gekregen.

Spieken
Tijdens de eindexamens, die op dit moment worden afgenomen, wordt er speciale software geactiveerd die spieken onmogelijk maakt. De computers maken bovendien voortdurend screenshots, waardoor precies te zien is wat iemand op het apparaat heeft gedaan.

Gesnapt
Een scholiere wilde het systeem uittesten, vertelt projectmanager Bjorg Helland tegen de BBC. "Ze gebruikte een vertaalprogramma en schreef: 'Als jullie dit kunnen zien, houd me dan nu tegen'." En inderdaad, de leerlinge werd gesnapt.

PC
Eerder werden er wel al via de pc examens afgenomen, maar dat iedereen zijn eigen laptop krijgt is nieuw. Na de examens wordt bekeken of het systeem in heel Noorwegen kan worden ingevoerd. Het voordeel van een laptop boven een pc is volgens de Noren dat de laptop in de hele schoolcarrière kan worden gebruikt en de leerlingen dus niet op een ‘vreemd’ apparaat examen hoeven te doen.


Ook in Nederland staan de examens weer voor de deur