Kinderen migranten in VS aan lot over gelaten

De Verenigde Staten hebben dit jaar tot eind mei ongeveer 300.000 illegale immigranten het land uitgezet. Ongeveer 100.000 kinderen van deze vooral Latijns-Amerikaanse immigranten zijn in de VS achtergebleven, waar ze veelal aan hun lot worden overgelaten.  Dat heeft de Mexicaanse parlementariër Raymundo Ramírez gisteren gezegd. Ramírez en zijn collega Antonio Valladolid overlegden gisteren in de Mexicaanse stad Monterrey met twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Jerry Weller en Brian Bilbray, over het migrantenvraagstuk.

Weller zei dat de kinderen die alleen in de VS zijn achtergebleven weer met hun ouders moeten worden herenigd. "We moeten een oplossing voor het probleem zien te vinden", aldus Weller. "Hoewel we weten dat het geen gemakkelijk taak is."

Ramírez liet zich ook uit over het aantal immigranten dat dit jaar is omgekomen bij hun poging de grens met de Verenigde Staten over te steken. Tot eind mei kwamen er 270 migranten om, aldus de Mexicaanse parlementariër.

De Mexicaanse en Amerikaanse parlementariërs lieten weten dat er een werkgroep van Amerikanen en Mexicanen wordt gecreëerd, die zich gaat buigen over de immigratieproblematiek. Volgens officiële cijfers wonen er in de Verenigde Staten ongeveer 12 miljoen mensen die in Mexico zijn geboren. Ongeveer de helft is er illegaal.