Niet alleen mensen hebben gevoel voor ritme

Lisette (E-Lise)

Onderzoekers van Harvard zien in een dansende kaketoe het bewijs dat dieren ook ritme kunnen houden. Tot nu toe werd die eigenschap alleen aan mensen toegekend. Wetenschappers hebben meer dan duizend YouTube filmpjes bekeken en zagen daar het bewijs dat veertien vogelsoorten en één olifantensoort de sterren van de hemel dansten. Honden en katten kunnen dat jammer genoeg niet, net als mensapen en chimpansees.

De onderzoekers hadden ook Snowball de dansende kaketoe tot hun beschikking. Snowball zijn kooi staat in een opvangcentrum in de Amerikaanse staat Indiana, deze vogel is al menigmaal in talkshows te gast geweest. Buiten YouTube clips is Snowball ook te zien in enkele reclame spotjes. Aniruddh Patel van het Neurosciences Institute in San Diego bestudeerde Snowballs bewegingen op muziek en kwam erachter dat de vogel zijn poten bijna perfect op het ritme bewoog. Bovendien past het beest zijn ritme aan als het tempo van de muziek verandert.

De wetenschappers zijn van mening dat er een verband is tussen geluiden kunnen imiteren en kunnen dansen bij papegaaien. "Wanneer je een geluid imiteert, volg je dat geluid de hele tijd in je geheugen, samen met het geluid dat je produceert. Als je dan een verschil hoort, kan je je stemgeluid aanpassen. Het lijkt dus plausibel dat vocale imitatie en het aanhouden van een ritme steunen op hetzelfde mechanisme," zegt Schachner. Het zou kunnen betekenen dat alle dieren die geluiden imiteren, ritme kunnen houden. Men denkt daarbij aan zeehonden, dolfijnen, olifanten en andere zangvogels.

Oordeel zelf