EK: Uitslagen poule B

Vanavond kwam poule B voor het eerst in actie op Euro2008. Gastland Oostenrijk, Kroatië, Duitsland en Polen speelden vandaag hun eerste duels. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van de wedstrijden.

Oostenrijk - Kroatië

De wedstrijd begon slecht voor gastland Oostenrijk. Al in de derde minuut begaat Aufhauser een overtreding in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink kon niets anders dan naar de stip wijzen. Pogatetz (Oostenrijk) kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen op de arbitrage. De penalty werd door Modric onberispelijk ingeschoten waardoor Kroatië al vroeg in de wedstrijd op voorsprong wist te komen.

De vroege tegentreffer bracht het gastland enige tijd van slag, Oostenrijk had grote moeite de bal in de ploeg te houden, mede dankzij het korte en felle verdedigen van Kroatië. De eerste mogelijkheid voor Oostenrijk laat op zich wachten tot de achttiende minuut als Prödl van grote afstand op doel schiet, het schot ging echter ruim naast. Het spel van Oostenrijk bleef zich kenmerken door slordige passes en onsamenhangend spel. Desondanks wisten de Oostenrijkers in de drieëntwintigste minuut een tweede schietkans te creëren. Het schot mistte echter kracht en richting waardoor doelman Pletikosa zich niet hoefde in te spannen. Niet veel laer krijgen de Oostenrijkers een goede kopkans. Deze ging echter naast. Kroatië antwoordde met een snelle counter. Na een korte worsteling aan de achterlijn van Oostenrijk had Pogatetz het geluk dat arbiter Vink de gele kaart op zak hield.

Langzaam maar zeker wist Oostenrijk meer grip op de wedstrijd te krijgen. Ze wisten wat ruimte te creëren om aan te vallen echter zonder gevaarlijk te worden. Hierdoor ontstond er wat ruimte achterin bij de Oostenrijkers. Kroatië wist de ontstane ruimte in de vierendertigste minuut bijna te benutten. Het schot van Petric was echter onbesuisd en ging dan ook hoog over het Oostenrijkse doel. Oostenrijks eerste goede aanval vond plaats in de veertigste minuut. De voorzet werd echter weggewerkt door de Kroatische verdediging. In de eenenveertigste minuut kwam er een hoge Oostenrijkse voorzet op Standfest die echter net over het Kroatische doel kopte.

In de tweede helft probeerde Oostenrijk door te gaan waar ze de eerste helft geëindigd waren; het creëren van kansen. Kroatië liet Oostenrijk het spel maken en gaf daarmee het initiatief uit handen. In de vijfenvijftigste minuut volgde er een goede Oostenrijkse aanval over de rechtervleugel. De voorzet van Harnik was echter niet zuiver genoeg om Linz in stelling te brengen. Kroatië leek zich te beperken tot snelle counters bij Oostenrijks balverlies, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Doordat de Oostenrijkers druk moesten zetten kwam er echter wel ruimte voor counters.

Net nog twintig minuten te gaan begonnen de Oostenrijkers een offensief in te zetten. Beiden teams hadden inmiddels hun wisselspelers ingebracht. De Oostenrijkers kunnen druk uitoefenen en de Kroaten kunnen niets anders dan verdedigen. Zelfs counters waren in deze fase van de wedstrijd niet mogelijk. De druk van de Oostenrijkers leidde zelfs tot enkele kleine mogelijkheden, maar grote kansen leverde dit niet op. In de vijfentachtigste minuut is er een snelle en goede aanval van Oostenrijk. Het schot van invaller Korkmaz wordt echter gekeerd door doelman Petiklosa. De Kroaten beperken zich inmiddels tot verdedigen en tijdrekken. In de laatste minuten en de drie minuten blessuretijd probeerde Oostenrijk druk uit te oefenen. Dit resulteerde in een kans voor invaller Kienast. Hij komt echter niet bij de bal.

