CD: The Sheer - Here and Now and Long Before

Joost Melis (Pink_Floyd)
The Sheer is een nieuwe weg ingeslagen: een nieuw geluid, een nieuw bandlid, nieuw label en nieuwe inspiraties. Het levert een geluid op dat we nog niet echt eerder van de band hoorden en Here and Now and Long Before staat er vol mee. Hij ligt vanaf 20 april in de winkels.


De groep heeft zich de afgelopen tijd low-key opgesteld. Weinig nieuws onder zon; een beetje spelen, componeren en bedenken waar het met de derde plaat naar toe moest. De band nam een stapje terug en ook muzikaal heeft The Sheer op de rem getrapt. De energieke inhoud en Britpop-inslag van 'Right Now' en 'Now It Only Gets Better' is verdwenen. 'Stay Awake' ligt al wat meer in de lijn van de derde plaat. De band heeft gekozen voor een geluid dat meer lijkt op de klanken die op een easy-listening radiostation in het zuiden van de Verenigde Staten te horen zijn. Een klein beetje roots, pop, folkrock en alternatieve country sijpelen door de tracks heen.

Het nieuwe bandlid Jan Peter Hoekstra(ex-Krezip) bedient zich op 'The Devil On His Own' bijvoorbeeld van de pedal steel, waardoor het dit zuidelijke tintje meekrijgt. Ook in de track 'Bang Bang' klinkt de pedal door en dit nummer ontstijgt eindelijk het langzaam kabbelende ritme dat op de plaat overheerst. De gitaarsolo, de rammelende koebellen en de bruggetjes geven dit nummer een interessante tint. Jammer genoeg zijn we al bijna aan het einde van de plaat gekomen en is de rest van de cd nogal grijs en eentonig te noemen. Het monotone karakter van de vocalen en de te traag voortrollende ritmes lukken het niet om iets bijzonders te maken van deze uitgave.


Wat mij betreft mag The Sheer weer terug komen naar zijn oude nest of dit nieuwe geluid in elk geval afwisselen met meer pakkende melodieën. Het easy-listening gehalte van Here and Now and Long Before is te hoog, waardoor het achtergrondmuziek wordt.


Label: PIAS Datum: April 2009 Waardering: