Staking streekvervoer treft mbo-leerlingen

Redactie
In bijna het gehele land kunnen ook morgen scholieren en forenzen niet met de streekbus. De chauffeurs zijn vandaag voor onbepaalde tijd in staking gegaan, na weken van protest voor een hoger loon.

Vooral examenkandidaten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) zullen de gevolgen merken: 20 tot 30 procent van deze leerlingen reist met de streekbus. Om scholieren geen examens te laten missen, treft een aantal scholen maatregelen, weet de MBO-raad. Ze huren bijvoorbeeld bussen om de leerlingen op tijd op school te krijgen.

De 19-jarige Pim woont in Oosterhout en gaat in Tilburg naar school. Normaal gesproken reist hij met de streekbus. De afgelopen weken kreeg Pim al het nodige voor zijn kiezen en ook morgen moet hij improviseren. "Als ze alleen in de spits reden en mijn rooster sloot daar niet op aan moest ik van alles regelen. We zijn al twee weken aan het klooien. Waarom doen ze het niet in een keer goed?", vraagt hij zich af.

Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs bepalen zelf wanneer zij hun examens plannen; het overgrote deel doet dit aan het eind van het schooljaar. "Dit hebben we ons niet gerealiseerd", erkende FNV-bestuurder Janny Koppens eerder het ongemak voor de mbo-leerlingen. "Maar het verandert niets."

Volgens Koppens zijn de chauffeurs zo boos dat de actieplannen niet meer worden aangepast. "Dat gebeurt alleen als de werkgevers alsnog over de brug komen." De bonden stellen dat de chauffeurs het vervelend vinden dat ze voor overlast zorgen. "Maar ze vechten voor een betere cao", aldus de FNV-woordvoerster. Ook vandaag zeiden de bonden nog te wachten op een uitnodiging van de werkgevers. Als die stilte blijft, wordt er ook morgen gestaakt.


Ook morgen geen streekbussen in een groot deel van het land