Verplicht fooi geven, dacht het niet


Aan: Danny
Van: Stefan
Betreft: Verplicht fooi geven, dacht het niet

 

Goedemiddag,

En, heb jij nog meegedaan aan de Nacht van de Fooi vorig weekeinde of is het compleet langs je heengegaan? Ikzelf wist niks van een nacht van de fooi. Maar ik las er een dag later over. Een heleboel cafés en restaurants in Nederland gaven hun fooi aan het goede doel. De opbrengst: 110.000 euro, oftewel er werd 55.000 euro fooi gegeven want het bedrag werd verdubbeld. Ik moet zeggen, een heel bedrag om weg te geven als fooi. Geef jij fooi? Ik lang niet altijd, ik zie namelijk het nut niet van fooi geven.
Ik geef al helemaal geen fooi omdat het verplicht is. Waarom moet je iemand fooi geven omdat hij of zij je biertje komt brengen. Dat is toch gewoon hun werk? Ik zit op een terras, zij werken in de horeca. Ik bestel een drankje, zij komen het brengen. En aangezien mijn drankje qua inkoopsprijs zeker zes keer over de kop gaat lijkt het mij dat ik er geen fooi voor hoef te geven. Mijn  drankje kost een bepaald bedrag waarin huur, pacht, personeel, overhead,  inkoop en pacht zijn ingecalculeerd. En als er een heleboel drankjes maakt een heleboel winst.
Kortom, de ober verdient gewoon een salaris, net als ik. En ik krijg ook geen fooi. Ja maar, hoor ik mensen roepen, de mensen in de horeca verdienen geen reet, die moeten het hebben van fooi. Hoezo ‘moeten het hebben’ van fooi. Ze hebben zelf gesolliciteerd op deze baan, ze weten toch wat ze verdienen. En krijgt iedereen niet gewoon minimum jeugdloon? Als je het moet hebben van fooi en je verdient te weinig, dan heb je misschien wel de verkeerde baan gekozen. Vind ik dan he. Maar ja, horeca biedt nu eenmaal flexibele banen, je kunt zelf bepalen hoeveel en wanneer je werkt. Maar als je dan niet genoeg verdient is het dan de schuld van de mensen op het terras?

Dat je de horecamensen moet tippen omdat ze weinig verdienen is een kromme redenering. Wie in de zorg werkt verdient óók een schamel loontje. Daarvoor moet je billen afvegen en wassen, kots en kwijl opruimen, medicatie toedienen, zwaar tillen en onregelmatig werken. En je krijgt geen fooi. Is iemand die je een biertje of broodje komt brengen dan zoveel harder voor je aan het werk dan iemand die ouderen of gehandicapten verzorgt? Ik meen van niet. En ook vuilnismannen, postbodes en vakkenvullers krijgen geen fooi. Deze mensen vind ik minstens zo belangrijk als iemand die me bedient op een terras. Want ik kan mijn biertje ook best zelf komen halen binnen.
Het is niet zo dat ik nooit fooi geef. Maar de 10 tot 15 procent in een restaurant geef ik al nooit. Op een rekening van 260 euro gaven we laatst 8 euro. Mooi bedrag toch. We gaven ook al 260 euro uit in hun restaurant. In de horeca betaal je meer dan als je thuis eet en drinkt. Prima, dat weet je en daarvoor hoef je niet zelf te koken. Maar voor gerechten en drankjes die minstens vier keer zo duur zijn als thuis hoef ik toch ook geen 30 euro fooi te geven? Ik kijk wel uit.
In Amerika zetten ze de fooi overigens standaard in een rekening. Staat er dat je zoveel dollar fooi hebt gegeven. Ik ben het er niet mee eens, maar aan de andere kant hebben ze in Amerika nu een ander systeem. Daar is de ober wel afhankelijk van fooien. Maar dat ze het standaard rekenen geeft wel aan dat ook de Amerikanen het niet automatisch eens zijn met het geven van fooien. Of zouden ze het alleen bij Nederlanders automatisch in rekening brengen?

Het leuke is dat je eindeloze discussies kunt houden met mensen die wel altijd fooi geven of er menen recht op te hebben. Er is geen gulden middenweg. Of je bent het er mee eens of je vindt iemand een gierige vrek dan wel een inhalige loser. Ik geef in ieder geval fooi op momenten dat ik dat leuk vindt. De sushikok die me extra sashimi geeft kan een fooi verwachten, als ik uitermate vriendelijk ben bediend in een restaurant of als we de hele middag op een terras hebben lopen lallen en we voor (leuk) overlast hebben gezorgd. Kortom, als ik er zin in heb en niet als iemand vindt dat het moet. Hoewel. Als de serveerster een extreem lekker wijf is wil ik er nog wel eens een extra euro tegenaan gooien. Je weet maar nooit in welke hoedanigheid en waar je haar weer tegenkomt.

Tot volgende week

S.

PS: Ken je deze meesterlijke dialoog over fooi geven?