Uitslag Oostenrijk - Kroatië

Kroatië heeft de eerste wedstrijd in poule B weten te winnen. De Kroaten waren met 0-1 te sterk voor gastland Oostenrijk. De treffer kwamen op naam van Luca Modric. De talentvolle Kroaat benutte een penalty in de vierde minuut.

De wedstrijd begon slecht voor gastland Oostenrijk. Al in de derde minuut begaat Aufhauser een overtreding in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink kon niets anders dan naar de stip wijzen. Pogatetz (Oostenrijk) kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen op de arbitrage. De penalty werd door Modric onberispelijk ingeschoten waardoor Kroatië al vroeg in de wedstrijd op voorsprong wist te komen.

De vroege tegentreffer bracht het gastland enige tijd van slag, Oostenrijk had grote moeite de bal in de ploeg te houden, mede dankzij het korte en felle verdedigen van Kroatië. De eerste mogelijkheid voor Oostenrijk laat op zich wachten tot de achttiende minuut als Prödl van grote afstand op doel schiet, het schot ging echter ruim naast. Het spel van Oostenrijk bleef zich kenmerken door slordige passes en onsamenhangend spel. Desondanks wisten de Oostenrijkers in de drieëntwintigste minuut een tweede schietkans te creëren. Het schot mistte echter kracht en richting waardoor doelman Pletikosa zich niet hoefde in te spannen. Niet veel laer krijgen de Oostenrijkers een goede kopkans. Deze ging echter naast. Kroatië antwoordde met een snelle counter. Na een korte worsteling aan de achterlijn van Oostenrijk had Pogatetz het geluk dat arbiter Vink de gele kaart op zak hield.

Langzaam maar zeker wist Oostenrijk meer grip op de wedstrijd te krijgen. Ze wisten wat ruimte te creëren om aan te vallen echter zonder gevaarlijk te worden. Hierdoor ontstond er wat ruimte achterin bij de Oostenrijkers. Kroatië wist de ontstane ruimte in de vierendertigste minuut bijna te benutten. Het schot van Petric was echter onbesuisd en ging dan ook hoog over het Oostenrijkse doel. Oostenrijks eerste goede aanval vond plaats in de veertigste minuut. De voorzet werd echter weggewerkt door de Kroatische verdediging. In de eenenveertigste minuut kwam er een hoge Oostenrijkse voorzet op Standfest die echter net over het Kroatische doel kopte.

In de tweede helft probeerde Oostenrijk door te gaan waar ze de eerste helft geëindigd waren; het creëren van kansen. Kroatië liet Oostenrijk het spel maken en gaf daarmee het initiatief uit handen. In de vijfenvijftigste minuut volgde er een goede Oostenrijkse aanval over de rechtervleugel. De voorzet van Harnik was echter niet zuiver genoeg om Linz in stelling te brengen. Kroatië leek zich te beperken tot snelle counters bij Oostenrijks balverlies, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Doordat de Oostenrijkers druk moesten zetten kwam er echter wel ruimte voor counters.

Net nog twintig minuten te gaan begonnen de Oostenrijkers een offensief in te zetten. Beiden teams hadden inmiddels hun wisselspelers ingebracht. De Oostenrijkers kunnen druk uitoefenen en de Kroaten kunnen niets anders dan verdedigen. Zelfs counters waren in deze fase van de wedstrijd niet mogelijk. De druk van de Oostenrijkers leidde zelfs tot enkele kleine mogelijkheden, maar grote kansen leverde dit niet op. In de vijfentachtigste minuut is er een snelle en goede aanval van Oostenrijk. Het schot van invaller Korkmaz wordt echter gekeerd door doelman Petiklosa. De Kroaten beperken zich inmiddels tot verdedigen en tijdrekken. In de laatste minuten en de drie minuten blessuretijd probeerde Oostenrijk druk uit te oefenen. Dit resulteerde in een kans voor invaller Kienast. Hij komt echter niet bij de bal.