Karakteristieken

Oostenrijk - Kroatië 0-1
4’ Modric 0-1

Toeschouwers: 53.000
Scheidsrechter: Vink (NL)
Stadion: Ernst Hapel-stadion, Wenen
Gele kaart: Pogatetz, Säumel, Prödl (Oostenrijk), R. Kovac (Kroatië)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho, Prödl, Stranzl, Pogatetz, Standfest, Aufhauser, Ivanschitz, Säumel (Vastic / 61), Gercaliu (Korkmaz / 68), Harnik, Linz (Kienast / 74)

Kroatië: Pletikosa, Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic, Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar (Knezevic / 62), Olic (Vucojevic / 82), Petric (Budan / 71)

Duitsland - Polen
De wedstrijd begon goed voor de Polen, want het had na slecht ingrijpen van de Duitse keeper Lehmann in de eerste minuut al een kans via middenvelder Krzynówek. In de vierde minuut gaf Ballack een goede pass aan Klose die samen met Gómez voor de Poolse keeper opdook. Klose speelde de bal naar Gómez, maar deze gleed de bal naast. Na zestien minuten kreeg Duitsland een vrije trap genomen door Podolski aan de rechterkant van het veld, maar dat leverde geen gevaar op voor de Poolse verdediging.

In de twintigste minuut speelde Gómez de bal goed achter de Poolse verdediging richting de vrijstaande Klose die niet buitenspel stond. Klose zag Podolski vrij staan en Poldi miste dan ook niet, 1-0. Opvallend bij dit doelpunt was dat zowel Klose als Podolski geboren Polen zijn, maar nu voor Duitsland uitkomen.

In het vervolg van de eerste helft bleef Duitsland aanvallend de betere partij, al kwam Polen er via Łobodziński goed uit, maar zijn schot strandde in de handen van Lehmann. Polen probeerde Duitsland via Ballack te neutraliseren via Dudka en Lewandowski, maar slaagde daar niet in, omdat Duitsland met name via Lahm en Fritz aan de rechterkant gevaarlijk werd. Na vijfendertig minuten toch een goede kans voor de Polen, maar Żurawski schoot voorlangs. Even later kreeg Duitsland na een pass van Fritz een goede kans, maar Gómez schoot naast. In de blessuretijd van de eerste helft probeerde Lewandowski het nog van afstand, maar Lehmann kon de bal eenvoudig keren.

In de tweede helft bracht de Poolse coach Leo Beenhakker de onlangs genaturaliseerde Guerreiro in om de Poolse aanval te versterken. Duitsland zette echter meteen weer druk op de Poolse verdediging, echter kreeg Polen wat meer grip op de wedstrijd, maar tot echte kansen leidde dit in het begin van de tweede helft niet. Om in Die Mannschaft meer elan te brengen, bracht de Duitse bondscoach Löw Schweinsteiger in het veld. Pas na twaalf minuten in de tweede helft had Duitsland een fatsoenlijke aanval, maar Klose beging een overtreding in het strafschopgebied van de Polen.

Na tweeënzestig minuten werd Smolarek goed vrijgespeeld voor de Duitse keeper, maar hij werd buitenspel gegeven, hoewel hij op een lijn leek te staan met de laatste Duitse verdediger. Daarna probeerde Polen door te drukken, maar ook Duitsland kreeg in de negenenzestigste minuut via Ballack, maar Boruc redde goed op dat schot van de Duitse aanvoerder. Daarna scoorde Duitsland met enig fortuin een tweede doelpunt. Schweinsteiger was in het strafschopgebied zo lastig voor de Poolse verdediging, dat hij de bal in bezit kreeg. Hij legde de bal breed op Klose, maar deze kwam niet verder dan een mislukt schot. Podolski echter kon de bal daarna hard binnenschieten, 2-0.

Beenhakker nam daarna veel risico door een verdediger te wisselen en een extra aanvaller in te brengen. Echter was het Duitsland dat de regie van de wedstrijd in handen had en nog enkele mogelijkheden kreeg. Ook Polen kreeg in de slotfase nog een goede mogelijkheid via invaller Saganowski die een voorzet van de andere invaller Guerreiro recht tegen de handen van Lehmann kopte. De laatste kans van de wedstrijd was wederom voor Podolski dit ditmaal over schoot.

20’ Podolski 1-0
72’ Podolski 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Henning Øvrebø (Nor)
Stadion: Wörthersee Stadion, Klagenfurt
Gele kaart: Schweinsteiger (Duitsland), Smolarek, Lewandowski (Polen)

Duitsland: Lehmann, Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen, Fritz (Schweinsteiger/55), Frings, Ballack, Podolski, Gómez (Hitzlsperger/75), Klose (Kurányi/90+1)

Polen: Boruc, Wasilewski, Żewłakow, Bąk, Golański (Saganowski/75), Łobodziński (Pizczek/65), Dudka, Żurawski (Guerreiro/46), Lewandowski, Krzynówek, Smolarek

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK pool!