EK: Oefenpot Oranje gewonnen

Nederland heeft zijn laatste wedstrijd in de voorbereiding op het EK gewonnen. Wales werd met 2-0 verslagen.

Van Basten begon het duel tegen Wales met dezelfde elf spelers, die ook tegen Denemarken (1-1) in de basis stonden. Ook Joris Mathijsen kreeg dus weer een basisplaats, waardoor Wilfred Bouma op de bank zat. Verder gaf de bondscoach ook aan dat het mogelijk is dat de basisspelers van zondag ook zullen starten tegen Italië. Bij Wales ontbraken er drie vaste krachten, namelijk Owain Tudur Jones, Carl Fletcher en Brian Stock. Zij waren allen geblesseerd. Het trio Carl Robinson, Boaz Myhill en Sam Ricketts keerde wel weer terug in de selectie.

Na bijna tien minuten spelen begon het Nederlands elftal de druk langzaam maar zeker op te voeren. Kort na aanvang van het duel kreeg Wales nog een mogelijkheid, maar daarna zorgden onder andere Arjen Robben en Joris Mathijsen voor het nodige gevaar. Het duo was echter niet trefzeker. Ook Wesley Sneijder zorgde voor het nodige gevaar, nadat hij een vrije trap had genomen. Ook Giovanni van Bronckhorst probeerde het eens, maar de bal belandde in de handen van Wayne Hennessey.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Van Nistelrooy een grote kans op de openingstreffer. De aanvaller van Real Madrid bevond zich bij de eerste paal en werd door Robben bediend. De bal ging uiteindelijk enkele centimeters naast. Kort daarna zette Robben het Nederlands elftal op voorsprong. De speler stuurde drie verdedigers het bos in en ronde beheerst af. Nog geen minuut later probeerden Rafael van der Vaart, Orlando Engelaar en Sneijder het eens van afstand, maar in alle drie gevallen ging de bal naast. Van der Sar moest in de eerste helft slechts twee keer in actie komen op schot van onder andere Freddy Eastwood.

De eerste grote kans van de tweede helft was voor Robben, maar hij werkte de bal over het doel. Ook Van Nistelrooy en Kuijt gingen niet veel later voor eigen succes. In de 54e minuut was Sneijder echter wel succesvol. De middenvelder van Real Madrid wist een vrije trap direct in het doel van Wales te schieten. Nederland bleef de betere ploeg en kreeg na 25 minuten in de tweede helft een kans uit een corner, Kuijt kopte net over.

In de slotfase probeerde Nederland te doen alsof het achter stond, Vennegoor of Hesselink viel daarom in voor Mathijsen. Dit leidde tot een aantal kansen. Een schot van Sneijder van net buiten het strafschopgebied ging hierna net over. Vlak daarna kreeg Wales een grote kans via Bellamy, maar zijn schot werd gekeerd door Van der Sar. In de laatste minuten was er een kans voor Afellay, zijn schot vlak voor tijd ging net naast. Een schot van Vennegoor werd gestopt door Hennessey.