[EK] Special: Polen

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Duitsland.

Polen
Polen speelt in juni voor het eerst op het EK. De organisator van het volgende EK in 2012 wist zich vorig jaar als groepswinnaar te kwalificeren voor de eindronde op het EK.

EK-geschiedenis
Polen heeft waarschijnlijk de kortste EK-historie van alle deelnemende landen. Polen wist zich nog nooit te kwalificeren voor een EK. Dit in tegenstelling tot het WK waar Polen wel zeven keer van de partij was. Polen was vooral succesvol op de WK's van '74 en '82 waar zij de derde plaats haalden. Op het WK in 1974 was Polen zelfs dicht bij, heel dicht bij de finale. Pas in de laatste groepswedstrijd werd er met 1-0 verloren van gastheer en uiteindelijke winnaar West-Duitsland. Dus met een beetje meer geluk had Polen zomaar in de finale gestaan tegen het Nederlands elftal van Rinus Michels. En wie weet hoe de finale dan was verlopen.

Road to...
Polen kwam in een zware kwalificatie groep terecht met Portugal, Servië, Finland, België, Kazachstan, Armenië en Azerbeidzjan, maar feitelijk kwam de formatie van Don Leo geen moment in de problemen. Na een slecht begin met slechts één punt uit de eerste twee wedstrijden tegen Finland en Servië, stoomden de Polen daarna in sneltreinvaart richting kwalificatie voor het EK. De ploeg verloor nog maar één wedstrijd, en dat was uitgerekend tegen het al uitgespeelde Armenië. Tegen Portugal (vier punten), Servië (twee punten) en België (zes punten) bleef de ploeg van Don Leo makkelijk staande, waardoor het als groepswinnaar EK-deelname veilig stelde.

De ploeg
De meest opvallende speler in de selectie van Leo Beenhakker is een speler met een Nederlandse achtergrond. Euzebiusz Smolarek de in Nederland opgegroeide aanvaller van Racing Santander maakte veel belangrijke doelpunten in de kwalificatiecyclus. Zo scoorde hij in de thuiswedstrijden tegen Portugal, Kazachstan en België. En dat voor een speler die in 2005 door Ruud Gullit te licht werd bevonden voor Feyenoord 1. Naast Smolarek zullen veel ogen zijn gericht op de bij Borussia Dortmund spelende Jakub Blaszczykowski, kortweg Kuba. De 22-jarige aanvallende middenvelder heeft in Dordmund een basisplaats en wordt in Polen ook wel de 'kleine Figo' genoemd vanwege zijn dribbel langs de zijlijn.

EK 2008
Polen speelt op het EK tegen gastland Oostenrijk, Duitsland en Kroatië. Beenhakker zal met een enorme truc moeten komen om deze groep te overleven. Duitsland dat op het WK van 2006 in eigen land derde werd en Kroatië dat in de kwalificatie Engeland uitschakelde, worden sterker geacht dan de ploeg van Beenhakker. Oostenrijk moet wel te kloppen zijn, maar dat land kan rekenen op de steun van het thuispubliek. Mocht Polen de groepsfase overleven dan heeft Beenhakker zich zelf weer eens overtroffen en kan Polen het zelfs als underdog nog ver schoppen.