Compromis over Florida en Michigan

De Amerikaanse staten Florida en Michigan mogen hun gedelegeerden naar de nationale partijconventie van de Democraten van eind augustus sturen, waar formeel de presidentskandidaat van de partij moet worden aangewezen. Maar de gedelegeerden krijgen slechts half stemrecht.

Dat heeft een partijcommissie in Washington gisteravond besloten. Het besluit is een compromisvoorstel in de tweestrijd tussen de Democratische presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton. Zij won de voorverkiezingen in Florida en Michigan, maar de uitslag telde niet. Beide staten waren gestraft omdat ze de datum van de voorverkiezingen hadden verschoven. Dat was tegen de partijregels. Voorstellen om de gedelegeerden van beide staten vol stemrecht te geven werden gisteren afgewezen.

Ook als alle gedelegeerden waren meegeteld, dan had Clinton Obama niet alsnog kunnen inhalen in het totaal aantal gedelegeerden. Maar met een kleinere achterstand zou zij mogelijk gedelegeerden kunnen overhalen om alsnog voor haar te stemmen.

Buiten het hotel in Washington stonden zaterdag honderden demonstranten voor Clinton uit beide staten die eisten dat hun stem geteld zou worden. Ook het Obama-kamp liet zich niet onberoerd. In de zaal waar werd vergaderd was het eveneens zeer rumoerig.

Het lijkt erop dat Clinton zich weinig zal aantrekken van de uitspraak van de commissie. Ze gaf afgelopen dagen hints dat ze doorgaat tot het bittere einde. Dat zal het beeld van een diep verdeelde partij versterken.


Hillary Clinton meent nog altijd kans te maken op de nominatie