Religieuze rellen teisteren IndonesiŽ

Indonesië wordt opnieuw geteisterd door religieuze rellen die leiden tot verdeeldheid en onrust onder de bevolking. De strijd speelt zich af tussen verschillende stromingen binnen de islam.

Vorige week zondag werd een mars van AKKBB, de beweging voor vrijheid van godsdienst, hard uiteengeslagen door activisten van de militante islamitische organisatie FPI. Aan de manifestatie deden ook vrouwen en kinderen mee.

De mars was nog niet begonnen of de FPI hakte met wapens van bamboe op de deelnemers in. Daardoor viel een aantal gewonden. Volgens de FPI betuigden de betogers van de AKKBB met de mars hun steun aan de voor de FPI onacceptabele stroming Islamitische Ahmadiya. Deze islamitische groepering wordt door orthodoxe Indonesiërs gezien als onislamitisch. Het optreden van de FPI leidde direct tot felle reacties van politici en de bevolking.

De FPI liet eind jaren negentig voor het eerst van zich horen door restaurants en clubs aan te vallen. Daarbij werden klanten belaagd en flessen alcohol kapot geslagen of meegenomen. Ook nam de FPI het recht in eigen hand bij het streven een eind te maken aan de verschijning van de Indonesische versie van Playboy. Het gerucht gaat dat de FPI binnen de kringen van politie en leger op steun kan rekenen. Indonesië kent een lange traditie van burgermilities die proberen religie te gebruiken om het land te destabiliseren.