Nieuwe verkeersregels van kracht

Veerle (Volpez)

Vanaf vandaag gelden er een aantal nieuwe verkeersregels. Zo mogen bestuurders van brom- en snorfietsen niet langer een mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden en mogen personenauto's en bestelauto's met een lichte aanhangwagen voortaan negentig kilometer per uur rijden op de autowegen en autosnelwegen in plaats van tachtig kilometer per uur.

De regels omtrent de maximumsnelheid bij het rijden met een lichte aanhangwagens (maximum massa 3500 kilogram) zijn aangepast, omdat verwacht wordt dat zij op deze manier beter mee kunnen rijden met het vrachtverkeer. De regel is van toepassing op onder meer caravans, vouwwagens, paardentrailers en boedelbakken.

Uitvoegen op de snelweg 
Ook de regels betreffende het uitvoegen op de snelweg zijn veranderd. Wie de hoofdrijbaan verlaat en op een uitrijstrook gaat rijden, mag niet terugkeren naar de hoofdrijbaan op het moment dat de pijlen die de rijrichting aangeven verschijnen. Op deze manier moet inhalen over de uitrijstrook tijdens files worden bestreden. Misbruik van de uitrijstrook roept namelijk bij veel weggebruikers ergernis en in enkele gevallen zelfs agressie op.

Helmen op in de brommobiel 
Wie een open brommobiel rijdt, moet zich vanaf vandaag beter beschermen: zowel bestuurders als passagiers van deze voertuigen zijn verplicht een helm te dragen. Op deze manier wil de wetgever de bestuurders en passagiers dezelfde bescherming bieden als bijvoorbeeld motorrijders en bromfietsers.

Geen mechanische blauwe parkeerschijf meer 
De welbekende blauwe parkeerschijf mag vanaf vandaag alleen nog achter de voorruit van de auto worden geplaatst, zodat tijdens controle geen discussie kan ontstaan over de zichtbaarheid en aanwezigheid van de schijf. Ook mogen de parkeerschijven alleen nog maar handmatig ingesteld worden. De mechanismes die automatisch het tijdstip op de schijven vooruitschuiven zijn vanaf vandaag verboden.

Strengere eisen rondom verlichting 
Ten slotte worden er per vandaag nieuwe eisen gesteld aan de verlichting van voertuigen. Verblinding van medeweggebruikers door met name xenonlampen moet daarmee voorkomen worden. Dit wil niet zeggen dat alle xenonverlichting verboden wordt: er worden slechts strengere regels aan verbonden.

Voor een meer uitgebreid overzicht van de aanpassingen en een toelichting op de aanpassingen en toevoegingen van de wet kijk je op de website van het ministerie voor Verkeer en Waterstaat.