Obama breekt met zijn kerk

Redactie
De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft gebroken met de kerk in Chicago waar hij twintig jaar lid van was. De Trinity United Church of Christ kwam negatief in het nieuws na een aantal omstreden uitspraken van predikanten. De senator gaf gisteren tijdens een persconferentie een toelichting op zijn besluit.

Vorige week stak een gastpredikant, dominee Michael Pfleger, de draak met Obama's rivale Hillary Clinton. Pfleger zei dat Clinton meent recht te hebben op de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen omdat zij blank is. Dat de zwarte Obama de show steelt, is onverdraaglijk voor haar, aldus Pfleger. Obama zat op dat moment niet in de kerk, maar reageerde furieus. De blanke Pfleger bood later zijn excuses aan.

Obama nam eerder dit jaar al afstand van Jeremiah Wright, jarenlang zijn vaste dominee. Wright kwam negatief in het nieuws toen beelden van zijn felle preken op onder meer op de internetsite YouTube verschenen. Wright heeft gezegd dat de aanslagen van 11 september 2001 Amerika's verdiende loon waren en dat de regering opzettelijk hiv onder de zwarte bevolking heeft verspreid.