'Rookvrije horeca zet rokers aan tot stoppen'

Naar schatting 340 duizend rokers wagen de komende weken een poging hun peuk voor eens en altijd uit te drukken. Vooral de steeds hogere prijs van sigaretten en de rookvrije horeca per 1 juli zijn voor deze rokers aanleiding om te stoppen.

Dat melden KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, het Astma Fonds en antirookstichting Stivoro zondag op basis van onderzoek van TNS-Nipo onder 1200 rokers en ex-rokers. De organisaties starten maandag de campagne 'In iedere roker zit een stopper'.

Een op de tien ex-rokers haalde wel eens sigaretten uit de asbak en bijna een derde reed tijdens een stoppoging 's avonds wel eens naar een tankstation om sigaretten te halen, blijkt uit de enquête. Twaalf procent gaf toe wel eens stiekem op het toilet te hebben gerookt voordat de stoppoging slaagde.

Het kabinet streeft er naar om het aantal rokers in 2010 terug te dringen tot minder dan twintig procent van de bevolking. Volgens Stivoro blijft dat cijfer hangen op 26 à 27 procent, omdat de overheid niet genoeg geld steekt in publiekscampagnes en de accijnzen niet verder verhoogt.